Volg Rutger Bakt:

Homemade vanille-extract om weg te geven!

24 november 2016 | Basisrecepten, Recepten | 14 reacties

Vanille-extract

 

Jullie weten inmiddels hoe graag ik vanille-extract (en geen vanille-aroma!) in mijn bakrecepten gebruik en hoe je het zelf kunt maken. In plaats van een grote fles wodka te gebruiken kan je het ook heel leuk in kleine flesjes maken, waardoor je een superleuk cadeautje hebt voor de feestdagen. Deze kleine flesjes wodka (zonder vanille erin natuurlijk) kocht ik in Duitsland, maar in Nederland zijn ze ook te vinden. Natuurlijk kan je ook een grote fles wodka gebruiken en die overgieten in andere kleine flesjes of potjes. Ook leuk: maak één of meerdere recepten vast aan het flesje waarin de ontvanger het vanille-extract kan gebruiken. Ik weet zeker dat je hier velen blij mee maakt!

 

Ingrediënten

 • flesje met 100 ml wodka
 • 2 of 3 vanillestokjes

 

Bereiding: Homemade vanille-extract om weg te geven!

Snijd de stokjes in de lengte open en schraap het merg eruit. Doe het merg samen met de opengesneden stokjes in het flesje wodka. Schud het flesje en zet hem koel en donker weg. Schud het flesje enkele keren per week en wacht minimaal 1 maand voor je het vanille-extract gaat gebruiken. Door de alcohol is het extract lang te bewaren.

 

Foto: Erik Spronk
Vorige post Volgende post
Koekjesbijbel is vanaf nu verkrijgbaar! Met meer dan 170 koekjes zit je zeker gebakken! Bestel Koekjesbijbel hier!

Bekijk ook:

14 reacties

 • Beantwoorden MargaS 24 november 2016

  Wauw, komt dat even goed uit, tien euro korting op jouw bakbijbel!
  Hij stond al op mijn verlanglijstje dus ik heb hem meteen besteld.

 • Beantwoorden Margriet Groen 24 november 2016

  Vorig jaar gemaakt in leuke flesjes gedaan en met de Kerst gegeven, enthousiast ontvangen!

 • Beantwoorden Suzanne 24 november 2016

  Mijn oma deed het al, met brandewijn. Het blijft eeuwig goed en de vloeistof kleurt steeds donkerder.
  Ik voeg een klein scheutje toe als ik slagroom ga kloppen.

  • Beantwoorden Rutger 25 november 2016

   Dat is ook een goed idee, met brandewijn. En door slagroom is het heerlijk ja! Of door een cappuccino 🙂

 • Beantwoorden DC van Barneveld 15 januari 2017

  Rutger,ik zou heel graag zelf mijn vanille aroma willen maken,ik ben gek op vanille aroma in mijn baksels,bak geen cake zonder,en ik gebruik het heel vaak,zelfs in mijn joghurt,maar….die alcohol staat mij niet aan,ik lust geen alcohol,heb je ook een variant zonder alcohol?
  Want ik koop me gek aan al die kleine vanille aroma flesjes.

  • Beantwoorden Rutger 16 januari 2017

   Hoi! Ik neem aan dat je vanille-extract bedoelt, aroma is op chemische basis. Een extract maken zonder alcohol wordt erg lastig vrees ik. Alcohol extraheert de smaakstoffen van de vanille goed en ik ken eigenlijk andere vloeistoffen zonder alcohol die dat goed kunnen. Misschien een sterke suikersiroop, maar daar twijfel ik over. Wat je natuurlijk wel altijd kan doen is vanillesuiker maken. Dat kan je ook altijd gebruiken in plaats van vanille-extract. https://www.rutgerbakt.nl/basisrecept-vanille-extract/

 • Beantwoorden Josee 11 december 2017

  Hoi Rutger,
  Even een vraagje, ik heb nu vanillepeulen besteld, volgens mij vrij grote (gewicht ca. 5 gram per stuk). Wat is het gewicht van de vanillepeulen welke jij hebt toegepast in dit recept?

  • Beantwoorden Rutger 12 december 2017

   Ik heb ze niet gewogen, maar als het grote zijn kun je (tot de helft) minder vanillestokjes gebruiken.

 • Beantwoorden Ronny 30 januari 2018

  Welke vanillestokjes gebruik jij? Gewoon die uit de supermarkt, of de Madagaskar?

  • Beantwoorden Rutger 2 februari 2018

   In de supermarkt zijn ze tegenwoordig wel erg dun en droog. Online of bij de groothandel vind je mooiere, bijvoorbeeld de Madagaskar.

   • Beantwoorden J. vd. Eijnden 15 maart 2018

    Rutger ik vind die van de supermarkt ook erg droog en klein. Maar hoe kan ik ze dan bestellen bv bij Madagaskar……..

    • Beantwoorden Rutger 19 maart 2018

     In de supermarkt zijn ze inderdaad erg droog en dun. Online zijn ze op verschillende plaatsen te bestellen, en bij groothandels als sligro en hanos zijn ze vaak ook mooier (als je aan een pasje kunt komen daarvoor). Kijk anders eens hier: http://www.vanillaventure.nl/

     • J. vd. Eijnden 19 maart 2018

      Dank je wel Rutger, ik heb inmiddels besteld bij van Beekum en zn.
      Ik heb ze nog niet binnen, maar neem aan dat die beter zijn als ik de winkel.
      Ik heb ook die van jouw in favo staan, dan heb ik ze beiden als het moet.
      Gr Jeanne

     • J. vd. Eijnden 21 maart 2018

      Hoi Rutger, ze zijn echt heel mooi en nog betaalbaar ook. heb meteen genoeg besteld

  Laat een reactie achter