Banketbakkersroom zelf maken klinkt misschien moeilijk, maar dat is het niet! Het is eigenlijk best makkelijk, zeker met dit banketbakkersroom recept, met een stap-voor-stap uitleg en handige tips. En heb je specifieke problemen bij het zelf maken van banketbakkersroom? Check dan deze bakhulp!

Banketbakkersroom maken recept

Wat is banketbakkersroom?

De naam zegt het al: banketbakkersroom is een onmisbaar product voor banketbakkers én thuisbakkers. Banketbakkersroom is een gele, puddingachtige room die vaak als vulling wordt gebruikt in andere lekkernijen. Het staat bekend onder veel verschillende namen. Naast banketbakkersroom wordt deze romige vulling ook wel gele room genoemd. En, leuk om te weten: in het Engels heet deze gele room pastry cream en in het Frans crème patissière. Deze termen zul je ook wel eens terugzien in recepten waarbij banketbakkersroom wordt gebruikt. 

Banketbakkersroom gebruiken

Banketbakkersroom of gele room is een belangrijk ingrediënt in veel baksels en het wordt vaak gebruikt als vulling. Denk bijvoorbeeld aan puddingbroodjes, deze berliner bollen of tompoezen. Of vul er soesjes of eclairs mee, smeer het als vulling tussen een taart, gebruik het als basis voor een botercrème of maak er met slagroom een Zwitserse room van. 

Kortom, als je dit basisrecept voor gele room onder de knie hebt, kun je er heel veel kanten mee op! Probeer ook eens deze banketbakkersroom met lavendel of deze banketbakkersroom met chocolade!

Banketbakkersroom maken

Variëren met banketbakkersroom

  • Voeg aan de room eens een extra smaakje toe, bijvoorbeeld chocolade of mokka-extract.
  • Voor een extra romige variant van de banketbakkersroom vervang je 100 milliliter van de melk door slagroom.
  • Het is ook heel lekker om na het koken van de banketbakkersroom 50-75 gram boter erdoor te mengen, de room krijgt dan een extra lekkere volle en romige structuur.

Zelf klassieke gele room maken

De meeste gele room die je tegenwoordig eet wordt gemaakt met een instant mix. Dat is een poeder waar je water bij moet doen en binnen een paar minuten is dat een gele room geworden. Ik schrik als ik de ingrediëntenlijst van deze mixen bekijk, er zit echt (te) veel in. 

De klassieke banketbakkersroom maak je door ‘m volgens dit recept te koken. Met echte vanille en eidooiers voor de gele kleur. Geen lange lijst met E-nummers en andere stoffen die voor een lekkere room niet nodig zijn.

Banketbakkersroom bewaren: hoe doe je dat?

Je kunt zelfgemaakte banketbakkersroom 3-4 dagen bewaren in de koelkast. Invriezen raad ik niet aan, dan verandert de structuur en de room wordt er niet lekkerder op. Heb je de banketbakkersroom verwerkt in iets anders, bijvoorbeeld een amandelcrème of botercrème? Dan is invriezen wel mogelijk. 

Ingrediëntenlijst
  • Voor de banketbakkersroom
  • 500 ml melk
  • 1 vanillestokje
  • 100 gr suiker
  • 2 eidooiers
  • 45 gr maïzena
Broodbakbol banner desktop

Stap voor stap banketbakkersroom maken

Stap 1

Giet 450 ml melk in een pan. Snijd het vanillestokje met een scherp mesje open en schraap het merg eruit. Voeg zowel de peul als het merg toe aan de melk en breng alles aan de kook.

How-to banketbakkersroom stap 1

Stap 2

Doe de overige melk met de suiker en de eidooiers in een kom en klop dit goed door elkaar. Klop als laatste de maïzena erdoor en maak er een mooi glad papje van.

How-to banketbakkersroom stap 2

Stap 3

Verwijder als de melk kookt het vanillestokje. Giet al roerend de helft van de hete melk op het suikermengsel. Roer het goed door. Giet dit mengsel vervolgens bij de melk in de pan en breng alles onder voortdurend roeren aan de kook.

How-to banketbakkersroom stap 3

Stap 4

Het mengsel zal gaan binden en dikker worden. Blijf de hele tijd roeren. Laat het mengsel 1-2 minuten zachtjes doorkoken.

How-to banketbakkersroom stap 4

Stap 5

Giet de banketbakkersroom in een lage platte schaal (koelt sneller af) en dek deze af met plasticfolie. Zorg ervoor dat het folie direct op de room ligt, zodat er geen velvorming kan plaatsvinden.

