Volg Rutger Bakt:

Karamelsaus – recept

2 november 2017 | Basisrecepten, Recepten | 10 reacties

Karamelsaus

 

Zelf karamelsaus maken is heel gemakkelijk en onwijs lekker! De mogelijkheden om zelfgemaakte karamelsaus te gebruiken zijn eindeloos: schenk het over vanille-ijs, over een taart of cheesecake, gebruik het als onderdeel van een grand dessert of roer gewoon een lepeltje van de saus door de vanillevla. Echt alles (nou ja, bijna alles) wordt nog lekkerder met deze karamelsaus! Als je de saus dikker wilt kun je wat minder slagroom gebruiken, of gebruik meer slagroom voor een dunnere saus. Let er wel op dat de saus tijdens het afkoelen nog wat dikker wordt. En voeg ook eens het merg van een half vanillestokje toe aan de slagroom voordat je deze gaat verwarmen. De vanille geeft een extra lekkere smaak aan je zelfgemaakte karamelsaus.

 

Ingrediënten

  • 50 ml water
  • 200 gr suiker
  • 175 ml slagroom
  • 20 gr boter, op kamertemperatuur
  • snuf (zee)zout

 

Karamelsaus

 

Bereiding: Karamelsaus

Doe het water en de suiker in een hoge pan en breng het aan de kook. Laat het koken tot een goudbruine karamel ontstaat (zie voor meer uitleg deze how-to om zelf karamel te maken). Verwarm ondertussen de slagroom tot tegen het kookpunt. Voeg als de karamel goudbruin is de room toe en roer goed door elkaar. Let op, dit gaat spetteren! De karamel kan gaan klonteren. Dit is geen probleem, blijf de massa rustig doorroeren tot het een gladde saus is. Haal de saus van het vuur, voeg de boter en een snuf zout toe en roer nog even goed door. Roer de karamelsaus tijdens het afkoelen nog een paar keer door om de vorming van suikerkristallen in je saus tegen te gaan. Serveer de saus (lauw)warm of koud.

Foto’s: Erik Spronk

Vorige post Volgende post
Koekjesbijbel is vanaf nu verkrijgbaar! Met meer dan 170 koekjes zit je zeker gebakken! Bestel Koekjesbijbel hier!

Bekijk ook:

10 reacties

  • Beantwoorden Evelyn van Zijl 2 november 2017

    Beste Rutger,
    Oohhh, wat ben ik blij met dit recept!!!
    Ik ben gek op karamelsaus.
    Al je andere recepten zijn ook lekker en makkelijk te volgen.
    Vraagje, hoe lang kun je deze saus bewaren?
    Bedankt voor het delen van al je heerlijke recepten.
    Ik ben fan!

    • Beantwoorden Rutger 6 november 2017

      Je kunt de saus een kleine week in de koelkast bewaren. Daarnaast is hij ook heel goed in te vriezen, bijvoorbeeld in een ijsblokjesvorm, zodat je altijd wat karamelsaus achte de hand hebt!

  • Beantwoorden Marja 2 november 2017

    Hoi Ruger,
    Ik ben erg blij met dit recept. Ik ben helemaal gek van salted karamel(saus), maar heb het nog nooit durven maken. Maar omdat jouw recepten zo goed kloppen en duidelijk uitgelegd zijn, ga ik nu de stap wagen. Voor bij die heerlijke appeltaart die ik morgen ga bakken! Ik verheug me nu al.
    Super bedankt voor dit recept.
    Vriendelijke groet,
    Marja

  • Beantwoorden Nicky 4 november 2017

    Ik heb met het maken van karamelsaus altijd het probleem dat hij tijdens het afkoelen uitdroogt. Hij wordt dan niet hard, maar hij wordt halfdroog en onsamenhangend. Hoe kan ik dit voorkomen?

    • Beantwoorden Rutger 6 november 2017

      Door tijdens het afkoelen regelmatig de saus door te roeren wordt dit probleem al minder. Als je het echt wilt voorkomen kun je wat glucosestroop meekoken met de karamel, dat voorkomt kristalisatie van de suikers tijdens het afkoelen.

  • Beantwoorden J helming 22 december 2017

    Hoe warm ik de saus dan weer op? Gewoon langzaam
    Verwarmen in hetzelfde pannetje?

  • Beantwoorden Marja 24 december 2017

    Hoi Rutger,
    Ik heb de saus net weer gemaakt voor jouw recept van Ijstaart met chocolade en karamel. Wat zijn jouw gerechten fijn om te maken zeg! Alles klopt precies en lukt ook iedere keer weer. Ik snap niet dat ik nooit karamel of karamelsaus heb durven maken! Het is zo simpel, je moet alleen wel opletten en erbij blijven, maar dat is een fluitje van een cent. En wat is die karamelsaus lekker zeg! Die zal nog heel vaak gemaakt worden hier want ik ben helemaal stapel op karamel! Nogmaals bedankt voor je heerlijke recepten en hele fijne Kerstdagen en een fantastisch Nieuwjaar.
    Hartelijke (kerst)groetjes,
    Marja.

  • Beantwoorden Michelle 17 februari 2018

    Hoi Rutger, wordt de karamelsaus ook steviger als hij afkoelt? Ga namelijk ijskoffie maken maar is de saus daar wel vloeibaar genoeg voor?

    • Beantwoorden Michelle 17 februari 2018

      Ik heb het gewoon geprobeerd, en toen het nog een beetje lauw was heb ik er een klein beetje melk bij gedaan, waardoor het mooi vloeibaar werd. Het is super goed gelukt, de smaak is perfect! bedankt! 🙂

      • Beantwoorden Rutger 20 februari 2018

        Wat goed om te horen! Lekker idee om hem voor ijskoffie te gebruiken!

    Laat een reactie achter