Volg Rutger Bakt:

Bokkenpootjes – recept

10 juni 2017 | Koek & koekjes, Recepten | 24 reacties

bokkenpootjes bakken

 

Zelf bokkenpootjes bakken is leuk om te doen en ze zijn veel lekkerder dan de koekjes uit de supermarkt. Met dit recept voor bokkenpoten maak je er ongeveer dertig. Dat lijkt veel, maar hier thuis zijn ze altijd zo op! De vulling die ik in dit recept heb gebruikt is een rijke botercrème met een scheutje likeur voor een extra lekkere smaak. Je kan bokkenpootjes ook vullen met een (op smaak gebrachte) ganache. Daar zal ik binnenkort nog een recept van plaatsen.

 

Ingrediënten

Voor de koekjes

  • 5 eiwitten
  • ¼ tl zout
  • 170 gr suiker
  • 140 gr amandelmeel
  • 60 gr poedersuiker
  • 35 gr bloem
  • 60 gr amandelschaafsel

Voor de vulling

  • 150 gr boter, op kamertemperatuur
  • 40 gr poedersuiker
  • ¼ (150 gr) recept banketbakkersroom
  • 1½ el likeur, naar keuze, optioneel (bijvoorbeeld koffie- of amandellikeur)

Verder nodig

 

Bereiding: Bokkenpootjes

Verwarm de oven voor op 180 °C.

Doe het eiwit met het zout in een kom en klop deze op. Voeg tijdens het kloppen geleidelijk de suiker toe. Klop door tot het eiwit stijf is en de suiker is opgelost. Meng in een andere kom het amandelmeel, de poedersuiker en de patentbloem. Spatel dit mengsel beetje bij beetje door het opgeklopte eiwit en probeer daarbij de luchtigheid zoveel mogelijk te behouden. Doe het mengsel in een spuitzak met een glad spuitmondje van 1 tot 1,5 centimeter doorsnede. Spuit op een met bakpapier beklede bakplaat ongeveer 60 staafjes van ongeveer 6 centimeter lang. Druk de opstaande puntjes met een natte vinger plat. Bestrooi de staafjes met de geschaafde amandelen en bak de koekjes 14 tot 19 minuten tot ze lichtbruin zijn.

Klop de boter met de poedersuiker romig en voeg dit vervolgens geleidelijk aan de banketbakkersroom toe. Als het mengsel gaat schiften is het iets te koud; verwarm dan de kom even au bain-marie en klop vervolgens verder. Voeg als laatste eventueel de likeur toe en klop dit goed door de crème. Doe de crème in een spuitzak met een glad spuitmondje en spuit het op de platte kanten van de helft van het aantal staafjes. Plak de andere helften erop en laat de vulling kort opstijven in de koelkast.

Doop de bokkenpootjes met beide uiteinden in de getempereerde chocolade en leg ze op bakpapier om hard te laten worden.

 

Foto: Harold Pereira

Vorige post Volgende post
Koekjesbijbel komt binnenkort uit! Met meer dan 170 koekjes zit je zeker gebakken! Reserveer hem hier!

Bekijk ook:

24 reacties

  • Beantwoorden Maya 10 juni 2017

    Dit is gewoon niet te geloven, ik was gisteravond opzoek naar een bokkepoten recept op jou site…ik verdenk je ervan mijn gedachten te lezen ????oh heerlijk, ga ik dus vandaag dan naar maken

    • Beantwoorden Rutger 11 juni 2017

      Dat klopt! En ik weet al wat je voor volgend weekend in gedachten hebt! Het komt deze week online!

  • Beantwoorden Jonna@burgertrutjesNL 10 juni 2017

    Jaaaaa, dit wil ik maken!!! Al een tijd op zoek naar een goed recept. Thanks voor het delen

  • Beantwoorden Nicole. Bouckaert 10 juni 2017

    Dank je wel .zal het zeker maken
    Heb vroeger al eens een recept geprobeerd ,maar de deeg was niet vast
    Graag zou ik op de hoogte willen blijven van jullie site

    • Beantwoorden Rutger 11 juni 2017

      Hoi Nicole! Dat kan! je kunt je rechts op de site inschrijven voor de nieuwsbrief, dan mis je geen enkel recept meer!

  • Beantwoorden Laura Geerlings 10 juni 2017

    Ieder week maak ik bokkenpootjes met jou recept. Top. Nu gebakken als huwelijkscadeau met foto’s en recept om te geven aan het bruidspaar( alle recepten van de gasten worden verzameld) zodat ook zij jou bokkenpootjes kunnen bakken in Duitsland.

    • Beantwoorden Rutger 11 juni 2017

      Wat een superleuk cadeau! En heel tof dat mijn recept zo goed bevalt!

