Amandelmeel is een fijne meelsoort om mee te bakken. Ik gebruik het graag in recepten, omdat het gebak er een heerlijke smaak van krijgt! Daarnaast zorgt het in taart- of koekjesdeeg ook voor een mooie brosse en knapperige structuur, terwijl het in cakes juist zorgt voor een volle smaak en smeuïge structuur. Met amandelmeel kun je allerlei kanten op! Het is namelijk ook uitstekend te gebruiken om amandelspijs, frangipane of macarons mee te maken.

Wat is amandelmeel?

Amandelmeel is niets anders dan gemalen blanke amandelen. Deze amandelen zijn altijd geblancheerd. Dat betekent dat ze kort gekookt zijn in water, waardoor de bruine vliesjes van de amandel makkelijk loslaten. Blanke amandelen zijn dus altijd geblancheerde amandelen. 

Soms zie je ook amandelbroyage of enkel broyage als ingrediënt voor een recept staan. In dat geval gaat het om gelijke delen amandelmeel en poedersuiker (100 gr broyage is dus 50 gr amandelmeel gemengd met 50 gr poedersuiker).

Verschil amandelmeel en amandelpoeder

Er bestaat ook amandelpoeder. Dit is in principe hetzelfde als amandelmeel, maar in sommige gevallen worden de amandelen eerst uitgeperst en dan pas fijngemalen. Dit amandelpoeder heeft minder smaak en is daarom minder geschikt om macarons van te maken.

Amandelmeel

Is amandelmeel glutenvrij?

Amandelmeel is van zichzelf glutenvrij en het wordt veel gebruikt in glutenvrije en koolhydraatarme recepten. Amandelmeel heeft over het algemeen ook een gezond imago. Naast deze gezondheidsredenen om voor amandelmeel te kiezen, is er ook nog een andere reden: de smaak!

De meeste recepten waarin ik het gebruik zijn niet gezonder of bewuster dan normaal, maar wel extra lekker door de toevoeging van de gemalen amandelen. Let er wel op bij baksels met veel amandelmeel dat ze sneller bruin worden of aanbranden.

Waar amandelmeel kopen?

Heb je een aantal lekkere amandelmeel recepten op het oog, maar dit product niet in huis? Amandelmeel is te koop bij de grotere supermarkten, bij de natuurwinkels, biologische winkels en natuurlijk bij de notenboeren (vaak ook op de markt). Liever amandelmeel kopen vanuit je eigen huis? Dan kun je ook amandelmeel online bestellen bij Baktotaal.

Zelf amandelmeel maken

Amandelmeel kun je ook goed zelf maken. Gebruik daarvoor blanke amandelen of amandelschaafsel. Maal deze in een foodprocessor, hakmolentje of koffiemolen tot meel. Maal de amandelen niet te lang door. Er komt dan namelijk te veel olie vrij uit de amandelen, waardoor je eindigt met een soort amandelpasta in plaats van meel. 

Je kunt het zelfgemaakte amandelmeel luchtdicht verpakt bewaren. Invriezen is ook mogelijk, dan blijft het meel tot wel 6 maanden bruikbaar.

Kan ik bloem vervangen door amandelmeel in een recept?

Ik krijg regelmatig de vraag of het mogelijk is om de bloem in recepten zomaar te vervangen door amandelmeel (of een ander soort meel). Of je de bloem kunt vervangen door amandelmeel, hangt af van het recept. Amandelmeel is veel vetter dan bloem. Als je in een gewone cake alle bloem vervangt door amandelmeel, krijg je een hele kleffe en vette cake. Geen aanrader dus. 

Soms is het mogelijk om in een recept een deel van de bloem te vervangen door amandelmeel. Bij een cake krijg je dan een rijkere smaak en smeuïge cake, zonder dat het te klef en vet wordt. Ook bij koekjes kun je een klein deel van de bloem vervangen door amandelmeel, voor meer smaak en een knapperige textuur. Je kunt zelf spelen met de hoeveelheid en zo uitproberen hoeveel bloem je moet vervangen door amandelmeel voor het lekkerste resultaat.

Kan je amandelmeel vervangen?

Staat er in een recept dat je amandelmeel nodig hebt, maar heb je dit niet in huis en wil je weten of je amandelmeel kunt vervangen? 

