Volg Rutger Bakt:

Driekoningentaart – recept

2 januari 2017 | Recepten, Taart & gebak | 16 reacties

driekoningentaart

 

Het nieuwe jaar is nog maar net begonnen en de volgende feestdag staat al weer voor de deur: drie koningen! Op zes januari wordt gevierd dat de drie Wijzen uit het Oosten op bezoek kwamen bij het kindje Jezus. In Nederland wordt het niet heel groots gevierd, maar in veel Zuid-Europese landen is het een officiële feestdag en heeft iedereen ook vrij.

Een leuk gebruik bij deze feestdag is het eten van de driekoningentaart. Deze taart wordt vooral veel in Frankrijk gegeten en herken je in de bakkersvitrine aan de gouden kroon die je erbij krijgt. In de taart, die bestaat uit twee lagen bladerdeeg gevuld met amandelfrangipane, is een klein aardewerken beeldje of een gedroogde boon verstopt. Degene die dat vindt in zijn stukje taart is de koning voor die dag en mag de kroon opzetten.

Normaal gesproken zijn de driekoningentaarten altijd rond, maar het leek mij leuk om een rechthoekige variant te bakken. Het verse bladerdeeg van Tante Fanny is al uitgerold en hoeft eigenlijk alleen maar dubbelgeklapt te worden om de taart te vormen. Heel easy! Voordat de taart de oven in gaat kan je deze nog licht inkerven met een mesje, dat geeft een heel mooi effect tijdens het bakken. Als decoratie heb ik gekozen voor een kroon van poedersuiker. Die maak je heel makkelijk zelf door een kroon te tekenen (of uit te printen) en die uit te knippen. Zo heb je een zelfgemaakte mal om deze heerlijke driekoningentaart te decoreren.

 

driekoningentaart

 

Ingrediënten

Voor de vulling

  • 100 gr boter, op kamertemperatuur
  • 100 gr suiker
  • ½ citroen, rasp
  • snuf zout
  • 2  eieren
  • 100 gr amandelmeel

Verder nodig

 

Bereiding: Driekoningentaart

Verwarm de oven voor op 200 ⁰C.

Doe de boter met de suiker, de citroenrasp en het zout in een kom en klop dit in enkele minuten romig met een mixer. Voeg de eieren en het amandelmeel toe en klop het geheel nog kort door tot een egale massa.

Rol het bladerdeeg met bakpapier en al uit en snijd het doormidden. Bestrijk van 1 plak de randjes licht met water. Verdeel de vulling over die plak, maar laat daarbij zo’n 3 centimeter aan de zijkanten vrij. Leg 1 gedroogde boon ergens op de vulling en druk deze iets aan. Leg de andere plak bladerdeeg erop en druk de randjes goed aan. Snijd het deeg aan de zijkant om de centimeter in en prik een paar gaatjes in de bovenste plak, zodat de stoom tijdens het bakken kan ontsnappen. Bestrijk het deeg met de losgeklopte eidooier en kerf het eventueel in met een mes. Zorg er hierbij voor dat je niet helemaal door het deeg heen snijdt.

Bak de driekoningentaart in 30 tot 40 minuten goudbruin en gaar. Laat de taart afkoelen op een rooster en bestrooi deze voor het serveren licht met poedersuiker.

Natuurlijk kan je de taart ook twee keer zo groot maken. Verdubbel daarvoor de hoeveelheid van de ingrediënten voor de vulling en gebruik 2 rollen vers bladerdeeg.

 

driekoningentaartdriekoningentaart

driekoningentaartdriekoningentaart

driekoningentaartdriekoningentaart

Dit bericht is gesponsord door tante Fanny verse degen.

 

Foto’s: Erik Spronk
Vorige post Volgende post
Deze maand is Het hartige bakboek uitgekomen! Kijk hier hoe je hem kunt bestellen!