How-to banketbakkersroom stap 5

Stap 6

Laat de room eerst wat afkoelen op het aanrecht en zet de kom daarna tot gebruik in de koelkast. Klop het geheel voor gebruik kort door tot een gladde en romige banket bakkersroom.

How-to banketbakkersroom stap 6
Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (70)
Nigel 2016-03-08 19:51:07

Is banketbakkersroom in te vriezen?

Beantwoorden
NI
Rutger 2016-05-24 23:11:19

Het wordt er niet lekkerder op als je het invriest.

Beantwoorden
Emma 2016-05-24 19:36:08

Heb dit gemaakt en gebruikt op een slof. Zag er goed uit en de smaak was ook goed. Volgende dag was het een raar glibberig té zacht mengsel geworden wat van de slof afliep. Jammer, volgende keer gebruik ik weer een recept zonder maizena (met bloem), ik denk dat dit de boosdoener is geweest.

Beantwoorden
EM
Rutger 2016-05-24 23:06:19

Hoi! Wat jammer om te horen. Heb je het lang genoeg door laten koken? Het maakt niet veel uit of je maizena of bloem gebruikt, met maizena gaat het altijd erg goed, ook na enkele dagen is het dan nog stevig!

Beantwoorden
Emma 2016-06-17 22:10:42

Hoi, ik heb het lang genoeg laten koken. Het was heel stevig alleen dus de volgende dag niet meer. Ik ga het nog eens proberen. Maizena werkt nl. een stuk makkelijker, geen klontjes. Ik las ook in een ander recept dat men er later nog wat boter aan toevoegt, wellicht dat dat ook de structuur ten goede komt. Ik ga het verder uitproberen met de diverse varianten!

Beantwoorden
EM
Rutger 2016-06-19 22:27:50

Wat raar! Heb je het echt een paar minuten goed laten garen? Je kan er wat boter door doen, daar wordt het wat romiger van.

Beantwoorden
Conny 2016-05-27 14:50:36

Hoi, kan je hier ook amandelmelk voor gebruiken en ipv een vanillestokje vanille extract? En zo ja, hoeveel raad je aan? Groetjes Conny

Beantwoorden
CO
Rutger 2016-05-28 00:19:10

Hoi, je kan de melk prima door amandelmelk vervangen, gewoon dezelfde hoeveelheid. Je kunt 1 a 2 tl vanille-extract gebruiken, maar met stokjes wordt hij wel lekkerder.

Beantwoorden
Bente 2016-06-06 19:31:34

Voor een hoeveel cm springvorm is dit genoeg?

Beantwoorden
BE
Miranda 2016-09-20 09:43:53

Hoi Rutger, ik had de helft van t recept genomen, maar het was zo stijf dat ik t bijna kon snijden. Ook nadat t in de koelkast gestaan had en ik het nog even wilde opkloppen. Kan je dan gewoon nog meer melk toevoegen?

Beantwoorden
MI
Rutger 2016-09-20 21:24:17

Hoi! Na het opstijven in de koelkast is het inderdaad heel stijf. Dat hoort zo! Als je het dan losklopt met een mixer krijg je een heerlijke zachte banketbakkersroom die zeker niet te stevig is. Mocht je hem dan nog steeds te dik vinden kan je aan het begin natuurlijk extra melk toevoegen. Het is dan wel handig om er ook wat meer suiker in te doen.

Beantwoorden
Rutger 2016-06-08 20:17:54

Dit is niet echt een recept waar een springvorm voor is. Waar wil je het voor gaan gebruiken?

Beantwoorden
René 2016-10-16 09:37:47

Hoi Rutger, ik heb tot nu wisselende resultaten met bankbakkersroom en crème suisse. Ondertussen meermalen gemaakt met bloem en ook custard. Bij Zwitserse room er ook wel eens gelatine aan toegevoegd en dan wordt het wel stijf natuurlijk.

Wat ik me afvraag is, wordt banketbakkersroom zoals hier beschreven, weer terug stijf/stevig, nadat je hem in de koeling volledig hebt afgekoeld en daarna weer losklopt om hem te kunnen verwerken, of blijft het dan een soort vla?

Beantwoorden
RE
Rutger 2016-10-17 06:54:13

Hoi! In de koelkast wordt de banketbakkersroom na het koken een soort stevige pudding. Na het loskloppen is heeft het een mooie creme/vla structuur. Deze wordt daarna niet meer steviger.

Beantwoorden
Inkie Lood 2016-11-27 17:15:34

Hallo Rutger, graag wil ik het Recept van banketbakkersroom maken, kunnen wij het ook van soyamelk maken? Dit van wege lactose intolerantie.

