Biscuit is een veelgebruikte basis voor taarten. Veel mensen vinden het lastig om zelf een goed luchtig biscuit te bakken en grijpen daardoor vaak naar een kant-en-klaar-mix. Daar is op zich niks mis mee, maar met het juiste biscuit taart recept en een aantal goede tips kun je heel goed zelf biscuit maken. Als je dit eenmaal onder de knie hebt, kun je het biscuit vervolgens gebruiken voor de lekkerste taarten. Wat denk je bijvoorbeeld van een slagroomtaart, mokkataart, een lemon curd taart of een chipolatataart?

In dit artikel beantwoord ik een aantal veelgestelde vragen, geef ik handige tips en laat ik je stap voor stap zien hoe je een mooi luchtig biscuit beslag maakt.

Wist je dat: biscuit ook wel kapsel wordt genoemd? Als je dus op zoek bent naar een kapsel recept, zit je ook op de juiste plek!

biscuit taart

Wat is het verschil tussen biscuit en cake?

Biscuit is een luchtige cake die veel als basis wordt gebruikt voor klassieke taarten. De belangrijkste ingrediënten bij een biscuit recept zijn eieren, suiker en bloem. Waar cake vetstoffen als boter en olie bevat, heeft een biscuit dit bijna nooit. 

Toch zijn er ook biscuit recepten waarbij aan het eind van de bereiding boter wordt toegevoegd. Dit levert een rijker biscuit op, maar heeft als nadeel dat het iets minder luchtig wordt. 

5 tips voor het beste biscuit

  1. Het geheim voor een lekker luchtig, mals biscuit is het warm opkloppen van de eieren. Dit doe je door de eieren au bain-marie echt luchtig op te kloppen. Je kunt ook biscuit maken door de eiwitten en eidooiers los op te kloppen. Hoe dat moet, lees en zie je in dit chipolatataart recept, inclusief video!
  2. Dit biscuit recept is voor een ronde vorm met een doorsnede van 24 centimeter. Wil je het biscuitdeeg in een andere maat vorm bakken, gebruik dan mijn omrekentabel voor bakvormen.
  3. Vul maximaal 2/3 van de ingevette (taart)vorm met beslag, want het zal tijdens het bakken nog gaan rijzen in de oven.
  4. Om te controleren of het biscuit gaar is, prik je erin met een satéprikker. Komt de prikker er schoon uit, dan is het biscuit gaar genoeg en klaar. Het biscuit zal ook licht terugveren als je er voorzichtig op drukt.
  5. Wil je het biscuit als een plak bakken? Strijk het dan uit op een met bakpapier beklede bakplaat en bak de plak biscuit in een voorverwarmde oven van 230 °C zo’n 7-11 minuten.

Hoe breng ik biscuit op smaak?

Biscuit kun je op verschillende manieren een smaak geven. In dit biscuit recept gebruik ik citroenrasp, maar je kunt het biscuitdeeg ook op smaak brengen met vanille-extract. Ook kun je een gedeelte van de bloem vervangen door cacaopoeder om zo een chocolade biscuit te maken. Vervang dan per ei dat je gebruikt 5 gram bloem door 5 gram cacaopoeder.

Het is ook erg lekker om het biscuit, nadat het is doorgesneden, te besprenkelen met trempeersiroop. Trempeersiroop geeft niet alleen een lekkere smaak, maar het biscuit wordt ook iets smeuïger. 

biscuit taart

Wat zijn de beste biscuit taart vullingen?

Een biscuit taart kun je met veel verschillende dingen vullen. Kies vooral uit wat je zelf lekker lijkt. Ga bijvoorbeeld voor een combinatie van slagroom met jam en maak een klassieke slagroomtaart of gebruik een met mokka-extract op smaak gebrachte botercrème voor een mokkataart. Andere veel gebruikte vullingen zijn banketbakkersroom (eventueel met een extra smaak), curds, mousses en cremeux. 

Hoe werk ik een biscuit taart af?

Een biscuit taart afwerken kan ook op verschillende manieren. De buitenkant van een klassieke biscuittaart wordt vaak afgewerkt met geroosterd amandelschaafsel of victoriabeslag, maar ook daar kun je volop mee variëren. Gebruik bijvoorbeeld ook eens chocoladeschaafsel of stukjes gekarameliseerde noten om een super lekkere taart mee te maken!

Biscuit taart maken

De mooiste en beste biscuit taart maken? Handige hulpjes

Om een biscuit goed en recht door te snijden is een taartzaag ideaal. Voor het vullen en afwerken van de taart gebruik ik een draaischijf. En om de vulling en afwerking goed aan te brengen, is een paletmes heel handig. Vergeet tot slot ook een spuitzak met spuitmondjes niet voor een mooie afwerking!

Biscuit taart

Biscuit bewaren

Een gebakken (ongevulde) biscuit kun je luchtdicht verpakt 2-3 dagen op kamertemperatuur gebruiken. Het ongevulde biscuit kun je ook heel goed luchtdicht verpakt invriezen. Op die manier kun je het 2-3 maanden bewaren in de vriezer.

Een gevulde biscuit taart kun je het beste in de koelkast bewaren, zeker als je werkt met zuivelproducten zoals slagroom of banketbakkersroom. De taart is dan maximaal 2-3 dagen houdbaar in de koelkast. Om de taart te bewaren of mee te nemen zijn taartdozen onmisbaar.

Veelvoorkomende biscuit problemen

Waarom zakt mijn biscuit in? 

Zakt je biscuit of kapsel in nadat deze uit de oven komt? Een beetje krimpen of inzakken is normaal, maar als je biscuit volledig inzakt kan dit meerdere oorzaken hebben. Een aantal tips om inzakken te voorkomen:

  • Zorg dat je het eimengsel (dat au bain marie is verwarmd) goed luchtig klopt tot het op kamertemperatuur is. Spatel daarna de bloem voorzichtig erdoor, zodat je geen luchtigheid verliest. 
  • Gebruik geen zelfrijzend bakmeel, bakpoeder of bakingsoda. Je biscuit rijst dan te veel, waardoor het vervolgens instort. 
  • Open de oven niet tijdens het bakken. Alleen tegen het einde van de baktijd kun je dit doen, om te checken of het biscuit gaar is. 

Waarom blijft mijn biscuit plat? 

Een andere veelgestelde vraag is wat je moet doen als je biscuit erg plat blijft. Wil je een lekker hoge biscuit bakken? Om een biscuit te laten rijzen, is het belangrijk dat het mengsel luchtig is. Het probleem kan zijn dat de eieren niet goed genoeg opgeklopt zijn of nog onvoldoende afgekoeld waren voordat je de bloem toevoegde. Ook kan de luchtigheid verloren zijn gegaan tijdens het doorspatelen van de bloem. Doe dit rustig en vooral niet te lang. Gebruik hier ook zeker geen garde of mixer voor.

Ingrediëntenlijst
  • Voor een ronde vorm met een diameter van 24 centimeter
  • 5 eieren ·
  • 150 gr suiker
  • ¼ tl zout
  • ½ citroen, rasp (optioneel)
  • 150 gr bloem
Broodbakbol banner desktop
Broodbakbol banner mobiel

Zelf luchtig biscuit maken – stap voor stap biscuit recept

Stap 1

Doe eieren, suiker, zout en eventueel citroenrasp in een hittebestendige kom.

How-to biscuitbeslag

Stap 2

Plaats de kom op een bain-marie en klop de massa tot deze ongeveer 37 °C is. Als je met je vingers voelt en het niet meer koud aanvoelt, dan is het mengsel goed.

How-to biscuitbeslag

Stap 3

Haal de kom van de bain-marie en klop verder tot het mengsel op kamertemperatuur is.

How-to biscuitbeslag

Stap 4

Zeef de bloem (en eventueel cacaopoeder) boven het mengsel en spatel dit voorzichtig door de luchtige massa heen tot er geen klontjes meer te zien zijn. Spatel de bloem heel rustig door het beslag, zodat het mooi luchtig blijft.

How-to biscuitbeslag

Stap 5

Het beslag is klaar om verder te verwerken. Laat het niet te lang staan, anders kan het beslag weer inzakken. Bak het biscuit op 180 °C voor zo’n 25 tot 30 minuten.

How-to biscuitbeslag

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (152)
Annie 2016-09-16 14:04:45

Hoi Rutger, soms zie ik ook wel eens in biscuit recepten staan dat er maizena wordt gebruikt. Of is dat meer voor moscovisch gebak?

Beantwoorden
AN
Ida Bootsma 2018-01-25 08:13:55

Ik bak al jaren biscuittaart door eerst de eiwitten met de suiker stijf te kloppen 10 mij. Dan de eidooiers erdoor en de gezeefde bloem met een beetje maizena. Altijd prachtig resultaat.

Beantwoorden
ID
Rutger 2018-01-28 13:36:44

Goede tip ook! Dankjewel!

Beantwoorden
Alex 2016-09-17 11:31:42

Maizena zorgt er wel voor dat het beslag wat steviger wordt maar je proef het ook terug in de cake.
Je zou eventueel aardappelzetmeel kunnen gebruiken er voor maar beter is het om niets er doorheen te gooien.
Ook is het beste om fijne suiker te nemen zoals die van de Lidl deze lost sneller op in de ei mengsel.

Beantwoorden
AL
Rutger 2016-09-19 12:03:23

Maizena en aardappelzetmeel hebben ook een wat fijnere structuur en zorgen voor minder gluten in het beslag. Dat resulteert in een fijner en malser biscuit. Je kunt een gedeelte van de bloem dus vervangen door 1 van beide. Zelf vind ik het biscuit het lekkerst met alleen bloem.

Beantwoorden
sylvia 2016-09-16 15:34:10

Kan dit ook met spelt gemaakt worden ?

Beantwoorden
SY
Ida Bootsma 2018-01-25 08:14:52

Ik gebruik altijd speltbloem.

Beantwoorden
ID
Nigel 2016-09-16 16:41:06

Ik zie dat je bakpapier op de bodem van de vorm hebt gelegd.
Hoe heb je de wanden van de vorm behandeld, ingevet en bebloemd?

Beantwoorden
NI
Rutger 2016-09-19 11:58:56

Hoi Nigel! De zijkanten heb ik alleen ingevet, in dit geval met een bakspray maar het kan ook prima met zachte boter.

Beantwoorden
Annie 2016-09-17 18:42:35

@Nigel Ik doe ook altijd bakpapier op de bodem. En langs de wanden maak ik een wat hogere rand van bakpapier. Dat bevalt me prima

Beantwoorden
AN
Olijke Poffer 2016-09-16 22:54:17

@Nigel, ik gebruik zelf alleen bakpapier op de bodem en boter de randen in met vloeibare margarine. Bij een Tulband of cake kun je beter de vorm invetten en voorzien van een laagje bloem.

Beantwoorden
OL
Jonna@Burgertrutjes 2016-09-17 10:04:42

Ik koop vaak de mix, ga het nu een keer zelf proberen te maken!

Beantwoorden
JO
Rutger 2016-09-19 12:00:40

Leuk!