Amandelmeel vervangen door bloem of een ander soort meel heeft altijd invloed op het resultaat en de verhoudingen. Het is het makkelijkst om amandelmeel te vervangen door meel van andere noten. Denk aan hazelnoten, walnoten of cashewnoten. De structuur van ander notenmeel is vergelijkbaar met amandelmeel, zodat je minder snel scheve verhoudingen krijgt. Tip: experimenteer bij recepten met het (deels) vervangen van amandelmeel door andere noten, voor een net wat andere smaak of structuur.

Inspiratie nodig voor amandelmeel recepten?

Ben je op zoek naar een lekker recept met amandelmeel? Er zijn allerlei lekkere amandelmeel recepten, ik deel hier een aantal van mijn recepten. De meest bekende recepten voor amandelmeel zijn misschien wel de macarons en amandelspijs, maar er is veel meer lekkers te maken, zoals:

Foto: Erik Spronk

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen
Bekijk voordat je een reactie achterlaat eerst de veelgestelde bakvragen en de eerdere reacties.
Reacties (29)
karin 2016-07-14 09:08:34

Ik koop mijn amandelmeel bij een molen, is een stuk goedkoper als in de winkels en van goede kwaliteit, ik bak er macarons mee.

Beantwoorden
KA
Elly Neve 2016-07-14 09:56:12

Welke molen Karin?

Beantwoorden
EL
karin 2016-07-14 16:12:59

De molen in terheiden, noord brabant.

Beantwoorden
KA
Cornelieke 2016-10-24 00:00:42

Bedankt voor de tip, ga ik daar ook eens naar toe. Woon er niet zo ver vandaan.

Beantwoorden
CO
Helga 2016-07-14 09:14:09

Waardoor kan je de amandelmeel in recepten vervangen bij notenallergie?

Beantwoorden
HE
Rutger 2016-07-14 11:07:27

Als het amandelmeel door een deeg gaat, bijvoorbeeld door koekdeeg of cakebeslag, dan kan je het prima vervangen door (eenzelfde hoeveelheid of net iets minder) bloem. Gaat het door een vulling als frangipane of amandelspijs, dan wordt vervangen lastig. Je kan het dan wel vervangen door andere gemalen noten, maar daar heb je helaas niks aan bij een notenallergie.

Beantwoorden
Rijenta 2019-06-20 12:00:30

Kan dit ook bij een Clafoutis met kokosmelk en mango? Recept AH week 23-24 2019

Beantwoorden
RI
Rutger 2019-06-24 16:42:08

Dat kan ik je niet zeggen, ik ken dat recept niet.

Beantwoorden
Willemijn 2017-02-23 10:41:34

Dank dit wilde ik ook vragen. Ik kan wel tegen pindas dus heb een leer pindaspijs gemaakt voor gevulde koeken. Beviel ook erg goed.

Beantwoorden
WI
annieke 2016-07-14 22:55:43

Misschien kokosrasp? Das ook lekker vettig

Beantwoorden
AN
Rutger 2016-07-15 10:31:40

Zeker ook lekker, maar ook dat neemt veel vocht op.

Beantwoorden
Beatrix 2016-07-14 10:54:21

Rutger, welke verhouding bloem/amandelmeel neem ik best voor een cake?

Beantwoorden
BE
Rutger 2016-07-14 11:08:44

Dat verschilt per recept. Over het algemeen kan je 1/4e tot 1/3e van de bloem vervangen door net iets meer amandelmeel.

Beantwoorden
Beatrix 2016-07-14 15:37:52

Rutger, geldt dit ook voor cocosmeel?

Bedankt voor je vlugge antwoorden. ?

Beantwoorden
BE
Rutger 2016-07-14 21:52:00

Kokosmeel neemt veel meer vocht op, daar is moeilijker een richtlijn voor te geven.

Beantwoorden
Bram van der Graaf 2016-07-14 11:39:56

Te koop bij molen De Hoop in Zoetermeer.