Beantwoorden
IN
Rutger 2016-11-27 21:58:33

Hoi Inkie. Ik ga er van uit dat het prima kan, maar heb het zelf nog nooit geprobeerd.

Beantwoorden
Jurgen Pauwels 2018-06-05 09:30:49

Je kunt prima soya melk gebruiken, Maar jet is lekkerder om het met lactose vrije melk van Campina te maken. Soya melk heeft een bijsmaakje terwijl de lactose vrije melk van Campina dat niet heeft.
Ik maak het zelf altijd hiermee wegens lactose intelerantie bij mijn vrouw.

Beantwoorden
JU
Lotte 2017-02-09 13:59:19

Hoi Rutger! Ik heb de room nu gemaakt voor morgen en in de koelkast gezet, kan dit? Moet je hem lang opkloppen om hem weer los geklopt te krijgen?

Beantwoorden
LO
Rutger 2017-02-09 19:45:38

Hoi! Dat kan zeker! Je merkt vanzelf wanneer de room goed losgeklopt is. Hij zal dan mooi glad zijn en geen klontjes meer hebben. Een paar minuutjes kloppen ongeveer.

Beantwoorden
Irma 2017-03-12 17:36:29

Vandaag gemaakt en een heerlijke puddingbroodjes mee gemaakt! Prima gelukt. Hartelijk dank voor dit recept. Ik was 'm in je bakbijbel al tegengekomen.

Beantwoorden
IR
Nina 2017-04-05 13:40:58

Kunje ipv maizena ook custard gebruiken? Is de verhouding dan gelijk?

Beantwoorden
NI
Rutger 2017-04-05 23:02:11

Volgens mij moet het kunnen, maar heb het nog nooit geprobeerd. Door custardpoeder zitten ook smaak- en kleurstoffen, voor de pure smaak gebruik ik liever maizena.

Beantwoorden
Kirsten 2017-04-17 11:51:24

Zeer fijn recept. Met vanille- extract (2 theelepels) ipv stokje, ging ook prima.

Beantwoorden
KI
Rutger 2017-04-18 11:25:46

Goed om te horen!

Beantwoorden
angenita 2017-04-18 12:22:51

kan ik in plaats van een vanillie stokje ook vanille suiker gebruiken?

Beantwoorden
AN
Rutger 2017-04-23 19:02:04

Dat kan, al wordt de smaak veel minder intens dan.

Beantwoorden
Melissa 2017-05-13 09:24:31

Ik heb gisteren bovenstaand recept gemaakt en op een slof gespoten. Ging prima en vandaag loopt het ook niet uit.

Beantwoorden
ME
Rutger 2017-05-19 10:03:40

Goed om te horen!

Beantwoorden
Doortje 2017-09-08 21:43:40

Hoe lang is het banketbakkersroom houdbaar buiten koelkast?

Beantwoorden
DO
Rutger 2017-09-10 15:12:37

Niet lang. Het is een zuivelproduct, dus het liefst zo kort mogelijk buiten de koelkast bewaren. Binnen een paar uur zou ik wel zorgen dat het op is.

Beantwoorden
Babs 2017-11-21 10:46:52

Hoe lang kun je de banketbakkersroom in de koelkast bewaren?

Beantwoorden
BA
Rutger 2017-11-27 08:12:52

Zo'n 3-5 dagen.

Beantwoorden
Ivy 2017-11-29 15:34:26

Hai Rutger, dank voor het recept. Ik ga het morgen maken. Kan ik de bereide banketbakkersroom ook in een taartbodem meebakken na bereiding of wordt de structuur dan helemaal raar?

Beantwoorden
IV
Rutger 2017-11-30 10:53:20

Dat kan. De structuur wordt wel anders dan, maar je ziet het vaker in recepten dat de banketbakkersroom wordt meegebakken.

Beantwoorden
Ivy 2017-11-30 16:19:32

Het ging prima! Structuur nog steeds lekker romig en de banketbakkersroom was lekker. Minitaartjes gemaakt in Muffintray van appeltaartdeeg. Op de bodem verkruimelde pepernoten, daarop wat banketbakkersroom, daarop wat stoofpeertjes en daarop weer room en daarop weer wat hele pepernoten. Lekker hapje. Dank voor het recept en de reactie!

Beantwoorden
IV
Maaike Vogel 2017-12-18 19:14:24

Kun je deze banketbakkersroom ook meebakken ?

Beantwoorden
MA
Rutger 2017-12-20 12:31:39

Jazeker!

Beantwoorden
Alida 2018-02-10 12:54:03

Ik zou de banketbakkersroom graag maken en er dan Zwitsers room van maken door er slagroom aan toe te voegen voor tussen een tompouce maar hoe blijft deze stevig genoeg dat het er niet na een dag tussenuit loopt ?

