Volg Rutger Bakt:

Frambozentaart met frangipane – recept

13 mei 2017 | Recepten, Taart & gebak | 14 reacties

Frambozentaart met frangipane

 

Deze frambozentaart is heerlijk zomers! Knapperig deeg, een smaakvolle laag frangipane, romige banketbakkersroom en frisse frambozen! Wat wil je nog meer? Voor de bodem van deze taart met frambozen heb ik een lage taartring gebruikt. Je zou ook een hoge boterkoekvorm kunnen gebruiken, of een springvorm die je tot 1/3 van de zijkant bekleed met deeg. Dit recept is ook heel geschikt om frambozentartelettes mee te maken, gebruik in dat geval tartelettevormpjes of rondoringen.

 

Ingrediënten

Voor het deeg

  • 175 gr bloem
  • 75 gr witte basterdsuiker
  • 40 gr amandelmeel
  • 100 gr boter, op kamertemperatuur
  • 1 ei
  • ¼ tl zout

Voor de frangipane

  • 50 gr boter, op kamertemperatuur
  • 50 gr suiker
  • ¼ citroen, rasp
  • snuf zout
  • 1 ei
  • 50 gr amandelmeel

Verder nodig

 

Frambozentaart met frangipane

 

Bereiding: Frambozentaart met frangipane

Doe alle ingrediënten voor het deeg in een kom en meng hier een mooi deeg van. Verpak het deeg in plasticfolie en laat het minimaal 1 uur rusten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 180 °C. Vet een lage taartvorm (of taartring) van 20 centimeter doorsnede en ongeveer 2,5 centimeter hoog in met boter. Rol het deeg uit tot een dikte van 3 à 4 millimeter. Bekleed de vorm met het deeg en laat daarbij het deeg over de rand hangen. Prik het deeg op de bodem meerdere malen in met een vork en laat het nog 20 minuten rusten in de koelkast.

Meng alle ingrediënten voor de frangipane door elkaar en verdeel dat over de bodem. Bak de bodem 15 minuten, snijd het overhangende deeg aan de bovenkant van de vorm van binnen naar buiten recht af. Bak de taartbodem nog 10 tot 20 minuten tot deze gaar en goudbruin is. Laat de bodem afkoelen en verwijder de vorm.

Klop de banketbakkersroom los en verdeel deze over de bodem. Garneer de room met frambozen en bestuif deze licht met poedersuiker.

 

Foto’s: Erik Spronk
Vorige post Volgende post
Deze maand is Het hartige bakboek uitgekomen! Kijk hier hoe je hem kunt bestellen!

Bekijk ook:

14 reacties

  • Beantwoorden Sabine 14 mei 2017

    Lekker! ik heb hem voor moederdag gemaakt!

  • Beantwoorden Thea 20 mei 2017

    vraagje: waarom moet je de deeg over de rand laten hangen? en pas na 15 minuten afsnijden om hem vervolgens af te bakken.

    • Beantwoorden Rutger 26 mei 2017

      Als je het deeg niet over de rand laat hangen en gelijk voor het bakken al afsnijdt zal het tijdens het bakken iets naar beneden zakken, waardoor je een lagere en ongelijkmatige taartrand krijgt. Door het halverwege af te snijden krijg je een mooie strakke taartrand.

  • Beantwoorden Marjolijn Bas 17 juli 2017

    Kan je deze taart ook eerder bakken (de bodem en frangipane) en dan 1 of 2 dagen later decoreren met de room en frambozen? Wil deze taart voor mijn vader’s verjaardag maken, maar ik heb weinig tijd op de dag zelf…. hij lijkt me heerlijk!

    • Beantwoorden Rutger 19 juli 2017

      Hoi! Dat kan zeker! Zowel de bodem als de banketbakkersroom kun je eerder maken. Het enige is dat de frangipane wat vocht bevat en dat dit wel doortrekt in het deeg. Het is nog heerlijk, maar niet meer super knapperig.

