Deze zomerse cheesecake met frambozen swirl is niet alleen heel erg lekker, hij ziet er ook nog eens super verleidelijk uit. De mooie swirls maken in de taart is makkelijker dan je waarschijnlijk denkt. Ga vooral niet te lang door met swirlen, dat kan het frambozenmengsel teveel overlopen in de roomkaas, waardoor het minder mooi wordt. Geniet van deze zomerse frambozencheesecake!

Cheesecake met frambozen swirl – recept
Ingrediëntenlijst
  • Voor de frambozencoulis
  • 100 gr (diepvries)frambozen
  • 25 gr suiker
  • Voor de bodem
  • 175 gr zandkoekjes, zelfgebakken of gekocht
  • 60 gr boter
  • Voor het cheesecake-mengsel
  • 600 gr roomkaas
  • 150 gr fijne kristalsuiker
  • 125 gr zure room
  • 2 eidooiers
  • 2 eieren
  • 25 gr maïzena
  • 1 tl vanille-extract
  • ½ citroen, rasp
  • Verder nodig
  • boter, om in te vetten
  • verse frambozen, om te garneren
Broodbakbol banner desktop
kinderbakboek banner mob

Cheesecake met frambozen swirl

Doe de frambozen met de suiker in een steelpannetje en breng deze al roerend aan de kook. Laat de frambozen 2-3 minuten zachtjes doorkoken en roer ze daarbij regelmatig door. Haal ze van het vuur en giet de frambozen door een fijne zeef. Wrijf het mengsel met een lepel door de zeef, zodat de pitjes achterblijven. Laat de frambozencoulis afkoelen.

Verwarm de oven voor op 175 °C en bekleed een vorm van 20 centimeter doorsnede met bakpapier.

Maal de zandkoekjes fijn in een keukenmachine of doe ze in een stevige plastic zak en sla ze fijn met een deegroller. Smelt de boter en meng deze met de koekkruimels. Verdeel het kruimelmengsel over de bodem van de vorm en druk dit met de bolle kant van een lepel gelijkmatig aan. Bak de bodem 10 minuten en laat deze vervolgens afkoelen.

De cheesecake bakken

Verlaag de oventemperatuur naar 130 °C en zet een braadslee met kokend water in de oven. Vet de zijkant van de (afgekoelde) vorm in met boter. Roer de roomkaas met de suiker los. Voeg vervolgens de rest van de ingrediënten voor het cheesecake-mengsel toe en meng alles tot een homogene massa. Het mengsel hoeft niet luchtig te worden. Giet het cheesecake-mengsel op de koekjesbodem en strijk het glad. Bij gebruik van een springvorm is het verstandig om de onderkant van de vorm goed met aluminiumfolie te omwikkelen, zodat er geen water in de vorm kan komen.

Schep met een theelepeltje grote druppels van de frambozencoulis op de bovenkant van het roomkaasmengsel. Ga er vervolgens met de achterkant van de theelepel door om de frambozensaus mooi te swirlen.

Plaats de vorm in het waterbad en bak de cheesecake in  1¼  tot 1½ uur gaar. De taart moet gestold zijn maar mag in het midden nog wel wat wiebelen. Laat de cheesecake afkoelen tot kamertemperatuur en zet hem daarna een nacht in de koelkast. Garneer de cheesecake desgewenst met verse frambozen.

Foto: Erik Spronk

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (36)
Corrie Jasperse 2018-05-30 09:28:23

Kan ik voor de roomkaas ook ricotta gebruiken?

Groet Corrie

Beantwoorden
CO
Rutger 2018-06-03 15:06:04

Dat zou ik in dit recept niet doen.

Beantwoorden
Marion Thuenissen 2018-05-31 11:52:44

Kan ik i.p.v. het waterbad ook mijn combi stoomoven gebruiken?
Ik gebruik hem veel te weinig omdat er naar mijn mening veel te weinig naar wordt verwezen in de receptuur van gerechten. Maar daar kun jij natuurlijk niks aan doen, maar het blijft jammer.?

Beantwoorden
MA
Rutger 2018-06-03 15:03:46

Hoi! Volgens mij kan dat heel goed. Ik heb zelf geen ervaring met een combi stoomoven, dus daarom vind ik het ook lastig om er naar te verwijzen.