Beantwoorden
AL
Rutger 2018-02-11 17:37:36

Je kunt wat slagroomversteviger of opgeloste gelatine toevoegen aan de Zwitserse room, zodat hij goed stevig blijft. Mijn recept voor Zwitserse room vind je hier: https://www.rutgerbakt.nl/zwitserse-room-basisrecept/

Beantwoorden
Alida 2018-02-16 18:50:47

Rutger....het was klasse...heb de banketbakkersroom gemaakt en daarna Zwitsers room er van gemaakt..heerlijk!!! en bij de slagroom versteviger toegevoegd en het bleef mooi tussen de tompouces zitten. Bedankt!!

Beantwoorden
AL
Laura 2018-02-17 10:48:05

Heb zwitserse room gemaakt, met aardbeien een taart mee gevuld, maar gelatine vergeten, ben bang dat als ik het snij uit elkaar valt, als ik het bijvoorbeeld invries zou dat bij ontdooien beter zijn, of juist slapper?

Beantwoorden
LA
Rutger 2018-02-20 10:47:24

Invriezen zou ik niet doen, daar wordt de structuur niet beter van. Voor de volgende keer kun je wat slagroomversteviger of gelatine toevoegen, maar voor nu is er weinig meer aan te doen. Gewoon lekker opeten, dan maar iets minder strak.

Beantwoorden
Els 2018-02-25 11:09:44

Hoi Rutger, ik heb dit. U voor de tweede keer gemaakt voor de custardtaartjes met abrikozen uit de bakbijbel. De eerste keer ging het helemaal goed maar gisteren stond er heel veel schuim op. Toen ik het gemengd had en ging koken bleef de schuim erop zitten. Heb het in eenplatte schaal in de koelkast gezet en daarna verwerkt. De smaak is prima en het is iets dunner dan de vorige keer. Weet jij hoe dat schuim erop komt? Ik kon daardoor ook niet goed zien of het kookte.

Beantwoorden
EL
Rutger 2018-02-26 10:35:12

Wat gek. Waren alle ingrediënten nog binnen de houdbaarheidsdatum? Ik heb geen idee waar het van zou kunnen komen.

Beantwoorden
Els 2018-02-26 13:04:12

Ja dat wel en de smaak was ook goed. Toen ik het in een schaal deed om af te laten koelen trok het schuim weg, zag nog klonten dus heb het weer een keer goed doorgeroerd. Verder verwerkt als in het recept.
Ik dacht misschien heb ik het mengsel met de dooiers te lang geklopt.

Beantwoorden
EL
Rutger 2018-03-04 21:40:02

Het zou kunnen dat het door te lang kloppen schuimig wordt inderdaad, maar dat zou verder aan de uiteindelijke smaak en textuur niks af moeten doen.

Beantwoorden
Aniek 2018-08-08 18:40:33

Hoi Rutger, Hoelang moet je het ongeveer op het aanrecht laten staan voordat het de koelkast in mag?

Beantwoorden
AN
Rutger 2018-08-13 00:05:51

Het beste is om de room tot kamertemperatuur af te laten koelen en dan in de koelkast te zitten. Hoe vlakker je de room op een schaal of diep bord verdeeld, des te sneller koelt de banketbakkersroom af.

Beantwoorden
Aniek 2018-08-22 18:09:26

Dank je wel, het was heerlijk! Had per ongeluk teveel gemaakt dus heb wat over was gebruikt voor roombroodjes met aardbeien, heerlijk! Ben benieuwd hoe de smaak is als ik echte vanillestokjes gebruik, want had nu aroma gebruikt.

Beantwoorden
AN
Sereh 2018-11-27 12:18:02

Het werd in de koelkast heel stevig, daarna loskloppen bleven er klontjes. Heb ik het dan niet goed genoeg geklopt? Smaakte wel lekker :)

Beantwoorden
SE
Rutger 2018-12-03 09:16:15

Waarschijnlijk had je het dan iets langer los moeten kloppen, tot de klontjes weg waren.

Beantwoorden
r.d.van der meer 2018-12-09 12:19:05

als de gele room klaar is en in de schaal word gedaan om af te koelen strooi dan er een beetje kristalsuiker er overheen is beter dan afdekken met folie

Beantwoorden
R.
Rutger 2018-12-11 11:33:30

Dat is inderdaad ook een manier, alleen maak je de room daar wel zoeter mee en voorkom je er niet altijd alle velvorming mee. Mag ik vragen waarom dit beter is?

