Volg Rutger Bakt:

Kersencake met lavendel-mascarpone

12 augustus 2018 | Cake, Recepten | 7 reacties

Kersencake met lavendel-mascarpone

 

Met dit recept bak je een heerlijke smeuïge kersencake met een frisse lavendeltopping. Heerlijk zomers! Door de room te infuseren met lavendelknopjes ontstaat er een prachtige milde lavendelsmaak, die erg goed samen gaat met de kersen in de cake.

 

Ingrediënten

Voor de cake

  • 150 gr amandelspijs, zelfgemaakt of gekocht
  • 115 gr boter, op kamertemperatuur
  • 75 gr witte basterdsuiker
  • 1 tl vanille-extract
  • ¼ tl zout
  • 3 eieren, op kamertemperatuur
  • 125 gr bloem
  • 1½ tl bakpoeder
  • 225 gr kersen, ontpit (vers of diepvries)

Voor de lavendel-mascarpone

  • 75 ml slagroom
  • 2 tl lavendelknopjes
  • 200 gr mascarpone
  • 75 gr poedersuiker

Verder nodig

  • boter, om in te vetten

 

Bereiding: Kersencake met lavendel-mascarpone

Verwarm de oven voor op 160 °C en vet een vierkante bakvorm van 20 centimeter in met boter. Bekleed de bodem en twee zijkanten van de bakvorm met bakpapier. Check hier hoe je dat makkelijk kunt doen!

Doe het amandelspijs, de boter, witte basterdsuiker, het vanille-extract en zout in een kom en klop deze enkele minuten romig. Voeg één voor één de eieren toe en klop het mengsel goed door na iedere toevoeging. Spatel tot slot de bloem en het bakpoeder door het mengsel. Schep het cakebeslag in de vorm en strijk het glad. Verdeel de kersen over het cakebeslag en bak de kersencake in 35 tot 45 minuten goudbruin en gaar. Laat de cake afkoelen in de vorm.

Doe voor de lavendel-mascarpone de slagroom in een steelpan en breng deze aan de kook. Haal de pan van het vuur en voeg de lavendelknopjes toe. Roer de room kort door, dek het pannetje af met folie en laat de room afkoelen. Je kunt dit al een dag van tevoren maken en de room in de koelkast bewaren. Zo kan de lavendelsmaak goed in de room trekken.

Giet de lavendelroom door een fijne zeef, zodat de knopjes achterblijven. Klop de room samen met de mascarpone en de poedersuiker op tot een gladde en smeerbare topping. Bestrijk de kersencake met de lavendel-mascarpone en snijd de cake in 16 stukjes.

 

Foto: Erik Spronk

 

 

 

 

Vorige post Volgende post
Koekjesbijbel is vanaf nu verkrijgbaar! Met meer dan 170 koekjes zit je zeker gebakken! Bestel Koekjesbijbel hier!

Bekijk ook:

7 reacties

  • Beantwoorden Roma 12 augustus 2018

    Hi Rutger!
    Hoe kom je aan onbespoten verse lavendel knopjes?
    Alvast bedankt

    • Beantwoorden Rutger 12 augustus 2018

      Zelf gebruik ik meestal gedroogde. De beste manier om verse onbespoten lavendelknopjes te krijgen is door het zelf te kweken in de tuin.

  • Beantwoorden Marja 12 augustus 2018

    Hoi Rutger,
    Moet het verse lavendel zijn of krijg je ook een goede smaak met gedroogde lavendel? En is gedroogde lavendel altijd onbespoten? Excuus voor de vragen. Ik weet dat ik een zeurkous ben, maar dat is de aard van het beestje denk ik. Maar verse kersen in een een cake lijkt me zo lekker, telkens als je op een kers bijt krijg je een gevoel van aangename verrassing denk ik! Maar dat vind ik met alle vers fruit in/op een cake! Ik hoop dat jouw inspiratiebron nooit opdroogd! Je hebt telkens weer een heerlijk en verrassend recept waarvoor mijn dank!
    Met een hartelijke groet en nog een fijne avond,
    Marja

    • Beantwoorden Rutger 12 augustus 2018

      Hallo Marja. Geen probleem om dingen te vragen hoor! Daar zijn de reacties voor bedoeld! Zelf gebruik ik eigenlijk altijd gedroogde lavendel, die waar je ook thee van kunt zetten. Zover ik weet is gedroogde lavendel die als kruiden worden verkocht onbespoten en dus veilig om te gebruiken.

  • Beantwoorden Gerlinde 15 augustus 2018

    Hoi! Dit klinkt zoooo lekker!! Kan dit ook worden ingevroren? Blijft het dan lekker of wordt het zompig?

    En hoe t ontdooien als het kan?

  • Beantwoorden Sandra 15 augustus 2018

    Rutger!!!! Ik heb toch een indrukwekkend deel van jouw recepten inmiddels gebakken en ook opgegeten! Maar deze is zoooooooo lekker! Eenvoudig en verrassend, makkelijk te maken, mooi te decoreren, hij is met stip in mijn Rutger-top 5 binnen gekomen!

  • Beantwoorden Bianca Blok 16 augustus 2018

    Hoi Rutger,
    Is het ook mogelijk om kersen uit een pot te gebruiken?
    Ik ga de cake morgenavond maken. Amandelspijs had ik nog in de vriezer liggen.
    Benieuwd naar het eindresultaat.
    Lieve groet,

    Bianca

  • Laat een reactie achter