Volg Rutger Bakt:

Cheesecake met frambozen swirl – recept

30 mei 2018 | Recepten, Taart & gebak | 34 reacties

Cheesecake met frambozen swirl – recept

 

Deze zomerse cheesecake met frambozen swirl is niet alleen heel erg lekker, hij ziet er ook nog eens super verleidelijk uit. De mooie swirls maken in de taart is makkelijker dan je waarschijnlijk denkt. Ga vooral niet te lang door met swirlen, dat kan het frambozenmengsel teveel overlopen in de roomkaas, waardoor het minder mooi wordt.

 

Ingrediënten

Voor de frambozencoulis

  • 100 gr (diepvries)frambozen
  • 25 gr suiker

Voor de bodem

Voor het cheesecake-mengsel 

  • 600 gr roomkaas
  • 150 gr fijne kristalsuiker
  • 125 gr zure room
  • 2 eidooiers
  • 2 eieren
  • 25 gr maïzena
  • 1 tl vanille-extract
  • ½ citroen, rasp

Verder nodig

  • boter, om in te vetten
  • verse frambozen, om te garneren

 

Bereiding: Cheesecake met frambozen swirl

Doe de frambozen met de suiker in een steelpannetje en breng deze al roerend aan de kook. Laat de frambozen 2-3 minuten zachtjes doorkoken en roer ze daarbij regelmatig door. Haal ze van het vuur en giet de frambozen door een fijne zeef. Wrijf het mengsel met een lepel door de zeef, zodat de pitjes achterblijven. Laat de frambozencoulis afkoelen.

Verwarm de oven voor op 175 °C en bekleed een vorm van 20 centimeter doorsnede met bakpapier.

Maal de zandkoekjes fijn in een keukenmachine of doe ze in een stevige plastic zak en sla ze fijn met een deegroller. Smelt de boter en meng deze met de koekkruimels. Verdeel het kruimelmengsel over de bodem van de vorm en druk dit met de bolle kant van een lepel gelijkmatig aan. Bak de bodem 10 minuten en laat deze vervolgens afkoelen.

Verlaag de oventemperatuur naar 130 °C en zet een braadslee met kokend water in de oven. Vet de zijkant van de (afgekoelde) vorm in met boter. Roer de roomkaas met de suiker los. Voeg vervolgens de rest van de ingrediënten voor het cheesecake-mengsel toe en meng alles tot een homogene massa. Het mengsel hoeft niet luchtig te worden. Giet het cheesecake-mengsel op de koekjesbodem en strijk het glad. Bij gebruik van een springvorm is het verstandig om de onderkant van de vorm goed met aluminiumfolie te omwikkelen, zodat er geen water in de vorm kan komen.

Schep met een theelepeltje grote druppels van de frambozencoulis op de bovenkant van het roomkaasmengsel. Ga er vervolgens met de achterkant van de theelepel door om de frambozensaus mooi te swirlen.

Plaats de vorm in het waterbad en bak de cheesecake in  1¼  tot 1½ uur gaar. De taart moet gestold zijn maar mag in het midden nog wel wat wiebelen. Laat de cheesecake afkoelen tot kamertemperatuur en zet hem daarna een nacht in de koelkast. Garneer de cheesecake desgewenst met verse frambozen.

 

Foto: Erik Spronk

 

Vorige post Volgende post
Koekjesbijbel is vanaf nu verkrijgbaar! Met meer dan 170 koekjes zit je zeker gebakken! Bestel Koekjesbijbel hier!

Bekijk ook:

34 reacties

  • Beantwoorden Corrie Jasperse 30 mei 2018

    Kan ik voor de roomkaas ook ricotta gebruiken?

    Groet Corrie

    • Beantwoorden Rutger 3 juni 2018

      Dat zou ik in dit recept niet doen.

  • Beantwoorden Marion Thuenissen 31 mei 2018

    Kan ik i.p.v. het waterbad ook mijn combi stoomoven gebruiken?
    Ik gebruik hem veel te weinig omdat er naar mijn mening veel te weinig naar wordt verwezen in de receptuur van gerechten. Maar daar kun jij natuurlijk niks aan doen, maar het blijft jammer.?