Beantwoorden
Rally 2019-04-21 11:15:08

Hoi Rutger
Was is het verschil in gebruik tussen bloem en maïzena?

Beantwoorden
RA
Rutger 2019-04-23 12:55:04

Weinig, de voorkeur is heel persoonlijk en zelf vind ik maizena net iets lekkerder werken.

Beantwoorden
martine 2019-10-20 16:35:41

hallo Rutger,

ik had laatst ook een taart gemaakt kleurstof. wel een ander merk dat wel.
In het begin dan mengt de kleurstof heel mooi. vervolgens heb ik de botercreme (op basis van banketbakkersroom) even in de koelkast gedaan om even iets op te stijven ( +/- 30 min). Vervolgens doe ik de botercreme in een spuitzak en merk ik de kleurstof gaat scheiden van de botercreme. heb jij nog tip om dit te voorkomen ?

Beantwoorden
MA
Rutger 2019-10-21 12:55:25

Hoi. Dat ligt denk ik heel erg aan de soort kleurstof die je gebruikt. Let er bij botercrème op dat de kleurstof geschikt is voor vet en niet enkel voor water, anders heb je kans dat de kleurstof gaat scheiden.

Beantwoorden
Rianne 2019-11-28 10:28:28

Dag Rutger,
Op een andere site zag ik een recept met 4 i.p.v. 2 eidooiers. Verder dezelfde hoeveelheid ingrediënten (melk, suiker, vanille), wel 40 i.p.v. 45 gram maizena. Wat is de functie van de eieren? Alleen kleur of ook binding?
Groetjes Rianne

Beantwoorden
RI
Rutger 2019-12-08 12:06:56

Eieren zijn zowel voor de kleur als binding van belang. Wil je de room geler, dan kun je inderdaad meer eidooiers gebruiken.

Beantwoorden
Winkel 2020-02-17 11:46:42

Met wat rumextract nog lekkerder

Beantwoorden
WI
Joyce 2020-03-05 12:06:27

Hallo Rutger,

Welke soort melk kan ik het beste voor dit recept gebruiken? Halfvolle, volle, iets anders of maakt dat niet zo veel verschil?
Alvast dank je wel!

Groetjes Joyce

Beantwoorden
JO
Rutger 2020-03-10 11:15:57

Volle melk geeft het lekkerste resultaat.

Beantwoorden
Marieke 2020-08-24 20:51:16

Dag Rutger
Als je dit lactose vrij wil maken; welke melk kan ik dan het best gebruiken?

Beantwoorden
MA
Margriet Adriaanse 2021-06-25 21:27:51

Gebruik gewone lactosevrije melk. Dan proef niemand het verschil. Lactosevrije melk is in iedere supermarkt te koop.

Beantwoorden
MA
Rutger 2020-08-31 09:10:10

Zelf heb ik dit al eens met havermelk en amandelmelk gedaan, beide werkten prima.

Beantwoorden
Cato 2020-04-09 13:50:13

Hoi Rutger, als je dit recept volgt, hoeveel gram banketbakkersroom krijg ik dan? Groeten Cato

Beantwoorden
CA
Rutger 2020-04-14 09:48:16

Je maakt er ongeveer 650 gram banketbakkersroom mee.

Beantwoorden
Femke 2020-05-21 14:12:25

Hoi! Als je dit recept wilt maken met bloem in plaats van maizena, hoeveel bloem heb je dan nodig? Is het 1:1?

Beantwoorden
FE
Rutger 2020-05-25 18:49:03

Je kunt het dan inderdaad 1 op 1 vervangen.

Beantwoorden
Els sielias 2020-10-09 10:22:59

Kan ik ook houdbare melk gebruiken?? Voor banketbakkersroom

Beantwoorden
EL
Rutger 2020-10-13 08:33:19

Zeker, dat kan heel goed!

Beantwoorden
Ann 2020-12-30 15:05:01

Kan ik de banketbakkers room ook invriezen ?

Beantwoorden
AN
Rutger 2021-01-11 11:43:12

Dat wordt niet heel lekker.

Beantwoorden
Premwatie Khelawan (Moon) 2021-01-17 20:52:04

Zal het óók lukken zonder eieren?

Beantwoorden
PR
Rutger 2021-01-18 08:55:14

Dat kan ook prima.

Beantwoorden
Tobias 2021-02-17 13:09:46

Hoi, kan je het vanillestokje met iets vervangen, vanille suiker misschien? En zo ja, hoeveel dan?

Beantwoorden
TO
Rutger 2021-02-21 09:23:18

Je zou vanillesuiker kunnen gebruiken, maar de smaak wordt dan wel minder intens en iets kunstmatiger. Op dit recept kun je 1 zakje vanillesuiker gebruiken.

