Volg Rutger Bakt:

How-to: Biscuitbeslag

16 september 2016 | Basisrecepten, How to's, Recepten | 48 reacties

Veel mensen vinden het lastig om zelf een goed luchtig biscuit te bakken en grijpen daardoor vaak naar een kant-en-klaar-mix. Op zich niks mis mee, maar als je weet hoe makkelijk het eigenlijk is kan je het biscuit in het vervolg ook heel goed zelf maken. Het geheim is het warm opkloppen van de eieren, dit zorgt voor een mooi luchtig beslag en dus voor een lekker luchtig en mals biscuit. Dat kan je vervolgens gebruiken om de lekkerste taarten mee te maken. Wat denk je van een slagroomtaart, mokkataart, chipolatataart… en zo kan ik nog wel even doorgaan. In deze how-to voor biscuit laat ik je stap voor stap zien hoe je een mooi luchtig biscuitbeslag maakt.

 

Ingrediënten biscuitbeslag

Voor een ronde vorm met een diameter van 24 centimeter

  • 5 eieren ·
  • 150 gr suiker
  • ¼ tl zout
  • ½ citroen, rasp (optioneel)
  • 150 gr bloem

 

Stap 1

Doe eieren, suiker, zout en eventueel citroenrasp in een hittebestendige kom.

How-to biscuitbeslag

 

Stap 2

Plaats de kom op een bain-marie en klop de massa tot deze ongeveer 37 °C is. Als je met je vingers voelt en het niet meer koud aanvoelt, dan is het mengsel goed.

How-to biscuitbeslag

 

Stap 3

Haal de kom van de bain-marie en klop verder tot het mengsel op kamertemperatuur is.

How-to biscuitbeslag

 

Stap 4

Zeef de bloem (en eventueel cacaopoeder) boven het mengsel en spatel dit voorzichtig door de luchtige massa heen tot er geen klontjes meer te zien zijn. Spatel de bloem heel rustig door het beslag, zodat het mooi luchtig blijft.

How-to biscuitbeslag

 

Stap 5

Het beslag is klaar om verder te verwerken. Laat het niet te lang staan, anders kan het beslag weer inzakken. Bak het biscuit op 180 °C voor zo’n 25 tot 30 minuten.

How-to biscuitbeslag

 

Tips

  • Vul maximaal 2 / 3 van de (taart)vorm met beslag, want het zal nog gaan rijzen in de oven.
  • Om te controleren of het biscuit gaar is prik je erin met een satéprikker. Komt de prikker er schoon uit, dan is het biscuit klaar. Het biscuit zal ook licht terugveren als je er voorzichtig op drukt.

 

Foto’s: Michiel Wigman

 

Vorige post Volgende post
Deze maand is Het hartige bakboek uitgekomen! Kijk hier hoe je hem kunt bestellen!

Bekijk ook:

48 reacties

  • Beantwoorden Annie 16 september 2016

    Hoi Rutger, soms zie ik ook wel eens in biscuit recepten staan dat er maizena wordt gebruikt. Of is dat meer voor moscovisch gebak?

    • Beantwoorden Alex 17 september 2016

      Maizena zorgt er wel voor dat het beslag wat steviger wordt maar je proef het ook terug in de cake.
      Je zou eventueel aardappelzetmeel kunnen gebruiken er voor maar beter is het om niets er doorheen te gooien.
      Ook is het beste om fijne suiker te nemen zoals die van de Lidl deze lost sneller op in de ei mengsel.

      • Beantwoorden Rutger 19 september 2016

        Maizena en aardappelzetmeel hebben ook een wat fijnere structuur en zorgen voor minder gluten in het beslag. Dat resulteert in een fijner en malser biscuit. Je kunt een gedeelte van de bloem dus vervangen door 1 van beide. Zelf vind ik het biscuit het lekkerst met alleen bloem.