Beantwoorden
nel 2016-09-17 19:15:47

hallo Rutger

Hoe lang moet de biscuit cake in de oven? Dat heb je er niet bij staan.

groetjes nel

Beantwoorden
NE
Loes 2016-11-15 10:44:50

Staat bij stap 5

Beantwoorden
LO
Rutger 2016-09-19 12:03:48

Hoi! Dat is wel redelijk essentieel ja! Ik heb het erbij gezet!

Beantwoorden
Olijke Poffer 2016-09-18 15:40:39

Ik heet wel geen Rutger maar ben wel een pattisier zal toch even beantwoorden.
Oven 180 graden en ongeveer 25 a 30 min. Baktijden zijn wel een indicatie. Maar zeker niet te lang bakken anders wordt het biscuit erg droog.
Suc6...

Beantwoorden
OL
Rutger 2016-09-19 12:08:10

Dank voor je reactie! En ik doe het inderdaad op dezelfde manier.

Beantwoorden
Nel 2016-09-19 11:01:29

Dank je wel

Beantwoorden
NE
Tonny 2016-09-23 22:58:12

Ik heb een keukenmachine van Kitchen Aid en geen losse mixer. Hoe kan ik dan toch biscuitbeslag maken?

Beantwoorden
TO
Rutger 2016-09-24 07:29:38

Het au-bain-marie verwarmen kan je in de kom van de kitchenaid doen, maar dan al kloppend met een garde. Als het mengsel de goede temperatuur heeft bereikt kan je de kom gewoon in de kitchenaid zetten.

Beantwoorden
Marjo Polman 2017-02-12 17:06:31

Hoi rutger

Ik vraag me af hoe hoog deze taart wordt? Ben opzoek naar een recept voor 10cm hoog.

Groeten marjo

Beantwoorden
MA
Rutger 2017-02-13 21:41:48

Hoi! Deze wordt zo'n 5 centimeter hoor. Ik zou niet in één keer een taart van 10 centimeter hoog bakken, die is lastig goed gaar te krijgen. Als je deze taart twee keer bakt en met een vulling ertussen stapelt heb je ook een taart van 10 centimeter hoog.

Beantwoorden
Sharona 2017-02-12 17:50:52

Hallo Rutger,
Vraagje. Wordt er in dit recept uitgegaan van een hete lucht oven of juist met boven en onderwarmte?
Bedankt alvast

Beantwoorden
SH
Rutger 2017-02-13 21:40:48

Hoi! Alle recepten op mijn blog zijn, tenzij anders vermeld, gebaseerd op onder- en bovenwarmte. Kijk hier voor verdere uitleg: http://www.rutgerbakt.nl/faq-veelgestelde-vragen/

Beantwoorden
Roswitha 2017-03-06 18:43:42

El als je een oven hebt die bij boven en onderwarmte automatisch de hete lucht inschakeld?

Beantwoorden
RO
Rutger 2017-03-07 17:52:20

Dan zou ik de temperatuur iets verlagen. Naar 170 graden.

Beantwoorden
Sandra 2017-02-17 19:51:38

Hoi,

De 1e poging is mislukt. Ik denk dat ik de eieren/suiker/zout niet lang genoeg heb opgeklopt. De biscuit is 2 cm hoog met een zware bodem.

Moet de substantie al wat dikker zijn na het kloppen? Ik zie op de foto dat het bij jou een witachtige romige substantie is voordat de bloem erdoor wordt gemengd.

Ik ben een complete leek op dit gebied. Ik ga het morgen gewoon nog een keer proberen. Oefening baart kunst...

Gr. Sandra

Beantwoorden
SA
Rutger 2017-02-20 11:14:06

Hoi. Het mengsel moet na het koudkloppen al heel dik en romig zijn. De cake rijst door de lucht die in het beslag zit, dus als het niet romig en luchtig in de vorm gaat zal het ook nooit een romig biscuit worden. Het kloppen van de eieren kan je niet echt te lang doen, dus liever wat langer kloppen dan wat korter. En aan het eind de bloem er voorzichtig doorheen spatelen (vooral niet meer kloppen dan) zodat de luchtigheid bewaard blijft.

Beantwoorden
Piet 2018-08-30 09:34:21

Hoi Rutger,
als antwoord op het kapsel maken,
als je je vinger of een lepeltje in het dik opgeklopte ei-suiker-citroenrasp mengel dipt en omhoog houd en het druppelt niet ervan af, dan is het dik genoeg om de bloem erdoorheen te spatelen.
geleerd op de banketschool en in praktijk gebruikt.
groet piet

Beantwoorden
PI
Rutger 2018-09-16 13:35:22

Wat een goede tip! Dankjewel!

Beantwoorden
Jolanda 2017-02-20 12:31:45

Hallo, mijn eerste biscuitbeslag zit in de oven en ziet er goed uit. Hoe kan ik hier een chocoladebeslag voor een chocoladetaart van maken? Wat moet ik dan nog toevoegen?

Beantwoorden
JO
Petra 2017-02-28 23:17:41

Hoi Rutger, vandaag voor het eerst biscuitdeeg gemaakt omdat ik nog iets met een overschot mokkacrème moest na een hazelnootschuimtaart?. Dit recept (uit je Bakbijbel) gebruikt en hij is super goed gelukt en lekker, vooral na te droog, fijn! Wel heb ik ipv au bain marie te mixen alleen de eieren in heet water verwarmd (dat las ik ergens anders) en de kom vd KitchenAid even in warm water verwarmd zodat de mixer meteen het werk kon doen. Ik was benieuwd hoe dat ging, maar prima dus! De volgende keer probeer ik het op jouw manier om te kijken of ik verschillen opmerk. Bedankt voor je recepten, ik gebruik ze veel!

Beantwoorden
PE
Petra 2017-02-28 23:19:01

O, ik bedoel natuurlijk dat hij niet te droog was, typefoutje..

Beantwoorden
PE
Kim 2017-04-21 18:49:46

Beste Rutger, voor het eerst zelf biscuit gemaakt en uw recept gebruikt. Zelf ben ik enorm tevreden. Voor het eerst klopte de baktijd en was de biscuit soepel door te snijden zonder dat er wat afbrak. Nu heb ik (helaas) wat andere dingen gebruikt om te decoreren dan normaal, omdat ik niet alles op voorraad had. Dit resulteerde er in dat de rest van het gezin de uiteindelijke taart ietwat te droog vond. Kan dat komen doordat er geen botercrème tussen zat, maar droge frosting? Of zou ik op een andere manier de taart wat minder droog kunnen maken?
Met vriendelijke groet, Kim

Beantwoorden
KI
Rutger 2017-04-23 18:53:36

Hoi kim. Dat kan inderdaad door de vulling komen, maar er zijn zeker manieren op het biscuit sappiger te maken. Je kan een trempeersiroop gebruiken, een soort suikersiroop. Het recept daarvan staat (nog) niet online, wel in mijn Bakbijbel. Door het biscuit daarmee te besprenkelen wordt het sappiger en krijgt het ook nog eens een lekkere smaak.

Beantwoorden
kitty 2017-05-12 07:47:42

Hallo Rutger kun je me schrijven hoeveel benodigheden ik nodig heb voor een taart 28cm en ongeveer 8tot 10 cm hoog nergens vind ik tabellen. Zou ik mooi vinden een tabel voor bisquit als het mogelijk is.
Groetjes Kitty

Beantwoorden
KI
Rutger 2017-05-19 10:13:30

Hoi!

Zie hier mijn omrekentabel http://www.rutgerbakt.nl/omrekentabel-bakvormen/

groeten, Rutger

Beantwoorden
angenita 2017-06-07 09:33:29

ik had afgelopen weekend ook een taart gemaakt ook een biscui taart alleen hij was beetje droog vanbinnen hoe kan dit?
ik heb de bloem in delen toegevoegd wat doe ik verkeerd?

Beantwoorden
AN
Rutger 2017-06-11 22:13:24

Het kan zijn dat je hem iets te heet of te lang gebakken hebt. Een simpele oplossing daarvoor is het doorgesneden biscuit te besprenkelen met wat trempeersiroop. Dat is een suikersiroop waaraan je een smaakje kan toevoegen. Het recept daarvoor zal ik binnenkort plaatsen.

Beantwoorden
Marja 2017-06-09 17:43:33

Hoi Rutger,
Ik heb inmiddels verscheidene biscuit recepten gelezen, want ik wil zeker weten dat het lukt voor mijn man zijn verjaardag. Maar nu heb ik meerdere keren gezien dat er wat gesmolten boter door gaat en dat mis ik bij jou. Is daar een reden voor? Nu weet ik wèèr niet wat ik moet doen. Alvast bedankt voor het antwoord.

Beantwoorden
MA
Rutger 2017-06-11 22:03:41

Door biscuitbeslag gaat over het algemeen geen boter. Het wordt wel eens gedaan, maar dan heet het beslag vaak anders. Voordeel van wat gesmolten boter op het laatst door het beslag is dat je een iets rijker biscuit krijgt. Het grote nadeel is dat je door de boter heel snel (en veel) van de luchtigheid verliest.

Beantwoorden
Marja 2017-06-09 17:55:24

Hoi Rutger,
Ik wilde graag je blog volgen en schreef mijn emailadres op. Ik kreeg een activatiecode, maar die werkt niet!!! En nu kan ik ook mijn e-mailadres niet meer invullen! Hoe nu verder? Alvast bedankt.

Beantwoorden
MA
Rutger 2017-06-11 22:00:07

Hallo Marja,
Deed de link in de mail het niet? Ik ga het proberen op te lossen!

Beantwoorden
Van de Bergh Suzanne 2017-09-03 10:00:59

Beste Rutger,
gebruik je gewone patisseriebloem of gebruik je zelfrijzende bloem
groetjes Suzanne

Beantwoorden
VA
Van de Bergh Suzanne 2017-09-03 10:02:24

Beste Rutger,
gebruik je gewone patisseriebloem of maak je gebruik van zelfrijzende bloem
groetjes Suzanne

Beantwoorden
VA
Rutger 2017-09-10 15:25:07

Hoi Suzanne. Ik gebruik gewone bloem, zonder rijsmiddelen.

Beantwoorden
Bert van Apeldoorn 2017-09-09 10:08:51

Hallo Rutger, mijn biscuit is prima (gaar en luchtig), echter ook na afkoelen blijft de bovenlaag plakkerig.
Is dit normaal, of weet jij hoe dit komt en evt. is te verhelpen.

groet Bert

Beantwoorden
BE
Rutger 2017-09-10 15:11:30

Hallo Bert. Waar dat door komt durf ik je niet te zeggen.

Beantwoorden
Marie 2017-09-16 15:49:48

Mijn cake was 2 cm hoog...

Beantwoorden
MA
Rutger 2017-09-18 15:00:45

Dat klinkt alsof er iets misgegaan is. Heb je het beslag goed warm en daarna koud luchtig geklopt? En de bloem er niet te lang doorheen gespateld?

Beantwoorden
Anne 2017-11-09 11:30:07

Hoi rutger,

Dit weekend ga ik dit recept uitproberen. Kan ik de taart zaterdag al maken en zondag vullen met botercreme en hoe bewaar ik deze dan? Of in het beter om de taart op dezelfde dag te bakken?

