Volg Rutger Bakt:

Kersenslof met knapperig schuim – recept

20 februari 2018 | Recepten, Taart & gebak | 18 reacties

Kersenslof met knapperig schuim

 

Van sloffen kan ik nooit genoeg krijgen! En het leuke is dat er zoveel variaties mee zijn te maken dat je er eindeloos van kunt blijven genieten. De verschillende smaken en texturen in deze slof maken hem extra lekker; de heerlijke bodem, de romige vulling, de frisse kersen en de knapperige meringue vormen een fijn geheel. Let er op dat je het schuim niet te lang van tevoren op de sloffen doet. Doordat het vocht aantrekt verliest het zijn knapperigheid. Als je geen sloffenvorm hebt kun je ook de rand van een springvorm gebruiken, je maakt dan een ronde taart in plaats van de twee sloffen.

 

Ingrediënten

Voor het deeg

  • 250 gr bloem
  • 2 tl bakpoeder
  • 180 gr boter
  • 100 gr suiker
  • 80 gr bruine basterdsuiker
  • 1 eidooier
  • ½ citroen, rasp
  • ¼ tl zout

Voor de vulling

  • 150 gr amandelspijs
  • ½ tot 1 ei
  • 200 ml slagroom
  • 50 gr suiker
  • 1 zakje slagroomversteviger
  • 200 gr mascarpone

Voor de kersen

  • 350 gr (diepvries)kersen, ontpit
  • 3-4 el suiker
  • 3 ½ tl maïzena
  • 4 el water

Verder nodig

 

 

Bereiding: Kersenslof met knapperig schuim

Het knapperige schuim kun je het beste een dag van tevoren maken. Kijk voor de uitleg daarvoor in dit recept. Doe het meringuemengsel in een spuitzak met een glad spuitmondje van ongeveer 1 centimeter en spuit daarmee lange slierten op een met bakpapier beklede bakplaat. Droog het schuim als is het recept beschreven staat in de oven en breek het, als het afgekoeld is, in kleinere stukjes.

Kneed alle ingrediënten voor het deeg tot je er een samenhangende bal van kunt maken. Verpak het deeg in huishoudfolie en laat het minimaal  1 uur rusten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 180 °C. Meng de spijs met het halve of hele ei om het wat dunner te maken, het moet smeerbaar worden. Rol het deeg op een bebloemd werkblad uit tot een dikte van 7 à 8 millimeter. Druk met een ingevette sloffenring van 24 x 9 centimeter een passende deegplak uit het deeg. Verwijder het omliggende deeg en doe hetzelfde voor de tweede slof. Plaats de deegplakken op een met bakpapier beklede bakplaat en plaats de ingevette sloffenvormen eromheen. Verdeel het spijsmengsel op de deegcirkel tot 1,5 centimeter van de rand af.

Bak de sloffen in 23 tot 28 minuten gaar. Verwijder de sloffenring direct na het bakken en laat de sloffen afkoelen.

Doe voor de gebonden kersen de kersen en de suiker in een pannetje en breng dit al roerend op middelhoog vuur aan de kook. Meng de maïzena met het water en giet dit al roerend bij de kersen. Breng het mengsel nog kort aan de kook en haal hem dan van het vuur. Laat de gebonden kersen afkoelen.

Klop de slagroom met de suiker en de slagroomversteviger stijf op. Voeg de mascarpone toe en klop deze nog kort mee. Verdeel het roommengel over de sloffen en schep daar de gebonden kersen op. Maak de sloffen af met de staafjes knapperige schuim.

 

Foto’s: Erik Spronk

Vorige post Volgende post
Koekjesbijbel is vanaf nu verkrijgbaar! Met meer dan 170 koekjes zit je zeker gebakken! Bestel Koekjesbijbel hier!