  • Beantwoorden sylvia 16 september 2016

    Kan dit ook met spelt gemaakt worden ?

  • Beantwoorden Nigel 16 september 2016

    Ik zie dat je bakpapier op de bodem van de vorm hebt gelegd.
    Hoe heb je de wanden van de vorm behandeld, ingevet en bebloemd?

    • Beantwoorden Olijke Poffer 16 september 2016

      @Nigel, ik gebruik zelf alleen bakpapier op de bodem en boter de randen in met vloeibare margarine. Bij een Tulband of cake kun je beter de vorm invetten en voorzien van een laagje bloem.

    • Beantwoorden Annie 17 september 2016

      @Nigel Ik doe ook altijd bakpapier op de bodem. En langs de wanden maak ik een wat hogere rand van bakpapier. Dat bevalt me prima

    • Beantwoorden Rutger 19 september 2016

      Hoi Nigel! De zijkanten heb ik alleen ingevet, in dit geval met een bakspray maar het kan ook prima met zachte boter.

  • Beantwoorden Jonna@Burgertrutjes 17 september 2016

    Ik koop vaak de mix, ga het nu een keer zelf proberen te maken!

  • Beantwoorden nel 17 september 2016

    hallo Rutger

    Hoe lang moet de biscuit cake in de oven? Dat heb je er niet bij staan.

    groetjes nel

    • Beantwoorden Olijke Poffer 18 september 2016

      Ik heet wel geen Rutger maar ben wel een pattisier zal toch even beantwoorden.
      Oven 180 graden en ongeveer 25 a 30 min. Baktijden zijn wel een indicatie. Maar zeker niet te lang bakken anders wordt het biscuit erg droog.
      Suc6…

      • Beantwoorden Nel 19 september 2016

        Dank je wel

      • Beantwoorden Rutger 19 september 2016

        Dank voor je reactie! En ik doe het inderdaad op dezelfde manier.

    • Beantwoorden Rutger 19 september 2016

      Hoi! Dat is wel redelijk essentieel ja! Ik heb het erbij gezet!

    • Beantwoorden Loes 15 november 2016

      Staat bij stap 5

  • Beantwoorden Tonny 23 september 2016

    Ik heb een keukenmachine van Kitchen Aid en geen losse mixer. Hoe kan ik dan toch biscuitbeslag maken?

    • Beantwoorden Rutger 24 september 2016

      Het au-bain-marie verwarmen kan je in de kom van de kitchenaid doen, maar dan al kloppend met een garde. Als het mengsel de goede temperatuur heeft bereikt kan je de kom gewoon in de kitchenaid zetten.

  • Beantwoorden Marjo Polman 12 februari 2017

    Hoi rutger

    Ik vraag me af hoe hoog deze taart wordt? Ben opzoek naar een recept voor 10cm hoog.

    Groeten marjo

    • Beantwoorden Rutger 13 februari 2017

      Hoi! Deze wordt zo’n 5 centimeter hoor. Ik zou niet in één keer een taart van 10 centimeter hoog bakken, die is lastig goed gaar te krijgen. Als je deze taart twee keer bakt en met een vulling ertussen stapelt heb je ook een taart van 10 centimeter hoog.

  • Beantwoorden Sharona 12 februari 2017

    Hallo Rutger,
    Vraagje. Wordt er in dit recept uitgegaan van een hete lucht oven of juist met boven en onderwarmte?
    Bedankt alvast

    • Beantwoorden Rutger 13 februari 2017

      Hoi! Alle recepten op mijn blog zijn, tenzij anders vermeld, gebaseerd op onder- en bovenwarmte. Kijk hier voor verdere uitleg: https://www.rutgerbakt.nl/faq-veelgestelde-vragen/

      • Beantwoorden Roswitha 6 maart 2017

        El als je een oven hebt die bij boven en onderwarmte automatisch de hete lucht inschakeld?

