Volg Rutger Bakt:

Cake – recept

6 december 2016 | Basisrecepten, Cake, Recepten | 27 reacties

cake-basisrecept

 

Cake is voor de meeste thuisbakkers één van de populairste baksels. Dit recept voor cake verveelt nooit en je kunt er eindeloos veel verschillende smaken en vormen aan geven. Toch moet je het bakken van een cake niet onderschatten. Een goed gebakken cake vraagt de nodige kennis en ervaring. Maar met dit basisrecept en een beetje liefde en geduld maak je de perfecte cake!

Welke smaken voeg jij graag toe?

 

Ingrediënten

Voor een cakevorm van 25 centimeter

  • 200 gr suiker
  • 200 gr boter, op kamertemperatuur
  • 1 tl vanille-extract en/of 1 citroen, rasp
  • ¼ tl zout
  • 4 eieren, op kamertemperatuur
  • 200 gr bloem
  • 1½ tl bakpoeder

Voor een cakevorm van 30 centimeter

  • 250 gr suiker
  • 250 gr boter, op kamertemperatuur
  • 1 tl vanille-extract en/of 1 citroen, rasp
  • ¼ tl zout
  • 5 eieren, op kamertemperatuur
  • 250 gr bloem
  • 2 tl bakpoeder

Verder nodig

  • boter, om  in te vetten

 

Bereiding: Cake

Verwarm de oven voor op 160 °C.
Vet de cakevorm in en bekleed de bodem en twee zijkanten met bakpapier. Doe de suiker, boter, het vanille-extract en/of de citroenrasp en het zout in een kom en mix dit in minimaal 5 minuten romig. Voeg vervolgens de eieren één voor één toe, waarbij je het volgende ei pas toevoegt als het vorige volledig is opgenomen. Stop met mixen als alle eieren goed gemengd zijn en het mengsel luchtig is. Spatel de bloem en het bakpoeder voorzichtig door het beslag, zodat de luchtigheid behouden blijft. Schep het beslag in de cakevorm, strijk de bovenkant glad en bak in 60 tot 75 minuten gaar.

Prik met een satéprikker in de cake om te kijken of deze al gaar is. Blijft er geen beslag meer aan de prikker zitten, dan kan hij uit de oven. Laat de cake kort afkoelen, stort hem en neem vervolgens de vorm weg. Laat hem verder afkoelen op een rooster.

Kijk hier voor bakhulp bij cakeproblemen!

Foto: Harold Pereira
Vorige post Volgende post
Koekjesbijbel is vanaf nu verkrijgbaar! Met meer dan 170 koekjes zit je zeker gebakken! Bestel Koekjesbijbel hier!

Bekijk ook:

27 reacties

  • Beantwoorden Demi | StudioKOOK 6 december 2016

    Altijd handig, zo’n basisrecept!

  • Beantwoorden Pieta 6 december 2016

    Hoi Rutger, heb al veel cakes gebakken, maar ik ben nog steeds op zoek naar het recept van een heel luchtige cake. Is dat deze ? en wat zou ik kunnen doen om er nog meer ‘lucht’ in te krijgen? Heb wel eens gehoord het gebruik van maizena. Herken je dat? Hoor graag. Bedankt voor alle mooie recepten!

    • Beantwoorden Mel 7 december 2016

      Je zou de boter kunnen vervangen voor opgeklopte slagroom

    • Beantwoorden Rutger 9 december 2016

      Er wordt inderdaad wel eens een gedeelte van de bloem vervangen door maizena of aardappelzetmeel, dit om de cake wat zachter te maken, niet perse luchtiger. Als je een luchtigere cake wilt moet je misschien met een ander basisrecept gaan werken, met minder boter en meer ei. Het is helaas geen kwestie van alleen wat extra bakpoeder.

  • Beantwoorden Rian 6 december 2016

    Een heel handig recept! Kun je het vanille extract ook vervangen door vanillesuiker? Zo ja, moet je dan ook minder kristalsuiker gebruiken?

    • Beantwoorden Rutger 9 december 2016

      Dat kan zeker! Als je zelfgemaakt vanillesuiker gebruikt zou ik 1 eetlepel van de gewone suiker vervangen door de vanillesuiker.

  • Beantwoorden Estella 6 december 2016

    160 graden…is dat in een “gewone” oven of in een hete lucht oven.
    Ik heb een hete lucht oven, dan moet ik er toch 10% vanaf trekken….of niet?
    En welke “etage” in de oven. In het midden of net onder het midden?
    Of dat het bovenste beslag van de cake in het blik in het midden staat/ligt van de oven…..?
    Help???!!
    Oja…..mijn cake scheurt altijd in aan de bovenkant…is de bovenkant dan te heet?
    Staat de cake dan te hoog in de oven of moet ik de oven de laatste 15 minuten alleen op onderwarmte zetten????

