Volg Rutger Bakt:

Basisrecept: Dulce de leche

23 september 2016 | Basisrecepten, Recepten | 24 reacties

Dulce de leche

 

Dulce de leche is een zijdezachte karamelpasta die je in veel verschillende recepten kan gebruiken. Wat dacht je van brownies met een karameltopping, millionaire’s shortbread, cheesecake met dulce de leche of smeer het gewoon op je boterham of pannenkoek. Heerlijk! Deze van oorsprong Zuid-Amerikaanse lekkernij is eigenlijk heel makkelijk te maken, je moet alleen even geduld hebben. Zelf maak ik altijd een voorraadje, als je de blikjes namelijk dicht laat na het koken zijn ze goed te bewaren voor enkele maanden (maar meestal halen ze dat niet…). Zorg er tijdens het koken voor dat de blikjes goed onder water blijven staan, het verhaal gaat dat de blikjes anders kunnen ontploffen.

 

Ingrediënten

  • 1 (of meer) blikje(s) gecondenseerde volle melk met suiker (397 gr)

 

Bereiding: Dulce de leche

Doe het blikje (of meerdere) in een pan met ruim water en breng dit aan de kook. Laat het water met het blikje erin ongeveer 3 uur koken (let goed op dat het blikje helemaal onder water blijft! Vul het water indien nodig aan). Haal het blikje uit het water en laat het afkoelen voordat je het open maakt. Als je de dulce de leche minder stevig wilt kan je de blikjes ook wat korter koken, zo’n 2 tot 2,5 uur.

 

Dulce de leche

Foto’s: Erik Spronk

 

 

Vorige post Volgende post
Deze maand is Het hartige bakboek uitgekomen! Kijk hier hoe je hem kunt bestellen!

Bekijk ook:

24 reacties

  • Beantwoorden Ger 23 september 2016

    Ik heb het nog nooit gemaakt, terwijl het wel al een tijdje op mijn to-do- baklijstje staat. Er staan hier dan ook verschillende potjes gecondenseerde melk in de koelkast te wachten.. haha
    Is het eigenlijk vergelijkbaar met Bebogeen?
    Ben benieuwd naar je millionaire’s shortbread.

    • Beantwoorden Margit 23 september 2016

      Volgens mij hoef je de blikjes (wel of niet gekookt) niet in de koelkast te bewaren.

      • Beantwoorden Rutger 24 september 2016

        Niet gekookt hoeven ze zowieso niet in de koelkast. Na het koken doe ik het vaak wel, maar volgens mij is dat ook niet per se nodig. De blikjes zitten nog dicht en er zit genoeg suiker in om te zorgen dat het goed houdbaar is.

    • Beantwoorden Danielle van Baal 23 september 2016

      Ja, smaakt als Bebogeen. Levensgevaarlijk lekker…

    • Beantwoorden Rutger 24 september 2016

      Het lijkt iets op bebogeen ja, maar smaakt toch ook wel weer net anders. Het recept voor millionaire’s shortbread komt binnenkort online?

  • Beantwoorden Margit 23 september 2016

    Als je de blikjes korter kookt, wordt je caramel zachter en vloeibaarder. Kook je ze langer, dan wordt de caramel steviger en kun je het bijna snijden. Het is leuk om daarmee te expirimenteren. Het ene moment wil je zachter, het andere moment juist niet.
    Ik kook de blikjes zelf altijd in de stoomoven. Dan heb je geen ontploffingsgevaar!

    • Beantwoorden inge 23 september 2016

      Hoe kook je ze in de stoomoven en hoelang? Ik heb er zelf 1 en dat lijkt mij wel handig 🙂

    • Beantwoorden Fieke 16 mei 2017

      Ben benieuwd hoe lang je ze in de stoomoven zet, kan je dat delen? Ben helemaal fan van dit apparaat namelijk!

      • Beantwoorden Rutger 19 mei 2017

        Eerlijk gezegd heb ik daar geen ervaring mee, maar wellicht dat andere lezers dat hebben.

  • Beantwoorden Demi | DE KOOKFABRIEK 24 september 2016

    Ideaal basisrecept!

  • Beantwoorden Anique 13 oktober 2016

    Leuk recept, en ideaal dat het zo lang goed blijft. Ik ga het proberen in de snelkookpan, want dan heb je een tijdsbesparing van circa 75%, dus klein uurtje.

    • Beantwoorden Rutger 13 oktober 2016

      Slim idee! Wil je laten weten hoe het resultaat was? En hoe lang je het daarin hebt gekookt?

      • Beantwoorden Anique 14 oktober 2016

        Hoi Rutger,

        Het is super geworden! Heb het iets langer dan een half uurtje in de snelkookpan gedaan. Was eerste keer dat ik dulce maakte, misschien dat hij nog wel iets korter kan, want was nu vrij stevig.
        Binnenkort doe ik de blikjes nog een keertje er in, en kijk dan hoe het wordt na 25 min.

        • Beantwoorden Rutger 17 oktober 2016

          Superhandig om te weten! Dankjewel!

        • Beantwoorden anneke 26 oktober 2016

          hai
          Hoeveel water doe je dan in je snelkookpan,zoveel dat je blikje eronder staat,en zet je de vlam dan hoog…….

          • Anique 27 oktober 2016

            Hoi Anneke,

            Blikjes helemaal onder water,pan onder druk laten komen en dan warmtebron terug. Dus dan hij onder druk kookt zonder dat hij overdruk heeft.

          • anneke 27 oktober 2016

            Anique dank je wel voor je antwoord ik ga het proberen binnenkort.

  • Beantwoorden Ana 20 oktober 2016

    In zuid-Amerika dat heet Arequipe. En wij eten ze met iets die heet obleas… Of als vulling van een torta de Maria( soort hotel cake ).

  • Beantwoorden chris 7 november 2016

    dank u wel ik heb het nu geprobeerd en het was heel lekker

  • Beantwoorden Florien te Braake 5 mei 2017

    Als ik caramel shortbread wil maken, moet ik dan zachte/vloeibare caramel maken of juist stevigere?

  • Beantwoorden truus hermkens 18 mei 2017

    Het kan ook in de magnetron, natuurlijk wel de inhoud van de blikjes in een kom doen maar op die manier heb je veel meer controle over hoe dik het uiteindelijke resultaat is. Eerst op hoor vermogen verwarmen en dan laag vermogen, om de 5-10 minuten even roeren en als het de gewenste kleur, dikte heeft stop je. ik vind het ideaal, veel sneller en precies zo dik als je het hebben wilt.

  • Laat een reactie achter