Beantwoorden
AN
Rutger 2017-11-12 12:41:32

Dat kan prima. Het biscuit is zelfs beter te verwerken als je het een dag van te voren bakt.

Beantwoorden
Anne 2018-01-16 12:23:12

Hoi! Kan ik ook wat vanille aroma aan het beslag toevoegen? Zo ja, bij welke stap?

Beantwoorden
AN
Rutger 2018-01-22 01:04:01

Dat kan, bij het doorspatelen van de bloem.

Beantwoorden
Danique 2018-03-13 18:51:07

Hooi Rutger,
Hoeveel cacao doe jij bij het beslag als je hier een chocoladebiscuit van wil maken?

Alvast bedankt!

Beantwoorden
DA
Rutger 2018-03-19 12:07:10

Ik zou 25 gram van de bloem vervangen door cacaopoeder.

Beantwoorden
Lydia 2018-03-22 12:21:02

Geweldig recept!
Graag zou ik een chipolatataart willen maken, hoe maak ik chipolata vulling?

Beantwoorden
LY
Rutger 2018-03-26 17:54:43

Daar kom ik nog een keer op terug! Wil daar graag nog het perfecte recept voor ontwikkelen!

Beantwoorden
Patricia 2018-04-12 10:07:15

Hoi Rutger,

Twee vragen:

1. Heb je tips m.b.t. het goed doorspatelen van de bloem? Je mag niet te lang, maar er mogen ook geen bloemkorrels meer inzitten. Deze combinatie komt bij mij vaak niet uit. Ik zeef de bloem altijd eerst en gebruik de vouwtechniek.
2. Ik heb het idee dat mijn cakes niet hoog genoeg worden, terwijl als ik ze doormidden snijd je de luchtbellen ziet zitten. Dan zou het beslag luchtig genoeg moeten zijn geweest, toch?

Alvast bedankt!

Beantwoorden
PA
Rutger 2018-04-13 21:46:03

Hoi Patricia,

Het zeven en vouwen is inderdaad het beste. Soms moet je iets langer mengen/spatelen om de bloemkorrels eruit te krijgen, maar probeer dat zo kort mogelijk te doen.
Als je de luchtbellen ziet zitten lijkt mij het biscuit luchtig genoeg. Wellicht kun je dan iets meer nemen, waardoor de cake na het bakken hoger is.

Beantwoorden
gerdy 2018-06-06 21:57:51

Ik heb deze biscuit inmiddels 2 keer gebakken. Geen slecht resultaat, maar ook nog niet echt een mooi resultaat zoals ik met een mix krijg, het is wat grof van structuur ... Klopt het dat het 'koud'mixen (van 37 terug naar kamertemperatuur) van het verwarmde eimengsel ruim 20 minuten duurt? of doe ik dan wat verkeerd. Ook had ik beide keren last van een klinke kuil in m'n biscuit ... typische geval van eerst rijzen en daarna inzakken (en nee ik heb niet de oven opengedaan tijdens het bakken ;)

Beantwoorden
GE
Rutger 2018-06-10 12:28:13

Hoi Gerdy,
Twintig minuten is wel heel lang. Zelf mix ik het meestal 5 minuten, en dan spatel ik de bloem erdoor. Dat te lange mixen kan ook zorgen voor de te grove structuur en het feit dat het biscuit inzakt (omdat het te luchtig is). Ik zou de volgende keer iets minder lang doorkloppen.

Beantwoorden
ibbi 2018-06-23 21:05:02

Ik heb de exacte stappen gvolgd maar ik heb een heel dun laagje biscuitmix denk 2 cm. Nadat ik hem uit de oven heb gehaald. Bakblik is 22 cm. Hoe komt dat die bij jullie wel hoger uitvalt?

Beantwoorden
IB
Rutger 2018-06-28 18:14:11

Hoi Ibbi. Ik denk dat er ergens iets mis is gegaan met het luchtig kloppen of het doorspatelen van de bloem. Als dat niet goed gaat krijg je inderdaad een dun biscuit. De lucht in het beslag is het enige dat zorgt voor het rijzen van het biscuit, dus dat is echt heel belangrijk.

Beantwoorden
ibbi 2018-06-23 21:09:24

Correctie even opgemeten en het is 1 cm,

Beantwoorden
IB
Patricia 2018-06-30 19:56:27

Het lijkt erop dat er veel mensen zijn die het doorspatelen verkeerd doen, waardoor het biscuit niet hoog genoeg wordt, dusss misschien een illustratiefilmpje van het spatelen... :)?

Beantwoorden
PA
Rutger 2018-07-09 08:01:24

Wellicht dat dat er in de toekomst komt. Tot die tijd zijn er de stap-voor-stap foto's, waarop de structuur van het beslag ook goed te zien is.

Beantwoorden
Anouk 2018-07-18 13:08:47

Goedemiddag Rutger,

Heb je misschien ook het recept voor een springvorm met diameter 13.5?
De biscuitbodem heb ik al meerdere keren gemaakt en is top!

Ik hoor het graag.

Beantwoorden
AN
Rutger 2018-07-23 08:08:48

Hoi! Voor een bakvorm van 13,5 cm gebruik je 1/3 van het recept. Je kunt iets aan de ruime kant gaan zitten en van 2 eieren uitgaan. Daarbij dus 60 suiker, 60 bloem en iets zout en citroenrasp.

Beantwoorden
Peet 2018-08-13 15:48:48

Pfjieuw, valt nog niet mee zeg !
Voor het eerst je recept geprobeerd, staat nu in de oven maar vrees het ergste.
Ik denk dat er nog steeds bloembellen in zitten, wrs moet je het beetje voor beetje bij je
Beslag vouwen? Ik had alles gezeefd en er doorheen gespateld .

Beantwoorden
PE
Marjolein 2018-11-29 22:32:27

Inderdaad, beetje bij beetje! Zelf doe ik het in 3 keer.

Beantwoorden
MA
Eveline 2018-08-13 17:34:51

Hoi Rutger,

Ik zou graag een biscuitdeeg maken van bastogne. Heb je daar een idee voor?

Beantwoorden
EV
Rutger 2018-08-20 14:01:57

Dat is een leuke uitdaging! Ik ben bang dat ik je daar niet mee kan helpen.

Beantwoorden
Lotte 2018-08-13 18:01:50

Hoi Rutger, ik heb het biscuit twee keer gemaakt en ik liep twee keer tegen het volgende aan: heel veel klonten na het spatelen van de bloem door het beslag (ook al had ik het gezeefd). Het was erg warm op de toen ik dit twee keer probeerde, zou dat ervoor gezorgd kunnen hebben dat het mis ging? Heb je nog andere ideeën over hoe ik die klonten zou kunnen voorkomen?

Beantwoorden
LO
Rutger 2018-08-20 14:01:32

Hoi. De warmte kan volgens mij weinig te maken hebben met klontjes bloem. Probeer de bloem er anders in gedeelten doorheen te zeven, dan zijn klontjes bijna niet mogelijk.

Beantwoorden
Sascha 2018-08-22 20:08:09

Als ik het biscuit een dag van tevoren bak, hoe bewaar ik het dan? In of uit de vorm, in de koelkast of niet, tussen theedoeken?

Beantwoorden
SA
Rutger 2018-08-23 08:15:43

Hoi! Het beste kun je het biscuit verpakken in plastic en uit de vorm op kamertemperatuur bewaren.

Beantwoorden
sam 2018-10-02 11:44:40

Hoi Rutger,

Ik zie vaak in recepten staan dat er bloem in verwerkt wordt..
Kan ik dit ook vervangen door zelfrijzend bakmeel of krijg ik dan een geheel ander resultaat?

Beantwoorden
SA
Rutger 2018-10-07 17:53:03

Dat kan wel, het wordt dan waarschijnlijk nog wat luchtiger. Maar door het luchtig opkloppen van de eieren is zelfrijzend bakmeel eigenlijk niet nodig.

Beantwoorden
Daan 2018-10-18 08:44:50

Beste Rutcher,

Heb je ook een recept voor een minder zoet of hartig biscuit?

Groet Daan

Beantwoorden
DA
Rutger 2018-10-22 11:03:14

Dat heb ik helaas niet.

Beantwoorden
Jolein 2018-11-16 11:59:07

Erg blij met dit recept. Heb een prachtig biscuit gebakken!

Beantwoorden
JO
Rutger 2018-11-19 14:30:47

Super!

Beantwoorden
Isa 2018-12-02 20:38:27

Hi Rutger! Mijn taart is aan de bovenkant behoorlijk klef en lijkt van binnen iets aan de vochtige kant... hij veerde wel mooi terug en het mes kwam er schoon (alleen een tikkeltje vochtig) weer uit. Heb nogal een lastige oven dus ik wilde hem er echt uit hebben ;) Denk je dat deze wel goed is om te gebruiken? Of is ‘ie dan net niet gaar en dus beter om weg te doen?

Beantwoorden
IS
Rutger 2018-12-03 09:02:43

Hoi. Als de taart verder niet ingezakt is lijkt hij mij gaar genoeg.

Beantwoorden
Jacqueline 2018-12-03 19:53:45

Hoi Rutger, moet de (taart) vorm ingevet worden?

Beantwoorden
JA
Rutger 2018-12-11 11:49:21

Zeker, dat moet eigenlijk altijd.

Beantwoorden
Pia 2019-01-03 15:03:50

Rutger
Hoe kan het mijn bescuitdeeg is mooi hoog en dan in eens zakt die in.
Eerder nooit geen last gehad.
Heb je een tip
Groet pia

Beantwoorden
PI
Rutger 2019-01-06 16:47:09

Heb je de oven tussendoor geopend? Of het biscuit te vroeg uit de oven gehaald?

Beantwoorden
W.Roos 2019-01-25 14:25:55

Hoi Rutger, Je hebt in dit recept 5 eieren. Ik vraag mij af hoe zwaar één ei is. Ik heb nl. altijd grote eiren van 70 - 75 gr. Wat gebeurt er als er hier door te veel ei in zit?

Beantwoorden
W.
Rutger 2019-01-28 10:09:01

Hoi. Alle recepten op de site zijn gebaseerd op M eieren, van 50-60 gram. Teveel ei kan de smaak en textuur veranderen van het biscuit.

Beantwoorden
Renske 2019-02-16 21:47:23

Hou Rutger,

Wat is de verhouding van cacaopoeder tov bloem als ik er een chocoladebiscuit van wil maken?

Groetjes Renske

Beantwoorden
RE
Rutger 2019-02-17 19:32:30

Je kunt dan 25 gr bloem vervangen door cacaopoeder.

Beantwoorden
Saskia 2019-02-28 12:29:54

Duidelijke uitleg.

Beantwoorden
SA
Germadette Steinberg-Niesen 2019-03-30 21:11:20

In je recept voor biscuit deeg praat je over bloem zonder bakpoeder ipv zelfrijzend bakmeel. Is dat juist?

Beantwoorden
GE
Rutger 2019-04-08 07:27:52

Dat klopt. Het biscuit rijst door de luchtigheid van het opgeklopte ei.

Beantwoorden
Annie 2019-05-23 16:26:40

Kan ik het biscuitseeg ook enkele dagen van te voren maken en dan in de diepvries bewaren?

