De combinatie van peer, pecannoten en karamel vind ik echt heerlijk! Voor dit recept heb ik die fijne smaakcombinatie verwerkt in een grote bladerdeeg vlecht. Het heeft ergens wel iets weg van die kleine pecanbroodjes die je vaak ziet, maar dan nog veel lekkerder!

Bladerdeeg vlecht met peer, pecannoten en karamel

De bakker bij ons op de hoek had vroeger altijd een soortgelijke bladerdeeg vlecht, gevuld met appel en amandelspijs. Het was altijd een feest als we die gingen halen en in mijn herinnering haalde de appelvlecht het einde van de dag ook niet. Met dat gebak in gedachten ben ik zelf aan de slag gegaan om deze heerlijke perenvlecht te maken. Als basis heb ik het koelverse bladerdeeg van Tante Fanny gebruikt. Het makkelijke is dat dit precies de goede maat heeft voor de bladerdeeg vlecht. Het deeg is zelfs al uitgerold op een stuk bakpapier, waardoor je er gelijk mee aan de bak kunt! En wil je trouwens meer lekkere bakinspiratie met de verse degen van Tante Fanny? Check dan hier het nieuwste receptenboekje – vol met lekkere recepten – dat je gratis kunt downloaden!

Bladerdeeg vlecht met peer, pecannoten en karamel
Ingrediëntenlijst
  • Voor de bladerdeegvlecht
  • 50 gr pecannoten
  • 4 peren, geschild en in blokjes
  • 2-3 el suiker
  • 1½ el custardpoeder
  • 70 gr donkere rozijnen
  • 1 rol Tante Fanny vers bladerdeeg 270 gr
  • 1 ei, losgeklopt
  • Voor de karamelsaus
  • 2 el water
  • 150 gr suiker
  • 2 el honing
  • 140 ml slagroom
  • 20 gr boter
  • snuf zout (of meer, als je van gezouten karamel houdt)
Broodbakbol banner desktop
kinderbakboek banner mob

Bladerdeegvlecht maken

Verwarm de oven voor op 170 °C. Verdeel de pecannoten over een bakplaat en rooster deze 7-10 minuten in de oven. Laat de noten afkoelen en hak ze grof.

Verhoog de oventemperatuur naar 210 °C. Haal het koelverse bladerdeeg 10 minuten voordat je gaat beginnen uit de koelkast.

Meng de stukjes peer met de 2-3 eetlepels suiker, het custardpoeder en de rozijnen. Rol het bladerdeeg met bakpapier en al uit op een bakplaat. Snijd het deeg aan de lange kanten om de 1 ½ centimeter ongeveer 8 centimeter in (zoals op de foto te zien is). Verdeel het perenmengsel over het midden van het deeg en strooi daar de gehakte pecannoten over. Vouw de reepjes bladerdeeg als een vlecht over de vulling. Bestrijk het bladerdeeg met losgeklopt ei en plaats de bakplaat laag in de oven. Bak de bladerdeegvlecht in 25 – 35 minuten goudbruin en gaar.

Bladerdeeg vlecht met peer, pecannoten en karamel
Bladerdeeg vlecht met peer, pecannoten en karamel
Bladerdeeg vlecht met peer, pecannoten en karamel
Bladerdeeg vlecht met peer, pecannoten en karamel

Doe voor de karamelsaus het water, de suiker en honing in een pan en laat deze op middelhoog vuur karamelliseren tot goudbruin. Check dit artikel voor meer informatie over het maken van karamel. Verwarm intussen in een ander pannetje de slagroom tot tegen het kookpunt. Blus de karamel af met de hete room en roer alles goed door, tot alle karamel is opgelost in de room. Haal de pan van het vuur en roer de boter en het zout door de karamelsaus. Roer tot de boter helemaal opgelost is en laat de saus dan afkoelen.

Serveer de bladerdeeg vlecht met peer (lauw)warm of afgekoeld samen met de karamelsaus.

Bladerdeeg vlecht met peer, pecannoten en karamel

Foto’s: Erik Spronk

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Tante Fanny

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (6)
walter 2018-09-08 07:55:53

De link naar de caramel is niet geactivieerd op het einde van deze uitstekende post

Beantwoorden
WA
Rutger 2018-09-16 13:12:48

Hoi Walter! Dank voor de oplettendheid! Ik heb het aangepast, die was ik inderdaad vergeten te activeren!

Beantwoorden
Pieta 2018-09-08 09:36:28

Rutger, wat een leuk recept! Dank je wel. Heb gister de karamel gemaakt en dan voor de engadiner nusstorte. Ook heerlijk

Beantwoorden
PI
Rutger 2018-09-16 13:10:44

Superleuk om te horen!

Beantwoorden
Petra 2018-09-09 11:45:05

T valt mij op dat zowel jij als Laura ( Laura's Bakery) plastic wegwerp spuitzakken aanbevelen. Gezien de oceanen die daar mee vol lopen ten koste van alle dieren ( pijn, schade soms met de dood als gevolg!) vind ik dit gezien jullie voorbeeld functie een kwalijke zaak. En allemaal denken we" ach dat ene zakje..". ( ik ook). Ik ga vandaag nog de "gewone" spuitzak bestellen.
Doet iedereen mee?;-)
Daarnaast mn complimenten voor deze blog en je bakbijbel en Koekjesbijbel (heb ik onlangs gekocht). Geweldige boeken!

Beantwoorden
PE
Rutger 2018-09-16 13:08:30

Hoi! Ik begrijp je punt heel goed en ben ook zeker tegen teveel plasticgebruik. Gezien de hygiene blijf ik toch echt bij de plastic spuitzakken. Een spuitzak die meerdere malen gebruikt wordt kan heel sterk de geur aannemen van bijvoorbeeld deeg met eieren, wat ik dan weer minder lekker vind als ik er vers geklopte slagroom mee ga opspuiten. Wel gooi ik de plastic spuitzakken bij het gescheiden afval weg, zodat deze (volgens mij) niet in de oceaan belanden.

Beantwoorden
Eva 2018-09-16 18:06:29

Hoi Rutger, wat een heerlijk recept! Ik zou het graag eens maken. Ik heb alleen een combi-oven die een maximum temperatuur van 200 graden heeft, zou dat een probleem geven denk je?

Beantwoorden
EV
Conny Nortier 2019-10-08 12:28:02

Met dit recept Heel Cadzand Bakt gewonnen! De jury had het over ‘hemels’ en ‘goddelijk’...
De smaken pasten perfect bij elkaar volgens de deskundigen. Ik had wel m’n bladerdeeg zelf gemaakt ipv een kant en klare rol te gebruiken.

Beantwoorden
CO
Anita 2021-03-13 12:58:56

Smullen maar

Beantwoorden
AN

U kunt niet meer reageren.