Bekijk ook:

18 reacties

  • Beantwoorden Jolanda 20 februari 2018

    Het lijkt me heerlijk. Alleen lust ik geen spijs. Is het mogelijk om de spijs te vervangen door bijvoorbeeld banketbakkersroom?

    • Beantwoorden Rutger 22 februari 2018

      Het amandelspijs maakt de bodem wel echt zoals ie hoort. Je kunt de bodem zonder spijs bakken, maar dan wordt hij keihard. Banketbakkersroom is te nat denk ik om mee te bakken.

      • Beantwoorden Jolanda 23 februari 2018

        Jammer dat wordt dus nooit een slof bakken, aangezien die altijd met spijs worden gemaakt

        • Beantwoorden Rutger 26 februari 2018

          Ik zal eens proberen wat meegebakken banketbakkersroom doet, maar twijfel of dat gaat werken. Lust je wel spijs van andere noten? Dat kan ook een goede vervanger zijn.

    • Beantwoorden Susan 28 februari 2018

      Ik heb een collega die geen spijs lust, maar de slof die ik pas gemaakt had vond ze wel lekker. De spijs staat niet op de voorgrond. De meeste mensen halen het er ook niet uit dat er spijs in zit, ze vinden het alleen een lekkere bodem.

      • Beantwoorden Rutger 4 maart 2018

        Goede tip! Hopelijk hebben daar meer mensen die normaal niet van spijs houden iets aan.

    • Beantwoorden Josianne 29 maart 2018

      De slof komt net uit de oven. Heb een mengsel gemaakt van spijs en banketbakkersroom en dat meegebakken en dat gaat heel goed. Ook doe ik het wel eens zonder spijs, gaat ook prima! Wel van die ‘mee-bak-banketbakkersroom’.

      Groetjes Josianne

  • Beantwoorden lydia 23 februari 2018

    Wanneer je een ronde taart bakt, wat is dan de baktijd? Van welke maat springvorm ben je uit gegaan?

    • Beantwoorden Rutger 26 februari 2018

      Je kunt een springvorm van 23-24 centimeter gebruiken. De baktijd is zo’n 25-35 minuten.

  • Beantwoorden Laura 23 februari 2018

    Hij zag er prachtig uit maar de combinatie van spijs en kers en de zware mascarponeroom vond ik echt allemaal wat teveel bij elkaar. Toch bedankt voor het idee! Groetjes

    • Beantwoorden Rutger 26 februari 2018

      Dank voor je feedback! Jammer dat je hem te zwaar vond. De mascarponeroom hoeft in principe niet heel zwaar te zijn en de meringue compenseert dat ook weer wat.

  • Beantwoorden lydia 1 maart 2018

    Bij mij verkleurt het schuim in de oven en blijft het jammer genoeg niet zo mooi wit. Wat kan ik daar aan doen? De taart wat heerlijk!

    • Beantwoorden Rutger 4 maart 2018

      Probeer het schuim eens op 80 graden te drogen. De baktijd wordt dan wel veel langer, maar door de lage temperatuur blijft het schuim wit. Het kan echt wel een paar uur duren voordat de meringue goed droog is hoor.

  • Beantwoorden Sharon 21 augustus 2018

    Bedankt voor het recept Rutger! Aflopen weekend als taart gemaakt voor de trouwdag van mijn ouders, hij was super lekker!

    • Beantwoorden Rutger 23 augustus 2018

      Heel leuk om te horen! Dankjewel!

  • Beantwoorden Wilma 19 september 2018

    Ha Rutger, dank je voor het recept! Ik heb het deeg met spijslaag als bodem gebruikt voor een mascarpone-vijgentaart. Mijn lage taartvorm met losse bodem en 35 minuten in de oven. De bodem is heerlijk en ja, de taart ook. Ik blij, iedereen blij. Ik ga het deegrecept zeker vaak gebruiken.

    • Beantwoorden Rutger 24 september 2018

      Dat klinkt heerlijk!

    Laat een reactie achter