Beantwoorden
AN
Rutger 2019-05-27 12:18:07

Afgebakken kun je het biscuit heel goed invriezen.

Beantwoorden
Susan 2019-06-13 21:27:41

Kan ik met dit recept ook een smashcake (grote cupcake vorm) maken?

Beantwoorden
SU
Rutger 2019-06-17 14:41:40

Zeker!

Beantwoorden
Corry 2019-06-15 20:15:19

Moet je de oven wel voorverwarmen

Beantwoorden
CO
Rutger 2019-06-17 14:35:59

Jazeker, dat is eigenlijk altijd nodig.

Beantwoorden
Madeleine 2019-06-27 13:48:20

Beste recept ,zeer goed gelukt. Bedankt

Beantwoorden
MA
Yvonne 2019-09-19 16:21:43

Hallo Rutger,

Als ik een 28 cm vorm gebruik kan ik dan alle ingrediënten met 2/5 vergroten?
Dus 7 eieren, 210gr suiker en bloem enz?

Beantwoorden
YV
Rutger 2019-09-23 14:17:38

Dat kan heel goed! Meer informatie over het omrekenen van bakvormen vind je hier: https://rutgerbakt.nl/bakhulp/omrekentabel-bakvormen/

Beantwoorden
Annemiek 2019-11-16 10:08:16

Ik krijg de ingrediëntenlijst niet te zien... Wat nu?

Beantwoorden
AN
Rutger 2019-11-22 11:48:07

Er was helaas een korte storing, waardoor de ingredienten soms wegvielen. Deze is inmiddels weer verholpen, dus alle ingredienten zijn weer te zien.

Beantwoorden
Annet 2020-01-04 09:38:18

Mijn biscuitdeeg voelt wat droog aan... Heeft hij dan te lang in de oven gestaan?

Beantwoorden
AN
Rutger 2020-01-06 18:02:16

Dat zou kunnen. Heb je met hete lucht gebakken? Daar wordt het biscuit ook droger van. Gebruik wat extra trempeersiroop om het biscuit weer lekker te maken. https://rutgerbakt.nl/basisrecepten/trempeersiroop-basisrecept/

Beantwoorden
Anne 2020-03-06 16:13:07

Hallo rutger, wat een geweldig recept !
Nog nooit heb ik ze zo mooi gehad als nu. Bedankt

Beantwoorden
AN
Elisabeth 2020-03-29 16:49:59

kun je tarwebloem gebruiken?

Beantwoorden
EL
Rutger 2020-03-30 10:29:04

Dat kan prima!

Beantwoorden
Janneke Inkebruggehout 2020-04-09 22:04:07

Goed recept. Hopen dat t werkt

Beantwoorden
JA
Priscilla 2020-05-08 22:41:55

Hoi!
Ik wil een biscuittaart maken, maar dan met lagen in verschillende kleuren. Hoe hoog wordt deze taart? Is het genoeg beslag om hier 2 lagen van te maken?

Beantwoorden
PR
Rutger 2020-05-11 13:48:09

Als je dezelfde diameter gebruikt (24 centimeter) dan kun je prima 2 kleuren van dit recept maken. Ik heb het biscuit niet opgemeten, maar het wordt ongeveer 5-7 centimeter hoog.

Beantwoorden
Hanny 2020-05-15 12:15:40

Hallo Rutger,

KAN IK OOK amandelen gebruiken?

Beantwoorden
HA
Rutger 2020-05-20 11:30:59

Als je het biscuit met amandelmeel gaat maken wordt het recept iets anders, dat is niet 1 op 1 te vervangen.

Beantwoorden
Sanne 2020-05-27 11:27:04

Beste Rutger

Zou ik dit recept ook kunnen gebruiken om een cijfertaart te maken?

Bedankt!

Beantwoorden
SA
Rutger 2020-06-01 10:47:47

Zeker!

Beantwoorden
Carla 2020-06-02 12:31:35

Kan dit ook met amandelmeel, i.p.v. bloem?

Beantwoorden
CA
Rutger 2020-06-04 14:46:33

Dat is helaas niet 1 op 1 te vervangen in dit recept.

Beantwoorden
Henrike 2020-06-06 09:15:50

Ik wil voedingskleurstof toevoegen. Wanneer doe ik dat? Door het ei-mengsel of pas helemaal op het laatst?

Beantwoorden
HE
Rutger 2020-06-20 12:21:05

Ik zou dit door het eimengsel doen.

Beantwoorden
Iek 2020-06-18 20:49:00

Hallo rutger,

Ik wil hier een chocolade biscuit van maken,
Hoeveel cacao moet ik hieraan toevoegen?

Beantwoorden
IE
Rutger 2020-06-20 11:47:43

In dit recept heb ik dezelfde basis gebruikt, maar dan met cacaopoeder erdoor: https://rutgerbakt.nl/chocolade-recepten/chocolade-frambozentaart-recept/

Beantwoorden
Tessy 2020-06-26 08:45:07

Dag Rutger,

Ik wil dit weekend jouw recept gebruiken om een regenboogcake te maken.
Dus dan zou ik 2x het beslag maken om dan over 6 kommen te verdelen en er kleurstof aan toevoegen.
Hoe lang zet ik dan best elke laag biscuit in de oven?

Beantwoorden
TE
Rutger 2020-06-30 14:26:41

Hoi. Waarschijnlijk zo'n 15-20 minuten. Druk tegen het einde van de baktijd op het biscuit. Als dit terugveert, dan is het gaar.

Beantwoorden
Thomas 2020-07-01 11:58:54

Hoi Rutger,

Ik wilde de schwarzwalder kirsch taart maken en heb daarvoor alle instructies voor het biscuitbeslag uit jouw bakbijbel gevolgd. Toch komt het beslag niet gerezen als een dunne plak vreemd spul uit de oven. Wat gaat er mis?

Beantwoorden
TH
Linda 2021-03-27 09:20:38

Dit heb ik helaas ook meerdere keren gehad en m'n schoonzus ook. Ben toch niet echt meer een bakbeginner😉

Beantwoorden
LI
Rutger 2020-07-06 16:48:17

Er is ergens tijdens het opkloppen op doorspatelen iets mis gegaan waardoor het beslag niet luchtig was. De lucht zorgt tijdens het bakken dat het biscuit rijst. Als er te weinig lucht in het beslag zit zal het biscuit nooit goed kunnen rijzen.

Beantwoorden
Dunya 2020-07-07 20:03:03

Hallo,

Kan ik deze hoeveelheid ook in een bakvorm van 20cm doen?

Beantwoorden
DU
Rutger 2020-07-13 11:49:17

Check even deze pagina voor een omrekentabel voor verschillende bakvormen: https://rutgerbakt.nl/bakhulp/omrekentabel-bakvormen/

Beantwoorden
René 2020-07-10 10:40:36

https://rutgerbakt.nl/bakhulp/omrekentabel-bakvormen/

Hier staat een hele handige omrekentabel

Beantwoorden
RE
Dominique 2020-08-28 16:03:56

Hoi Rutger,
Zou je dit bescuitbeslag ook kunnen uitsmeren op een bakplaat en er dan een dunne biscuit van kunnen bakken om er vervolgens repen uit te snijden of rondjes uit te steken voor een kleine taart. Moet de oven dan hoger en hoe lang moet je dit dan bakken? 5 tot 10 minuten?

alvast bedankt!

Beantwoorden
DO
Rutger 2020-08-31 08:57:24

Hoi. Dat kan prima. Dat beslag bak je dan heet en kort. Op 200-220 graden en inderdaad 5-10 minuten. Eerder 5 dan 10 minuten.

Beantwoorden
Jolanda 2020-09-06 19:11:14

Is 180 graden niet wat te hoog?? ik doe altijd 160 graden?

Beantwoorden
JO
Rutger 2020-09-14 10:45:17

Zelf wordt mijn biscuit altijd perfect op 180 graden. Let wel, dit is met onder- en bovenwarmte. Voor hetelucht mag de oven lager.

Beantwoorden
Jas 2020-09-13 17:07:31

Goed gelukt. Erg bedankt voor je recept.

Beantwoorden
JA
Wendy Noël 2020-09-23 13:27:56

Ha Rutger, bedankt voor t fijne recept! Lukt altijd en lekker luchtig! Morgen ga de de twee biscuits verder opmaken met botercreme enzo. Zolang op kamertemperatuur bewaren of in de koeling? Groetjes, Wendy

Beantwoorden
WE
Rutger 2020-09-28 08:55:35

De biscuits kun je gewoon luchtdicht verpakt op kamertemperatuur bewaren.

Beantwoorden
Mandy 2020-11-07 23:24:48

Hoi Rutger, kan ik voor deze biscuit ook Zeeuwse bloem gebruiken?

Beantwoorden
MA
maria 2021-03-23 10:19:57

ja hoor zeeuwsbloem gaat prima !

Beantwoorden
MA
Rutger 2020-11-09 10:48:13

Goede vraag, dat weet ik niet zeker. Ik heb het nog nooit geprobeerd.

Beantwoorden
Anita 2020-12-18 03:20:14

Kan ik ipv karnemelk ook soja melk gebruiken bij het maken van cake?

Beantwoorden
AN
Rutger 2020-12-20 09:02:12

Dat ligt aan het recept. Soms is het zuur van karnemelk nodig om de cake extra luchtig te laten rijzen. In dat geval kun je wel sojamelk gebruiken maar is het ook fijn om bijvoorbeeld wat citroensap toe te voegen.

Beantwoorden
claire 2020-12-24 12:31:31

Dag Rutger, ik heb dit recept gemaakt, alleen heb ik het zonder de au bain-marie gedaan, omdat k geen losse mixer heb die dat dan in een pannetje kan mixen. Het is nu een stuk minder dik, is dat erg?

Beantwoorden
CL
Britt 2021-10-15 17:52:39

I heb gewoon de fohn erop gezet op de warmste stand, en de machine aangezet. na een minuutje even je vinger in het beslag en voelen of het warm genoeg is. :)

Beantwoorden
BR
Rutger 2020-12-30 10:06:36

De luchtigheid die je tijdens het au bain-marie opkloppen krijgt is wel echt belangrijk voor een mooi luchtig biscuit.

Beantwoorden
Johan.rita@telenet.be 2020-12-31 11:47:41

Hey Rutger hoe bekom ik een bain marie in de keukenrobot ? Mag ik bij de eieren en suiker misschien wat warm water toevoegen?

Beantwoorden
JO
Rutger 2021-01-11 11:35:36

De kom van de robot zul je eerst op een kom met een laagje kokend water moeten zetten en dan met de hand of een handmixer moeten kloppen. Als het mengsel warm genoeg is kun je de kom van de pan afhalen en in de keukenmachine verder kloppen. Warm water bij de eieren doen is geen succes!

Beantwoorden
Rianne 2021-01-16 17:43:10

Hoihoi,

De taart moet 180 graden in de oven zitten
Op welke stand ??