  • Beantwoorden Nadiya 10 juni 2017

    Hoi rutger!!

    Wat maak je ons toch weer blij met een overheerlijk recept.

    Graag zou ik ze willen maken alleen vraag ik me af of ik ze kan invriezen zijn ze daarna nog krokant?

    • Beantwoorden Rutger 11 juni 2017

      Hoi! Zelf heb ik dat nog nooit geprobeerd. Ik denk dat je de losse pootjes goed verpakt wel in kunt vriezen. Gevulde bokkenpootjes invriezen lijkt mij niet zo’n succes.

  • Beantwoorden Alita 10 juni 2017

    ik maak zelf altijd bokkenpootjes… zelfs die geen bokkenpootjes lusten, die vinden deze wel lekker… ik heb zelfde ingredieënten, alleen andere verhoudingen… lukken altijd heel goed.. je kunt ze groot en klein maken.. maar ik raad jullie aan om i.p.v banketbakkersroom, is misschien ook wel lekker, er 1½ eetlepel chocolade pasta doorheen te doen..(lidl)..en doe evenveel boter dan poedersuiker… langzaam een klein half uurtje met de vlinder mixen..lage stand… probeer ook deze eens…

    • Beantwoorden Rutger 11 juni 2017

      Klinkt heerlijk! Dankjewel voor je suggestie!

  • Beantwoorden Dory 12 juni 2017

    Klinkt weer goed!
    Ik zou het ook fijn vinden om foto’s te zien van je bakproces. Dan kan ik mijn tussenstappen spiegelen an die van jou.
    Misschien een tip voor in de toekomst 🙂

  • Beantwoorden Saskia 17 juni 2017

    Ik heb twee vragen over de houdbaarheid: hoe lang zijn ze houdbaar en kunnen ze buiten de koeling bewaard worden, aangezien er banketbakkerswinkel inzit.

    • Beantwoorden Rutger 19 juni 2017

      Hoi. Bij mij houden de koekjes het nooit lang vol, maar ik zou ze wel binnen een kleine week opeten. De koekjes moeten wel in de koelkast bewaard worden. Het lekkerst zijn ze als je ze een half uur voor het serveren uit de koelkast haalt.

  • Beantwoorden Katja 24 juni 2017

    Hoi Rutger, help! .ze zijn zo plat als een dubbeltje! Wat doe ik verkeerd? Schuim was prachtig maar tijdens het bakken liepen ze helemaal uit?
    De smaak is wel geweldig..
    Dit is mijn eerste poging om bokkenpootjes te bakken, ik krijg hopelijk nog een kans 🙂
    Groetjes Katja

    • Beantwoorden Rutger 26 juni 2017

      Hoi! Er is waarschijnlijk met het opkloppen of doorspatelen iets mis gegaan. Het is moeilijk om vanaf hier te zeggen wat er mis ging, maar het eiwitschuim was blijkbaar niet stabiel genoeg.

      • Beantwoorden Katja 8 oktober 2017

        Hoi Rutger,
        inmiddels heb ik de bokkenpootjes vaker gemaakt, allemaal geweldig gelukt en onwijs lekker!
        Ik heb een ander spuitmondje gebruikt dan de eerste keer, misschien lag het daar aan.
        Mijn mannen zijn enorm blij met dit recept en ik moet echt uitkijken dat ik zelf nog een paar achterover druk 🙂 Dank je wel voor dit geweldige recept.

        • Beantwoorden Rutger 11 oktober 2017

          Superleuk om te horen! Geniet er van!

  • Beantwoorden Nadiya 1 juli 2017

    Hoi rutger!!

    Daar ben ik weer 🙂 ik heb de bokkepootjes gemaakt en ze waren heerlijk alleen vondt ik ze niet krokant ze waren eerder slap….heb ik de bokkepootjes te kort gebakken? Of horen ze niet krokant te zijn?? Nadat ik de botercreme toevoegde gingen sommige zelfs breken doordat ze te slap waren.

    Groetjess

    • Beantwoorden Rutger 3 juli 2017

      Hoi. Ze horen niet heel krokant te zijn, eerder wat taai. Maar zo slap dat ze breken, dat hoort niet. Dan zou ik de bokkenpootjes wat langer bakken.

  • Beantwoorden Matthea 8 september 2017

    Rutger,ze zijn heerlijk! Fijn recept,bedankt.
    Groetjes

    • Beantwoorden Rutger 10 september 2017

      Graag gedaan! Geniet er van!

  • Beantwoorden kitty greven 22 mei 2018

    lekker iedere week weer

  • Beantwoorden kitty greven 22 mei 2018

    ze zijn zo lekker maar alle koekjes tot nu toe

  • Laat een reactie achter