Beantwoorden
BR
Ineke 2016-07-14 13:12:48

Amandelmeel is te koop bij de Zuidmolen in Groesbeek zie webshop

Beantwoorden
IN
Adrie Zandbergen 2016-07-14 13:12:53

Ik weet niet hoe in Holland de prijs vergelijkt met gewone bloem. Hier (Zuid Afrika) kost 100 gram gemalen amandelen duurder dan 2,5 kg bloem. Ik gebruik de gemalen amandelen dus alleen om amandelspijs te maken (MET citroenschil van de citroenen van mijn citroenenboom). Ik ben altijd op de uitkijk voor recepten met CITROENEN! Hij hangt zo vreselijk vol.

Beantwoorden
AD
Hilda van den berge 2018-08-06 11:15:25

Met citroenen maak ik lemon curd, limoncello, limonade... Heerlijk

Beantwoorden
HI
noortje van glabbeek 2017-10-02 07:38:06

Lemon curd, gekonfijte citroenschilletjes, citroenmarmelade enzovoort.

Beantwoorden
NO
Rutger 2016-07-14 21:53:25

Wat lijkt me dat heerlijk zo'n boom. Wauw! Amandelmeel is hier ook wel wat duurder dan gewone bloem, maar ik vind het echt wel wat toevoegen aan mijn baksels.

Beantwoorden
Beatrix 2016-07-14 15:40:53

Ik koop mijn amandel- en cocosmeel online bij Pit&Pit.

Beantwoorden
BE
Ineke 2016-07-16 18:38:12

Bedankt voor de tip, Rutger! Ik was toevallig op vakantie in Duitsland; gelijk even een supermarkt opgezocht en een aantal zakken amandelmeel gekocht! ;-) Ik heb het even uitgerekend en het is bijna de helft goedkoper dan in Nederland!

Beantwoorden
IN
Marjon 2016-07-16 19:30:42

Duitsland vind ik sowieso al een goede tip voor bakproducten. Toen ik er in het begin boodschappen ging doen, wist ik niet wat ik allemaal zag aan ditjes en datjes in de bakhoeken van elke supermarkt. Nu koop ik er vooral - tot mijn zelfgemaakte extract klaar is - zakjes Finesse van Dr. Oetker (vanilleextract in een zakje, elk zakje staat gelijk aan 1 stokje, alleen de prijs is veel gunstiger) en inderdaad verschillende notenmelen. Ook hazelnootmeel is er stukken goedkoper! Overigens vind ik de PennyMarket en Netto MarkenDiscount de supermarkten met de beste prijs/kwaliteitverhouding voor bakproducten.

Nu moet ik ineens weer denken aan een o zo heerlijk recept van Jamie Oliver met amandelmeel erin verwerkt. Cakejes doordrent met sinaasappel/limoensiroop en een citrusglazing on top.

Beantwoorden
MA
Rutger 2016-07-18 00:00:39

Ze hebben in Duitsland inderdaad veel mooie bakspullen. Ik kom er ook altijd met een tas vol vandaan!

Beantwoorden
Henriëtte 2016-10-05 12:22:59

Hoi Rutger,

Top recepten zeg. Ik ga zeker wat maken.
Ik zie dat er een klein foutje in geslopen is bij de tekst waar te koop van het amandelmeel. Er staat Duistland ipv Duitsland. Een kniesoor die het opvalt maar dat ben ik dus blijkbaar. Ik zie graag dat een website er goed uitziet en zou het zelf ook fijn vinden als iemand mij erop zou attenderen.

Ga zo door. Groetjes Henriette

Beantwoorden
HE
Rutger 2016-10-05 17:45:00

Dankjewel voor je oplettendheid!

Beantwoorden
Ingrid Meffert 2016-10-26 17:14:04

Begrijp ik het goed dat je bij elk recept ⅓ van bloem kunt vervangen door amandelmeel?
Overigens dat van Duitsland is helemaal waar, zelfs bij de Aldi heb je zulke fijne spullen om te bakken! Ja als je net de vakantie in diverse Konditoreien de heerlijkheden geproefd hebt dan is het in Nederland maar behelpen (en misschien maar goed ook haha)....

Beantwoorden
IN
Rutger 2016-10-27 18:12:32

Je kan inderdaad tot één derde van de bloem prima vervangen door amandelmeel. Ik vind het erg leuk om daar mee te experimenteren bij bakrecepten.