Alvast bedankt

Beantwoorden
RI
Rutger 2021-01-18 09:03:17

Hoi! De uitleg daarover staat op deze pagina: https://rutgerbakt.nl/faq-veelgestelde-vragen/

Beantwoorden
Nino 2021-01-17 14:15:29

Lekker bedankt

Beantwoorden
NI
Ingrid 2021-01-21 09:07:58

Wat fijn dat hij lactose vrij is. Ga ik proberen binnekort

Beantwoorden
IN
Mat 2021-01-24 14:09:14

Hoi Rutger,

Kun je aangeven hoelang het mixen ongeveer duurt?
Dan heb ik een indicatie.
Alvast bedankt.

gr Mat

Beantwoorden
MA
Rutger 2021-01-25 08:35:18

Hoi! Nadat het mengsel au bain-marie is verwarmd nog zo'n 5-8 minuten ongeveer.

Beantwoorden
Froukje 2021-01-30 20:43:21

Hoi Rutger, wij hadden jouw recept gevolgd maar toen we de taart gingen eten bleek hij een beetje taai te zijn? Hoe zou dat kunnen komen? Voor de rest was de taart wel lekker en handig recept!
Groetjes

Beantwoorden
FR
Rutger 2021-02-01 11:08:56

Heb je de bloem er nog erg lang doorheen gemixt?

Beantwoorden
Elske-Jet 2021-02-01 16:26:27

hoi Rutger, ik heb precies het recept gevolgd maar mijn taart is heel dun dus ik kan hem niet in drieen snijden. is dat erg?

Beantwoorden
EL
Rutger 2021-02-08 12:21:21

Waarschijnlijk was het beslag dan niet luchtig genoeg waardoor het te plat is geworden.

Beantwoorden
Lekkerrrr 2021-02-23 14:36:59

Lekker handig🙈

Beantwoorden
LE
Heidi 2021-02-05 22:04:45

Ik heb het recept afgelopen weekend gemaakt, maar ik vind het erg droog, ik heb de minimale bak tijd aangehouden totdat er geen beslag meer in de saté prikker zat, vervolgens met 2 lagen frambozen meringue botercreme gevuld, maar erg droog! Eventueel tips om dit te voorkomen?

Beantwoorden
HE
Rutger 2021-02-08 11:55:32

Je kunt het biscuit na het bakken met trempeersiroop: https://rutgerbakt.nl/basisrecepten/trempeersiroop-basisrecept/

Beantwoorden
D.w 2021-02-07 11:56:17

Hi bij dit recept schrijf je of eventueel
Cacao erbij maar hoeveel dan want bij teveel kan die ook helemaal in zakken.

Beantwoorden
D.
Rutger 2021-02-08 11:47:17

je kunt 25 gram van de bloem vervangen door eenzelfde hoeveelheid cacaopoeder. Binnenkort deel ik ook een apart recept voor chocolade biscuit.

Beantwoorden
Nadine 2021-02-08 14:17:01

Hi!

Ik wil graag een taart maken voor de 1e verjaardag voor mijn dochter

Nu is mijn vraag welke ovenstand gebruik je hiervoor... Conventioneel of hete lucht?
Alvast bedankt
Gr Nadine

Beantwoorden
NA
Rutger 2021-02-15 14:07:24

Hoi. Alles over de oventemperaturen en baktijden lees je hier: https://rutgerbakt.nl/faq-veelgestelde-vragen/

Beantwoorden
Anouk 2021-02-13 20:10:47

Hoi Rutger,

Het recept inmiddels al 4 keer gebruikt maar nu smaakt nummer 4 naar ei wat kan ik hier aan doen? Het ging de vorige keren perfect. Heb in het proces ook niks opgemerkt wat anders ging.

Alvast bedankt

Anouk

Beantwoorden
AN
Rutger 2021-02-15 13:44:49

Dat is heel gek. Wellicht waren de eieren ouder/anders waardoor er meer eismaak aan zat.

Beantwoorden
Jannie 2021-02-14 19:51:27

Precies het recept gevolgt, maar was uiteindelijk erg droog, maar de smaak was prima. Niet voor herhaling vatbaar.

Beantwoorden
JA
Rutger 2021-02-15 13:37:55

Wat jammer. Heb je op hete lucht gebakken? Daardoor wordt het droger. Verder wordt er bijna altijd nog trempeersiroop gebruikt om het biscuit iets minder droog te maken en meer smaak te geven.

Beantwoorden
liejanne 2021-02-24 17:40:36

Ik heb een staande mixer, die kan uiteraard niet op een au bain marie. Is er een andere oplossing hiervoor? Ik neem aan dat veel taarten in een staande mixer worden gemaakt, dus er is vast een alternatief voor :)

Beantwoorden
LI
Rutger 2021-02-28 10:29:36

Je kunt de kom eerst au bain-marie verwarmen en dan gewoon met een garde kloppen. Of je kunt het biscuit volgens deze methode maken: https://rutgerbakt.nl/basisrecepten/chocolade-biscuit-basisrecept/

Beantwoorden
Lo 2021-03-06 09:28:11

Kan ik in plaats van au bain marie de eieren op kamertemperatuur laten komen?

Beantwoorden
LO
Rutger 2021-03-08 10:19:25

Ze moeten wel iets warm worden, zodat de suiker iets smelt en goed opgenomen wordt. Daardoor kan het mengsel de luchtigheid goed vasthouden en wordt het biscuit luchtig.

Beantwoorden
Janine 2021-03-22 15:49:00

Zou ik het bloem ook kunnen vervangen door spelt? Of wijzigt er dan ook iets aan de andere ingrediënten?

Beantwoorden
JA
Rutger 2021-03-29 20:01:21

Volgens mij kan dat prima!

Beantwoorden
Ria 2021-04-15 11:13:52

Hoi Rutger. Kan ik de suiker vervangen door stevia en wat is dan de hoeveelheid?

Hoe kan ik bloem vervangen met minder koolhydraten ?
Groetjes Ria

Beantwoorden
RI
Rutger 2021-04-19 17:22:24

Hoi. Met beide heb ik geen ervaring, dus daar kan ik je helaas niet mee helpen.

Beantwoorden
Tamara 2021-04-18 08:42:55

Hey vraagje zelfrijzend bloem ofniet ?

Beantwoorden
TA
Rutger 2021-04-19 17:15:20

Voor dit recept gebruik ik gewone bloem, dus zonder bakpoeder.

Beantwoorden
Chayenna 2021-04-24 13:59:16

Hoeveel gram bloem moet ik doen?

Beantwoorden
CH
Rutger 2021-04-26 12:55:48

De hoeveelheden staan bovenaan het artikel.

Beantwoorden
Lizz 2021-05-12 14:56:40

Hoiii ik ga dit maken maar is het ook op een fornuis goed om wamr temaken

Beantwoorden
LI
Rutger 2021-05-17 09:35:24

Bedoel je het au bain-marie gedeelte? Dat kan prima op een fornuis!

Beantwoorden
Vivienne 2021-05-18 21:14:01

Hi, ik heb deze taart vandaag gemaakt, had het omgerekend naar een vorm van 20cm maar mijn biscuit is wat san de taaie kant, wat heb ik verkeerd gedaan??

Beantwoorden
VI
Rutger 2021-05-31 11:14:47

Heb je de bloem te lang gemengd?

Beantwoorden
Elvira 2021-05-23 16:51:29

Iemand vraag aan mij om een taart te maken voor een jongetje die 1 wordt, maar die mag alleen koemelkvrij taart. Kan ik daarvoor dit recept gebruiken?

Beantwoorden
EL
Rutger 2021-05-31 10:47:19

Je kunt dit biscuit dan wel als basis gebruiken.

Beantwoorden
elvira 2021-06-03 21:47:33

dank je wel

Beantwoorden
EL
sontanna 2021-05-25 18:35:23

Hi , ik heb een vraag. doe je geen boter in je biscuit?
mijn dochter is op 29 Juni jarig en ik ben opzoek naar makkelijke recepten , ik heb besloten haar taart zelf te bakken.

hebt u mischien een goed en makkelijk recept voor mij? ik wil een taart met botercreme.

Groet,
Sontanna

Beantwoorden
SO
Rutger 2021-05-31 10:32:59

Hoi. Er gaat in het biscuit geen boter. Kijk even bij mijn taartrecepten, daar staan verschillende taarten met botercreme.

Beantwoorden
Tatum 2021-06-16 10:05:21

Heel slecht 2 keer geprobeerd precies gedaan wat er stond 0 sterren

Beantwoorden
TA
Emile 2021-08-07 21:22:36

Ik gebruik dit basisrecept en vele variaties hierop al zeker een jaar of twee. In totaal denk ik ongeveer 20 taarten en altijd gaat het goed. Als je in het begin volgt wat er in het recept staat kan dit niet mislukken, tenzij je echt totaal niet op verhoudingen, temperatuur en baktijd let. Dus om dit recept nu direct slecht te noemen vind ik wat ver gaan. Wellicht wat meer bakervaring opdoen voordat je oordeelt......

Beantwoorden
EM
Dionne 2021-07-26 14:35:09

Helemaal mee eens

Beantwoorden
DI
Rutger 2021-06-22 10:34:24

Jammer om te horen, het is toch echt een prima basisrecept.

Beantwoorden
Marian 2021-06-17 17:43:06

Mijn biscuitdeeg is tijdens het afkoelen helemaal ingezakt. Wat is er niet goed gegaan.

Beantwoorden
MA
Rutger 2021-06-22 10:28:40

Heb je het lang genoeg gebakken?

Beantwoorden
Marjolijn Muurling 2021-06-25 14:42:00

Hij staat in de oven!! Ik ben erg benieuwd 🤗

Beantwoorden
MA
Janet 2021-07-12 16:17:17

Had een oud kookboek van mijn moeder (libelle). Ben hem kwijtgeraakt tijdens de vele verhuizingen. Dit is het excacte recept zoals ik het mij herinner. Dank je wel voor het delen van dit oude, maar fantastische recept.

Beantwoorden
JA
Michel Weber 2021-07-16 16:32:20

Prima recept, zelf vind ik het alleen makkelijker om eiwitten en eigeel los op te kloppen voor een luchtig biscuit.
Tijdens workshops in de banketbakkerij kreeg ik ook 2 waardevolle tips die ik hier nog niet lees:
1) Maak het biscuit een dag van te voren en vries het in. Zodra je het gaat verwerken haal je hem er uit. Bevroren biscuit is eenvoudiger te snijden. Omdat het biscuit luchtig is, is deze vrij snel na snijden al ontdooit en klaar voor verwerking
2) doe op je werkblad wat fijne suiker waar je het biscuit op legt. Dan blijft hij niet plakken. De kleine hoeveelheid suiker op de bodem proef je later niet meer.

Beantwoorden
MI
Rutger 2021-07-21 14:05:32

Dank voor de fijne tips! Allebei heel waardevol!

Beantwoorden
Michelle 2021-07-22 18:24:36

Kan ik ook dubbel
Recept Maken in ene mixe
Wel verdelen in twee vormen

Beantwoorden
MI
Rutger 2021-07-28 09:09:30

Dat kan prima!