Bekijk ook:

16 reacties

  • Beantwoorden M de Bondt 2 januari 2017

    Wie de boon vindt…
    In sommige delen van Nederland gaan kinderen verkleed als de drie koningen al liedjes zingend langs de huizen. Aan een lange stok hangt een verlichte ster. Een ander gebruik is het bakken van een driekoningenkoek. In deze koek zit een boon verstopt. Wie de boon vindt, is voor die dag de koning. Meestal mag de gelukkige de spelletjes uitkiezen of bepalen wat er die dag gegeten wordt.

  • Beantwoorden Esther 2 januari 2017

    Waar kan ik het bladerdeeg zoals hier genoemd kopen?

    • Beantwoorden janneke 2 januari 2017

      Bij o.a. de Jumbo. Maar ik zou naar een ander merk op zoek gaan. Ik heb deze afgelopen weekend gebruikt en vond het erg droog en niet smakelijk. Het verse bladerdeeg van de Albert Heijn bijvoorbeeld smaakt beter.

      • Beantwoorden Rutger 2 januari 2017

        Wat jammer dat het deeg zo droog uitviel bij je. Mijn ervaring is gelukkig anders, dit recept was zeker niet droog. Maar je kan het natuurlijk altijd met ander vers bladerdeeg maken.

    • Beantwoorden Rutger 2 januari 2017

      Op de site http://www.tantefanny.nl vind je alle verkooppunten.

  • Beantwoorden Gea 5 januari 2017

    Waar koop je de amandelmeel?
    En de boon blijft hij hard? Slecht voor
    Je kiezen als dat zo is

    • Beantwoorden Rutger 5 januari 2017

      Hoi! Alles over amandelmeel lees je hier: https://www.rutgerbakt.nl/amandelmeel/

      De boon wordt iets zachter, maar blijft redelijk hard. Je eet natuurlijk ook iets oplettender, want iedereen wil de boon vinden. Je kan de boon ook weg laten uiteraard.

  • Beantwoorden Erik Meulmeester 5 januari 2017

    Hoi Rutger,

    Wat heb je weer een lekker recept bedacht!
    Het resultaat is heerlijk! Vooral de combinatie tussen luchtigheid en de citroen aroma! Echt een aanrader voor iedereen om uit te proberen en heerlijk met een kop koffie of thee ervan te genieten!!

    Fijne dag!

    Groet,
    Erik

    • Beantwoorden Rutger 5 januari 2017

      Hoi Erik! Dankjewel voor je enthousiaste reactie! Geniet er van!

  • Beantwoorden Catherine 6 januari 2017

    Ik zal hem vandaag op koningsdag gaan maken. Is het. de bedoeling dat je citroen rasp en sap gebruikt of een van de twee?Vindt je recepten super leuk om te maken
    Ga zo door Rutger
    Alvast bedankt

    • Beantwoorden Rutger 6 januari 2017

      Hoi! Ik gebruik alleen de citroenrasp. Met het sap erbij wordt de vulling te zuur en te slap.

  • Beantwoorden Goris Nadine 6 januari 2017

    Hey Rutger moet bladerdeeg ook op kamerthemperatuur zijn

  • Beantwoorden Rutger 6 januari 2017

    Je kunt het bladerdeeg het beste 10 minuten voordat je het gaat gebruiken uit de koelkast halen. Het hoeft niet helemaal op kamertemperatuur te zijn.

  • Beantwoorden Yvette 7 januari 2017

    Hoi Rutger,

    bij mij is de vulling schijnbaar heel dun geworden en is helemaal uit de taart gelopen.
    Wat kan ik er aan doen??

    Groetjes Yvette

    • Beantwoorden Rutger 9 januari 2017

      Heb je de verhoudingen goed aangehouden en goed luchtig geklopt?

  • Beantwoorden John Vos 8 januari 2017

    Rutger, met een vrouw en vier dochters in huis die alle bak- en kookprogramma’s volgen worden de bak- en kookwensen van een steeds hoger niveau. Dus met deze super assistent gaan ze als de brandweer. Een brandweerrode is dan ook mijn keus. En de eerste taart die ze er mee gaan bakken zal ik op mijn brandweerpost laten proeven ……..

  • Laat een reactie achter