Beantwoorden
Lies Born 2018-06-05 14:38:23

Oei, alles klaar staan; heb geen maizena in huis
Kan ik hier iets anders voor gebruiken? Tarweveld misschien?
Groet,
Lies

Beantwoorden
LI
Rutger 2018-06-10 12:31:27

Je kan ook gewone bloem gebruiken.

Beantwoorden
Merel 2018-06-06 21:55:12

Beste Rutger,
Net als veel van je recepten, heb ik heel veel zin om deze taart te gaan bakken, maar ik vrees het waterbad icm mijn springvorm. Moet de springvorm in direct contact met het water zijn of kan ik de hele springvorm in een siliconen vorm zetten. Dan zit er wel een lucht laagje tussen, maar geen water in de taart. Ik wil liever niet de siliconen alleen vorm gebruiken omdat ik de taart er mooi uit wil krijgen... Ik hoor het graag!
Vriendelijke groeten, Merel

Beantwoorden
ME
Rutger 2018-06-10 12:29:34

Hoi. De springvorm in de siliconen vorm is niet heel handig denk ik. Wat je ook kunt doen is de taart in de siliconenvorm zetten en na het bakken in de vriezer. Dan haal je de taart bevroren uit de siliconen vorm en laat je deze weer ontdooien. Gaat super!

Beantwoorden
Bugs 2022-07-08 16:52:52

Hoi Rutger,
Ik wil deze taart graag van tevoren klaarmaken.
Hoe lang kun je deze taart in de koelkast of vriezer bewaren.
En hoe lang duurt het ontdooien, na invriezen?

Ik hem m trouwens al een keer gemaakt, super lekker recept!

Alvast bedankt voor je reactie!

Beantwoorden
BU
Rutger 2022-07-11 08:06:42

Hi. 2-3 dagen in de koelkast en 2-3 maanden in de vriezer. Maar versgebakken is altijd het lekkerst. Hoe lang het ontdooien exact duurt weet ik niet.

Beantwoorden
Judith 2018-06-29 13:41:57

Ik heb mijn springvorm zoals aangegeven goed rondom ingepakt in alufolie, gaat echt heel goed! Geen druppel water bij de taart.

Beantwoorden
JU
Merel 2018-06-06 21:56:49

Sorry, vreselijk kromme eerste zin ?

Beantwoorden
ME
Monique 2018-06-22 06:03:13

Dank je wel Rutger voor je heerlijke recepten .Ik ben een groot fan en blij met de bakbijbel .
Ik wens je heel veel geluk en succes

Beantwoorden
MO
Rutger 2018-06-28 18:17:34

Dankjewel! Heel leuk om te horen!

Beantwoorden
Sjobo 2018-07-06 17:53:44

Wat een overhéérlijke cheesecake is dit zeg! Ik heb alleen maar lof gehad van m’n visite!
Zo’n fluwelen structuur, echt SUPER! Dank je wel Rutger voor dit mooie recept.

Beantwoorden
SJ
Rutger 2018-07-09 07:44:05

Superleuk om te horen! Fijn dat jullie er van genoten hebben!

Beantwoorden
C. Kamhoot-Smit 2018-08-10 11:33:42

Hallo,

Regelmatig gebruik ik je recepten. Iedereen vind het altijd heerlijk. Ga nu de cheesecake met frambozen proberen. Ben benieuwd. Heel veel succes verder

Beantwoorden
C.
Rutger 2018-08-13 00:01:17

Dankjewel! Geniet van alle recepten!

Beantwoorden
devos sonia 2018-09-05 08:29:58

hallo
kan ik mascarpone gebruiken en de zure room weglaten?

Beantwoorden
DE
Rutger 2018-09-16 13:25:19

Dat kan, maar zure room maakt de taart net iets frisser, wat erg lekker is vind ik.

Beantwoorden
Renate 2018-09-12 20:49:54

Mijn eerste cheesecake, wat spannend maar wat is die goed gelukt!
Ook al heb ik ipv crème fraiche volle kwark gebruikt en kom ik de vanille niet meer vinden, het was zalig!!
Hartelijk dank Rutger voor het geweldige recept en de goede uitleg ?