Beantwoorden
Tiny de Ruiter 2016-11-09 15:30:59

Hallo Rutger
Kan ik ook van amandelmeel ook spijsmaken o.a. Met ei en suiker alvast bedankt

Tiny de ruiter.

Beantwoorden
TI
Rutger 2016-11-14 17:18:48

Dat kan zeker!

Beantwoorden
Carla Kouwenhoven 2016-11-14 08:57:21

Hoi Rutger,

Ze hebben van Koopmans zelfrijzend amandelmeel zag ik, kan je dat het zelfde verwerken als gewoon amandelmeel?
Bedankt alvast.

Beantwoorden
CA
Rutger 2016-11-14 17:34:08

Nee dat is totaal iets anders. Amandelmeel is niks anders dan gemalen amandelen, het zelfrijzend amandelmeel bevat slechts voor een gedeelte amandelen.

Beantwoorden
Phil Rijniers 2016-11-28 17:52:01

Hallo ruiger, ik maak koekjes van amandelmeel en precies volgens het recept. Maar ze zijn meestal zo droog, hoe komt dat. Moet ik dan een ei meer erin doen of meer roomboter of kokosolie.
Groetjes phil.
Ï

Beantwoorden
PH
Rutger 2016-11-29 09:33:34

Hoi Phil. Dat ligt er een beetje aan welk recept je gebruikt, ik kan dat zo moeilijk zeggen.

Beantwoorden
Manuela 2017-02-13 14:33:42

Zelfrijzend amandelbakmeel van Plus supermarkt is dat ook geschikt voor macarons? Of is dit anders dan gewoon amandelmeel?

Beantwoorden
MA
Rutger 2017-02-13 21:38:58

Hoi! Dat is helaas niet geschikt omdat het maar voor een klein gedeelte uit amandelen bestaat. Voor macarons heb je 100% amandelmeel nodig.

Beantwoorden
Manuela 2017-02-13 14:34:46

Sorry! Ik zie dat deze vraag hierboven al beantwoord is!

Beantwoorden
MA
Marijke Rodriguez Mell 2017-02-27 11:15:15

hallo Rutger, ik woon in spanje en hier is het amandelmeel heel makkelijk te verkrijgen.
weet jij voor mij de verhouding van griesmeel met amandelmeel om amandelgriesmeel pudding te maken?

Beantwoorden
MA
Rutger 2017-02-28 20:35:41

Hoi Marijke. De verhouding weet ik niet helaas, maar klinkt wel heel lekker! Mocht ik hem vinden dan deel ik het recept zeker hier.

Beantwoorden
B. Zwoferink 2017-05-06 19:16:12

Hallo, ik heb coeliakie en volg een ketogeen dieet voor mijn epilepsie. Amandelmeel is glutenvrij en koolhydraatarm, weet ik, maar kan ik hier ook een vake of een taartbodem van bakken? En wat is de verhouding t.o.v. bloem? Heb je ook enkele recepten voor mij, b.v. van bokkepootjes?

Beantwoorden
B.
Rutger 2017-05-09 01:26:09

Helaas heb ik weinig ervaring met recepten voor een ketogeen recept. Een cake of taartbodem kunnen van amandelmeel gebakken worden, alleen is de verhouding dan wel wat anders dan bij een gewone cake. Dat soort recepten heb ik (nog) niet online staan. Ik vrees dat het dan erg lastig wordt om bokkepootjes te maken, omdat er wel suiker in moet en natuurlijk een vulling er tussen.

Beantwoorden
Tamara 2017-05-13 15:51:08

Kan ik amandelmeel ook gebruiken om bv engels theebrood met vruchten te maken? Of moet ik dan ook 1/3 of 1/2 gewone bloem gebruiken?

Beantwoorden
TA
Rutger 2017-05-19 10:02:23

Dat vind ik lastig om te zeggen, ik ken het recept daar van niet goed genoeg. Als je de bloem helemaal vervangt door amandelmeel wordt de textuur van de cake wel heel anders.

Beantwoorden
Josca 2017-12-28 13:12:12

Kan ik een deel van de bloem vervangen voor amandelmeel bij oliebollen? Het is nl weer oliebollenbaktijd? Ik maak ze graag zelf met echte gist. Doe er altijd noten appel en rozijnen in.

