Volg Rutger Bakt:

Cheesecake met frambozen swirl – recept

30 mei 2018 | Recepten, Taart & gebak | 16 reacties

Cheesecake met frambozen swirl – recept

 

Deze zomerse cheesecake met frambozen swirl is niet alleen heel erg lekker, hij ziet er ook nog eens super verleidelijk uit. De mooie swirls maken in de taart is makkelijker dan je waarschijnlijk denkt. Ga vooral niet te lang door met swirlen, dat kan het frambozenmengsel teveel overlopen in de roomkaas, waardoor het minder mooi wordt.

 

Ingrediënten

Voor de frambozencoulis

  • 100 gr (diepvries)frambozen
  • 25 gr suiker

Voor de bodem

Voor het cheesecake-mengsel 

  • 600 gr roomkaas
  • 150 gr fijne kristalsuiker
  • 125 gr zure room
  • 2 eidooiers
  • 2 eieren
  • 25 gr maïzena
  • 1 tl vanille-extract
  • ½ citroen, rasp

Verder nodig

  • boter, om in te vetten
  • verse frambozen, om te garneren

 

Bereiding: Cheesecake met frambozen swirl

Doe de frambozen met de suiker in een steelpannetje en breng deze al roerend aan de kook. Laat de frambozen 2-3 minuten zachtjes doorkoken en roer ze daarbij regelmatig door. Haal ze van het vuur en giet de frambozen door een fijne zeef. Wrijf het mengsel met een lepel door de zeef, zodat de pitjes achterblijven. Laat de frambozencoulis afkoelen.

Verwarm de oven voor op 175 °C en bekleed een vorm van 20 centimeter doorsnede met bakpapier.

Maal de zandkoekjes fijn in een keukenmachine of doe ze in een stevige plastic zak en sla ze fijn met een deegroller. Smelt de boter en meng deze met de koekkruimels. Verdeel het kruimelmengsel over de bodem van de vorm en druk dit met de bolle kant van een lepel gelijkmatig aan. Bak de bodem 10 minuten en laat deze vervolgens afkoelen.

Verlaag de oventemperatuur naar 130 °C en zet een braadslee met kokend water in de oven. Vet de zijkant van de (afgekoelde) vorm in met boter. Roer de roomkaas met de suiker los. Voeg vervolgens de rest van de ingrediënten voor het cheesecake-mengsel toe en meng alles tot een homogene massa. Het mengsel hoeft niet luchtig te worden. Giet het cheesecake-mengsel op de koekjesbodem en strijk het glad. Bij gebruik van een springvorm is het verstandig om de onderkant van de vorm goed met aluminiumfolie te omwikkelen, zodat er geen water in de vorm kan komen.

Schep met een theelepeltje grote druppels van de frambozencoulis op de bovenkant van het roomkaasmengsel. Ga er vervolgens met de achterkant van de theelepel door om de frambozensaus mooi te swirlen.

Plaats de vorm in het waterbad en bak de cheesecake in  1¼  tot 1½ uur gaar. De taart moet gestold zijn maar mag in het midden nog wel wat wiebelen. Laat de cheesecake afkoelen tot kamertemperatuur en zet hem daarna een nacht in de koelkast. Garneer de cheesecake desgewenst met verse frambozen.

 

Foto: Erik Spronk

 

Vorige post Volgende post
Koekjesbijbel is vanaf nu verkrijgbaar! Met meer dan 170 koekjes zit je zeker gebakken! Bestel Koekjesbijbel hier!

Bekijk ook:

16 reacties

  • Beantwoorden Corrie Jasperse 30 mei 2018

    Kan ik voor de roomkaas ook ricotta gebruiken?

    Groet Corrie

    • Beantwoorden Rutger 3 juni 2018

      Dat zou ik in dit recept niet doen.

  • Beantwoorden Marion Thuenissen 31 mei 2018

    Kan ik i.p.v. het waterbad ook mijn combi stoomoven gebruiken?
    Ik gebruik hem veel te weinig omdat er naar mijn mening veel te weinig naar wordt verwezen in de receptuur van gerechten. Maar daar kun jij natuurlijk niks aan doen, maar het blijft jammer.😜

    • Beantwoorden Rutger 3 juni 2018

      Hoi! Volgens mij kan dat heel goed. Ik heb zelf geen ervaring met een combi stoomoven, dus daarom vind ik het ook lastig om er naar te verwijzen.

  • Beantwoorden Lies Born 5 juni 2018

    Oei, alles klaar staan; heb geen maizena in huis
    Kan ik hier iets anders voor gebruiken? Tarweveld misschien?
    Groet,
    Lies

    • Beantwoorden Rutger 10 juni 2018

      Je kan ook gewone bloem gebruiken.

  • Beantwoorden Merel 6 juni 2018

    Beste Rutger,
    Net als veel van je recepten, heb ik heel veel zin om deze taart te gaan bakken, maar ik vrees het waterbad icm mijn springvorm. Moet de springvorm in direct contact met het water zijn of kan ik de hele springvorm in een siliconen vorm zetten. Dan zit er wel een lucht laagje tussen, maar geen water in de taart. Ik wil liever niet de siliconen alleen vorm gebruiken omdat ik de taart er mooi uit wil krijgen… Ik hoor het graag!
    Vriendelijke groeten, Merel

    • Beantwoorden Rutger 10 juni 2018

      Hoi. De springvorm in de siliconen vorm is niet heel handig denk ik. Wat je ook kunt doen is de taart in de siliconenvorm zetten en na het bakken in de vriezer. Dan haal je de taart bevroren uit de siliconen vorm en laat je deze weer ontdooien. Gaat super!

      • Beantwoorden Judith 29 juni 2018

        Ik heb mijn springvorm zoals aangegeven goed rondom ingepakt in alufolie, gaat echt heel goed! Geen druppel water bij de taart.

  • Beantwoorden Merel 6 juni 2018

    Sorry, vreselijk kromme eerste zin 😳

  • Beantwoorden Monique 22 juni 2018

    Dank je wel Rutger voor je heerlijke recepten .Ik ben een groot fan en blij met de bakbijbel .
    Ik wens je heel veel geluk en succes

    • Beantwoorden Rutger 28 juni 2018

      Dankjewel! Heel leuk om te horen!

  • Beantwoorden Sjobo 6 juli 2018

    Wat een overhéérlijke cheesecake is dit zeg! Ik heb alleen maar lof gehad van m’n visite!
    Zo’n fluwelen structuur, echt SUPER! Dank je wel Rutger voor dit mooie recept.

    • Beantwoorden Rutger 9 juli 2018

      Superleuk om te horen! Fijn dat jullie er van genoten hebben!

  • Beantwoorden C. Kamhoot-Smit 10 augustus 2018

    Hallo,

    Regelmatig gebruik ik je recepten. Iedereen vind het altijd heerlijk. Ga nu de cheesecake met frambozen proberen. Ben benieuwd. Heel veel succes verder

    • Beantwoorden Rutger 13 augustus 2018

      Dankjewel! Geniet van alle recepten!

    Laat een reactie achter