Beantwoorden
RE
Rutger 2018-09-16 13:01:52

Heel leuk om te horen! Geniet er van!

Beantwoorden
Kato 2018-09-20 10:31:19

Hey Rutger, de taart ziet er super goed uit! Kan ik de taart ook gewoon afbakken in een heteluchtoven ipv het waterbad?

Beantwoorden
KA
Rutger 2018-09-24 08:07:08

Voor een mooie gelijke garing van de cake zou ik wel het waterbad gebruiken.

Beantwoorden
Ed 2018-09-20 13:30:45

Hi Rutger. Waarom is de braadslee met water eigenlijk nodig? Bij mij is het helaas niet gelukt om het water buiten de vorm te houden. Ik denk dat de vulling oké is (nog niet geproefd), maar de bodem is soppig. Heb je een tip wat ik daar nog aan kan doen?

Beantwoorden
ED
Rutger 2018-09-24 08:05:44

Hoi. Het waterbad is om de cheesecake gelijkmatig te garen, zonder dat de textuur van de cake rul wordt. Je moet de vorm goed afdichten met folie (kan ook plastic folie) of een dichte (siliconen) vorm gebruiken.

Beantwoorden
Ed 2018-09-24 11:12:09

Oké, dank je Rutger. De cake was uiteindelijk erg lekker. Het vocht is na een aantal uren in de koelkast redelijk uit de bodem getrokken, waardoor hij toch nog aardig crunchy was. De vulling vond ik wel behoorlijk massief, waarschijnlijk door de grote hoeveelheid roomkaas. Ik heb Monchou gebruikt. Ik overweeg de volgende keer wat meer zure room ipv roomkaas te gebruiken en wat roomkaas weg te laten.

Beantwoorden
ED
Rutger 2018-09-27 12:47:05

Je kunt ook Philadelphia proberen ipv monchou, die is iets minder massief en lekkerder qua structuur.

Beantwoorden
Mark 2018-09-29 09:26:35

Gisteravond heb ik deze taart gemaakt. Zoveel mogelijk gehouden aan het recept. Resultaat ziet er mooi uit. Smaak is goed maar wel machtig.

Echter, de structuur vind ik vrij zacht. Heel romig. Niet veel dikker dan de Philadelphia voordat deze is losgeklopt.

Klopt het dat deze taart minder "gebakken" lijkt dan andere cheesecakes?

Is ook niet echt omhoog gekomen trouwens.

Beantwoorden
MA
Rutger 2018-10-01 09:20:14

De structuur van de cheesecake hoort wel gebakken te zijn, en iets steviger dan de roomkaas normaal is. Echter is het door de toegevoegde framboos wel minder stevig dan een normale gebakken cheesecake.

Beantwoorden
Annemiek 2018-10-13 00:13:49

Hoi Rutger, de tiramisu cheesecake staat in de koelkast. Morgen wil ik deze ook gaan maken. Gebruik je echt zure room en geen crème fraiche? (Termen worden nogal eens door elkaar gebruikt :-)). Ik vind je recepten echt super! En zo duidelijk beschreven dat ze eigenlijk altijd lukken. Je tulband is hier nog altijd een hit en wordt elke kerst en Pasen gemaakt :-) Groetjes, Annemiek

Beantwoorden
AN
Rutger 2018-10-15 10:24:19

Hallo Annemiek. Het is echt zure room, maar crème fraiche kan ook prima.

Beantwoorden
Annemiek 2018-10-13 22:01:14

Inmiddels is me duidelijk dat zure room in koude en crème fraiche in warme gerechten gebruikt wordt :-).

Beantwoorden
AN
Rutger 2018-10-15 10:22:01

Doordat de zure room met de roomkaas gemengd wordt kan het ook heel goed in gebakken gerechten worden gebruikt. Het gaat ook regelmatig door bijvoorbeeld cakebeslag. Dat het minder geschikt is voor warme gerechten heeft vooral met het vetpercentage te maken, maar door het vet van de roomkaas (of de boter in een cakebeslag) is dat bij dit recept geen probleem.