    • Beantwoorden Rutger 9 december 2016

      Hoi! 160 graden is in een oven met onder en bovenwarmte. Voor een heteluchtoven zet je de temperatuur inderdaad 10 procent lager. De cake moet zelf ongeveer in het midden van de oven staan, meestal houdt dat in dat je het rooster iets onder het midden plaats. En de gescheurde cake kan meerdere oorzaken hebben. In mijn bakbijbel heb ik er een heelbitem over geschreven, wellicht komt dat binnenkort ook online. Het is iets teveel om hier nu uit te leggen.

  • Beantwoorden J.Robinson 7 december 2016

    ik voeg vaak kaneel en gember toe, geeft vollere smaak

    • Beantwoorden Rutger 9 december 2016

      Dat klinkt heerlijk! Hoe voeg je de gember toe? Vers, gedroogd of gekonfijt?

  • Beantwoorden Edwin 4 januari 2017

    Hoi Rutger,

    Je basiscake gebakken volgens recept. Was alleen erg vet en lag daardoor zwaar op de maag. Ik vraag me af waar dit door komt. Ik heb tarwebloem (geen patent) bloem van de molenaar gebruikt? Kan daar de oorzaak liggen. Anders zou ik het niet weten.

    Hoor graag van je.

    Edwin

    • Beantwoorden Elze 16 juni 2017

      Van een vette onderkant heb ik ook last. Bij het andere recept voor Citroen-maanzaadcake was dat nog erger.
      Wat kan de oorzaak zijn? Of nog beter; hoe verhelp ik het?

      • Beantwoorden Rutger 19 juni 2017

        De vette onderkant kan komen door het invetten, verder durf ik het eigenlijk niet te zeggen. Kan het bij de citroen-maanzaadcake een combinatie van de suikersiroop en vet zijn? De suikersiroop trekt natuurlijk ook naar de bodem.

  • Beantwoorden Ria van der Touw 17 januari 2017

    Hallo Rutger , wat een kekkere dingen heb ik al gemaakt uit de bakbijbel, maar de cake ( hij zag er geweldig uit ) blijft bij mij droog . Als ik cake maak van cakemeel wordt hij iets beter .Hoe krijg ik nou een smeuïge cake ? Misschien iets meer boter ? Ik doe ook wel eens een extra eitje erbij, kan dat ook een oorzaak zijn ?

    • Beantwoorden Rutger 18 januari 2017

      Hoi Ria. Van extra eieren wordt hij vaak juist droger. Je kan ook een scheutje melk of wat zure room door het beslag mengen, zeker die laatste is erg lekker en zorgt voor een smeuïgere cake.

      • Beantwoorden Ria van der Touw 28 januari 2017

        Ik heb zure room toegevoegd en de eieren afgewogen en wat denk je……….HEERLIJK !!!
        Bedankt voor de tip !

    • Beantwoorden Noortje van Glabbeek 12 januari 2018

      Beetje Griekse yoghurt of karnemelk toevoegen wil wel eens helpen.

      • Beantwoorden Rutger 15 januari 2018

        Dat is inderdaad ook erg lekker!

  • Beantwoorden Tessa 23 juli 2017

    Heb de helft van de suiker vervangen door 2 flinke lepels honing, vers van mijn buurvrouw onder andere uit bloemen uit onze eigen tuinen.Hij was heerlijk,ik vind je recept heel goed en duidelijk, geen vette onderkant, ligt misschien aan het soort boter dat gebruikt wordt.Ik gebruikte beure breton, die ik uit Frankrijk meeneem, heb hem in Holland ook wel eens ergens gezien.

  • Beantwoorden Elena 5 oktober 2017

    Hallo Rutger, ik wil aan de slag met het recept van jou basiscake. Dit is het recept wat ikzelf ook vaak gebruik. Het enige punt voor mij is dat ik de cake niet echt een fijne structuur vind hebben. Laatst hoorde ik iemand over maizena en dat je in plaats van 100 gram bloem het kunt vervangen door 85 gram bloem en 15 gram maizena. Heb jij daar ervaring mee? En is het recept dan verder gewoon hetzelfde?

    • Beantwoorden Rutger 11 oktober 2017

      Hoi! Dat kan zeker en de rest van de verhoudingen kun je dan aanhouden.

  • Beantwoorden Jacoba 12 januari 2018

    Hallo Rutger, ik ben gewend cakemeelpv bloem te gebruiken, is het resultaat dan hetzelfde?

    • Beantwoorden Rutger 15 januari 2018

      Het ligt er een beetje aan welk cakemeel je gebruikt. Vaak zitten daar al bakpoeder, zout en (kunstmatige) aroma’s in, dus dan zou je zelf geen bakpoeder, zout en smaakstoffen toe hoeven te voegen. Verder moet het resultaat redelijk overeen komen. Zelf geef ik de voorkeur aan puur, dus gewoon met bloem. Naast het bovenstaande zit er bijvoorbeeld ook xanthaamgom in cakemeel, als verdikkingsmiddel. Wat mij betreft is dat nergens voor nodig.

  • Beantwoorden J.M. 30 september 2018

    voor een lekkere krokante bodem kan je broodkruim in de ingevette vorm doen, waardoor hij ook probleemloos lost

  • Laat een reactie achter