Volg Rutger Bakt:

Bitterkoekjespudding – recept

27 september 2017 | Desserts, Recepten | 15 reacties

bitterkoekjespudding

 

Deze bitterkoekjespudding is echt een dessertklassieker. Gevuld met heel veel bitterkoekjes en met een vleugje vanille valt deze pudding zeker in de smaak. Je kunt de pudding in een klassieke puddingvorm maken, maar ook in een andere (eventueel met plasticfolie beklede) vorm. Het is ook heel leuk om de pudding in kleine glaasjes of kopjes te maken. Eén ding over deze bitterkoekjespudding is in elk geval zeker: Hier word je blij van!

 

Ingrediënten

Voor de bitterkoekjespudding 

  • 150 gr bitterkoekjes, in stukjes
  • scheutje amandellikeur, optioneel
  • 6 gelatineblaadjes (10 gr)
  • 275 ml melk
  • ½ vanillestokje, merg
  • 70 gr suiker
  • 10 gr maïzena
  • 2 eidooiers
  • 300 ml slagroom

Verder nodig

 

bitterkoekjespudding

 

Bereiding: Bitterkoekjespudding

Neem de helft van de bitterkoekstukjes, meng ze desgewenst met wat amandellikeur en zet ze opzij.

Week de gelatineblaadjes in ruim koud water. Snijd het vanillestokje open, schraap het merg eruit en doe dit samen met bijna alle melk in een pan. Breng dit aan de kook en roer het daarbij regelmatig door. Meng intussen de rest van de melk met de suiker, maïzena en eidooiers tot een glad mengsel. Verwijder als de melk kookt het vanillestokje. Giet al roerend de helft van de hete melk op het suikermengsel. Roer het goed door. Giet dit mengsel vervolgens bij de melk in de pan en breng alles onder voortdurend roeren aan de kook. Voeg ook de andere helft (dus de niet met amandellikeur gemengde) bitterkoekstukjes toe. Laat het mengsel zo’n twee minuten al roerend doorkoken en haal de pan daarna van het vuur. Knijp de geweekte gelatineblaadjes uit en meng deze erdoor. Laat het mengsel afkoelen tot lichaamstemperatuur.

Klop de slagroom lobbig op. Spatel de slagroom in twee gedeelten door de afgekoelde custard. Meng er tot slot de overige bitterkoekstukjes door en giet het mengsel in een (pudding)vorm. Je kunt het ook in kleine glaasjes scheppen. Laat de pudding minimaal 3 uur opstijven in de koelkast.

Dompel voor het serveren de vorm enkele seconden in een bak met heet water (kijk uit dat er geen water bij de pudding komt). Maak met een scherp mes de bovenkant rondom los en stort de pudding vervolgens op een schaal. Garneer de bitterkoekjespudding met slagroom en bitterkoekjes.

 

Foto’s: Erik Spronk

Vorige post Volgende post
Koekjesbijbel is vanaf nu verkrijgbaar! Met meer dan 170 koekjes zit je zeker gebakken! Bestel Koekjesbijbel hier!

Bekijk ook:

15 reacties

  • Beantwoorden Olivia 27 september 2017

    Hoi Rutger,
    Zou je dit recept kunnen maken zónder gelatine, maar met bijvoorbeeld agar? Hoe werkt dat dan?
    Groeten Olivia

    • Beantwoorden Rutger 2 oktober 2017

      Dat kan, alleen heb ik te weinig ervaring met agar agar om daar de juiste verhoudingen en werkwijze voor te geven.

  • Beantwoorden Petra 27 september 2017

    Deze ga ik binnenkort eens proberen! Nu ben ik benieuwd of je toevallig ook een recept hebt om bitterkoekjes zelf te maken? Ik heb nog even gekeken in je Bakbijbel, maar daar staat het niet in.. Ben benieuwd!

    • Beantwoorden Rutger 2 oktober 2017

      Het recept daarvoor heb ik nog niet gepubliceerd, maar komt in de toekomst vast wel!

  • Beantwoorden Hans Manhave 28 september 2017

    Nu nog een recept voor de bitterkoekjes? Hier in de VS zou dit ook wel lekker zijn. Please?

    • Beantwoorden Rutger 2 oktober 2017

      Dat heb ik helaas (nog) niet online staan. Ook is bitterkoekjesspijs lastig te verkrijgen daar vrees ik. Je kunt het dan wel met bittere amandelen of abrikozenpitten maken, maar dat is een lastiger recept.

  • Beantwoorden Karin bleeker 28 september 2017

    Dag Rutger

    Ik heb al recepten gebruikt en ze zijn fantastisch. Maar nu heb ik een vraag nl wat is het alternatief voor gelatine. Ik gebruik het liefst zo weinig mogelijk dierlijke producten nl. Ik hoor het graag!

    Grt
    Karin

    • Beantwoorden Rutger 2 oktober 2017

      Je kunt agar agar gebruiken, alleen heb ik daar zelf te weinig me gewerkt om de goede verhoudingen te kunnen geven.

  • Beantwoorden Inge Huizing 5 oktober 2017

    Ik heb de bitterkoekjespudding gemaakt, hij was wel lekker, maar ik heb het idee dat er te veel gelatine in zit. De pudding was erg stijf en daardoor was de smaak ook minder uitgesproken en romig dan gehoopt. Ik ga hem nog eens proberen met de helft van de gelatine.

    • Beantwoorden Rutger 11 oktober 2017

      Zelf heb ik hem op twee manieren geprobeerd en vond deze het mooiste qua stijfheid en hoe die bleef staan. Maar dat is heel persoonlijk natuurlijk, alleen twijfel ik of hij met de helft van de gelatine mooi rechtop blijft staan.

  • Beantwoorden Inge 18 februari 2018

    Hij is heerlijk deze pudding. Hij ging vandaag weer schoon op met het hele gezin. Ik maak hem met een blaadje gelatine minder. Dan is hij ook mooi stijf en, vind ik, wat lekkerder van structuur.

  • Beantwoorden Anna bouman 6 april 2018

    Hoi Rutger
    Heb je mijn vraag over de koekjestang gezien?
    Groet Anna

  • Beantwoorden Jolanda 6 april 2018

    Kun je bitterkoekjes pudding ook maken met vanillepudding en bitterkoekjes?

  • Laat een reactie achter