Heb je (over)rijpe bananen en wil je wat lekkers bakken? Dit bananenbrood met chocolade en pecannoten is eigenlijk altijd een succes. Voor deze specifieke lekkernij gebruik ik het basisrecept van Nigella Lawson. Dit recept is extra lekker en smeuïg door de combinatie van bakpoeder en baking soda. Aan dit basisrecept heb ik chocolade en pecannoten toegevoegd, maar varieer ook gerust eens met andere noten, zaden of gedroogd fruit.

Bananenbrood

Tip: de diepvries is ideaal voor bananen en bananenbrood. Bewaar rijpe bananen in de vriezer, zodat je altijd iets bij de hand hebt. Je kunt dit chocolade-noten bananenbrood ook bewaren in de vriezer. Het beste is losse plakjes invriezen in plasticfolie. Zo geniet je wanneer je maar wilt van deze lekkernij!

Ben je op zoek naar mijn basisrecept en tegelijkertijd gezondere versie? Bekijk dan ook mijn basisrecept voor bananenbrood.

Ook leuk om te lezen
Ingrediëntenlijst
  • Voor het beslag
  • 175 gr bloem
  • 2 tl bakpoeder
  • ½ tl baking soda (zuiveringszout)
  • ¼ tl zout
  • 150 gr suiker
  • 300 gr rijpe banaan, fijngeprakt
  • 2 eieren
  • 1 tl vanille-extract
  • 125 gr boter, gesmolten
  • 100 gr pure chocolade, grof gehakt
  • 75 gr pecannoten, grof gehakt
  • Verder nodig
  • boter, om in te vetten
Broodbakbol banner desktop

Simpel bananenbrood maken met chocolade en pecannoten

Verwarm de oven voor op 170 °C. Vet een broodvorm of cakevorm van 25 centimeter in met boter en bekleed de bodem en twee zijkanten met bakpapier.

Doe de bloem, de suiker, het bakpoeder, baking soda en zout in een kom en roer dit door elkaar. Meng in een andere kom de fijngeprakte banaan, de eieren en het vanille-extract. 

Giet dit bij het bloemmengsel en roer alles door elkaar. Schenk de gesmolten boter erbij en roer tot alles goed opgenomen is, meng tot slot de gehakte chocolade en pecannoten door het beslag.

Doe het beslag in de vorm en bak het in 60 tot 75 minuten gaar. Heb je hele rijpe bananen, dan kan het bananenbrood bakken wat langer duren. Hoe rijper de bananen, hoe smeuïger het bananenbrood.

Tip: Check met een satéprikker of het bananenbrood gaar is. Prik de satéprikker in het bananenbrood: zit er nog beslag aan de prikker als je deze eruit haalt? Laat het bananenbrood wat langer bakken. Is de prikker schoon? Dan is de cake gaar.

Is het bananenbrood met chocoladestukjes en pecannoten gebakken? Laat het 10 minuten afkoelen in de vorm. Haal het vervolgens met behulp van het bakpapier uit de vorm en laat het verder afkoelen op een rooster.

Foto: Erik Spronk

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (25)
Ris 2017-11-04 10:48:31

Leuk recept!
Een vraagje wat is het verschil tussen "roeren " en "mengen"? Is de 1 met de hand en de andere met de keukenmachine (hulpstuk; bischop)?
Groetjes Ria

Beantwoorden
RI
Rutger 2017-11-06 11:56:38

In dit geval komt het redelijk overeen. Je roert of mengt tot alles goed door elkaar gemengd is. Het hoeft niet luchtig te worden of extra lang gemengd te zijn.

Beantwoorden
Marja 2017-11-04 12:23:22

Ik wil het idd ook met de bisschop doen. Of moet het voor het lekkerste resultaat, met de hand gedaan worden? Dan houd het voor mij op. Mijn armen hebben door een aandoening heel weinig kracht namelijk. En dat roeren is dan te zwaar.
Met vriendelijke groet,
Marja.

Beantwoorden
MA
Rutger 2017-11-06 11:54:13

Het kan prima met de bisschop hoor! Maar vooral niet te lang mengen.

Beantwoorden
Marja 2017-11-06 12:18:20

Fijn! Bedankt voor het beantwoorden Rutger. Dan ga ik hem zeker maken. Mijn man vind gewoon bananenbrood niet zo’n suc6, maar met chocolade en pecans.....hij gaat vast zijn mening herzien!
Vriendelijke groetjes,
Marja

Beantwoorden
MA
Arja 2017-11-04 16:02:26

Ik ben er nu al zoveel tegen gekomen, ik ga hier binnenkort mee aan de bak.

