Sabayon is een rijke luchtige crème op basis van witte wijn en eidooiers. Eerder deelde ik al dit recept voor een romige sabayon, die na het koud kloppen met wat opgeklopte slagroom werd gemengd. Deze sabayon serveer je warm, nadat hij gegratineerd is onder de grill of met een gasbrander. Met het fruit dat je ervoor gebruikt kun je volop afwisselen. Zelf vind ik er rood fruit erg lekker bij, maar rijpe perziken of peer doen het ook heel goed in combinatie met de gegratineerde sabayon.

Gegratineerde sabayon met zomerfruit
Ingrediëntenlijst
  • Voor de sabayon
  • 4 eidooiers
  • 60 gr suiker
  • 75 ml witte wijn, bijvoorbeeld Marsala, champagne of prosecco
  • Verder nodig
  • zomerfruit naar keuze, bijvoorbeeld aan aardbeien, bramen, frambozen, kersen, aalbessen
Broodbakbol banner desktop
Broodbakbol banner mobiel

Gegratineerde sabayon met zomerfruit

Zet een pan met een laagje water op het vuur en breng dit aan de kook. Neem een vuurvaste kom die op de pan past (zonder dat de onderkant van de kom het water raakt) en doe daar de eidooiers en de suiker in. Klop deze los en meng hier vervolgens de witte wijn door.

Zet de kom op de pan met kokend water en klop het proseccomengsel (au bain-marie dus) met een handmixer 5 tot 10 minuten tot zeer luchtig op. Verdeel het schoongemaakte zomerfruit over (ovenvaste) bakjes of schaaltjes en schep daar de sabayon op. Zet de schaaltjes kort onder de hete grill in de oven of brand de sabayon af met een gasbrander. Serveer de gegratineerde sabayon direct.

Foto’s: Erik Spronk

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (2)
jonna@burgertrutjes 2017-08-13 09:23:35

Mijn favoriete dessert, maar nog nooit zelf gemaakt! Thanks for sharing

Beantwoorden
JO
Juul 2017-12-11 14:09:47

Voor hoeveel personen is dit?

Beantwoorden
JU
Rutger 2017-12-12 11:20:07

Voor 4 personen.

Beantwoorden

U kunt niet meer reageren.