Dit heerlijke hartige recept voor kaasrollen komt uit het Belgisch bakboek dat geschreven is door Stefan Elias. Meesterbakker Stefan Elias was jarenlang de rechterhand van de legendarische Gentse bakker Jacques Bloch. In het Belgisch bakboek legt Stefan je stap voor stap uit hoe je zelf aan de slag kunt met authentieke Belgische bakrecepten. De kaasrollen van Bloch zijn ver buiten Gent bekend. Het geheim van hun geweldige smaak zit in het krokante bladerdeeg en in de combinatie van twee gemalen kazen in de kaassaus.

Kaasrollen van bloch
Ingrediëntenlijst
  • Voor de kaasrollen
  • ½ recept bladerdeeg of 1 rol koelvers bladerdeeg
  • 75 gr emmentaler, geraspt (voor topping en versiering)
  • 1 losgeklopt ei
  • Voor de kaassaus
  • 350 ml melk
  • 40 gr boter
  • 40 gr bloem
  • 1 eidooier
  • 3 gr zout
  • 0,5 gr zwarte peper, gemalen
  • 120 gr emmentaler, geraspt
  • 20 gr pikante kaas, geraspt (bijvoorbeeld oude kaas of Parmezaanse kaas)
Broodbakbol banner desktop

Bereiding: Kaasrollen van Bloch

Bekleed een bakplaat met bakpapier en verwarm de oven voor tot 220°C.

Rol het bladerdeeg uit tot een rechthoek van 17,5 bij 45 cm, 2,5 mm dik. Snijd het deeg in vijf reepjes van 3,5 bij 45 cm. Bestrijk ze lichtjes met het losgeklopte ei.

Gebruik metalen buisjes met een doorsnede van ongeveer 2,5 centimeter en een lengte van 12 centimeter. Vet deze goed in met boter. Draai de reepjes met de ingestreken kant naar boven schuin over de kaasrolbuisjes. Strijk de bovenkant nogmaals in met ei en duw die dan in de geraspte kaas (topping). Leg de kaasrollen op een bakplaat en laat ze een uur rusten.

Bak ze 12 – 17 minuten in een oven op 220°C en haal na het bakken de buisjes voorzichtig uit de rollen. Laat de kaasrollen afkoelen en bereid ondertussen de kaassaus.

Breng de melk in een steelpan aan de kook. Smelt ondertussen de boter in een ander pannetje voor een roux. Meng hier met een klopper de bloem onder en laat even al roerend verder warmen. Neem beide pannen van het vuur als de melk kookt en giet de kokende melk bij de rouxbasis. Klop beide tot een gladde massa. Laat de saus al roerend nog even indikken op het vuur. Neem de pan dan van het vuur en kruid de kaassaus met peper en zout. Roer er nog een eidooier onder en voeg als laatste de kaas toe.

Vul de kaasrollen met de afgekoelde kaassaus en doop de zijkanten daarna in de rest van de gemalen kaas. Warm de kaasrol voor het serveren 15 minuten op in een oven op 180°C.

Nieuwsgierig geworden naar het Belgisch bakboek? Kijk hier voor meer informatie!

Foto: Erik Spronk

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (3)
Jacqueline Biesbroek 2017-04-06 14:37:21

Beste Rutger
Metgezel plezier lees ik jouw recepten.
Ik heb vandaag een citroencake met meel en maizena gebakken.
Ging allemaal prima. Haal hem uit de oven ( was schitterend gerezen)en zakt vervolgens langzaam in elkaar. Ik heb hem laten staan om verder af te koelen. Hij staan wordt steeds compacter. De smaak is prima.
1. Had ik hem langer in de oven moeten laten staan?
2. Hoe komt het dat hij helemaal in elkaar zakt?

Beantwoorden
JA
Rutger 2017-04-09 11:57:33

Hoi! dat kan heel veel verschillende oorzaken hebben. Ik weet natuurlijk niet welke verhoudingen je hebt gebruikt, dus kan er erg moeilijk iets over zeggen. Probeer deze cake eens: http://www.rutgerbakt.nl/cake-basisrecept/

Daar kan je ook altijd citroenrasp aan toevoegen! En na het bakken kan je er nog citroenglazuur overheen gieten.

Beantwoorden
stefan elias 2017-04-07 12:41:01

Waw, blijkbaar heb ik er een fan bij; Thx Rutger.

M.v.g. Stefan

Beantwoorden
ST
Rutger 2017-04-09 11:54:55

Je had er al een tijdje een fan bij! Het drieluik met recepten van Bloch heb ik ook met veel plezier gelezen!

Beantwoorden
Lidwien 2017-06-04 11:02:34

Het Belgisch Bakboek is via Bol.com erg duur. Bij de Standaard boekhandel (be) kost het € 35,00.

Beantwoorden
LI
Rutger 2017-06-06 11:43:55

Dankjewel voor de tip. Ik heb de links veranderd.

Beantwoorden

U kunt niet meer reageren.