Deze smeuïge cacaofudgecake is behalve heel erg lekker ook nog eens glutenvrij! Perfect als dessert met een bolletje ijs erbij! Het recept is afkomstig uit het boek Life in balance van Donna Hay. In dit boek beschrijft Donna haar visie op eten, met als belangrijkste punt: balans! Natuurlijk heb ik gekozen voor een dessert, maar in het boek vind je verder vooral veel gezonde en uitgebalanceerde recepten. Deze glutenvrije chocoladecake zonder bloem is heel makkelijk om te maken en door iedereen geliefd!

Cacaofudgecake zonder bloem
Ingrediëntenlijst
  • Voor de cake
  • 200 gr boter, in stukjes
  • 75 gr (rauwe) cacaopoeder
  • 6 eieren
  • 220 gr bruine basterdsuiker
  • snuf zout
  • 120 gr amandelmeel
  • Verder nodig
  • boter, om in te vetten
  • extra cacaopoeder, om te bestuiven
kinderbakboek banner mob

Cacaofudgecake zonder bloem

Verwarm de oven voor op 160 ⁰C.

Vet een rond (spring)vorm van 22 centimeter licht in en bekleed de bodem met bakpapier.

Roer boter en cacao in een pan met dikke bodem op laag vuur tot een gladde massa. Klop eieren, suiker en zout op in een keukenmachine tot het dubbele volume. Voeg cacaomengsel en amandelmeel toe en spatel voorzichtig door. Schenk het beslag in de vorm en bak de cake in 35 tot 40 minuten.

Laat afkoelen in de vorm. Los hem, bestuif met cacao en dien op. Na het bakken zakt de cake in, schrik niet! Dat hoort zo!

Tip: Je kunt het amandelmeel ook vervangen door hazelnootmeel.

Nieuwsgierig geworden naar Life in balance? Kijk hier voor meer informatie!

ko7a5803

Foto: Erik Spronk

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (12)
Marja 2016-12-15 08:02:17

Goedemorgen Rutger,
Kan ik in de plaats van bruine basterd suiker,ook zoetstof of stevia gebruiken voor een suiker vrij resultaat?
Mijn man mag geen suiker op het moment vandaar!
Of heb je een ander lekker suikervrij recept?
Groet Marja

Beantwoorden
MA
marijke 2016-12-28 16:58:11

Beste Rutger,
maakt het nog wat uit of je lichtbruine of donkerbruine basterdsuiker neemt?

Hartelijke groeten,
marijke

Beantwoorden
MA
Rutger 2016-12-29 10:42:57

Zelf heb ik donkerbruine basterdsuiker gebruikt, maar volgens mij kan het ook prima met lichtbruine basterdsuiker. De taart wordt misschien iets lichter van kleur.

Beantwoorden
Rutger 2016-12-15 21:13:38

Hoi Marja. De suiker in het recept zorgt ook voor een groot deel voor de structuur van de cake, ik ben bang dat het zonder suiker niet zo lekker is. Helaas heb ik geen suikervrije recepten voor je.

Beantwoorden
Marja 2016-12-15 08:02:57

Ik hoor het graag.
Alvast bedankt.
Groet Marja

Beantwoorden
MA
Petra Tiehuis 2016-12-15 20:10:12

Rutger Wat is het verschil tussen rauwe cacao en gewone cacao ? en waar kan ik het kopen. Groet Petra

Beantwoorden
PE
Rutger 2016-12-15 21:11:27

Gewone cacao is bewerkt (verhit) en rauwe cacao niet. Er wordt beweerd dat rauwe cacao iets gezonder is, al denk ik dat je daar in deze taart weinig van merkt. Omdat Donna hay duidelijk rauwe cacao aangaf heb ik dit overgenomen, maar het kan echt prima met gewone cacao!

Beantwoorden
Susanne 2016-12-21 21:05:05

Hallo Ruther,
Heerlijk recept! Kan ik hiervoor het zelfrijzend amandelbakmeel van koopmans voor gebruiken?

Beantwoorden
SU
Rutger 2016-12-21 23:22:16

Dat gaat helaas niet. Voor dit recept heb je puur amandelmeel nodig. Het zelfrijzend amandelbakmeel bevat slechts voor een kleine helft uit amandelmeel.

Beantwoorden
Susanne 2016-12-22 11:01:28

Ok dank je wel voor het snelle antwoord. Vanmorgen even snel amandelmeel gehaald!

Beantwoorden
SU
Nynke 2017-01-07 13:54:36

Kan ik ook gewone bloem gebruiken ipv amandelmeel?

Beantwoorden
NY
Rutger 2017-01-09 08:38:36

Dat denk ik wel, al heb ik het nog niet geprobeerd. Hij is dan natuurlijk niet meer glutenvrij.

Beantwoorden
Astrid 2022-05-31 10:21:27

Wanneer je amandelmeel met een glutenvrij logo gebruikt, dan is hij gewoon glutenvrij.

Beantwoorden
AS
Mathilde 2017-12-21 13:04:29

Ha Rutger, kan deze taart ook in een tulbandvorm gebakken worden? Ik hoor het graag!

Beantwoorden
MA
Rutger 2017-12-22 16:54:22

Ik denk dat hij daar niet heel mooi uitkomt. Na het bakken zakt de taart nog iets in, dat is jammer als het met een tulbandvorm gebeurd.

Beantwoorden
Angeline Brouwer 2018-04-02 09:05:45

Hoi Rutger, ik hoef niet zo’n grote taart, dus ik gebruik maar de helft van de ingrediënten. Moet het taartje dan ook korter in de oven? Ik gebruik een bakvorm van 20cm doorsnee. Groeten, Angeline

Beantwoorden
AN
Rutger 2018-04-13 22:08:52

Het taartje kan dan iets korter, maar niet veel meer dan 5-10 minuten.

Beantwoorden
Wendy Koster 2018-04-15 13:21:48

Hoi Rutger,
Ik kreeg veel klontjes van bloem erdoor hoe kan ik dit voorkomen? Door beetje bij beetje erdoor te doen met een zeef?

Groetjes Wendy

Beantwoorden
WE
Rutger 2018-04-25 17:56:31

Door de bloem er door te zeven voorkom je inderdaad klontjes.

Beantwoorden
Jeanine 2021-12-28 20:22:58

Wat te doen qua ingrediënten bij een vorm van 24 centimeter?

Beantwoorden
JE
Rutger 2021-12-29 08:23:12

Je kunt het recept omrekenen via onderstaand schema of dit recept gebruiken, maar dan wordt de taart iets lager.

https://rutgerbakt.nl/bakhulp/omrekentabel-bakvormen/

Beantwoorden
Jessica Lacor 2022-02-10 23:30:23

Kan hij ook in een vierkant brownie blik?

Beantwoorden
JE
Rutger 2022-02-15 08:41:55

Let er wel op dat deze dan hoog genoeg is.

Beantwoorden
Tijs 2022-06-28 09:32:02

hoi Rutger kan je deze taart bewaren en zo ja hoelang ?

Beantwoorden
TI
Rutger 2022-07-04 10:45:06

Luchtdicht verpakt op kamertemperatuur zo'n 3-4 dagen of in de vriezer 2-3 maanden.

Beantwoorden
Anita 2022-09-26 13:52:49

Ik vroeg me af of het niet erg is als het cacao/botermengsel nog warm is als je het bij de opgeklopte eieren giet....

Beantwoorden
AN
Rutger 2022-09-28 15:59:24

Iets warm is niet erg, als het maar niet kokendheet is.

Beantwoorden

U kunt niet meer reageren.