Volg Rutger Bakt:

Jan Hagel uit Koekjesbijbel

1 september 2018 | Koek & koekjes, Recepten | 3 reacties

Jan hagel

 

Deze zomer is mijn nieuwste boek Koekjesbijbel uitgekomen, met daarin ruim 170 koekjesrecepten. In het boek vind je alle soorten koekjes; van oud-Hollandse koekjes tot zelfbedachte koek en van buitenlandse koekjes tot gevulde koekjes met crème of chocolade. Één van de bekendste oud-Hollandse koekjes – die natuurlijk niet in Koekjesbijbel mocht ontbreken – is de Jan Hagel. Wist je trouwens dat Jan Hagel vroeger door de elite werd gebruikt als benaming voor het gepeupel, ofwel het gewone volk. Of er een link is tussen deze benaming en de koekjes is niet duidelijk. Wat wel zeker is: deze Jan Hagel koekjes zijn waanzinnig lekker! Met dit recept bak je ongeveer 30 koekjes.

 

koekjesbijbel

 

Nieuwsgierig geworden naar meer recepten uit Koekjesbijbel? Kijk hier voor meer informatie en om het boek te bestellen!

 

Ingrediënten

Voor het deeg

  • 140 gr boter, op kamertemperatuur
  • 100 gr witte basterdsuiker
  • ¼ tl zout
  • 1 eidooier, op kamertemperatuur
  • 200 gr Zeeuwse bloem
  • 1 tl bakpoeder
  • 1 tl kaneelpoeder

Verder nodig

  • bloem, voor het werkblad
  • 1/2 ei, losgeklopt
  • 50 gr amandelschaafsel
  • 50 gr fijne parelsuiker

 

Bereiding: Jan Hagel

Doe de boter, basterdsuiker en het zout in een kom en meng door elkaar. Meng het ei erdoor en voeg vervolgens de bloem, het bakpoeder en kaneelpoeder toe. Kneed alles tot een deeg, verpak het in plasticfolie en laat het minimaal 1 uur rusten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 175 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.

Kneed het deeg kort door en rol het vervolgens op een licht bebloemd werkblad uit tot een lap ter grootte van de bakplaat met een dikte van 3 millimeter. Leg het deeg op de bakplaat en bestrijk het met ei. Bestrooi dit vervolgens met het amandelschaafsel en de fijne parelsuiker. Druk de topping met een deegroller heel licht aan.

Bak de koek in 20-25 minuten gaar. Snijd de koek na het bakken direct in rechthoekjes van 4 bij 7 centimeter. Laat de koekjes afkoelen op een rooster.

Tip: Fijne parelsuiker, ook wel fijne greinsuiker genoemd, kun je vinden bij (online) bak- of molenwinkels. Je kunt het ook vervangen door fijngeslagen suikerklontjes.

Hier kun je Koekjesbijbel bestellen!

 

Foto: Saskia Lelieveld

Vorige post Volgende post
Koekjesbijbel is vanaf nu verkrijgbaar! Met meer dan 170 koekjes zit je zeker gebakken! Bestel Koekjesbijbel hier!

Bekijk ook:

3 reacties

  • Beantwoorden Aukje de Jong 1 september 2018

    Gister net gebakken en ze zijn heerlijk! Koekjesbijbel net gekregen en probeer elke week een ander koekje te bakken. Erg blij met je boeken!

    • Beantwoorden Rutger 16 september 2018

      Superleuk! Geniet er van!

  • Beantwoorden Arja 1 september 2018

    In deze tijd van het jaar smaakt me dat goed bij een kopje thee.

    Groetjes, Arja

  • Laat een reactie achter