    • Beantwoorden Rutger 3 juni 2018

      Hoi! Volgens mij kan dat heel goed. Ik heb zelf geen ervaring met een combi stoomoven, dus daarom vind ik het ook lastig om er naar te verwijzen.

  • Beantwoorden Lies Born 5 juni 2018

    Oei, alles klaar staan; heb geen maizena in huis
    Kan ik hier iets anders voor gebruiken? Tarweveld misschien?
    Groet,
    Lies

    • Beantwoorden Rutger 10 juni 2018

      Je kan ook gewone bloem gebruiken.

  • Beantwoorden Merel 6 juni 2018

    Beste Rutger,
    Net als veel van je recepten, heb ik heel veel zin om deze taart te gaan bakken, maar ik vrees het waterbad icm mijn springvorm. Moet de springvorm in direct contact met het water zijn of kan ik de hele springvorm in een siliconen vorm zetten. Dan zit er wel een lucht laagje tussen, maar geen water in de taart. Ik wil liever niet de siliconen alleen vorm gebruiken omdat ik de taart er mooi uit wil krijgen… Ik hoor het graag!
    Vriendelijke groeten, Merel

    • Beantwoorden Rutger 10 juni 2018

      Hoi. De springvorm in de siliconen vorm is niet heel handig denk ik. Wat je ook kunt doen is de taart in de siliconenvorm zetten en na het bakken in de vriezer. Dan haal je de taart bevroren uit de siliconen vorm en laat je deze weer ontdooien. Gaat super!

      • Beantwoorden Judith 29 juni 2018

        Ik heb mijn springvorm zoals aangegeven goed rondom ingepakt in alufolie, gaat echt heel goed! Geen druppel water bij de taart.

  • Beantwoorden Merel 6 juni 2018

    Sorry, vreselijk kromme eerste zin ?

  • Beantwoorden Monique 22 juni 2018

    Dank je wel Rutger voor je heerlijke recepten .Ik ben een groot fan en blij met de bakbijbel .
    Ik wens je heel veel geluk en succes

    • Beantwoorden Rutger 28 juni 2018

      Dankjewel! Heel leuk om te horen!

  • Beantwoorden Sjobo 6 juli 2018

    Wat een overhéérlijke cheesecake is dit zeg! Ik heb alleen maar lof gehad van m’n visite!
    Zo’n fluwelen structuur, echt SUPER! Dank je wel Rutger voor dit mooie recept.

    • Beantwoorden Rutger 9 juli 2018

      Superleuk om te horen! Fijn dat jullie er van genoten hebben!

  • Beantwoorden C. Kamhoot-Smit 10 augustus 2018

    Hallo,

    Regelmatig gebruik ik je recepten. Iedereen vind het altijd heerlijk. Ga nu de cheesecake met frambozen proberen. Ben benieuwd. Heel veel succes verder

    • Beantwoorden Rutger 13 augustus 2018

      Dankjewel! Geniet van alle recepten!

  • Beantwoorden devos sonia 5 september 2018

    hallo
    kan ik mascarpone gebruiken en de zure room weglaten?

    • Beantwoorden Rutger 16 september 2018

      Dat kan, maar zure room maakt de taart net iets frisser, wat erg lekker is vind ik.

  • Beantwoorden Renate 12 september 2018

    Mijn eerste cheesecake, wat spannend maar wat is die goed gelukt!
    Ook al heb ik ipv crème fraiche volle kwark gebruikt en kom ik de vanille niet meer vinden, het was zalig!!
    Hartelijk dank Rutger voor het geweldige recept en de goede uitleg ?

    • Beantwoorden Rutger 16 september 2018

      Heel leuk om te horen! Geniet er van!

  • Beantwoorden Kato 20 september 2018

    Hey Rutger, de taart ziet er super goed uit! Kan ik de taart ook gewoon afbakken in een heteluchtoven ipv het waterbad?

    • Beantwoorden Rutger 24 september 2018

      Voor een mooie gelijke garing van de cake zou ik wel het waterbad gebruiken.

