Volg Rutger Bakt:

Bladerdeeg Sinterklaastaart met speculaasroom

25 november 2017 | Feestdagen, Recepten, Sinterklaas, Taart & gebak | 10 reacties

Sinterklaastaart

 

Van deze bladerdeeg Sinterklaastaart wordt iedereen blij! De bodem is van knapperig gebakken bladerdeeg, met daarop een romige speculaasvulling. Maar de sinterklaastaart is natuurlijk pas echt af nadat hij versierd is met strooigoed, truffelpepernoten, kikkers, muizen en nog veel meer  sinterklaastraktaties die je maar lekker vindt! Met deze taart wordt ‘t heerlijk avondje nog lekkerder!

Voor de knapperige bladerdeegbodem van deze Sinterklaastaart heb ik het koelverse bladerdeeg van Tante Fanny gebruikt. Doordat het al uitgerold in de verpakking zit kun je het gelijk verwerken, dat is erg makkelijk. Door het bladerdeeg te bakken met een blindbakvulling rijst het bladerdeeg niet zo heel hoog, maar wordt het wel heel lekker knapperig. Je kunt het vergelijken met de plakken bladerdeeg van een tompouce. Voor de taart die je op de foto ziet heb ik een langwerpige bakvorm gebruikt, maar je kunt het natuurlijk met iedere (spring)vorm doen die je hebt.

Om te voorkomen dat het bladerdeeg bol gaat staan of dat de zijkanten naar beneden zakken tijdens het bakken heb ik een blindbakvulling gebruikt. Dat kunnen gedroogde bonen, keramische bonen, ongekookte rijst of gedroogde spliterwten zijn. Kijk hier voor meer uitleg over blindbakken.

 

Ingrediënten

Voor de speculaasroom

  • 500 ml melk
  • ½ vanillestokje
  • 100 gr suiker
  • 2 eidooiers
  • 45 gr maïzena
  • 2 tl speculaaskruiden

Voor de bladerdeegschelp

Verder nodig

  • Sinterklaaslekkernijen naar keuze, denk daarbij aan pepernoten, truffelpepernoten, speculaas, strooigoed, kikkers & muizen, chocolademunten, marsepein, chocolaadjes en ga zo maar door!

 

SinterklaastaartSinterklaastaart

SinterklaastaartSinterklaastaart

 

Bereiding: Bladerdeeg Sinterklaastaart met speculaasroom

Giet voor de speculaasroom 450 milliliter van de melk in een pan. Snijd het vanillestokje met een scherp mesje open en schraap het merg eruit. Voeg zowel het leeggeschraapte stokje als het merg toe aan de melk en breng alles aan de kook.

Doe de overige melk met de suiker en de eidooiers in een kom en klop dit goed door elkaar. Klop als laatste de maïzena en de speculaaskruiden erdoor en maak er een mooi glad papje van.

Verwijder als de melk kookt het vanillestokje. Giet al roerende de helft van de hete melk op het suikermengsel. Roer het goed door. Giet dit mengsel vervolgens bij de melk in de pan en breng alles onder voortdurend roeren aan de kook. Het mengsel zal gaan binden en dikker worden. Blijf de hele tijd roeren. Laat het mengsel 1 tot 2 minuten zachtjes doorkoken. Giet de speculaasroom in een lage platte schaal (dan koelt hij sneller af) en dek deze af met plasticfolie. Zorg ervoor dat het folie direct op de room ligt, zodat er geen velvorming kan plaatsvinden. Laat de room afkoelen en zet hem tot gebruik in de koelkast.

Haal het bladerdeeg 10 minuten voordat je het gaat gebruiken uit de koelkast. Verwarm de oven voor op 200 °C en vet de bakvorm in met boter. Voor de taart op de foto gebruikte ik een langwerpige taartvorm van 13 bij 35 centimeter.

Bekleed de taartvorm met het bladerdeeg en snijd de randjes netjes af. Prik het deeg op de bodem meerdere malen in met een vork, dit voorkomt dat het deeg bol gaat staan tijdens het bakken. Leg het bakpapier (waar het deeg op uitgerold was) in de vorm op het deeg en verdeel daar de blindbakvulling over. Bak de taartbodem 15-20 minuten blind. Verwijder het bakpapier met de blindbakvulling, verlaag de oventemperatuur naar 180 °C en bak de bodem nog 10-15 minuten. Laat de bodem vervolgens afkoelen.

Bestrijk de bladerdeegbodem met de gesmolten witte chocolade. Daardoor kan het vocht uit de speculaasroom minder snel in het bladerdeeg trekken en blijf het bladerdeeg langer knapperig. Klop de speculaasroom los met een mixer en verdeel die over de taart. Garneer de taart met alle sinterklaaslekkernijen!

 

Sinterklaastaart

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Tante Fanny

Foto’s: Erik Spronk

Vorige post Volgende post
Het hartige bakboek is verkrijgbaar! Kijk hier hoe je hem kunt bestellen!

Bekijk ook:

10 reacties

  • Beantwoorden Nadia 25 november 2017

    Dag Rutger,

    Dit lijkt me een aparte taart, nou woon ik in het buitenland en verkopen ze enkel verse bladerdeeg in grammen. Kan ik dat ook gebruiken? Zo ja hoeveel gram heb ik dan ongeveer nodig? En moet ik zo een bladerdeeg lap nou uitrollen met een deegroller?
    Alvast bedankt voor de gedane moeite

    • Beantwoorden Rutger 27 november 2017

      Hallo Nadia. De rol van Tante Fanny is 270 gram, dus dat is het gewicht dat je ongeveer nodig hebt. Koelvers bladerdeeg is al uitgerold, dus dat hoef je niet zelf meer uit te rollen met een deegroller.

  • Beantwoorden Wil 25 november 2017

    Hi Rutger,
    Is het mogelijk om dit recept met rond bladerdeeg te maken en zo ja, wat zijn dan de verhoudingen ?
    Ik hoor het graag !

    • Beantwoorden Rutger 27 november 2017

      Hoi. Dat kan natuurlijk ook, de verhoudingen blijven verder hetzelfde.

      • Beantwoorden Wil 27 november 2017

        Bedankt ! Dat ga ik uitproberen.
        Vorige week de boterkoek met speculaaskruiden gemaakt echt heerlijk !

  • Beantwoorden heleen 29 november 2017

    Hallo rutger,
    Kan ik de speculaasroom ook gebruiken als topping op cupcakes?
    En als ik de cupcakes heb opgespoten moet ik ze dan tot gebruik in de koelkast bewaren?
    Ik wil het zaterdagavond maken voor het sinterklaasfeest van zondag. maar heb zondag geen tijd om de cupcakes nog op te spuiten.

    hartelijke groeten heleen

  • Beantwoorden Manouk Occhipinti 29 november 2017

    Zou dit ook lekker zijn met een speculaas sloffen bodem. Of zou dat dan teveel worden?

    • Beantwoorden Rutger 30 november 2017

      Dat klinkt ook heerlijk!

    Laat een reactie achter