Volg Rutger Bakt:

Appelkruimeltaart – recept

30 mei 2017 | Recepten, Taart & gebak | 42 reacties

Appelkruimeltaart

 

Gebak met appel, ik hou er van! Als ik ergens een taart moet kiezen en er zit een zelfgebakken appeltaart bij, dan is de keuze voor mij snel gemaakt. Eerder deelde ik al de lekkerste appeltaart die mijn moeder altijd bakte. Deze appelkruimeltaart is daar een variatie op. De kruimels geven de taart net een andere textuur dan een gewone appeltaart. Erg lekker! Je houdt trouwens een heel klein beetje taartdeeg over, omdat er bovenop geen deeg maar kruimels komen. Daar kan je nog een kleine minitaartje van maken!

 

Ingrediënten

Voor het deeg

  • 350 gr bloem
  • 2 tl bakpoeder
  • ½ citroen, rasp
  • ¼ tl zout
  • 1 tl vanille-extract
  • 175 gr witte basterd suiker
  • ½ ei
  • 250 gr boter

Voor de vulling

  • 125 gr amandelspijs
  • ½ – 1 ei, losgeklopt
  • 5 à 6 grote goudrenetten of jonagolds, in partjes
  • 2 tl kaneel
  • 3 el custardpoeder
  • 2-4 el witte of bruine basterdsuiker
  • 60 gr donkere rozijnen

Voor de kruimels

  • 120 gr bloem
  • 80 gr suiker ·
  • snuf zout
  • 80 gr boter, koud

Verder nodig

  • boter, om in te vetten
  • poedersuiker, om te bestuiven

 

Appelkruimeltaart

 

Bereiding: Appelkruimeltaart

Doe alle ingrediënten voor het deeg in een kom en kneed er een samenhangend deeg van. Kneed vooral niet te lang: zodra je een bal van het deeg kunt vormen, is het goed. Verpak het deeg in plasticfolie en laat het minimaal 1 uur rusten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 180 °C. Vet een springvorm van 24 centimeter doorsnede in met boter en bekleed de bodem met een stuk bakpapier. Kneed het deeg nog kort door en rol ¾ van het deeg uit tot een dikte van 4 millimeter. Bekleed hiermee de bodem en zijkant van de springvorm.

Meng het amandelspijs met het ei, tot het makkelijk smeerbaar is en verdeel dit over de bodem. Doe de appelpartjes in een kom en meng deze met de kaneel, het custardpoeder en de basterdsuiker. Voeg als alles goed gemengd is de rozijnen toe en doe de appelvulling in de taartvorm. Druk de appelvulling stevig aan, dit is erg belangrijk.

Meng voor de kruimels de bloem, de suiker en een snuf zout in een kom en doe daar de in blokjes gesneden boter bij. Maak hier met je vingers een kruimelig deeg van. Verdeel de kruimels over de taart en bak de appelkruimeltaart in 65 tot 80 minuten goudbruin. Indien je oven beschikt over de functie ‘alleen onderwarmte’, gebruik die dan de laatste tien minuten zodat de bodem echt goed gaar is. Als de bovenkant van de taart te donker dreigt te worden, bedek deze dan met een stuk aluminiumfolie.

Laat de taart volledig afkoelen voordat je de springvorm verwijdert. Bestuif de taart voor het serveren met poedersuiker.

 

Foto’s: Erik Spronk

 

 

 

Vorige post Volgende post
Koekjesbijbel is vanaf nu verkrijgbaar! Met meer dan 170 koekjes zit je zeker gebakken! Bestel Koekjesbijbel hier!

Bekijk ook:

42 reacties

  • Beantwoorden Dory 30 mei 2017

    Hoi Rutger,
    Kun je de spijs vervangen door een laagje banketbakkersroom en die meebakken?
    Groetjes

    • Beantwoorden Rutger 30 mei 2017

      Volgens mij kan dat ook heel goed! Klinkt lekker!

  • Beantwoorden Adrie 30 mei 2017

    Wat is het doel van de custard poeder?

    • Beantwoorden Rutger 30 mei 2017

      Dat neemt het vrijgekomen vocht uit de appels op en bindt het. Daardoor heb je minder snel een zompige bodem.

      • Beantwoorden simonette 3 september 2017

        ik gebruik op de bodem van appeltaart altijd een laagje gebroken kaneelbiscuitjes. blijft ie mooi droog.