  • Beantwoorden Frans Krassenurg 19 juli 2017

    Wat een prachtig mooie taart en leuk om te maken. Bij mij bolde de frangipane wat op tijdens het bakken van de bodem. Zou ik dan te heet bakken?

    • Beantwoorden Rutger 19 juli 2017

      Er is dan lucht onder het deeg gekomen waardoor de bodem bol gaat staan. Gebeurd bij mij ook wel eens. Dat heeft niks met de temperatuur te maken. Als je dat tijdens het bakken ziet gebeuren even in de bolling prikken met een vork of puntig mes. Zo kan de lucht ontsnappen en wordt de bodem weer plat. Eventueel kan je de bodem met een vork daarna ook voorzichtig weer wat naar beneden drukken als dat niet vanzelf gaat.

      • Beantwoorden Frans Krassenburg 19 juli 2017

        Er zat inderdaad lucht tussen het deeg en het bakblik. Ga ik een volgende keer beter op letten. De visite hebben gesmuld van deze fantastiche taart als dessert na het eten.

  • Beantwoorden Kim Abdoelhak 3 augustus 2017

    Vandaag hebben mijn dochter en ik samen deze taart gemaakt. Het lukte bij ons niet goed om het deeg uit te rollen. Het was te zacht. Uiteindelijk hebben we het nog anderhalf uur extra in de koelkast gelegd. Is toen wel gelukt. Maar nog steeds moeizaam omdat het nog steeds vrij plakkerig was. Toch maar verder afgemaakt. Het was ondanks het wat te zachte deeg was het wel echt een HEERLIJKE TAART. Mijn vraag is wel: wat hebben we mogelijk niet helemaal goed gedaan? En hoe kunnen we het oplossen als we weer zo’n zacht deeg hebben?
    Verder (misschien onervarenheid) begreep ik het gebruik van 1/4 citroen, geraspt in het recept niet goed. Moesten we echt de citroen zelf raspen? Of alleen de schil? Wij hebben uiteindelijk gekozen voor alleen de schil. Ik was bang dat het anders te vochtig zou worden. Hebben we dat goed gedaan?

    • Beantwoorden Rutger 6 augustus 2017

      Hoi Kim. Het deeg is inderdaad aan de plakkerige kant, maar als je het lang genoeg in de koelkast hebt gelegd gaat het uitrollen wel goed. Bij het uitrollen is het belangrijk om voldoende bloem te gebruiken, zodat het niet aan je deegroller of aan het werkblad blijft plakken. Je zou het ook tussen twee velletjes plasticfolie kunnen uitrollen.

      Wat betreft de rasp gaat het inderdaad alleen om de schil van de citroen, en dan vooral het gele. Het witte daaronder kan bitter zijn.

  • Beantwoorden Peeters Greta 21 augustus 2017

    Hallo,
    Ziet er een lekkere taart uit kunt u mij het recept van de banketbakkersroom doorsturen.

    • Beantwoorden Rutger 23 augustus 2017

      Hoi! Als je op de banketbakkersroom drukt (in de ingredientenlijst) kom je gelijk bij het recept.

  • Beantwoorden Kim 31 augustus 2017

    Hallo Rugter,

    Deze taart ziet er echt heel lekker uit! Ik wil hem graag een keer bakken, maar ik vroeg me af wat ik in plaats van het amandelmeel kan gebruiken. Ik ben namelijk allergisch voor amandel. Ik hoop dat jij me kunt vertellen wat ik dan het beste voor meel kan gebruiken!

    Groeten, Kim,

    • Beantwoorden Rutger 10 september 2017

      Voor frangipane wordt dat lastig, amandelen zijn wel het hoofdbestandsdeel daarvan. Mag je wel andere noten? Dan zou je ook gemalen hazelnoten of walnoten kunnen nemen.

    Laat een reactie achter