  • Beantwoorden Ed 20 september 2018

    Hi Rutger. Waarom is de braadslee met water eigenlijk nodig? Bij mij is het helaas niet gelukt om het water buiten de vorm te houden. Ik denk dat de vulling oké is (nog niet geproefd), maar de bodem is soppig. Heb je een tip wat ik daar nog aan kan doen?

    • Beantwoorden Rutger 24 september 2018

      Hoi. Het waterbad is om de cheesecake gelijkmatig te garen, zonder dat de textuur van de cake rul wordt. Je moet de vorm goed afdichten met folie (kan ook plastic folie) of een dichte (siliconen) vorm gebruiken.

  • Beantwoorden Ed 24 september 2018

    Oké, dank je Rutger. De cake was uiteindelijk erg lekker. Het vocht is na een aantal uren in de koelkast redelijk uit de bodem getrokken, waardoor hij toch nog aardig crunchy was. De vulling vond ik wel behoorlijk massief, waarschijnlijk door de grote hoeveelheid roomkaas. Ik heb Monchou gebruikt. Ik overweeg de volgende keer wat meer zure room ipv roomkaas te gebruiken en wat roomkaas weg te laten.

    • Beantwoorden Rutger 27 september 2018

      Je kunt ook Philadelphia proberen ipv monchou, die is iets minder massief en lekkerder qua structuur.

  • Beantwoorden Mark 29 september 2018

    Gisteravond heb ik deze taart gemaakt. Zoveel mogelijk gehouden aan het recept. Resultaat ziet er mooi uit. Smaak is goed maar wel machtig.

    Echter, de structuur vind ik vrij zacht. Heel romig. Niet veel dikker dan de Philadelphia voordat deze is losgeklopt.

    Klopt het dat deze taart minder “gebakken” lijkt dan andere cheesecakes?

    Is ook niet echt omhoog gekomen trouwens.

    • Beantwoorden Rutger 1 oktober 2018

      De structuur van de cheesecake hoort wel gebakken te zijn, en iets steviger dan de roomkaas normaal is. Echter is het door de toegevoegde framboos wel minder stevig dan een normale gebakken cheesecake.

  • Beantwoorden Annemiek 13 oktober 2018

    Hoi Rutger, de tiramisu cheesecake staat in de koelkast. Morgen wil ik deze ook gaan maken. Gebruik je echt zure room en geen crème fraiche? (Termen worden nogal eens door elkaar gebruikt :-)). Ik vind je recepten echt super! En zo duidelijk beschreven dat ze eigenlijk altijd lukken. Je tulband is hier nog altijd een hit en wordt elke kerst en Pasen gemaakt 🙂 Groetjes, Annemiek

    • Beantwoorden Rutger 15 oktober 2018

      Hallo Annemiek. Het is echt zure room, maar crème fraiche kan ook prima.

  • Beantwoorden Annemiek 13 oktober 2018

    Inmiddels is me duidelijk dat zure room in koude en crème fraiche in warme gerechten gebruikt wordt :-).

    • Beantwoorden Rutger 15 oktober 2018

      Doordat de zure room met de roomkaas gemengd wordt kan het ook heel goed in gebakken gerechten worden gebruikt. Het gaat ook regelmatig door bijvoorbeeld cakebeslag. Dat het minder geschikt is voor warme gerechten heeft vooral met het vetpercentage te maken, maar door het vet van de roomkaas (of de boter in een cakebeslag) is dat bij dit recept geen probleem.

  • Beantwoorden Kim 14 oktober 2018

    Hai! Dit weekend 2 cheesecakes gemaakt voor verjaardagsvisite. Wat een groot succes zeg! Ik had bastogne koekjes voor de bodem gebruikt, omdat ik zo gauw geen zandkoekjes kon vinden in de supermarkt. Ik vond het wel lastig om de springvorm echt goed in te pakken tegen t water, het leek of de bodem toch wat vochtig was geworden. Misschien goed om in je recept ook te vernoemen dat je met vershoudfolie ook je springvorm kunt inpakken, hier was ik zelf niet op gekomen, misschien werkt dit beter dan alu- Folie. De taart was heerlijk en super moo!

    • Beantwoorden Rutger 15 oktober 2018

      Hoi! Wat leuk om te horen! En inderdaad een goede tip!

    Laat een reactie achter