Volg Rutger Bakt:

Gegratineerde sabayon met zomerfruit – recept

13 augustus 2017 | Desserts, Recepten | 1 reactie

Gegratineerde sabayon met zomerfruit

 

Sabayon is een rijke luchtige crème op basis van witte wijn en eidooiers. Eerder deelde ik al dit recept voor een romige sabayon, die na het koud kloppen met wat opgeklopte slagroom werd gemengd. Deze sabayon serveer je warm, nadat hij gegratineerd is onder de grill of met een gasbrander. Met het fruit dat je ervoor gebruikt kun je volop afwisselen. Zelf vind ik er rood fruit erg lekker bij, maar rijpe perziken of peer doen het ook heel goed in combinatie met de gegratineerde sabayon.

 

Ingrediënten

Voor de sabayon

  • 4 eidooiers
  • 60 gr suiker
  • 75 ml witte wijn, bijvoorbeeld Marsala, champagne of prosecco

Verder nodig

  • zomerfruit naar keuze, bijvoorbeeld aan aardbeien, bramen, frambozen, kersen, aalbessen

 

Bereiding: Gegratineerde sabayon met zomerfruit

Zet een pan met een laagje water op het vuur en breng dit aan de kook. Neem een vuurvaste kom die op de pan past (zonder dat de onderkant van de kom het water raakt) en doe daar de eidooiers en de suiker in. Klop deze los en meng hier vervolgens de witte wijn door.

Zet de kom op de pan met kokend water en klop het proseccomengsel (au bain-marie dus) met een handmixer 5 tot 10 minuten tot zeer luchtig op. Verdeel het schoongemaakte zomerfruit over (ovenvaste) bakjes of schaaltjes en schep daar de sabayon op. Zet de schaaltjes kort onder de hete grill in de oven of brand de sabayon af met een gasbrander. Serveer de gegratineerde sabayon direct.

 

Foto’s: Erik Spronk

Vorige post Volgende post
In september komt Het hartige bakboek uit! Reserveer het hier!

Bekijk ook:

1 reactie

  • Beantwoorden jonna@burgertrutjes 13 augustus 2017

    Mijn favoriete dessert, maar nog nooit zelf gemaakt! Thanks for sharing

  • Laat een reactie achter