        • Beantwoorden Rutger 7 maart 2017

          Dan zou ik de temperatuur iets verlagen. Naar 170 graden.

  • Beantwoorden Sandra 17 februari 2017

    Hoi,

    De 1e poging is mislukt. Ik denk dat ik de eieren/suiker/zout niet lang genoeg heb opgeklopt. De biscuit is 2 cm hoog met een zware bodem.

    Moet de substantie al wat dikker zijn na het kloppen? Ik zie op de foto dat het bij jou een witachtige romige substantie is voordat de bloem erdoor wordt gemengd.

    Ik ben een complete leek op dit gebied. Ik ga het morgen gewoon nog een keer proberen. Oefening baart kunst…

    Gr. Sandra

    • Beantwoorden Rutger 20 februari 2017

      Hoi. Het mengsel moet na het koudkloppen al heel dik en romig zijn. De cake rijst door de lucht die in het beslag zit, dus als het niet romig en luchtig in de vorm gaat zal het ook nooit een romig biscuit worden. Het kloppen van de eieren kan je niet echt te lang doen, dus liever wat langer kloppen dan wat korter. En aan het eind de bloem er voorzichtig doorheen spatelen (vooral niet meer kloppen dan) zodat de luchtigheid bewaard blijft.

  • Beantwoorden Jolanda 20 februari 2017

    Hallo, mijn eerste biscuitbeslag zit in de oven en ziet er goed uit. Hoe kan ik hier een chocoladebeslag voor een chocoladetaart van maken? Wat moet ik dan nog toevoegen?

  • Beantwoorden Petra 28 februari 2017

    Hoi Rutger, vandaag voor het eerst biscuitdeeg gemaakt omdat ik nog iets met een overschot mokkacrème moest na een hazelnootschuimtaart?. Dit recept (uit je Bakbijbel) gebruikt en hij is super goed gelukt en lekker, vooral na te droog, fijn! Wel heb ik ipv au bain marie te mixen alleen de eieren in heet water verwarmd (dat las ik ergens anders) en de kom vd KitchenAid even in warm water verwarmd zodat de mixer meteen het werk kon doen. Ik was benieuwd hoe dat ging, maar prima dus! De volgende keer probeer ik het op jouw manier om te kijken of ik verschillen opmerk. Bedankt voor je recepten, ik gebruik ze veel!

    • Beantwoorden Petra 28 februari 2017

      O, ik bedoel natuurlijk dat hij niet te droog was, typefoutje..

  • Beantwoorden Kim 21 april 2017

    Beste Rutger, voor het eerst zelf biscuit gemaakt en uw recept gebruikt. Zelf ben ik enorm tevreden. Voor het eerst klopte de baktijd en was de biscuit soepel door te snijden zonder dat er wat afbrak. Nu heb ik (helaas) wat andere dingen gebruikt om te decoreren dan normaal, omdat ik niet alles op voorraad had. Dit resulteerde er in dat de rest van het gezin de uiteindelijke taart ietwat te droog vond. Kan dat komen doordat er geen botercrème tussen zat, maar droge frosting? Of zou ik op een andere manier de taart wat minder droog kunnen maken?
    Met vriendelijke groet, Kim

    • Beantwoorden Rutger 23 april 2017

      Hoi kim. Dat kan inderdaad door de vulling komen, maar er zijn zeker manieren op het biscuit sappiger te maken. Je kan een trempeersiroop gebruiken, een soort suikersiroop. Het recept daarvan staat (nog) niet online, wel in mijn Bakbijbel. Door het biscuit daarmee te besprenkelen wordt het sappiger en krijgt het ook nog eens een lekkere smaak.

