Volg Rutger Bakt:

Frisse appelcake met yoghurt – recept

7 mei 2018 | Cake, Recepten | 25 reacties

Frisse appelcake met yoghurt

 

Deze frisse appelcake is super makkelijk om te bakken en onwijs lekker. Het recept is simpel, eerst meng je alle droge ingrediënten door elkaar en daar gaan de natte dan bij. In de vorm, appel erop en de appelcake is klaar voor de oven. De yoghurt in het cakebeslag maakt de cake lekker fris. En door zonnebloemolie te gebruiken blijft de cake heerlijk zacht en sappig.

 

Ingrediënten

Voor de droge ingrediënten

  • 135 gr bloem
  • 40 gr amandelmeel
  • 1½ tl bakpoeder
  • ¼ tl zout
  • 135 gr suiker
  • ½ tl kaneel

Voor de natte ingrediënten

  • 90 ml zonnebloemolie
  • 125 ml volle yoghurt
  • 3 eieren
  • ½ citroen, rasp

Verder nodig

  • boter, om in te vetten
  • 2 appels
  • ½ citroen, sap
  • 2 el suiker
  • 1 tl kaneel
  • 75 gr abrikozenjam

 

Bereiding: Frisse appelcake met yoghurt

Verwarm de oven voor op 180 °C. Vet een springvorm van 22 centimeter doorsnede in en bekleed de bodem met bakpapier.

Doe alle droge ingrediënten in een kom en roer door meteen pollepel. Doe hier de natte ingrediënten bij en roer alles door tot het goed gemengd is. Giet het beslag in de springvorm.

Was de appels en droog ze af. Snijd de appels in vieren en verwijder de klokhuizen. Snijd partjes van een halve centimeter dik. Doe het citroensap met de suiker en de kaneel in een kom. Meng de appelpartjes hier doorheen tot ze allemaal bedekt zijn met de kaneelsuiker. Rangschik de partjes in een mooi patroon op het beslag. Bak de taart in 30 tot 40 minuten goudbruinen gaar. Laat de cake iets afkoelen en verwijder de rand van de springvorm.

Verwarm de abrikozenjam in een pannetje en roer deze los. Bestrijk, met een kwastje, de cake met de warme jam voor een mooie, glanzende bovenkant.

 

Foto: Harold Pereira

Vorige post Volgende post
Koekjesbijbel is vanaf nu verkrijgbaar! Met meer dan 170 koekjes zit je zeker gebakken! Bestel Koekjesbijbel hier!

Bekijk ook:

25 reacties

  • Beantwoorden Mickey 7 mei 2018

    Kan ik i.p.v. volle yoghurt ook kwark gebruiken?

    • Beantwoorden Rutger 14 mei 2018

      Dat weet ik niet zeker, zou je moeten proberen. Het klinkt wel lekker in elk geval.

      • Beantwoorden Monique den Ouden 20 september 2018

        Ja hoor! Dat gaat prima. Al meerdere keren gedaan.

  • Beantwoorden Sonja 7 mei 2018

    Rutger,

    kan ik dit recept ook met Alpro yoghurt maken? Ik heb een melk intolerantie dus volle yoghurt kan niet.
    Hoop dat het kan, want het lijkt mij een heerlijk recept.
    Alvast bedankt voor je reactie.

    • Beantwoorden Rutger 14 mei 2018

      Dat denk ik wel! Maar heb het nog nooit geprobeerd, dus durf het niet met zekerheid te zeggen.

  • Beantwoorden Ingrid 7 mei 2018

    Welke maar eieren gebruik jij altijd.

  • Beantwoorden Rita 8 mei 2018

    Ohhhhh die ga ik maken mmmmm

  • Beantwoorden ingrid 8 mei 2018

    Mooi moederdagtaartje om te maken..Dank je wel!!

  • Beantwoorden Ava 8 mei 2018

    Hallo Rutger, ik wil hem graag in een gewoon cake blik maken.. Hoelang moet hij dan je in de oven? En ook op 180 graden of lager?