  • Beantwoorden Miranda van dijk 30 mei 2017

    Ik hou niet van spijs kan je ook banketbakkersroom op de bodem smeren.

    • Beantwoorden Rutger 30 mei 2017

      Dat kan. Je kan ook cakekruimels, speculaaskruimels, verkruimelde bitterkoekjes of wat paneermeel gebruiken.

  • Beantwoorden Jonna@burgertrutjesNL 31 mei 2017

    Oeh, dit is toch wel een van mijn lievelingstaarten. Maak hem regelmatig, alleen dan zonder de spijs

  • Beantwoorden Sonja 7 juni 2017

    Hoi Rutger,
    Wat doe ik met het resterende (1/4) deeg. Want ik lees dat ik apart de kruimels maak?!

    • Beantwoorden Rutger 11 juni 2017

      Je kan er een klein extra appeltaartje van maken of bijvoorbeeld koekjes uit steken.

  • Beantwoorden karin 28 juli 2017

    hi rutger.
    mijn ervaring is dat kruimeldeeg snel sompig wordt… eigenlijk vind ik het veel lekkerder maar omdat we de taart niet zo snel opeten is de volgende dag het verse er wel af. hoe is jouw ervaring met dit recept?
    we willen zo een appeltaart maken maar twijfel nog even over de versie 😄

    • Beantwoorden Rutger 31 juli 2017

      Hoi. De kruimels zijn inderdaad de dag van het bakken het knapperigst. Door het vocht in de appels zijn ze de volgende dag niet meer zo knapperig, maar dat heb je ook met de traditionele deegslierten op een appeltaart, die zijn na een dag ook minder knapperig.

      • Beantwoorden karin 31 juli 2017

        hi. het is inmiddels getest en geproefd. de kruimels werden eigenlijk helemaal niet echt sompig. za gebakken. gisteren nog echt knapperig. vandaag laatste stukje. wij vinden het helemaal perfect met kruimels!

  • Beantwoorden Annelies 2 september 2017

    Hoi Rutger, kan je voor het deeg zelfrijzend bakmeel gebruiken? Kan ik de taart ook invriezen, want we gaan een weekendje weg en als ik hem donderdag maak is hij zondag zacht natuurlijk.

    • Beantwoorden Rutger 10 september 2017

      Hoi. Je kunt er zelfrijzend bakmeel voor gebruiken, maar dan is de verhouding bakpoeder/bloem wel wat anders. Het bakpoeder kun je dat achterwege laten natuurlijk. De taart is in te vriezen, maar blijft versgebakken altijd het lekkerst!

  • Beantwoorden Gem 2 september 2017

    Hoi Rutger, ik heb de appeltaart gemaakt en hij was heerlijk. Enige wat ik onduidelijk vind aan het recept is 1/2 Citroën, rasp. Dan weet ik niet of er bedoeld wordt om zowel de sap als de rasp vd citroen te gebruiken of alleen de rasp? Ik heb beide nu gedaan waardoor achteraf ( na t maken van de aardbeienslof n dezelfde fout te hebben gemaakt) blijkt dat de sap niet van toepassing was. Misschien ligt t wel aan mij dat kan evenzogoed maar dacht ik deel t even;)

    • Beantwoorden Rutger 10 september 2017

      Hoi Gem. Goed dat je het zegt. Met 1/2 citroen, rasp bedoel ik inderdaad alleen de rasp van een citroen. Als ook het sap nodig is vermeld ik dat er altijd bij.

  • Beantwoorden Marjo Kivit 11 oktober 2017

    Hoi Rutger.

    Kan ik in deze appeltaart dulche de leche gebruiken in plaats van de spijs.

  • Beantwoorden Alexandra 15 november 2017

    Hoi Rutger. Super recept! Ik had 0.7x het deeg recept gemaakt om geen restjes over te houden. De tip van custardpoeder werkt erg goed. Deze appeltaart gaat vaker gemaakt worden.

    • Beantwoorden Rutger 19 november 2017

      Heel leuk om te horen! Geniet er van!

  • Beantwoorden mathijs 19 november 2017

    Het was een heerlijke taart, citroensap over de appel en geen ei maakten deze nog lekkerder! Super!

  • Beantwoorden Marieke 3 december 2017

    Hoi Rutger,

    Bij mij worden de kruimels niet erg goudkleurig, eigenlijk blijven ze eerder heel licht van kleur. Mijn oven kan helaas niet op onder/bovenwarmte. Alleen hetelucht, of enkel onder óf bovenwarmte icm hetelucht. Ik heb hem gebakken op hetelucht, en de laatste 10 minuten hetelucht+onderwarmte. Zou dit een nadelig effect hebben op de kruimels?