  • Beantwoorden kitty 12 mei 2017

    Hallo Rutger kun je me schrijven hoeveel benodigheden ik nodig heb voor een taart 28cm en ongeveer 8tot 10 cm hoog nergens vind ik tabellen. Zou ik mooi vinden een tabel voor bisquit als het mogelijk is.
    Groetjes Kitty

  • Beantwoorden angenita 7 juni 2017

    ik had afgelopen weekend ook een taart gemaakt ook een biscui taart alleen hij was beetje droog vanbinnen hoe kan dit?
    ik heb de bloem in delen toegevoegd wat doe ik verkeerd?

    • Beantwoorden Rutger 11 juni 2017

      Het kan zijn dat je hem iets te heet of te lang gebakken hebt. Een simpele oplossing daarvoor is het doorgesneden biscuit te besprenkelen met wat trempeersiroop. Dat is een suikersiroop waaraan je een smaakje kan toevoegen. Het recept daarvoor zal ik binnenkort plaatsen.

  • Beantwoorden Marja 9 juni 2017

    Hoi Rutger,
    Ik heb inmiddels verscheidene biscuit recepten gelezen, want ik wil zeker weten dat het lukt voor mijn man zijn verjaardag. Maar nu heb ik meerdere keren gezien dat er wat gesmolten boter door gaat en dat mis ik bij jou. Is daar een reden voor? Nu weet ik wèèr niet wat ik moet doen. Alvast bedankt voor het antwoord.

    • Beantwoorden Marja 9 juni 2017

      Hoi Rutger,
      Ik wilde graag je blog volgen en schreef mijn emailadres op. Ik kreeg een activatiecode, maar die werkt niet!!! En nu kan ik ook mijn e-mailadres niet meer invullen! Hoe nu verder? Alvast bedankt.

      • Beantwoorden Rutger 11 juni 2017

        Hallo Marja,
        Deed de link in de mail het niet? Ik ga het proberen op te lossen!

    • Beantwoorden Rutger 11 juni 2017

      Door biscuitbeslag gaat over het algemeen geen boter. Het wordt wel eens gedaan, maar dan heet het beslag vaak anders. Voordeel van wat gesmolten boter op het laatst door het beslag is dat je een iets rijker biscuit krijgt. Het grote nadeel is dat je door de boter heel snel (en veel) van de luchtigheid verliest.

  • Beantwoorden Van de Bergh Suzanne 3 september 2017

    Beste Rutger,
    gebruik je gewone patisseriebloem of gebruik je zelfrijzende bloem
    groetjes Suzanne

  • Beantwoorden Van de Bergh Suzanne 3 september 2017

    Beste Rutger,
    gebruik je gewone patisseriebloem of maak je gebruik van zelfrijzende bloem
    groetjes Suzanne

    • Beantwoorden Rutger 10 september 2017

      Hoi Suzanne. Ik gebruik gewone bloem, zonder rijsmiddelen.

  • Beantwoorden Bert van Apeldoorn 9 september 2017

    Hallo Rutger, mijn biscuit is prima (gaar en luchtig), echter ook na afkoelen blijft de bovenlaag plakkerig.
    Is dit normaal, of weet jij hoe dit komt en evt. is te verhelpen.

    groet Bert

    • Beantwoorden Rutger 10 september 2017

      Hallo Bert. Waar dat door komt durf ik je niet te zeggen.

  • Beantwoorden Marie 16 september 2017

    Mijn cake was 2 cm hoog…

    • Beantwoorden Rutger 18 september 2017

      Dat klinkt alsof er iets misgegaan is. Heb je het beslag goed warm en daarna koud luchtig geklopt? En de bloem er niet te lang doorheen gespateld?

  • Beantwoorden Anne 9 november 2017

    Hoi rutger,

    Dit weekend ga ik dit recept uitproberen. Kan ik de taart zaterdag al maken en zondag vullen met botercreme en hoe bewaar ik deze dan? Of in het beter om de taart op dezelfde dag te bakken?

    • Beantwoorden Rutger 12 november 2017

      Dat kan prima. Het biscuit is zelfs beter te verwerken als je het een dag van te voren bakt.

    Laat een reactie achter