Beantwoorden
Rosalie Bettink 2021-04-02 12:30:17

Ha rutger,
Ik heb banketbakkersroom ingevroren maar nu wil ik het verwerken in een taart maar het is nu wit en wat aan de dunne kant om tussen een taart te doen wat kan ik hier mee doen?

Beantwoorden
RO
Rutger 2021-04-05 11:06:53

Hoi. Banketbakkersroom invriezen is bij mij ook nooit een succes, daarom die ik het ook niet meer. Je zou wat gelatine kunnen smelten en dit aan de room toevoegen. Of nieuwe maken...

Beantwoorden
Joke 2021-04-07 15:53:59

Kan ik ook vanille extract gebruiken ipv vanillestokje?

Beantwoorden
JO
Rutger 2021-04-12 11:05:40

Dat kan prima. Ik zou dan 1-2 theelepels gebruiken.

Beantwoorden
Maartje 2021-05-18 15:13:49

Is dit recept genoeg voor een bak blik om een vlaai te maken..
Wil aardbeien vlaai maken met banketbakkersroom

Beantwoorden
MA
Rutger 2021-05-31 11:15:46

Dat ligt er aan hoe groot het bakblik is.

Beantwoorden
Cher Lijkwan 2021-06-01 23:17:02

Vindt het echt super dat jij de recepten met ons deelt. Al 2 keren een biscuit taartje gemaakt en beide keren perfect uitgekomen.. makkelijk en simpel te maken. Hartstikke bedankt voor het delen en kijk uit naar meer weetjes en recepten

Beantwoorden
CH
Roos Banks 2021-06-02 19:22:12

Heerlijke banketbakkersroom. Makkelijk recept en lukt altijd.

Beantwoorden
RO
Anke Erkelens 2021-06-25 14:59:22

Hall0 Rutger. Ik heb zelf van vodka en vanille stokjes een essance gemaakt,hoeveel moet ik er dan aan toevoegen .

Beantwoorden
AN
Rutger 2021-06-27 12:43:44

Zo'n 1-2 theelepels.

Beantwoorden
B vd B 2021-07-11 17:39:58

Kan het zijn dat ik per ongeluk 2 vanillestokjes erin heb gedaan want het leek wel bijna vanille pudding

Beantwoorden
B
Rutger 2021-07-13 09:18:33

Dat kan, maar het klinkt heerlijk :)

Beantwoorden
Steffie 2021-07-18 14:28:17

Hi Rutger,
Ik wil dit recept gebruiken om de topping op een smash cake te maken voor mijn dochtertje die binnenkort 1 jaar wordt (recept van jouw site). Nu vraag ik me af: is dit veilig voor kleine kindjes om te eten ivm de eieren, m.a.w. worden ze voldoende lang verwarmd om geen salmonella te kunnen krijgen?
Alvast bedankt!

Beantwoorden
ST
Rutger 2021-07-21 13:56:09

Hoi! Wat leuk! De eieren worden echt gekookt. Dat is veilig genoeg om te eten.

Beantwoorden
Lise 2021-07-25 16:38:14

Hoihoi,
Ik kwam er net achter dat wij niet meer dan 9 gram maïzena hebben en ook geen bloem kun je het ergens anders mee vervangen?

Beantwoorden
LI
Lise 2021-07-25 17:00:55

Had vandaag dit gemaakt maar dan met 9 gram maïzena en de rest cacoa poeder! Werkt super goed🤗

Beantwoorden
LI
Rutger 2021-07-28 08:50:44

Leuk om te horen dat het goed werkt!

Beantwoorden
Lisa 2021-07-29 15:42:03

Ik las in sommige andere recepten dat er aan het einde nog een eetlepel boter wordt toevoegt. Ik was benieuwd waarom jij er in dit recept hier niet voor hebt gekozen?

Beantwoorden
LI
Rutger 2021-08-03 15:04:38

Daar wordt de room nog iets romiger door. Het kan, maar dit is een goed recept als basis.

Beantwoorden
Lotte 2021-07-29 21:33:40

hoi, hoeveel gram maak je ongeveer?

Beantwoorden
LO
Rutger 2021-08-03 15:02:25

Zo'n 650 gram.

Beantwoorden
Feline 2021-09-09 20:20:25

Kan het ook zonder maïzena

Beantwoorden
FE
Rutger 2021-09-13 07:52:29

Je kunt ook bloem gebruiken in plaats van de maïzena.

