Volg Rutger Bakt:

Cacaofudgecake zonder bloem – recept

15 december 2016 | Cake, Desserts, Recepten, Taart & gebak | 19 reacties

Cacaofudgecake zonder bloem

 

Deze smeuïge cacaofudgecake is behalve heel erg lekker ook nog eens glutenvrij! Perfect als dessert met een bolletje ijs erbij! Het recept is afkomstig uit het boek Life in balance van Donna Hay. In dit boek beschrijft Donna haar visie op eten, met als belangrijkste punt: balans! Natuurlijk heb ik gekozen voor een dessert, maar in het boek vind je verder vooral veel gezonde en uitgebalanceerde recepten. Deze chocoladecake is heel makkelijk om te maken en door iedereen geliefd!

 

Ingrediënten

Voor de cake

  • 200 gr boter, in stukjes
  • 75 gr (rauwe) cacaopoeder
  • 6 eieren
  • 220 gr bruine basterdsuiker
  • snuf zout
  • 120 gr amandelmeel

Verder nodig

  • boter, om in te vetten  
  • extra cacaopoeder, om te bestuiven

 

Bereiding: Cacaofudgecake zonder bloem

Verwarm de oven voor op 160 ⁰C.

Vet een rond (spring)vorm van 22 centimeter licht in en bekleed de bodem met bakpapier.

Roer boter en cacao in een pan met dikke bodem op laag vuur tot een gladde massa. Klop eieren, suiker en zout op in een keukenmachine tot het dubbele volume. Voeg cacaomengsel en amandelmeel toe en spatel voorzichtig door. Schenk het beslag in de vorm en bak de cake in 35 tot 40 minuten.

Laat afkoelen in de vorm. Los hem, bestuif met cacao en dien op. Na het bakken zakt de cake in, schrik niet! Dat hoort zo!

Tip: Je kunt het amandelmeel ook vervangen door hazelnootmeel.

 

Nieuwsgierig geworden naar Life in balance? Kijk hier voor meer informatie!

ko7a5803

 

Foto: Erik Spronk
Vorige post Volgende post
Het hartige bakboek is verkrijgbaar! Kijk hier hoe je hem kunt bestellen!

Bekijk ook:

19 reacties

  • Beantwoorden Marja 15 december 2016

    Goedemorgen Rutger,
    Kan ik in de plaats van bruine basterd suiker,ook zoetstof of stevia gebruiken voor een suiker vrij resultaat?
    Mijn man mag geen suiker op het moment vandaar!
    Of heb je een ander lekker suikervrij recept?
    Groet Marja

    • Beantwoorden Rutger 15 december 2016

      Hoi Marja. De suiker in het recept zorgt ook voor een groot deel voor de structuur van de cake, ik ben bang dat het zonder suiker niet zo lekker is. Helaas heb ik geen suikervrije recepten voor je.

    • Beantwoorden marijke 28 december 2016

      Beste Rutger,
      maakt het nog wat uit of je lichtbruine of donkerbruine basterdsuiker neemt?

      Hartelijke groeten,
      marijke

      • Beantwoorden Rutger 29 december 2016

        Zelf heb ik donkerbruine basterdsuiker gebruikt, maar volgens mij kan het ook prima met lichtbruine basterdsuiker. De taart wordt misschien iets lichter van kleur.

  • Beantwoorden Marja 15 december 2016

    Ik hoor het graag.
    Alvast bedankt.
    Groet Marja

  • Beantwoorden Petra Tiehuis 15 december 2016

    Rutger Wat is het verschil tussen rauwe cacao en gewone cacao ? en waar kan ik het kopen. Groet Petra

    • Beantwoorden Rutger 15 december 2016

      Gewone cacao is bewerkt (verhit) en rauwe cacao niet. Er wordt beweerd dat rauwe cacao iets gezonder is, al denk ik dat je daar in deze taart weinig van merkt. Omdat Donna hay duidelijk rauwe cacao aangaf heb ik dit overgenomen, maar het kan echt prima met gewone cacao!

  • Beantwoorden Susanne 21 december 2016

    Hallo Ruther,
    Heerlijk recept! Kan ik hiervoor het zelfrijzend amandelbakmeel van koopmans voor gebruiken?

    • Beantwoorden Rutger 21 december 2016

      Dat gaat helaas niet. Voor dit recept heb je puur amandelmeel nodig. Het zelfrijzend amandelbakmeel bevat slechts voor een kleine helft uit amandelmeel.

      • Beantwoorden Susanne 22 december 2016

        Ok dank je wel voor het snelle antwoord. Vanmorgen even snel amandelmeel gehaald!

  • Beantwoorden Nynke 7 januari 2017

    Kan ik ook gewone bloem gebruiken ipv amandelmeel?

    • Beantwoorden Rutger 9 januari 2017

      Dat denk ik wel, al heb ik het nog niet geprobeerd. Hij is dan natuurlijk niet meer glutenvrij.

  • Beantwoorden Cook all the things!! – valhalla vertelt 16 januari 2017

    […] feest morgen. Wederom dank aan Rutger voor het recept van een heerlijke chocoladetaart. Ik had maar 90 gram amandelmeel en vulde de rest aan met gewone bloem. Dat ging ook prima. Hij was […]

  • Beantwoorden Mathilde 21 december 2017

    Ha Rutger, kan deze taart ook in een tulbandvorm gebakken worden? Ik hoor het graag!

    • Beantwoorden Rutger 22 december 2017

      Ik denk dat hij daar niet heel mooi uitkomt. Na het bakken zakt de taart nog iets in, dat is jammer als het met een tulbandvorm gebeurd.

  • Beantwoorden Angeline Brouwer 2 april 2018

    Hoi Rutger, ik hoef niet zo’n grote taart, dus ik gebruik maar de helft van de ingrediënten. Moet het taartje dan ook korter in de oven? Ik gebruik een bakvorm van 20cm doorsnee. Groeten, Angeline

    • Beantwoorden Rutger 13 april 2018

      Het taartje kan dan iets korter, maar niet veel meer dan 5-10 minuten.

  • Beantwoorden Wendy Koster 15 april 2018

    Hoi Rutger,
    Ik kreeg veel klontjes van bloem erdoor hoe kan ik dit voorkomen? Door beetje bij beetje erdoor te doen met een zeef?

    Groetjes Wendy

    • Beantwoorden Rutger 25 april 2018

      Door de bloem er door te zeven voorkom je inderdaad klontjes.

    Laat een reactie achter