Dit gevulde brood met olijven en feta is onwijs lekker bij de borrel of bij een warme kom soep. Het brooddeeg wordt na de tweede rijs ingeknipt als een soort korenaar, wat hem zijn speelse uiterlijk geeft.

Brood met olijven en feta

Met de vulling van dit olijvenbrood kan je natuurlijk volop variëren; zongedroogde tomaatjes, blauwe kaas, kruiden, noten, pesto. Ze smaken allemaal heerlijk in dit gevulde brood!

Brood met olijven en feta
Ingrediëntenlijst
  • Voor het voordeeg
  • 75 gr bloem
  • 75 ml water
  • mespuntje gedroogde gist
  • Voor het deeg
  • 300 gr bloem
  • 150 ml water, lauwwarm
  • 5 gr gedroogde gist
  • 7 gr zout
  • 2 el olijfolie
  • Voor de vulling
  • 150 gr feta, verkruimeld
  • 60 gr groene olijven, ontpit en grof gehakt
  • 60 gr zwarte olijven, ontpit en grof gehakt
  • Verder nodig
  • bloem, voor het werkblad
Broodbakbol banner mobiel

Brood met olijven en feta

Begin met dit recept een avond van te voren. Doe alle ingrediënten voor het voordeeg in een schaal en roer het goed door. Dek de schaal af met plasticfolie en laat het 12 tot 24 uur op kamertemperatuur staan.

Voeg de volgende dag de ingrediënten voor het deeg toe aan het voordeeg en kneed het geheel minstens 10 minuten tot een soepel brooddeeg. Doe het deeg in een kom en dek deze af met plasticfolie. Laat het deeg 1 uur rijzen op een warme en tochtvrije plaats.

Rol het brooddeeg op een bebloemd werkblad uit tot een vierkante lap van 40 centimeter. Verdeel daar de verkruimelde feta en beide soorten olijven over. Druk de vulling iets aan en rol het deeg vervolgens op. Leg de rol met de sluiting naar beneden op een met bakpapier beklede plaat en dek het deeg losjes af met plasticfolie. Laat het 45 minuten rijzen.

Bestrooi het deeg met wat bloem en knip het met een schaar schuin in, van bovenaf, om de 4 centimeter, tot bijna onderaan. Buig nu de losse stukjes die zojuist zijn ontstaan om en om naar buiten. Laat het brood nog 15 minuten rusten en verwarm de oven ondertussen voor op 225 ᵒC.

Bak het brood in 20 tot 30 minuten goudbruin en gaar en serveer het zo vers mogelijk.

Foto’s: Erik Spronk

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (3)
Truus de Mier 2017-09-13 13:19:37

Dat is toevallig, ik zit je blogpost te lezen en hoor dat je op de radio bent! Gefeliciteerd met je nieuwe boek. Wie denk jij dat er dit jaar gaat winnen? Het is wel weer een keer tijd voor een man.

Beantwoorden
TR
Rutger 2017-09-18 15:14:17

Dankjewel! Wat grappig! Ik vind het nog lastig om te zeggen! Er zijn meerdere goed aan het bakken tot nu toe!

Beantwoorden
Tessa 2017-09-14 13:56:00

Dit lijkt me heerlijk en het ziet er nog spectaculair uit ook.Vanavond ga ik het voordeeg maken .We koken,hier in Frankrijk allemaal voor elkaar en proberen van alles uit.De recepten,die ik tot nu toe gemaakt heb van jou zijn altijd een Success.Ben benieuwd hoe dit zal uitvallen, je hoort het resultaat van me.

Beantwoorden
TE
Rutger 2017-09-18 15:10:54

Super leuk! Geniet er van!

Beantwoorden
Mirjam 2022-04-09 21:39:34

Dat lijkt mij een heerlijk brood! Kan ik het ook invriezen na het bakken?

Beantwoorden
MI
Rutger 2022-04-10 09:37:28

Dat kan prima!

Beantwoorden

U kunt niet meer reageren.