Volg Rutger Bakt:

Chocoladetaart met vanilleroom

27 september 2018 | Recepten, Taart & gebak | 7 reacties

Chocoladetaart met vanilleroom

 

Deze chocoladetaart is gemaakt op basis van olie, wat de taart een heel smeuïge structuur geeft. Heel anders dan je wellicht gewend bent van andere chocoladetaarten, die vaak op basis van boter worden gemaakt. Het recept voor deze chocoladetaart is afkomstig uit het boek Zout, vet, zuur, hitte van Samin Nosrat. In dit boek vind je heel veel fijne kook- en bakinspiratie en –kennis. Het recept van deze chocoladetaart was voor Samin heel bijzonder. Al tijden was zij op zoek naar een chocoladetaart die even smeuïg was als de versie die zij vroeger altijd uit een pakje bakte, maar wel zou smaken alsof hij van de banketbakker kwam. Toen zij deze taart proefde, die dus gemaakt was met olie in plaats van boter, was zij om. Dit is hoe volgens haar een chocoladetaart moet zijn. De smaak en textuur zijn heel anders dan ik gewend was van een chocoladetaart. Leuk om te zien wat een basisingrediënt als olie kan veranderen aan de smaak en textuur van een chocoladetaart.

 

Ingrediënten

Voor de taart

  • 60 gr cacaopoeder
  • 300 gr suiker
  • ½ tl zout
  • 220 gr bloem
  • 1 tl baking soda
  • 2 tl vanille-extract
  • 120 ml neutrale olie (bijvoorbeeld zonnebloemolie)
  • 360 ml kokend water of vers gezette koffie
  • 2 grote eieren, op kamertemperatuur, losgeklopt

Voor de vanille-room

  • 250 ml slagroom
  • 25 gr suiker
  • ¼ vanillestokje, merg
  • 1 zakje slagroomversteviger, optioneel

Verder nodig

  • olie, om in te vetten
  • poedersuiker en cacaopoeder, om te bestuiven

 

Bereiding: Chocoladetaart met vanilleroom

Verwarm de oven voor op 175 °C. Schuif een ovenrooster bovenin de oven.

Vet twee bakvormen van 20 centimeter doorsnede in en bekleed de bodem met bakpapier (check hier hoe je dat makkelijk doet).

Klop in een middelgrote kom de cacao, suiker, het zout, de bloem en baking soda door elkaar. Zeef dit boven een grote kom. Roer in een andere kom de vanille en de olie door elkaar. Meng er vervolgens het kokende water of de koffie door. Maak een kuiltje in het midden van de droge ingrediënten klop beetje bij beetje het vloeibare mengsel erdoor, tot het helemaal is opgenomen. Voeg de eieren toe en roer alles tot een glad en dun beslag.

Verdeel het beslag over de twee bakvormen. Laat de gevulde bakvromen een paar keer vanaf 8 centimeter hoogte op het werkblad vallen, om eventuele luchtbellen uit het beslag te verwijderen. Bak de taarten 25-30 minuten in het bovenste gedeelte van de oven, tot ze terugveren als je erop duwt en net loslaten van de wand van de vormen. Als je er een satéprikker insteekt moet deze er schoon uitkomen.

Laat de taarten volledig afkoelen voor je ze uit hun vorm haalt.

Klop voor de vanilleroom de slagroom met de suiker, het vanillemerg en eventueel de slagroomversteviger stijf op.

Leg 1 taart op een taartschaal, verdeel de room erover en bedek dit met de andere taart. Meng gelijk hoeveelheden poedersuiker en cacaopoeder en bestuif de taart daar licht mee.

Nieuwsgierig geworden naar Zout, vet, zuur, hitte? Kijk hier voor meer informatie!

 

Zout, vet, zuur, hitte

 

Foto: Erik Spronk

 

Vorige post Volgende post
Koekjesbijbel is vanaf nu verkrijgbaar! Met meer dan 170 koekjes zit je zeker gebakken! Bestel Koekjesbijbel hier!

Bekijk ook:

7 reacties

  • Beantwoorden Yvonne 27 september 2018

    Hoi Rutger,
    Lijkt mij een geweldig lekkere taart.
    Als ik deze in 1 vorm wil bakken, welke vorm is dan geschikt?

    • Beantwoorden Rutger 27 september 2018

      Ik zou hem dan toch in twee gedeelten in een vorm van 20 centimeter bakken. Dan heeft de taart wel de lekkerste structuur.

  • Beantwoorden De Neef Ilse 28 september 2018

    Dag Rutger,
    In de chocoladetaart wordt gebruik gemaakt van baksoda. Maar deze heeft toch iets zuurs nodig om te binden ? Daar staat toch niks van in de ingrediëntenlijst ??
    Groetjes, ilse

    • Beantwoorden Rutger 1 oktober 2018

      Hoi! Baking soda werkt ook met cacaopoeder.

  • Beantwoorden Nanda 12 oktober 2018

    Ze staan in de oven, ik ben benieuwd!
    Maar eh……. taarten die terugvuren? Best link! 😉

    • Beantwoorden Rutger 15 oktober 2018

      Snel dekking zoeken! Haha, ik heb het aangepast naar terugveren 🙂 Dank voor je oplettendheid.

  • Beantwoorden Pleun 17 oktober 2018

    Kan je de taart 1-1,5 dag vantevoren maken of zou die dan zompig worden van de roomlaag?

  • Laat een reactie achter