Volg Rutger Bakt:

Basisrecept: Vanille-roomijs

14 september 2016 | Basisrecepten, IJs | 28 reacties

Vanille roomijs

 

Vers gedraaid roomijs, wie houdt daar niet van? Volgens mij kan je er bijna iedereen wel een plezier mee doen! Van Magimix mocht ik hun zelfvriezende ijsmachine uitproberen: de Gelato Expert. Een goed excuus om gelijk mijn basisrecept voor roomijs met jullie te delen. Daarmee kan je naar hartenlust variëren!

Tot nu toe maakte ik ijs met een ijsmachine waarvan de kom eerst 12 tot 24 uur in de vriezer moest. Dat ging prima, maar spontaan ijs maken zat er niet in, omdat de kom dan nog ingevroren moest worden. Ook vond ik het ijs nooit heel stevig aan het eind van de bereiding. Het had echt nog wel een paar uur in de vriezer nodig om goed stevig te worden.

Deze ijsmachine van Magimix is zelfvriezend en hoeft dus niet van te voren in de vriezer gezet te worden. Nog een voordeel hiervan is dat je meerdere smaken ijs achter elkaar kunt maken, dat kon met mijn oude ijsmachine niet. De machine heeft twee emmers waarin je het ijs kan draaien. De ene zit vast in de machine, de andere kan je eruit halen. Daardoor kan je snel verder met een volgende bereiding in de machine.

De bediening van de Gelato Expert is overzichtelijk. Je kunt de koeling en de schoep los van elkaar aan- en uitzetten, maar je kan er ook voor kiezen om door één druk op de knop een vastgesteld programma te starten. De keuze is daarbij uit softijs, schepijs of granité. Als je ijs klaar is schakelt de machine automatisch naar de conserveringsmodus, zo kan je het ijs nog twee uur bewaren zonder dat je het eruit hoeft te halen.

De machine is krachtig en draait mijn basisrecept in ruim 20 minuten tot een mooi en smeuïg roomijs. Wat mij opvalt is dat mijn zelfgemaakte ijs veel steviger uit deze ijsmachine komt dan ik gewend was. Ik kan er aan het einde van de bereiding gelijk bolletjes of quenelles van scheppen om te serveren. Prachtig!

Ik weet zeker dat ik nog een hoop smaken ga uitproberen in deze ijsmachine. Wat is jullie favoriete ijssmaak?

 

Vanille roomijs

 

Ingrediënten

 • 1/2 – 1 vanillestokje
 • 300 ml melk
 • 200 ml slagroom
 • 3 eidooiers
 • 125 gr suiker

 

Bereiding:  Vanille-roomijs

Schraap het merg uit het vanillestokje en breng deze samen met de melk en de slagroom aan de kook. Doe de eidooiers met de suiker in een kom en klop dit kort door. Schenk de kokende slagroom al roerende op de eidooiermassa en klop alles goed door. Verwijder het vanillestokje. Giet het mengsel terug in de pan. Verwarm het op laag vuur en blijf roeren tot het mengsel dikker begint te worden.

Om te controleren of het goed is, doop je een spatel in de custard en trek je er met je vinger een streep doorheen; als de custard niet meer doorloopt, is deze goed. De temperatuur moet ongeveer 80 ᵒC zijn, laat het mengsel vooral niet koken. Haal de custard van het vuur en schenk deze (eventueel door een zeef) in een kom. Laat het mengsel afkoelen en bij voorkeur een nacht rijpen in de koelkast. Giet de afgekoelde custard in de ijsmachine en draai dit tot ijs.

Dit artikel is gesponsord door Magimix.

 

Foto’s: Erik Spronk

 

 

Vorige post Volgende post
Koekjesbijbel is vanaf nu verkrijgbaar! Met meer dan 170 koekjes zit je zeker gebakken! Bestel Koekjesbijbel hier!

Bekijk ook:

28 reacties

 • Beantwoorden Jenny van Dalen 14 september 2016

  Dag Rutger,

  Ik vind bakken steeds leuker worden! Je doel is bereikt wat dat betreft..
  Nu een klein probleem. Mijn kleindochter (7 jaar) wil muffins bakken en dat is prima want daarvoor kan ze alles zelf doe. Als het echt mislukt is de lol eraf dus oma probeert het eerst zelf.. Ik heb echter nog geen goed recept gevonden, Die van de bakker zijn lekkerder. In de bakbijbel staat geen recept voor muffins.. Wil je helpen? Dank, mede namens Emma..

  • Beantwoorden Sanne Terlingen 14 september 2016

   Op deze site staat een recept voor chocolade sinaasappel muffins

  • Beantwoorden Rutger 14 september 2016

   Hoi! Er staan al twee soorten muffins op mijn blog. Als je op de term muffins zoekt krijg je ze te zien. Succes!

  • Beantwoorden Izri 13 juni 2017

   Misschien moet je de bakkoran proberen. Daar staan de beste recepten.

 • Beantwoorden Sanne Terlingen 14 september 2016

  Ananas of citroenijs is mijn lievelingssmaak ijs.

  • Beantwoorden Rutger 14 september 2016

   Ananas klinkt ook erg lekker! En citroen is altijd goed natuurlijk, zeker als sorbetijs!

 • Beantwoorden Arjan Westerhout 14 september 2016

  Hoi Rutger
  Ik had een vraagje.
  Ik heb ijsmachine tot mijn beschikking, kan ik dan alsnog dit ijs maken? Zoja hoe doe ik dit dan?