    • Beantwoorden Rutger 12 december 2017

      Wat gek dat je oven niet zowel op onder- als bovenwarmte kan. Je kan hem op het eind nog wat extra bovenwarmte geven tot ze een mooie kleur hebben. Omdat elke oven anders is is het toch altijd zoeken en uitproberen wat het beste werkt.

  • Beantwoorden Astrid 14 december 2017

    Ik heb de appeltaart gisteren ook gemaakt nadat hij een eerdere keer perfect gelukt was. Nu is de rand en ook wel de bodem aan de harde kant. Zou dit komen doordat hij dan te lang in de oven is geweest? Of kan het ook een andere oorzaak hebben?

    • Beantwoorden Rutger 18 december 2017

      Het kan doordat hij te lang in de oven stond, doordat de oven te heet was of doordat de taart op de hete lucht stand gebakken is. Ik ga er vanuit dat je alles goed hebt afgewogen, dus daar kan het niet aan liggen. Het soort appels kan ook meespelen. Soms komt er meer vocht vrij uit de appels dan andere keren, dat ook invloed heeft op de hardheid van het deeg.

      • Beantwoorden Astrid 18 december 2017

        Bedankt voor je reactie ik heb alles idd afgewogen ik denk dat het dan een mix is van te lang en te hoog. De smaak was verder wel goed alleen de te harde rand. Volgende keerniets beter opletten dus.

  • Beantwoorden Inge 27 februari 2018

    Deze taart gaat richting perfectie 😀 Jammmmm!!

  • Beantwoorden Laura 11 maart 2018

    Mjam, die was lekker zeg!! Bedankt voor het recept.

  • Beantwoorden Nina 6 juni 2018

    Hoe voorkom ik dat de kruimellaag niet een grote koek wordt? Minder boter? Lagere temperatuur?

    • Beantwoorden Rutger 10 juni 2018

      Minder boter of de kruimels in de vriezer voordat je ze over de taart verdeelt.

  • Beantwoorden Nokkie 30 juni 2018

    Dag, dank je wel voor het delen van het uitgebreide recept. Bewaar je de taart buiten de koelkast? En hoe lang kan je de taart bewaren en op welke manier (folie/doos enz.).

    • Beantwoorden Rutger 9 juli 2018

      Als ik de taart de volgende dag ga eten bewaar ik hem het liefst op kamertemperatuur. Om hem langer te bewaren moet hij wel in de koelkast of kun je de taart (eventueel al gesneden in punten en verpakt in plastic) invriezen. Behalve in de vriezer kun je de taart bewaren in de springvorm met folie erover.

  • Beantwoorden William 4 juli 2018

    Superlekkere taart!
    Ik ben ook erg nieuwsgierig naar wat Nokkie vraagt….
    Hoe bewaar je nou een zelfgebakken appeltaart als je hem bijvoorbeeld vandaag bakt en morgen wil eten?

    • Beantwoorden Rutger 9 juli 2018

      Zelf bewaar ik een appeltaart het liefst in de vorm (afgedekt natuurlijk) op kamertemperatuur. Wil je de taart langer bewaren, dan zou ik hem wel in de koelkast zetten of invriezen.

  • Beantwoorden Jeanette 12 juli 2018

    Hoi ik ben je recwept nu aan het maken en heb net eerst zelf amandel spijs gemaakt en het deeg ligt net in de ijskast… kan niet wachten om te proeven en kijken wat mijn man ervan vind vanavond : P appeltaart is zijn favorite dus echt heel nieuwsgierig hoe deze uitvalt, maar klint en ziet er lekker uit wat je laat zien.

    En als mijn appeltaarten of andere taart/cakes niet meer zo knasperig zijn kun je het gewoon even onder de grill zetten of even opwarmen in de oven, nooit problemen met soppige tops.

    • Beantwoorden Rutger 16 juli 2018

      Goede tip! En heerlijk de appeltaart met zelfgemaakt amandelspijs!

  • Beantwoorden Marlies 9 augustus 2018

    Hoi Rutger, zijn de kruimels ook invriesbaar?

    • Beantwoorden Rutger 13 augustus 2018

      Bedoel je gebakken (met taart en al) of ongebakken? Beide zijn mogelijk.

    Laat een reactie achter