Beantwoorden
Kim 2018-10-14 21:27:49

Hai! Dit weekend 2 cheesecakes gemaakt voor verjaardagsvisite. Wat een groot succes zeg! Ik had bastogne koekjes voor de bodem gebruikt, omdat ik zo gauw geen zandkoekjes kon vinden in de supermarkt. Ik vond het wel lastig om de springvorm echt goed in te pakken tegen t water, het leek of de bodem toch wat vochtig was geworden. Misschien goed om in je recept ook te vernoemen dat je met vershoudfolie ook je springvorm kunt inpakken, hier was ik zelf niet op gekomen, misschien werkt dit beter dan alu- Folie. De taart was heerlijk en super moo!

Beantwoorden
KI
Rutger 2018-10-15 10:17:57

Hoi! Wat leuk om te horen! En inderdaad een goede tip!

Beantwoorden
G 2019-05-09 08:20:56

Kan de cake ook zonder het waterbad gebakken worden? Wat is dan de oventijd en temp?

Beantwoorden
G
Rutger 2019-05-13 08:34:36

Het kan, maar dan is de kans op scheuren in je cheesecake veel groter. De tijd en temperatuur blijven gewoon hetzelfde.

Beantwoorden
Astrid 2019-06-03 20:46:46

hoi Rutger, welke maar springvorm heg je gebruiktt?

Beantwoorden
AS
Rutger 2019-06-17 15:07:07

Hoi Astrid. Voor dit recept heb ik een springvorm van 20 centimeter gebruikt.

Beantwoorden
D. Sch 2019-11-21 20:44:05

Beste Rutger,
Tot hoe ver moet de springvorm in het water staan?

Beantwoorden
D.
Rutger 2019-11-22 11:28:48

Tot ongeveer halverwege.

Beantwoorden
Monique 2020-02-08 09:26:15

Ik schrok van de bereidingstijd...40? :)
Na het recept gelezen te hebben ga ik deze zeker proberen!

Beantwoorden
MO
Rutger 2020-02-11 12:49:26

Ah ja, 40 uur is wel wat lang. Dat moest 40 minuten zijn! Dank voor je oplettendheid en geniet van het recept!

Beantwoorden
Merel 2020-03-04 20:06:36

Rutger, 600 gr(!!) roomkaas is erg veel voor een vorm van 20cm.... ik hou dan ook 1/3 over van de vulling.
Klopt dit wel?

Beantwoorden
ME
Rutger 2020-03-10 11:16:53

Hoi. Dit klopt echt, bij mij werd de taart daarmee zo hoog als op de foto te zien is.

Beantwoorden
Kirsten 2020-04-15 15:06:46

Dag Rutger,

Ik ben van plan om deze cheesecake te gaan maken en heb alle benodigdheden in huis gehaald. Nu staat op de verpakking van de sour cream dat het voor koude bereidingen is. Is dit een probleem? Kan ik beter crème fraiche kopen? Alvast bedankt voor je reactie!

Beantwoorden
KI
Rutger 2020-04-20 15:38:49

Dat is geen probleem en je kunt het er prima voor gebruiken.

Beantwoorden
Robin 2020-04-30 23:28:36

Hoi Rutger,

Moet de bodem blind gebakken worden? Dan moet ik nog even iets voor steunvulling kopen :)
Alvast bedankt!!

Beantwoorden
RO
Rutger 2020-05-06 13:34:02

Dat hoeft voor deze cheesecake niet.

Beantwoorden
Joke 2020-06-08 23:41:11

Hoi Rutger,

Ik ben op zoek naar een cheesecake voor min. 10 personen. Is dit recept voor dit aantal of minder.

Alvast bedankt!

Beantwoorden
JO
Rutger 2020-06-20 12:15:24

Dit recept kun je prima met z'n 10en eten.

Beantwoorden
Anne Marie 2021-01-28 15:04:48

Goedemiddag,

Hoe lang is de baktijd als ik de ingrediënten aanpas aan een 24cm springvorm?

Beantwoorden
AN
Rutger 2021-02-01 11:31:25

Die zal denk ik een kwartier langer worden. Kijk wel goed of het mengsel stevig genoeg is.