Beantwoorden
JO
Rutger 2017-12-29 16:22:46

Bij oliebollen heb je wel de glutenvorming van het meel nodig, ik denk niet dat dat goed gaat als je amandelmeel gebruikt.

Beantwoorden
DM 2018-06-07 19:15:27

Hoi Rutger,

Wellicht gekke vraag maar kan je van amandelmeel ook de deeg voor pasta maken? Ik eet graag pasta maar moet helaas op de koolhydraten letten. Heb je misschien advies over welke deeg zich daarvoor het beste leent?

Alvast dank!

Beantwoorden
DM
Rutger 2018-06-10 12:25:25

Dat durf ik je niet te zeggen, maar ik denk dat pasta met amandelmeel niet gaat lukken.

Beantwoorden
Ria van der Touw 2018-08-06 11:42:58

Ben je in de buurt van Ouddorp ( Goeree ) bezoek dan even de molen, die hebben zo verschrikkelijk veel produkten voor de bakliefhebbers .

Beantwoorden
RI
Rutger 2018-08-06 13:06:05

Leuke tip! Dankjewel!

Beantwoorden
Angelique 2021-05-21 12:58:03

Ik zou zo graag een boterkoek willen maken van amandelmeel maar ik vraag me af hoeveel amandelmeel je zou moeten gebruiken ipv bloem of zou je beter iets anders kunnen proberen als vervanger voor bloem?

Beantwoorden
AN
Milldred 2021-07-04 12:06:49

Is het zo dat amandelmeel een andere oventemperatuur nodig heeft als b.v. gewone meel?

Beantwoorden
MI
Rutger 2021-07-06 08:49:59

Dat kun je niet zo één op één zeggen,het ligt er helemaal aan in wat voor recept je het gebruikt.

Beantwoorden
Anneke 2021-08-11 20:29:52

kun je ook spaghetti van amandelmeel maken?

Beantwoorden
AN
Rutger 2021-08-16 15:00:08

Niet dat ik weet.

Beantwoorden
Sandra 2021-09-08 13:00:48

Waarom is er zo een groot verschil in koolhydraten bij verschillense amandel meel sommige 20 en anders 6 koolhydraten terwijl er 100 %amandelmeel opstaat ...welje is dan het beste voor een keto dieet

Beantwoorden
SA
Rutger 2021-09-13 08:00:15

Dat is raar inderdaad. Amandelmeel is niets anders dan gemalen amandelen. Amandelen bevatten zo'n 10 gram koolhydraten per 100 gram, dus dat zou bij amandelmeel ook het geval moeten zijn.

Beantwoorden
Biesmans 2021-11-27 14:09:23

Kan je met gekocht amandelmeel ook marsepein maken???
Dank!

Beantwoorden
BI
Rutger 2021-11-30 13:47:50

Dat kan ook prima.

Beantwoorden
Faride de Kok 2022-02-20 17:00:12

Kan ik voor een brood, bijvoorbeeld het volkoren rozijnenbrood ook 1/3 of 1/4 deel van de bloem vervangen door amandelmeel? Of zal dan de structuur heel anders worden?

Beantwoorden
FA
Rutger 2022-02-22 09:31:08

Dat lijkt mij geen goed idee. Voor brood wil je een deeg dat rijk is aan gluten, dat lukt met amandelmeel niet .

Beantwoorden
Corine nijhoff 2022-05-06 19:09:37

Kan je iets anders gebruiken ipv.amandelmeel mvg.corine

Beantwoorden
CO
Rutger 2022-05-08 19:28:03

Dat verschilt per recept. Er is niet 1 vast alternatief voor.

Beantwoorden
Mariette Vorwerk 2022-09-07 17:25:48

Vraag: bij tarwemeel heb je soorten met veel en weinig vliesjes. Kun de amandelgebak ook maken van amandelen zonder dat je ze blancheert en zonder dat je de vliesjes verwijdert?

Beantwoorden
MA
Rutger 2022-09-14 19:51:31

Je kunt prima hele amandelen met vliesje en al fijnmalen en gebruiken. Dan heb je inderdaad wel stukjes bruin vlies in je amandelmeel, maar daar is op zich niets mis mee.

Beantwoorden
Bekijk voordat je een reactie achterlaat eerst de veelgestelde bakvragen en de eerdere reacties.