Volg Rutger Bakt:

Citroensorbet – recept

23 juni 2017 | Desserts, IJs, Recepten | 11 reacties

citroensorbet

 

Mijn favoriete sorbetijs is citroenijs, heerlijk fris en vol van smaak. In deze sorbet van citroen zit zowel citroen- als limoensap, dat geeft het ijs een mooie smaak. Voor een extra intense smaak kun je met een dunschiller de schil van een halve citroen en 1 limoen snijden en deze enkele minuten met de suikersiroop meekoken. Om te zorgen dat het sorbetijs niet te hard is gebruik ik dextrose in mijn recept. Dextrose werkt smeltpuntverlagend en maakt het ijs dus ook makkelijker schepbaar. Een andere naam voor dextrose is druivensuiker en het is verkrijgbaar in de meeste supermarkten bij de natuurproducten.

Let op: het ijs is heerlijk fris, maar voor sommigen misschien een tikkeltje te zuur. Je kan iets meer suiker toevoegen of iets minder sap gebruiken als je hem te zuur vindt, maar persoonlijk zou ik dat zonde vinden! Schep trouwens ook eens een bolletje van deze citroensorbet in een glas prosecco! Zo maak je de perfecte spoom!

 

Ingrediënten

Voor de suikersiroop

  • 200 ml water
  • 100 gr suiker
  • 30 gr dextrose (druivensuiker)

Verder nodig

  • 150 ml citroensap (van ongeveer 4 citroenen)
  • 75 ml limoensap (ongeveer 3 limoenen)

 

Bereiding: Citroensorbet

Doe voor de suikersiroop het water, de suiker en dextrose in een steelpan en breng dit aan de kook. Kook de suikersiroop 2-3 minuten door en laat hem vervolgens helemaal afkoelen.

Meng de afgekoelde suikersiroop met het citroen- en limoensap. Laat het sorbetmengsel bij voorkeur nog 1 nacht rijpen in de koelkast. Draai het in een ijsmachine tot sorbetijs.

 

Foto: Erik Spronk

 

Vorige post Volgende post
Koekjesbijbel is vanaf nu verkrijgbaar! Met meer dan 170 koekjes zit je zeker gebakken! Bestel Koekjesbijbel hier!

Bekijk ook:

11 reacties

  • Beantwoorden Jonna@burgertrutjesNL 23 juni 2017

    Ik dacht altijd dat zelf sorbetijs maken een hels karwei was. Maar met dit recept moet het zeker wel gaan lukken. Lekker hoor, helemaal met deze hitte

  • Beantwoorden Elza 23 juni 2017

    Is er ook een manier zonder ijsmachine?

    • Beantwoorden Alexander 24 juni 2017

      Die is er wel maar een ijsmachine is beter.
      Je zou wel aan de slag kunnen gaan met twee schalen van verschillende grote met in de grootste bak fijn gehakte ijs met zout en in de kleine de sorbet mengsel en dan goed met een garde blijven roeren tot het ijs indikt.
      Maar beter is om een ijsmachine bij de Lidl te kopen voor net geen €25,- of bij de Action of een Blokker/Xenos (gaan veel filialen dicht en met wat mazzel kan je daar in de opheffing uitverkoop je slag slaan.)

  • Beantwoorden Els 23 juni 2017

    Waar dient de druivensuiker voor ??

    • Beantwoorden Alexander 24 juni 2017

      Citroen is heel zuur en (druiven) suiker zorgt er voor dat je wat vrolijk blijft kijken 🙂
      Het is ook om de sap in te dikken maar gebruik nooit te veel dextrose het is namelijk een suiker die heel snel in het bloed wordt opgenomen in tegenstelling tot “normale” suiker.
      Dit is voor mensen met diabetes gevaarlijk ondanks dat er maar 30 gram wordt gebruikt.

    • Beantwoorden Rutger 26 juni 2017

      De druivensuiker werkt smeltpuntverlagend en maakt het ijs dus ook makkelijker schepbaar.

  • Beantwoorden marian 14 augustus 2018

    kan je in plaats van ‘verse’citroenen/limoenen ook de flesjes met citroen/limoen sap gebruiken of wordt dan de structuur ed anders?

    • Beantwoorden Rutger 20 augustus 2018

      Dat kan. Gebruik wel kwalitatief goed sap dan. (al blijft vers sap altijd het lekkerste!)

      • Beantwoorden marian 20 augustus 2018

        bedankt voor je antwoord.inmiddels is het ijs gemaakt met de flesjes citroen/limoen sap,en ondanks de zurigheid smaakte het wel.
        Maar bij een volgende keer gaat mijn dochter toch iets meer suiker erbij doen :)mar

    Laat een reactie achter