    • Beantwoorden Rutger 14 mei 2018

      Ik zou dezelfde tijd en temperatuur proberen. Check wel even met een satéprikker of de cake goed gaar is.

  • Beantwoorden Ava 8 mei 2018

    Bedankt voor dit recept! Lijkt me erg lekker. En ik.ben ook heel benieuwd of het met Alpro yoghurt kan om dezelfde reden! . Maar dat is misschien gewoon proberen en kijken wat het wordt. Leuk dat t een keer met olie is ipv met boter. Vaak vind ik met olie veel lekkerder 🙂

  • Beantwoorden Henriëtte 10 mei 2018

    Kan ik ook i.p.v olie roomboter gebruiken? Hoeveel moet ik dan afwegen?

    • Beantwoorden Rutger 14 mei 2018

      Dat moet wel kunnen denk ik. Zo’n 100 gram boter is voldoende. Zorg wel dat deze heel zacht is, of gesmolten.

  • Beantwoorden Tessa Hartmann 11 mei 2018

    Ik heb hem gemaakt.i.p.v.bloem en bakpoeder gebruikte ik zelfrijzend bakmeel, omdat ik dat in huis had.De smaak was goed, maar hij was niet gerezen en niet cakeachtig.Moet het deeg soms langer geklopt worden?Ik heb dat niet zo lang gedaan.Dit was voor het eerst dat een recept van jou niet goed uitpakte.

    • Beantwoorden Rutger 14 mei 2018

      Naar verhouding gaat er net iets meer bakpoeder in deze cake dan dat er in zelfrijzend bakmeel zit. Verder is de cake wel iets compacter dan normale cake, dat komt door de yoghurt. Hij wordt dus ook niet heel hoog, maar wel heel lekker (vind ik zelf tenminste).

  • Beantwoorden Rita 19 mei 2018

    Heel simpel om te maken en heel lekker! De cake is misschien iets compacter maar helemaal niet droog. De yoghurt en de citroen geven een frisse smaak en de lichte amandelsmaak geeft juist nog iets extra. Bedankt voor het recept!

  • Beantwoorden Frisse smeuïge appelcake // het recept – waldorfmom.com 3 juni 2018

    […] frisse smeuïge appelcake die ik afgelopen week voor de meimarkt op school bakte. Wederom naar een recept van Rutger, want wat kan die man lekker bakken ;-). En ook dit keer mét een geslaagde -uit nood geboren- […]

  • Beantwoorden lenne 9 juli 2018

    Rutger, Waarom gebruik je een beetje amandel meel ..? Wat doet dat in cake…?? Alvast bedankt. .

    • Beantwoorden Rutger 16 juli 2018

      Het geeft de cake een fijne structuur, maakt hem sappiger en draagt bij aan een fijne smaak.

  • Beantwoorden Ilse 10 augustus 2018

    Heerlijke,rijke cake smaak.

  • Beantwoorden Hanna 30 september 2018

    Ik heb 2 caken tegelijk gemaakt in bakblikken en Griekse yoghurt gebruikt, minder suiker, maar ze smaakten bijzonder lekker.

  • Beantwoorden Ellen 16 oktober 2018

    Ook lekker met grof geraspte appel en een geprakte rijpe banaan erdoor en daardoor minder suiker gebruikt. Ook met magere Griekse yoghurt was dit een goed recept, dank!

    • Beantwoorden Rutger 22 oktober 2018

      dat klinkt inderdaad als een heerlijke variatie! Dankjewel!

  • Beantwoorden Tea Party bee | zipzop.nl 18 oktober 2018

    […] Tea Party bee, ik had appeltaart gebakken (daarvoor had ik amandelmeel nodig) van het recept van Rutger Geen foto’s van de taart, maar hij was heerlijk en zeker voor herhaling vatbaar. De appelpartjes […]

  • Laat een reactie achter