Beantwoorden
Dionne 2021-07-26 14:34:07

Drama drama en nog eens drama t is een eierkoek🥚de oven rook naar gebakken ei🤢 dus ik luister nooit meer naar Rutger

Beantwoorden
DI
Rutger 2021-07-28 08:49:34

Heel jammer om te horen. Het klinkt alsof het beslag niet luchtig genoeg was. In dit recept maak ik ook biscuit, op een net iets andere manier. Er zit ook een video bij: https://rutgerbakt.nl/taart-recepten/chipolatataart-recept/

Beantwoorden
leny 2021-07-31 12:49:58

Tijdens het mixen van de eieren en suiker kun je de beslagkom ook in de gootsteen of in een afwasbak met lauwwarm water zetten en dan net zo lang op de hoogste stand kloppen tot het beslag langzaam als een brede band van de klopper met de rest gelijk vloeit. Lukt altijd.
Ik gebruik alleen ipv 150 gr. bloem, 90 gr. bloem en 30 gr. maizena.

Beantwoorden
LE
Tanja Schijlen 2021-08-09 07:44:09

Hoi Rutger, ik wil voor aankomende zondag de slagroomtaart maken maar met de biscuit van de chipolatataart. Zou ik de biscuit vrijdag al kunnen maken en is het dan het beste om hem in te vriezen of is de koelkast ook goed? Ik wil hem zondagmorgen opmaken.

Groetjes Tanja Schijlen

Beantwoorden
TA
Rutger 2021-08-09 11:21:55

Hoi. Dat kan prima. Je kunt het ongevulde biscuit luchtdicht verpakt op kamertemperatuur bewaren.

Beantwoorden
Wendy 2021-08-31 20:11:42

Hoi Rutger,

Kan je wat koek/speculaas kruiden toevoegen aan het beslag?

Groetjes Wendy

Beantwoorden
WE
Rutger 2021-09-13 08:36:40

Zeker!

Beantwoorden
Kim 2021-09-02 14:41:34

Mijn biscuit wil maar niet rijzen. Heb de vorige keer de bain-marie Manier geprobeerd en vandaag de splits methode. Ik gebruik een combi oven en handmixer. Ik snap niet wat er fout gaat. Iemand de gouden tip voor me misschien?

Beantwoorden
KI
Rutger 2021-09-13 08:29:18

Het beslag moet echt luchtig zijn. Zo te horen gaat het daar ergens mis. Heb je de bloem er voorzichtig en niet te lang doorheen gespateld?

Beantwoorden
Dennis 2021-09-10 23:46:19

Ik heb hetzelfde probleem. Het rijst niet. Ik heb het (eindeloos) met een losse garde opgeklopt.. En heb veel belletjes bij het kloppen van de suiker met de eieren, zoals Wendy aangeeft. Ik begrijp niet wat ik fout doe hier.

Beantwoorden
DE
Rutger 2021-09-13 07:48:08

Met een losse garde is het heel lastig (bijna onmogelijk) om het beslag luchtig genoeg te krijgen. Je moet echt een elektrische (hand)mixer gebruiken.

Beantwoorden
Maltie 2022-11-27 13:15:59

Op welke stand moet je je beslag mixen ??

Beantwoorden
MA
Rutger 2022-12-01 15:18:29

De eieren mag je best op hoge snelheid mixen, zodra de bloem erbij gaat enkel spatelen.

Beantwoorden
Wendy 2021-09-02 22:27:02

Heb je bij het kloppen van suiker met de eieren veel luchtbelletjes? Daar begint het proces al.

Groetjes Wendy

Beantwoorden
WE
Ann Cannoot 2021-09-13 09:30:00

Ik volgde het basisrecept en op het eerste zicht leek het best goed gelukt. De biscuit was niet super hoog gerezen, maar wel mooi gelijkmatig. Ik heb hem laten afkoelen, maar toen ik er een plak van sneed met een scherp koksmes, brak de plak in kruimels uiteen. Ik heb 25 min op 180 graden boven en onderwarmte gebakken. Betekent dat, dat het toch te lang gebakken is of deed ik iets anders fout? Ik wist niet goed wanneer ik het uit de bain marie moest halen en hoelang ik daarna nog moest kloppen. Ik heb zeker 10 min met handmixer opgeklopt. Kan het ook teveel? Ik had ook vrij kleine eieren. Dank je wel voor raad.

Beantwoorden
AN
Suzanne de Boer 2021-09-15 16:27:04

Als je de biscuit glutenvrij zou willen maken kan je de bloem dan 1 op 1 kunnen vervangen voor bv kokosmeel of rijstebloem? Zo ja welke zou je voorkeur hebben?

Beantwoorden
SU
Elise 2021-12-29 21:46:23

Ah verkoopt glutenvrij zelfrijzend bakmeel. Deze is erg lekker en kan hier goed voor gebruikt worden!

Beantwoorden
EL
Rutger 2021-12-31 11:25:07

Je hebt op zich geen bloemmix met bakpoeder nodig. Het biscuit kan dan te luchtig worden, waardoor het ook in kan storten.

Beantwoorden
Rutger 2021-09-20 07:46:56

Binnenkort deel ik het recept voor glutenvrij biscuit!

Beantwoorden
Ingrid van Liempdt 2021-09-27 10:10:52

Heel duidelijk beschreven en laten zien. Ik heb alleen het probleem dat ik geen losse mixer heb. dus ik kan niet "warm" kloppen. Maar zo een recept krijgen is een luxe! zo fijn met de plaatjes erbij.

Beantwoorden
IN
Rutger 2021-10-03 17:58:15

Hoi. Je kunt ook voor een andere methode gaan, waarbij je de eieren niet warm hoeft te kloppen. Die zie je hier in de video: https://rutgerbakt.nl/taart-recepten/chipolatataart-recept/

Beantwoorden
Kim 2021-10-14 16:27:28

Erg jammer voor van de tijd en moeite. Mijn zoon wilde een taart die hij zelf kon versieren. Dit recept leek een goede basis. Helaas keken we net en de taart is helemaal ingezakt en niet goed gerezen. Het is nu een soort van dikke pannenkoek. Wat gaat er mis? Moet je mss zelfrijzend bakmeel gebruiken of boter?

Beantwoorden
KI
Rutger 2021-10-18 08:38:28

Hoi. Dan is er iets mis gegaan met de luchtigheid in het beslag. Die luchtigheid zorgt ervoor dat het biscuit rijst. Heb je het lang genoeg opgeklopt en de bloem er rustig doorheen gespateld? Zelfrijzend bakmeel en boter zijn beide niet nodig voor deze taart.
?

Beantwoorden
Nora 2021-10-29 10:47:38

Even voor degenen die een vaste mixer hebben: de eieren die je gebruikt kun je enige tijd voor het kloppen in heet kraanwater leggen. Ze worden dan lekker warm en klippen schuimig als de beste.
Zelf gebruik ik op 1 ei 30 gr suiker, 20 gr bloem en 5 gr maïzena. Of ipv maïzena cacaopoeder voor chocolade biscuit.
Snufje zout erbij.
Kloppen doe ik tot het beslag als een lint van de garde loopt. Niet totdat hij stijf blijft hangen, dan zakt, zo is mijn ervaring, de taart makkelijk in.
Het doorspatelen van de bloem doe ik in 2 a 3 etappes, ligt eraan voor hoeveel taarten je beslag maakt.
Doorspatelen totdat je voelt dat het beslag gaat 'zetten'.
Heb 12 jaar lang honderden taarten (voor in mijn Theetuin)op deze manier gebakken en dat ging altijd goed.
Wil je zeker zijn van mooie even dikke laagjes, bak ze dan apart. Verdeel het beslag over drie evengrote vormen en bak ca 12 minuten. Niet te lang, dan worden ze te droog.
Iedereen die het zo eens wil proberen: succes!

Beantwoorden
NO
Janneke 2022-02-03 14:14:06

Wat een goede tip Nora! Hoe lang leg je de eieren in het hete water?

Beantwoorden
JA
Eldina Pejcinovic 2021-11-08 20:00:42

Jammer Dat jullie niet aan geven hoe veel je van iets nodig hebt ?

Beantwoorden
EL
Rutger 2021-11-10 08:07:21

Wat bedoel je precies? Alle ingrediënten staan bovenin vermeld.

Beantwoorden
Loeska Snel 2021-11-13 16:41:27

Kun je met zeeuwsbloem ook een biscuit bodem maken?

Beantwoorden
LO
Rutger 2021-11-16 12:58:39

Goede vraag. Ik denk het wel, maar heb het nog nooit geprobeerd.

Beantwoorden
Els 2021-11-16 09:53:40

Hoi Rutger,de taart is heel goed gelukt, ik wil nu graag een pompoentaart maken, kan ik pompoenpuree door het beslag roeren?

Beantwoorden
EL
Rutger 2021-11-16 12:40:35

Hoi. Dat gaat helaas niet zomaar, het biscuit zal dan mislukken. Op mijn site staat nog geen pompoentaart recept, wel staat er een pumpkin pie in De Bakatlas.

Beantwoorden
Natascha 2021-12-02 20:14:12

vraag hoe zit het met gasoven 180grade
welke stand is dat in een gasoven
want iedereen gaat ervan uit dat iedereen een elektrische oven hebben
en waar moet ik nog meer op letten bij gas oven

Beantwoorden
NA
Jolleen 2022-01-29 09:55:47

180grd is even heet in een gasoven, geen verschil. Gebruik een oven thermometer om te bepalen welke stand dat is (minder dan 5 euro bij de Blokker/ Xenos). Die zou ik trouwens ook gebruiken bij een electrische oven. De thermostaat is niet altijd correct.
Super recepten Rutger! Dank je.

Beantwoorden
JO
michel dikkes of flappie 2022-01-07 22:33:22

Dat hangt ervan af hoeveel standen jouw gasoven heeft. Heb je er 8, dan moet ie op 3. Heeft de oven 10 standen, dan moet ie op 4.

Beantwoorden
MI
Rutger 2021-12-08 22:38:31

Hoi. Ik heb zelf helaas geen ervaring met gasovens, dus dat antwoord moet ik je schuldig blijven.

Beantwoorden
Els Spoor-Steentjes 2021-12-04 13:04:19

230 en 10 minuten kennelijk too much voor mijn oven. Mijn biscuitplak kwam er donkerbruin (verbrand) uit.

Beantwoorden
EL
Anita 2021-12-30 07:27:00

wauw, een oven kan een groot verschil maken. Vorige week heeft manlief een spekkoek gebakken. Met onze oude oven was hij hiermee een hele dag zoet. Met de nieuwe oven maar een halve dag. En de spekkoek had als vanouds 10 lagen.

Beantwoorden
AN
Rutger 2021-12-08 22:30:07

Zeker zo'n dunne plak moet je goed in de gaten houden. Volgende keer goed blijven kijken en als de plak goudbruin is deze eruit halen.

Beantwoorden
Irene 2021-12-07 09:00:30

Is het ook mogelijk om er minder suiker of in te doen? Of doet dat af aan de structuur en kwaliteit van het biscuit?

Beantwoorden
IR
Rutger 2021-12-08 22:14:07

Je zou het kunnen proberen, maar ik ben bang dat het lastig wordt. De suiker speelt inderdaad ook een rol bij het vasthouden van de luchtigheid in de eieren.

Beantwoorden
Dominique 2021-12-12 22:13:14

Hallo! Voor de bloem: is dit zelfrijzende bloem of gewone?
Dank je

Beantwoorden
DO
Rutger 2021-12-14 08:08:37

Dit is gewone bloem.