Beantwoorden
Frenkie 2021-03-06 13:42:33

Heerlijke taart, we hebben gesmuld. Bij gebrek aan braadslee, hebben we cupcakeblik gevuld met water en die in de oven gezet met taartvorm er bovenop. 1 vraag: in het recept staat 2 eidooiers en 2 eieren; volgens mij bedoel je 2 hele eieren (eiwiten +eidooiers) en 2 eidooiers.

Beantwoorden
FR
Rutger 2021-03-08 10:18:38

Hoi. Dat klopt!

Beantwoorden
Jeanine 2021-08-02 09:25:40

Hoi Rutger,

Heb paar maanden geleden je taart volgens recept gemaakt en was heel erg lekker. Ik wilde nu graag een kleine variant maken in cupcakevorm en dit is gelukt!
Ook handig als je weinig tijd hebt want na +-12min bakken waren ze klaar. Ze zijn ook sneller afgekoeld en hoeven korter op te stijven in de koelkast. Met de hoeveelheden in dit recept kon ik 20 kleine cheesecakes maken in een silliconen cupcaketray.

Beantwoorden
JE
Rutger 2021-08-03 14:55:46

Leuk (en lekkere) tip! Thanks!

Beantwoorden
Ivar 2021-12-24 21:29:44

Zojuist deze cheesecake gemaakt (glutenvrije koekjes zelfs!). Hadden geen tijd om hem een nacht te laten stijven. Heb hem 4 uur in de koelkast gehad en 45 minuten in de vriezer. Is er perfect uitgekomen. Geweldig recept!

Beantwoorden
IV
Dounia 2021-12-31 22:21:33

Beste Rutger

Nu al enkele keren beroep gedaan op jouw cheesecake recepten en telkens een mega succes (tenzij ik iets verkeerd doe :p )

Ik wou je daarvoor toch even alle lof geven !
Iedereen is steeds lovend over ' mijn' cheesecakes . ik blijf ze ook gebruiken omdat ze zo een succes zijn .

Beantwoorden
DO
Rutger 2022-01-04 14:28:07

Superleuk om te horen! Geniet er vooral nog heel vaak van!

Beantwoorden
Barbara 2022-01-07 11:43:47

Hoi Rutger,

Kan ik het recept van de lemon-curd cheesecake nemen en daar de swirl doorheen doen?

Beantwoorden
BA
Rutger 2022-01-11 09:36:21

Dat kan volgens mij prima.

Beantwoorden
Christina 2022-03-20 00:32:25

Hoi Rutger heb net mijn cheese cake uit de oven gehaald alleen is die heel waterig nog komt dit goed zodra die afkoelt?

Beantwoorden
CH
Rutger 2022-03-20 12:31:36

Dat is lastig om vanaf hier te zeggen, hij moet wel redelijk gestold zijn, maar het midden mag nog een klein beetje wiebelen.

Beantwoorden
Ella 2022-04-01 17:20:55

Kun je inplaats van frambozen ook rode bessen of blauwe bessen gebruiken ?

En kun je de pitjes ook of ergens anders voor gebruiken ?

Of caramel

Beantwoorden
EL
Dora 2022-04-10 11:16:30

Hoi Rutger!

Ik ben lactose intolerant, kan ik deze cheesecake ook maken met lactose vrije roomkaas etc.?

Alvast bedankt! :)

Beantwoorden
DO
Rutger 2022-04-10 12:27:01

Volgens mij kan dat prima!

Beantwoorden
Sarah 2022-06-21 20:41:33

Hoi Rutger,

Kan dit cheesecake recept ook gemaakt woorden in cupcake bakvormpjes i.p.v. een taartvorm?

Beantwoorden
SA
Rutger 2022-06-27 13:59:07

Volgens mij kan dat prima, de baktijd wordt dan wel veel korter, zo'n 25-35 minuten

Beantwoorden
Nicolien 2022-07-22 13:48:31

Hi Rutger,

Ik heb een combi stoom oven. Ipv bakblik met water heb ik de stand met gering stoom nu aangezet.
Is dat juiste stoomtrams of moet het met gemiddeld of juist veel stoom?
Alvast dank,
Nicolien

Beantwoorden
NI
Rutger 2022-07-25 15:28:03

Hoi. Zelf heb ik geen ervaring met de stoomstand op een oven, dus daar kan ik je helaas niet bij helpen.

Beantwoorden

U kunt niet meer reageren.