Beantwoorden
Giséle 2021-09-14 08:10:41

Beste, kun ik dit recept gebruik voor bresiliennetaart en bannen taart dank u Gisele

Beantwoorden
GI
Rutger 2021-09-20 07:53:51

Dat kan zeker

Beantwoorden
Mirjam 2021-10-03 09:25:27

Hoi Rutger
Even een vraag ik wil de witte chocolade botercreme maken. Er staat om het witter te krijgen alleen maïzena te gebruiken en het eigeel weg te laten. Moet er dan een andere hoeveelheid maïzena in voor de stevigheid? Wil het gebruiken als taartvulling.
Groetjes Mirjam

Beantwoorden
MI
Rutger 2021-10-03 17:19:05

Hoi. Je kunt dezelfde hoeveelheid maizena gebruiken, dat gaat prima.

Beantwoorden
Hettie 2021-10-06 16:00:56

Kan ik ook pudding maken met dit recept?

Beantwoorden
HE
Rutger 2021-10-13 10:55:03

Daar zou ik dit recept voor gebruiken: https://rutgerbakt.nl/alle-recepten/custard-pudding/

Beantwoorden
Maartje Riemens 2021-10-16 12:10:40

Hoi, Rutger

Hoe lang kan ik de room bewaren? Ik wil er vandaag soezen mee vullen en morgen opeten kan dat ?

Beantwoorden
MA
Rutger 2021-10-18 08:26:06

Dat kan zeker! Je kunt de room 2-3 dagen bewaren in de koelkast.

Beantwoorden
Ditetenwijvandaag 2021-12-10 17:03:44

Hi Rutger,
Kan je de room ook invriezen?

Beantwoorden
DI
Rutger 2021-12-14 08:43:50

Nee, daar wordt de structuur niet lekkerder van.

Beantwoorden
Brent 2021-10-25 19:38:58

Hallo Rutger mijn room is nogal slap ik dacht misschien moet ik het nog in de koelkast doen en dat het dan mooie room word? Ik heb gekeken en het werkt niet moet het langer?

Beantwoorden
BR
Rutger 2021-11-01 09:42:55

Het klinkt alsof de room iets langer had moeten koken.

Beantwoorden
Marijn 2021-11-03 23:00:45

Beste, is dit volle melk dat je gebruikt in het recept? En als je de melk vervangt door room. Is dat dan room van minstens 40% ?

Beantwoorden
MA
Rutger 2021-11-10 08:27:54

Hoi. Dat is inderdaad volle melk. En je kunt elke (ongeklopte) slagroom gebruiken om een gedeelte van de melk mee te vervangen.

Beantwoorden
Dennis van Dok 2021-11-21 23:19:52

Ik heb dit recept gevolgd maar 45 gram maizena was echt veel te veel. Room werd onmiddellijk heel dik nog voor het koken, na afkoelen was het pudding.

Beantwoorden
DE
Rutger 2021-11-25 14:36:44

Het klopt dat het na afkoelen op pudding lijkt, als je dat losklopt heb je prachtige banketbakkersroom.

Beantwoorden
Anneke 2021-11-26 20:56:07

Dag Rutger,
Ik heb vorige week de banketbakkersroom gemaakt, ging in 1x goed. Allen wij vonden hem wel erg zoet. Nu heb ik het gemaakt met 80 gram suiker. Nu een stuk beter. Mijn vraag is: hoeveel suiker moet ik minimaal gebruiken zonder dat het effect heeft op het bindingsproces?

Beantwoorden
AN
Rutger 2021-11-30 13:52:11

Hoi. Hoeveel minder exact weet ik niet, volgens mij kun je het zelfs zonder maken. Maar ik zou wel minimaal 50 gram aanhouden.

Beantwoorden
leyla 2021-12-09 11:16:16

Hoi Rutger,

kan ik ook bijvoorbeeld amandelmelk of ander melkvrij product gebruiken en een ander soort zetmeel?

Beantwoorden
LE
Rutger 2021-12-14 08:53:20

Daar kun je prima mee experimenteren.

Beantwoorden
Nellie 2021-12-23 18:25:10

Ik heb de bakker room net gemaakt.. 1 met cokosmelk en. Vanille stokjes erin de ander met koffiemelk vanillestokjes erin echt heerlijk. Was wel net een pudding maar even kloppen en de bakkers room was heerlijk glad. Omdat de vanillestokjes erg dun waren heb ik er ieder 2 in gedaan. Deze room ga ik in ieder 2 porties verdelen zo krijg ik 4 smaakjes. Advocaat, koffie, chocolade. En cocos

Beantwoorden
NE
Anoniem 2022-01-19 16:16:48

Hi rutger Kan je het ook met vanillesuiker doen? Groetjes anoniem

Beantwoorden
AN
Rutger 2022-01-22 12:34:06

Dat kan, maar de smaak wordt dan wel iets kunstmatiger.