Beantwoorden
AERTS MONIQUE 2021-12-18 02:24:59

iK KRIJG MAAR GEEN ANTWOORD OP MIJN VRAAG? EN DIE IS / ALS JE EEN BISCHUITDEEG MAAKT EN IN DE VORM DOET KAN DAAR DAN AL EEN VRUCHTENGELEI AAN TOE GEVOEGD WORDEN? VOOR HET BAKKEN, OF DOE JE DAT NADAT HET BISCHUIT GEBAKKEN IS EN DAN IN TWEE HELFTEN VERDELEN EN DAAR DAN VRUCHTENGELEI EN SLAGROOM TUSSEN DOEN EN LATEN OPDROGEN? DAARNA IN PLAKKEN SNIJDEN EN IN EEN PAPIERTJE DOEN?

Beantwoorden
AE
Michel 2022-01-03 16:16:55

Beetje geduld zou de mens sieren en op Google is je antwoord anders ook te vinden.

Top site dit trouwens.

Beantwoorden
MI
Rutger 2021-12-21 08:12:17

Hi. Helaas lukt het mij niet om dag en nacht alle vragen te beantwoorden. En je toon met deze hoofdletters is echt heel jammer. Je kunt geen vruchtengelei mee bakken, dat kun je na het bakken doen.

Beantwoorden
katinka 2021-12-26 19:24:38

als er geen gist in zit en alleen maar bloem, dan rijst de biscuit niet !!??

Beantwoorden
KA
Rutger 2021-12-27 13:54:30

Het biscuit rijst door de lucht die je in de eieren klopt.

Beantwoorden
Petra 2021-12-31 10:38:41

Goedemiddag Rutger ik wil graag een 25 cm biscuit bakken en er een kokos smaak aan toe voegen.
Mbv kokosrasp en of melk. Kan ik dat extra toevoegen aan jou recept of laat ik iets weg. Zoja hoeveel dan.
Ik wens je een fijne jaarwisseling toe en wil je zeggen dat ik het heel bewonderenswaardig vindt dat je de moeite neemt om vragen te beantwoorden. Chapeau. Mvg Petra

Beantwoorden
PE
Rutger 2021-12-31 11:15:40

Hoi. Met kokosbiscuit heb ik (nog) geen ervaring, daar zul je zelf mee moeten experimenteren.

Beantwoorden
Adrie Jochems 2022-01-01 19:27:40

Wat een toprecepten.
Ik heb al heel veel van je geleerd!
Dank je wel en een mooi 2022 toegewenst.

Beantwoorden
AD
Shardi Diijf 2022-01-05 22:28:25

Hoi Rutger,
Ik bak al zowat mijn hele leven en maak veel taartjes. Nu ben ik al een paar jaar glutenvrij aan het bakken, maar elke keer mislukken mijn biscuits. Ik bak ongeveer een half uur op 160 graden, laat de oven de hele tijd dicht en prik er niet in met een prikker…na de bak tijd zie je dat het biscuit gaat is, hij is goed losgekomen van het bakblik, maar zodra hij gestort is ( ook als ik m nog gewoon even in het bakblik laat staan, of in de oven laat staan om m wat rustiger af te laten koelen) zakt ie in als een malle.
Ik verlies zo zelfs de lol in het bakken…. Heb je een oplossing voor mij, of heb je nog andere mogelijkheden?

Beantwoorden
SH
Charlotte 2022-02-18 08:50:23

Ik heb dit recept al meerdere malen gevolgd met de kuchen und kekse mix van schar, werkte heel goed!

Beantwoorden
CH
Rutger 2022-01-11 09:50:52

Hi. Probeer het eens met een andere glutenvrije bloemmix. Mijn recept en foto van glutenvrij biscuit staat hier: https://rutgerbakt.nl/glutenvrije-recepten/glutenvrije-taart/

Beantwoorden
Dionne 2022-01-06 13:48:22

Wat is de gouden tip om bloem er op het laatst goed maar toch luchtig door heen te spartelen? Mijn beslag verliest altijd de helft in omvang hierdoor. Of is dit normaal?

Beantwoorden
DI
Annuska 2022-04-16 13:11:10

Hoi
Je kan best terwijl je rustig spatelt de kom meedraaien.

Beantwoorden
AN
Rutger 2022-01-11 09:43:39

Het verliest altijd wel iets in volume, maar vooral voorzichtig en rustig spatelen.

Beantwoorden
Wendy 2022-01-13 11:56:20

Ik heb voor het eerst dit recept geprobeerd, maar mijn biscuit wordt niet zo hoog in de oven waar moet ik de volgende keer op letten?

Beantwoorden
WE
Rutger 2022-01-17 08:26:54

De eieren moeten echt heel luchtig opgeklopt worden en de bloem er voorzichtig doorheen gespateld.

Beantwoorden
Anoek 2022-01-13 21:37:28

Hoi Rutger, ik wil graag een bienenstich taart maken, zou deze biscuit als basis daarvoor gebruikt kunnen worden? En wat raad je voor de vulling aan; gewoon geklopte slagroom? En dan de kersen iets verdikt met maizena/aardappelzetmeel papje? Dankjewel alvast!

Beantwoorden
AN
Rutger 2022-01-17 08:22:57

Hoi. Bienenstich wordt gemaakt op basis van een gistdeeg. Het recept staat in mijn Bakatlas.

Beantwoorden
Marlien 2022-02-09 14:00:47

In Limburg gebruikt men biscuitdeeg voor een bijensteek, dus zonder gist. Vulling van slagroom en kersen of abrikozen

Beantwoorden
MA
Cora 2022-01-15 23:15:03

Hoi Rutger, ik ga biscuit bodem maken maar waarom zit er geen bakpoeder in dit recept?
Groetjes cora

Beantwoorden
CO
Rutger 2022-01-17 08:06:13

De biscuit rijst door de luchtigheid van de opgeklopte eieren.

Beantwoorden
Grace 2022-01-17 14:21:49

In alle kookboeken lees ik dat er bij het maken van biscuitdeeg een deel van de bloem vervangen wordt door maizena.
Waarom doe je dat in jouw recept niet?

Beantwoorden
GR
Rutger 2022-01-22 12:45:23

Ik vind dat weinig verschil maken en wil het graag zo makkelijk mogelijk houden. Je kunt het doen, maar met enkel bloem gaat het ook perfect.

Beantwoorden
Marieke 2022-01-20 22:02:43

Allereerst complimenten voor het recept! Er kan haast niets mis gaan zo duidelijk word alles omschreven(handig ook voor de kinderen) Ik heb de eieren echt wel een flinke poos luchtig geklopt en er kwam een super mooi biscuit uit de oven(170 graden 20 minuten ivm mijn oven die te heet word) heel hartelijk dank voor het delen van dit recept en andere recepten. Ik was echt een ei in het bakken van taarten maar het gaat dankzij jou steeds beter!

Beantwoorden
MA
Rutger 2022-01-22 12:26:37

Heel leuk om te lezen! Veel bakplezier nog!

Beantwoorden
Suh 2022-01-31 03:06:41

Dag Rutger,
Wat zijn de hoeveelheden voor een bakvorm met een diameter van 20 cm?

Beantwoorden
SU
Rutger 2022-01-31 19:13:24

Dat kun je hier berekenen: https://rutgerbakt.nl/bakhulp/omrekentabel-bakvormen/

Beantwoorden
Rose 2022-02-08 14:01:16

Hoihoi! Gebruik dit recept vaker om hoge taarten te maken. Nu heb ik best veel beslag over. Maar geen bakvormen. Kan ik dit beslag tijdelijk bewaren?

Beantwoorden
RO
Rutger 2022-02-15 08:58:17

Het verliest naar verloop van tijd wel zijn luchtigheid, dus het beste is gelijk afbakken (en niet meer maken dan je per keer nodig hebt).

Beantwoorden
Marlien 2022-02-09 14:12:08

Het recept is :5 eieren, 150 gr suiker, 150 gr bloem. Kleine of grote eieren? Gewicht van de eieren?

Beantwoorden
MA
Rutger 2022-02-15 08:49:21

Alles daarover lees je hier: https://rutgerbakt.nl/faq-veelgestelde-vragen/

Beantwoorden
Ramona 2022-02-19 11:13:55

Goede morgen,

Ik heb een springvorm van 24 cm gebruikt, maar krijg de vorm nog niet eens gevuld voor 2/3, er zit maar een klein laagje.
Nu afwachten hoe hoog die wordt, anders maar nog 1 maken

Beantwoorden
RA
Rutger 2022-02-22 09:38:23

Dan is er waarschijnlijk iets mis gegaan bij het opkloppen van de eieren of het doorspatelen van de bloem.

Beantwoorden
Rixt 2022-02-25 15:33:07

Ik liep er tegenaan dat ik niet goed wist wanneer de eieren luchtig genoeg waren tijdens het kloppen op kamertemperatuur. Is er een bepaalde structuur/dikte die de eieren moeten hebben? En wat ik ook lastig vond was om de bloem er goed door te krijgen. Ik had na een hele poos om spatelen nog steeds klontjes. En tsja dan verliest het ook de luchtigheid. Ik hoop dat je me kunt helpen met wat extra tips.

Beantwoorden
RI
Rutger 2022-03-01 09:26:16

Hoi. Op de foto's kun je de structuur van de opgeklopte eieren zien. Dat mengsel is redelijk dik. Als je de bloem tijdens het spatelen boven het beslag zeeft, en niet teveel per keer, dan zul je minder last van klontjes hebben.

Beantwoorden
Raymond Tans 2022-03-12 10:11:58

Fantastisch recept dat een uitstekend resultaat gaf.
Ik heb een vraag. In plaats van 1 ronde vorm van 24cm doorsnee wil ik 2 cakevormen gebruiken van 24 bij 11. Hoe zit het met de baktijd als de hoogte gelijk blijft?
Groet, Raymond

Beantwoorden
RA
Rutger 2022-03-13 12:31:41

Het kan zijn dat de baktijd net iets korter wordt, maar veel zal het niet schelen. Kijk goed naar de kleur van het biscuit en of het terugveert als je er zachtjes op drukt.

Beantwoorden
Joyce 2022-03-18 09:05:03

Hoi Rutger,

Dank je wel voor dit fijne recept! Het is een aantal keren goed gegaan met het bakken van de biscuit, maar ook een aantal keren drama en ik weet niet hoe dit kan.

Gisteren heb ik het weer geprobeerd (3 biscuits gebakken) en 2 van de 3 waren redelijk goed (ze waren niet zo hoog als ik wilde, kon er 2 plakken uit halen ipv 3 maar dat is geen wereldramp), maar de 3e biscuit is mis gegaan.
Hij rees prachtig in de oven, maar na ongeveer 15 minuten stortte hij ineens in in het midden.
Uiteraard de oven nog niet open gedaan omdat de baktijd nog niet verstreken was, maar helaas kwam het niet meer goed.

Ik heb niets anders gedaan dan met de andere twee bicuits. Het volume van het beslag was gigantisch, ook toen het de vorm in ging, de bloem was mooi opgenomen in het luchtige beslag en de oven stond op 180 graden boven en onder warmte.
Wat kan hier zijn mis gegaan?
Ik snap er echt helemaal niets van :( Hopelijk weet jij raad!