Beantwoorden
AR
Jolanda 2017-11-04 20:09:01

Staat het recept ook in de bakbijbel van Rutger
Of heel lekkere recepten niet

Beantwoorden
JO
Rutger 2017-11-06 11:51:51

In de Bakbijbel staan alleen maar lekkere recepten, ruim 160! Deze staat daar niet in, daar was geen plaats meer voor.

Beantwoorden
Nel acrea 2017-11-05 13:40:05

Heerlijk die bananencake. Maar wat is het verschil tussen bakpoeder en backing soda en ook in het gebruik.

Beantwoorden
NE
Simone Mellegers 2022-01-23 15:11:06

Alleen gebruik van baking soda maakt bitter heb ik ervaren.

Beantwoorden
SI
Rutger 2017-11-06 11:51:08

Het verschil zal ik binnenkort in een artikel uitleggen, dat is iets te uitgebreid om hier te beantwoorden.

Beantwoorden
Stefan 2018-03-18 22:30:40

Wow deze is super lekker. Heb hem al aan verschillende mensen laten proeven. Bedankt maar weer Rutger. Jammer dat ie inderdaad niet in je bakbijbel staat. Misschien tijd voor deel 2? ;)

Beantwoorden
ST
Rutger 2018-03-19 11:35:54

Eerst Koekjesbijbel binnenkort!

Beantwoorden
Stefan 2018-04-10 21:56:47

O echt? Leuk! Ik zat laatst toevallig te denken om een koekjespers aan te schaffen. Leuk om samen te doen met de neefjes en de nichtjes. Dus laat de koekjesbijbel maar komen!!!

Beantwoorden
ST
Fraukje 2018-04-16 14:28:29

Oeh wauw! Voor het eerst een bananenbrood gemaakt en gegeten en deze is herderlijk! Zou je in plaats van speltbloem ook amandelmeel kunnen gebruiken?

Beantwoorden
FR
Rutger 2018-04-25 17:53:10

Goed om te horen. Ik weet niet of het goed gaat als je in dit recept alle bloem door amandelmeel vervangt, maar het is het proberen waard.

Beantwoorden
Fraukje 2018-04-26 15:51:11

Om het 1 op 1 te vervangen wordt het narrig en zwaar. Ik ga volgende keer half om half proberen.

Beantwoorden
FR
Gerrie 2019-03-20 12:15:49

Hoi, welke oven stand gebruik je bij dit recept?

Beantwoorden
GE
Rutger 2019-03-20 15:47:53

Altijd onder- en bovenwarmte, tenzij anders staat vermeld.

Beantwoorden
Susanne 2019-11-25 21:51:24

Heerlijk, net zo'n klassieker als de kersttulband. Dankjewel!

Beantwoorden
SU
Nicky 2020-04-22 11:12:39

Hoi Rutger, iemand hier in huis heeft de chocoladereep gevonden én opgegeten. Kan ik ook cacaopoeder gebruiken i.p.v. ?

Beantwoorden
NI
Rutger 2020-04-29 10:58:53

Haha, ja hoor je kunt ook 1-2 eetlepels cacaopoeder door het beslag mengen.

Beantwoorden
Floor 2021-05-20 17:58:11

Hoi Rutger! Bij diepvries bananen, giet ik dan het vocht af of prak ik alles samen?

Beantwoorden
FL
Rutger 2021-05-31 11:04:15

Ik zou niet al het vocht gebruiken, dan wordt het heel nat.

Beantwoorden
Mieke Vrijhof 2021-05-24 12:02:59

Hallo Rutger, dank voor de lekkere recepten, alleen zou ik bij dit recept graag wat minder boter gebruiken, kan dat?

Groet Mieke

Beantwoorden
MI
Rutger 2021-05-31 10:43:07

Hoi. Volgens mij kan dat prima, maar zelf heb ik het nog niet geprobeerd.

Beantwoorden
Agnes 2021-06-11 20:24:21

Hoi Rutger,

Ik heb je bananebrood gebakken, maar lijkt of de onderkant niet echt gaar is.
Het is compact en zwaar.
Heb hem in midden van de over gebakken en zelfs 10 minuten langer
Wat is er mis gegaan

Beantwoorden
AG
Rutger 2021-06-14 08:54:21

Dat is lastig om zo te zeggen. Het beslag kan te nat zijn geweest, of toch niet heet/lang genoeg gebakken.