Beantwoorden
S. 2022-01-22 07:33:17

Lekker en dat zelfs bij de eerste poging met dit recept!

Beantwoorden
S.
Anita de Graauw 2022-02-12 19:01:35

Hoi Rutger.
Kan je de maïzena ook vervangen door custerd?

Beantwoorden
AN
Rutger 2022-02-15 08:28:33

Dat kan. Alleen zitten daar ook kunstmatige kleur- en smaakstoffen in, en dat vind ik jammer voor zelfgemaakte banketbakkersroom.

Beantwoorden
Stephanie de Kroon 2022-03-03 19:41:00

Hoi Rutger,
Hoeveel cupcakes denk je dat ik met deze hoeveel kan versieren?

Beantwoorden
ST
Rutger 2022-03-07 15:18:54

Cupcakes doe je eigenlijk niet met banketbakkersroom versieren, maar met boterème. Deze kan wel op basis van banketbakkersroom zijn. https://rutgerbakt.nl/basisrecepten/botercreme-op-basis-banketbakkersroom-recept/

Beantwoorden
Wan 2022-03-29 22:03:05

Als je maïzena vervangt met bloem, is de banketbakkersroom dan wel in te vriezen? ( verwerkt in appeltaart)

Beantwoorden
WA
Rutger 2022-03-31 10:43:35

Verwerkt in de appeltaart kan het prima, ook met maizena hoor.

Beantwoorden
Ans 2022-04-05 07:41:16

Als de room nog mee de in de oven gaat, klop je deze dan ook eerst los?

Beantwoorden
AN
Rutger 2022-04-10 11:25:46

Ja, dat is wel het beste.

Beantwoorden
Erik Jonker 2022-06-05 10:32:45

Prima, duidelijk en precies omschreven.
Dit recept is een basis voor veel bakprojectjes, dus zit in mijn bookmarks.

Beantwoorden
ER
Rianne 2022-06-24 13:39:19

Heerlijk recept, vorig jaar gemaakt en dit jaar weer voor de verjaardagstaart van onze dochter. Vraagje; hoeveel gram banketbakkersroom komt er ongeveer uit het basisrecept waar je naar verwijst?

Beantwoorden
RI
Rutger 2022-06-27 13:38:20

Ongeveer 650 gram.

Beantwoorden
Jolyna 2022-07-05 14:42:01

Als ik verse aardbeien (gepureerd) wil toevoegen aan de room, moet ik dan bijv minder melk gebruiken ivm het vochtgehalte?

Beantwoorden
JO
Rutger 2022-07-11 08:20:28

Dat klopt.

Beantwoorden
Sarah 2022-08-22 15:44:17

Hoi Rutger,
Ik wil graag banketbakkersroom maken met limoncello. Is dat überhaupt mogelijk met alcohol? Kan ik bijvoorbeeld een deel van de melk vervangen met limoncello?

Beantwoorden
SA
Rutger 2022-09-14 20:47:00

Hoi! Ik zou de limncello pas door de room mixen als je deze na het afkoelen losklopt. Als je de limoncello eerder toevoegt vervliegt er veel van de alcohol en smaak ben ik bang.

Beantwoorden
Bronstein 2022-09-07 15:29:45

Als er staat 1 recept banketbakkersroom hoeveel gram is dat dan?

Beantwoorden
BR
Rutger 2022-09-14 19:51:58

Zo'n 650 gram.

Beantwoorden
Lina 2022-09-10 22:45:25

Ik heb dit recept gebruikt voor de slof. De smaak was erg lekker maar de room was wel erg dik, waardoor fruit er eigenlijk niet bleef op liggen. Is het de bedoeling dat het zo dik is?

Beantwoorden
LI
Rutger 2022-09-14 19:34:09

Heb je de banketbakkersroom na het koelen nog losgeklopt, dan wordt deze weer wat zachter en mooi spuitbaar.

Beantwoorden
Lina 2022-09-15 20:20:20

Ik heb het room na het afkoelen op de slof gedaan en in de oven.

Beantwoorden
LI
Rutger 2022-09-19 12:11:18

De room die je mee bakt is slechts een dun laagje. Het is lekker om daarop nog een laag room te spuiten die je niet meebakt, en daar dan het fruit pas om te leggen.

Beantwoorden
Sarah 2022-11-08 15:06:08

Hoi Rutger,

Hoe lang blijft de banketbakkersroom goed in de koelkast?

Groetjes

Beantwoorden
SA
Rutger 2022-11-19 09:17:19

2-3 dagen

Beantwoorden

U kunt niet meer reageren.