Beantwoorden
JO
Rutger 2022-03-20 12:45:31

Hoi Joyce. Zonder meegekeken te hebben is het voor mij heel lastig om te zien wat er mis ging. Stond dat derde beslag al heel lang voordat je het ging bakken? Het is het beste om het beslag zo snel mogelijk te bakken nadat je het gemaakt hebt. Ik heb ook nog een andere manier om biscuit te maken, dat zie je in het filmpje bij dit artikel: https://rutgerbakt.nl/taart-recepten/chipolatataart-recept/ Wellicht lukt het daar beter mee.

Beantwoorden
Joyce 2022-03-23 10:17:33

Hoi Rutger,

Dank je wel voor je reactie!
Het derde beslag heb ik direct na het bereiden en in de vorm doen, de oven in gedaan. Net als met de andere 2 biscuits.
Ik zal de andere manier ook nog eens proberen. Vaak heb ik daar nog iets minder geluk mee qua rijzen, maar opgeven is geen optie ;)
Heel erg bedankt!

Beantwoorden
JO
Marion Bas 2022-03-31 10:51:17

Goedemorgen. Is het mogelijk om dit in te vriezen? Als het gebakken is natuurlijk. Gr marion

Beantwoorden
MA
Rutger 2022-04-10 12:20:06

Dat kan heel goed!

Beantwoorden
Aneky Degryse 2022-04-15 07:48:33

Welke bloem gebruikt u hier juist voor.

Beantwoorden
AN
Rutger 2022-04-21 10:12:16

Gewone (tarwe)bloem

Beantwoorden
Aneky Degryse 2022-04-15 15:31:50

Hallo,

Welke bloem wordt er gebruikt, is dit zelfrijdende bloem.

Beantwoorden
AN
Rutger 2022-04-21 10:07:20

Dit is gewone tarwebloem.

Beantwoorden
Daphne 2022-04-24 23:28:50

Hoi Rutger, kan ik hiervoor ook zeeuwsbloem gebruiken?

Beantwoorden
DA
Rutger 2022-04-25 09:38:06

Het lekkerste wordt het biscuit met gewoon tarwebloem.

Beantwoorden
Pippa 2022-04-29 20:10:02

Goede avond. Moet de oven op hetelucht of boven en onderwarmte?

Beantwoorden
PI
Rutger 2022-05-02 08:21:24

Alles daarover lees je hier: https://rutgerbakt.nl/faq-veelgestelde-vragen/

Beantwoorden
Ton 2022-05-04 16:54:09

Hallo Rutger,

Kan de biscuitbodem ook met speltmeel gemaakt worden? Vanwege buikklachten mag ik alleen spelt maar geen gewone tarwe eten.
In hoeverre spelen de gluten een rol bij het bakproces?
Zou de bodem ook met kamutmeel (Khorasantarwe) of emmermeel (verdraag ik beide) gemaakt kunnen worden? Beide zijn niet nl geschikt voor normaal broodbakken, wel voor bv pannenkoeken bakken!

Alvast bedankt voor je antwoord!

groeten, Ton

Beantwoorden
TO
Rutger 2022-05-08 19:40:01

Hoi Ton. Ik heb te weinig ervaring met de verschillende soorten bloem bij biscuit om daar een goed advies voor te geven. Spelt is volgens mij prima te doen, maar ik zou het gewoon een keer uitproberen als ik jou was.

Beantwoorden
Hannie spronk 2022-05-11 13:00:37

Goede middag,kan je de taart het beste in de oven af laten koelen met de deur dicht,of eruit halen en af laten koelen

Beantwoorden
HA
Rutger 2022-05-16 14:32:26

Je kunt het biscuit gewoon uit de oven laten afkoelen.

Beantwoorden
Daniëlle 2022-05-12 09:29:25

Hoi Rutger, ik heb twee vragen.

Bij meest gestelde vragen staat dat een M ei ongeveer 60 gram is, maar moet dat niet 50 zijn?

Verder vroeg ik mij af waarom je met tarwebloem bakt ipv patentbloem? Ik zit enorm te zoeken wanneer ik het een en wanneer ik het ander moet gebruiken in de patisserie.

Beantwoorden
DA
Rutger 2022-05-16 14:30:03

Hi! 60 gram klopt echt: Een middelgroot ei weegt ongeveer 60 gram, waarvan 35 gram eiwit is en 17 gram eigeel, de rest is schaal. Patentbloem bevat meer eiwitten en is vooral voor brood- en gistdeeg fijn.

Beantwoorden
Radia 2022-07-02 17:07:58

Wacht 35 + 17 is toch 52? Dan kan het toch niet naar 60 afgerond worden?

Wel fantastisch recept en beschrijving hoor, dank je wel

Beantwoorden
RA
Rutger 2022-07-04 10:29:40

Hi. Dat zijn de gewichten van het eiwit en het eigeel, maar de schaal weegt ook nog mee natuurlijk. Dat is het overige gewicht.

Beantwoorden
Marlies 2022-05-25 14:32:21

Hi Rutger,
De hoeveelheden die in dit recept staan is genoeg voor een bakplaat van welk formaat? Ik wilde namelijk het bescuitdeeg daarop maken ipv springvorm.

Beantwoorden
MA
Rutger 2022-05-29 21:09:45

Dat ligt er helemaal aan hoe hoog je het biscuit wilt, dat is een kwestie van uitproberen.

Beantwoorden
Jasmijn 2022-05-28 09:22:36

Hi Rutger, tijdens het afkoelen van taarten valt de bovenkant van de rand altijd iets naar binnen. Hoe kan ik ervoor zorgen dat dit niet gebeurd? Het ziet er een beetje zielig uit wanneer het een stapeltaart is. Of is het onvermijdbaar en is het een kwestie van recht afsnijden? Hoor het graag!

Beantwoorden
JA
Marijke 2022-06-23 10:54:25

De taart gebruikt je het beste omgekeerd. De rechte onderkant wordt uiteindelijk de bovenkant van de taart. Op die manier is de bovenkant mooi recht :) In het geval van de biscuit kan dat goed omdat je hem vaak toch doorsnijd, vult en afsmeert.

Beantwoorden
MA
Rutger 2022-05-29 20:52:56

Dat hoort er een klein beetje bij, maar met afsmeren zie je daar niets meer van.

Beantwoorden
Thecla 2022-06-08 18:26:49

Hoi Rutger,
Het wil me maar niet lukken om goed biscuit te maken ook nu op jou manier is het ook weer 2 keer mislukt. De eerste keer had ik het recept aangepast vanwege de springvorm. Het werd maar 2 cm hoog en beton kwam uit de oven, wel mooi goudbruin. De tweede met de hoeveelheid van jou recept en wat bakpoeder. Het werd een goudbruin hoge biscuit met allemaal gaatjes van binnen, dus leek luchtig, maar is het niet. Ik begrijp niet wat er fout gaat. Ik heb al meerdere manieren geprobeerd en wil geen kant en klare mix gebruiken. Ik vrees dat ik geen banketbakker ben. Groeten Thecla

Beantwoorden
TH
Lidy 2022-08-06 10:24:42

Heb ik vroeger ook een keer gehad. De eieren met de suiker waren niet lang genoeg geklopt. Moet echt als een dik lint van de garde lopen. Mss bij jou ook het geval? Succes verder.
Met vriendelijke groet,Lidy

Beantwoorden
LI
Nienke 2022-06-16 16:01:21

Hoelang klop je de eieren?

Beantwoorden
NI
Rutger 2022-06-14 14:32:18

Hoi. Wat balen. Ik kan helaas heel moeilijk zien waar het misgaat.

Beantwoorden
Adriana admiraal 2022-06-14 12:22:47

Hoi Rutger welk bloem gebruik je voor het biscuitdeeg? Ook tarwe bloem?

Groetjes,
Adriana

Beantwoorden
AD
Adriana admiraal 2022-06-14 12:23:15

Hoi Rutger welk bloem gebruik je voor het biscuitdeeg?

Groetjes,
Adriana

Beantwoorden
AD
Rutger 2022-06-14 14:01:19

Hi. Je kunt daar gewoon tarwebloem voor gebruiken.

Beantwoorden
Jan Hoeving 2022-06-16 14:35:17

Hoi,Rutger kan ik de bloem ook vervangen voor boekwijtmeel

Beantwoorden
JA
Rutger 2022-06-19 20:12:29

Hi. Daar heb ik zelf geen ervaring mee. Ik ben bang dat het biscuit dan veel compacter wordt, maar je kunt het natuurlijk altijd uitproberen.

Beantwoorden
chijda 2022-07-06 19:48:36

hallo Rutger, mijn biscuit lukt nooit goed. moet er bakpoeder in de bloem of mag ik gewoon zelfrijzend bloem gebruiken.

Beantwoorden
CH
Rutger 2022-07-11 08:15:27

Hoi. Je kunt het proberen met zelfrijzende bloem, maar het is in principe niet nodig. Het recept gaat uit van gewone bloem en het biscuit rijst door de luchtig opgeklopte eieren.

Beantwoorden
Gabriella 2022-08-05 18:50:48

Hoi Rutger,
Hoe hoog is de bakvorm die je gebruikt.
Groetjes

Beantwoorden
GA
Rutger 2022-08-08 13:38:15

Minimaal zo'n 6 centimeter.

Beantwoorden
Eva 2022-09-13 12:13:48

Hi, moet je het beslag perse op 37 graden mixen?

Beantwoorden
EV
Rutger 2022-09-14 19:21:49

De warmte zorgt ervoor dat de suiker goed oplost en dat je een mooi luchtig beslag en dus biscuit krijgt. Je kunt het biscuit ook op een andere manier maken, zoals in dit recept: https://rutgerbakt.nl/taart-recepten/chipolatataart-recept/

Beantwoorden
Mireille 2022-10-16 12:00:21

Hallo Rutger,
Mijn biscuit van de chocoladetaart was geel mooi gerezen en gaar, maar is ingezakt toen ik hem uit de oven heb gehaald. Is het toch beter hem in de oven te laten staan als die is uitgezet? En zo ja voor hoelang?
Groetjes Mireille

Beantwoorden
MI
Rutger 2022-10-17 08:12:15

Hoi. Iets inzakken uit de oven is normaal. Als het biscuit echt veel inzakte klinkt het alsof deze nog niet lang genoeg was gebakken.

Beantwoorden
Marten 2022-10-24 12:27:38

Alles volgens recept en dan ingrediënten op kamer temperatuur 15 minuten gemixt gaat prima

Beantwoorden
MA
Heleen 2022-11-01 18:55:14

Hoi Rutger, als ik een bakplaat van 30x65cm heb waar ik een ENKELE laag biscuit in wil bakken, hoeveel van dit recept heb ik dan nodig? Ik wil het dus niet nog in lagen snijden daarna.

Beantwoorden
HE
Rutger 2022-11-19 09:55:51

Dat weet ik niet precies, is een kwestie van uitproberen en bekijken hoe dik je de laag wilt.

Beantwoorden

U kunt niet meer reageren.