  Alvast bedankt voor je hulp
  Groetjes arjan

  Ps: ik heb vandaag je boek: ‘rutger bakt’ besteld 😉

  • Beantwoorden Rutger 14 september 2016

   Hoi Arjan! Wat leuk dat je mijn boek hebt besteld! Ik neem aan dat je bedoelt dat je geen ijsmachine hebt? Het is dan wel erg lastig om mooi roomijs te maken, omdat er dan veel ijskrijstallen in het ijs komen.
   Groeten, Rutger

 • Beantwoorden Henk 14 september 2016

  Eigenlijk is vanille-ijs, met échte vanille zoals in dit recept, nog altijd één van de lekkerste smaken. Mijn favoriet is denk ik hazelnootijs (gianduja). Dat heb ik ooit het lekkerst gegeten in Italië, bij een kleine ijssalon in een achterafstraatje in Turijn, op aanraden van vrienden. Die kwaliteit ben ik in Nederland nog niet tegengekomen.

  • Beantwoorden Rutger 19 september 2016

   Dat klinkt ook heel lekker! Kijken of ik die smaak eens kan maken!

 • Beantwoorden Angélique 14 september 2016

  Ik vind het erg jammer dat die Magimix zelfvriezende machine zo onwijs duur is €579.
  Daar kun je een jaar of wat ijs voor kopen!
  Gemiste kans Magimix

 • Beantwoorden Review Magimix Gelato Expert - CuliNessa 11 oktober 2016

  […] helaas niet gelukt. Balen! Googlen op zoek naar nog meer leuks om te proberen en toen stuitte ik op het recept van Vanille Ijs van Rutger (ja die van heel Holland […]

 • Beantwoorden Henk 9 mei 2017

  Kaas ijs is ook leker

  • Beantwoorden Rutger 19 mei 2017

   Bedoel je een soort cheesecake ijs?

 • Beantwoorden Maes Sonia 26 oktober 2017

  Hoi Rutger en iedereen die dit leest,

  Als ik je artikel goed begrepen heb kan je in die Magimix je ganse bereiding in één keer afdraaien.
  Ik gebruik tot nu toe een zelfvriezende ijsroommachine van domo en moet de bereiding in 2 keer draaien, tussen de 2 beurten moet het ding ook nog ‘ns acclimatiseren of je poging draait in de soep.
  Een hoop tijdverlies als je gasten hebt (met Kerst bv).
  Vriendelijke groeten en tot de volgende
  Sonia(Belgie)

  • Beantwoorden Rutger 30 oktober 2017

   Hoi Sonia,
   Met de Magimix kan dat prima in één keer en je kunt ook gelijk daarna een volgende lading ijs draaien.

   • Beantwoorden Maes Sonia 31 oktober 2017

    Hélaba (op zijn Belgisch)

    Hartelijke dank voor je antwoord, Je mag 3 keer raden wat de Sint dit jaar brengt.
    ps
    De machine is te duur zo maar zonder ervaringsdeskundige te kopen.
    Groetjes
    Sonia

    • Beantwoorden Rutger 2 november 2017

     Wat een heerlijk cadeau!

 • Beantwoorden Cassie 27 januari 2018

  Hai Rutger. Ik heb nu al twee keer gehad dat mijn custard ‘vanille roommelk met stukjes roerei’ is geworden. Heb ik het te lang verwarmd of te heet laten worden? Wat denk jij?

  • Beantwoorden Rutger 28 januari 2018

   Hoi! Dan heb je het inderdaad te heet gemaakt, te snel verwarmd of niet goed genoeg geroerd. Boven de 85 graden gaat het ei klonteren.

   • Beantwoorden Koen van Vliet 17 maart 2018

    Kan je niet beter wachten met kokende slagroom door het ei mengen en laten afkoelen? Als je het er gelijk bij doet stolt het ei toch meteen?

    • Beantwoorden Rutger 19 maart 2018

     Als je het goed doorklopt tijdens het toevoegen van de room gaat het prima.

 • Beantwoorden devos sonia 7 mei 2018

  super lekker recept vanille ijs,op het laatst heb ik zelfgemaakte aardbei confituur laten ondermengen (gemaakt van vervang suiker zu’sto) en dit recept ook vervangen met vervangsuiker (diabetes), super lekker;

 • Beantwoorden Melissa Maenhout 18 mei 2018

  Beste

  Ik heb wel een ijsmachine, maar geen zelfvriezende ijsmachine kan ik dit dan ook maken?

  • Beantwoorden Rutger 21 mei 2018

   Zeker. Dan moet je er voor zorgen dat de bak 24 uur in de vriezer heeft gestaan voor je de ijsmachine gaat gebruiken.

   • Beantwoorden Melissa Maenhout 22 mei 2018

    Ik heb al eens vanille ijs proberen te maken, maar mijn ijs smaakte enorm naar eigeel en was ook enorm geel.. Moest denk 700 ml melk, 250 room, en 8 eigelen in.. Ook had ik het probleem dat het niet vast werd in mijn machine, wel in de diepvries, maar dan kreeg ik super snel ijs in mijn roomijs.

 • Beantwoorden Achmed Sjafri 1 juni 2018

  Hey Rutger,

  Ik heb ijs gemaakt volgens recept. Was goede. Dankwel voor lekker ijs.

  Groeten Achmed

 • Beantwoorden Achmed Sjafri 1 juni 2018

  ps. ramadan overtreden, nu gaat allah mij straffen. Jou schuld

  Groeten Achemd

 • Laat een reactie achter