Beantwoorden
Caroline 2021-07-05 09:18:19

Beste Rutger, dit is mijn favoriete recept voor bananenbrood. Wij vinden het heerlijk. Kun je aangeven hoeveel koolhydraten 1 normale plak van het brood bevat? Thx

Beantwoorden
CA
Rutger 2021-07-06 08:43:12

Wat leuk om te horen. De voedingswaarden weet ik niet, die zul je zelf moeten uitrekenen.

Beantwoorden
Sladjana 2021-08-04 16:31:01

Heerlijk bananenbrood! Ik heb er aardig wat geprobeerd, maar dit recept is blijvertje. Dank Rutger. Ik heb het gemaakt met 75gr volkorenmeel (+ 100gr bloem), zonder chocolade en met wat meer noten (pecan- en walnoten). Hoe rijpere bananen, hoe heerlijker de cake.

Beantwoorden
SL
Niels 2022-02-09 07:26:30

Hi Rutger! Ik gebruik standaard 3 bananen voor dit recept (vaak gemaakt, vrijwel altijd een succes), maar denk eraan het wat preciezer te doen. Is 300 gr rijpe banaan met of zonder schil?

Beantwoorden
NI
Rutger 2022-02-15 08:55:47

De 300 gram is zonder schil.

Beantwoorden
Marijke 2022-02-10 22:32:27

Niels, als je een keuken weegschaal gebruikt, weet je het precies !

Beantwoorden
MA
Marijke 2022-02-10 19:27:02

Heerlijk ! Ik heb in plaats van de pecan noten walnoten gebruikt. Ik had geen chocolade in huis en eerlijk gezegd leek het mij ook niet zo lekker (sorry..). Maar ik had wel Caramel fudge. 75 gram in stukjes gesneden / gehakt en er door gedaan. Mmmh, echt superlekker geworden ! Aanrader !

Beantwoorden
MA
Marijke 2022-02-10 19:28:45

In plaats van chocolade, caramel fudge in stukjes gesneden en er doorheen gedaan. Heerlijk !

Beantwoorden
MA
Juul 2022-02-18 13:12:29

Kan deze ook zonder baking soda? Heb het niet meer in huis😉

Beantwoorden
JU
Rutger 2022-02-22 09:42:09

Bakpoeder bedoel je denk ik. Het kan ook zonder, maar dan wordt het wel heel compact.

Beantwoorden
Suzanne 2022-03-01 12:01:55

Bij mij blijft de binnenkant nogal plakkerig en zwaar. Niet brood/cake luchtig. Ik heb 60 minuten gebakken. Moet dat nog langer? Ik kan ik iets doen of ergens op letten om het brood iets luchtiger te krijgen?

Beantwoorden
SU
Rutger 2022-03-07 15:32:13

Hi. Het kan aan te rijpe bananen liggen, maar het geheel blijft zeker zwaar, omdat er verder geen bloem of iets door zit.

Beantwoorden
Karen 2022-06-03 17:37:41

Erg lekker. Ik ga hem zeker vaker maken. Ik heb dit keer pinda's er doorheen gedaan.

Beantwoorden
KA
Cecil Geldhof 2022-09-02 07:16:14

Hi Rutger, super lekker maar mijn bananenbrood vind ik een beetje klein en plat het zijn niet echt grote plakken! Ik heb precies alles gedaan zoals omschreven… waar kan dat aanliggen?

Beantwoorden
CE
Rutger 2022-09-14 20:05:36

Heb je het brood lang en heet genoeg gebakken?

Beantwoorden
Marielle 2022-10-07 11:50:59

Nog een tip: bij een kerntemperatuur van 100 geaden Celsius is het klaar. Scheelt wat keren deurtje open deurtje dicht. Als je een kern thermometer hebt natuurlijk.

Beantwoorden
MA
Joke TEN HAAFT 2022-11-20 09:56:11

Heerlijk! Maar valt er niemand over de grote hoeveelheid boter die hierin zit? Ik schrok er de eerste keer al van en heb het vervangen door 100g mild&creamy coconut, het resultaat was prima! Ik maak een soortgelijk recept met appels en yoghurt, ook zonder boter. Ik gebruik ook 100g suiker ipv 150g maar dat is een kwestie van smaak. Verder meng ik erdoor waar ik zin in heb, noten, chocolade, muesli 😊 en het resultaat is altijd lekker!

Beantwoorden
JO

U kunt niet meer reageren.