Volg Rutger Bakt:

Alles over ruby chocolade

26 juli 2018 | Achtergrond, Inspiratie | 3 reacties

Ruby chocolade

 

Sinds begin dit jaar is er een nieuwe chocoladesoort op de markt: ruby chocolade. Ruby werd eind 2017 geïntroduceerd als vierde chocoladesoort en is ontwikkeld door het Belgische chocoladebedrijf Barry Callebaut. Naast puur, melk en wit is de nieuwe roze chocolade de vierde soort.

 

Wat is ruby chocolade?

Ruby is een roze chocolade met een frisse smaak. Deze kleur en smaak zijn niet afkomstig van kleur- en smaakstoffen, maar komen echt uit de cacaoboon zelf. Hoe de chocolade wordt gemaakt is niet helemaal duidelijk. Het wordt gemaakt van cacaobonen, maar deze krijgen een andere bewerking  en fermentatieproces dan voor de bekende chocoladesoorten. Daardoor komen de frisse smaken en de verleidelijke kleur naar boven in de chocolade, die van nature al in cacaobonen aanwezig is. Het cacaogehalte in ruby chocolade is 47,3 %. Dit zit tussen het gehalte van pure- en melkchocolade in. Verder zit er natuurlijk suiker in en is er melkpoeder aan de ruby chocolade toegevoegd.

 

Ruby chocolade

 

Waar smaakt ruby chocolade naar?

De smaak van ruby is fris, romig en iets zurig. Je proeft er tinten van bessen en frambozen in, maar het heeft ergens ook wel iets weg van yoghurt. Het is totaal niet te vergelijken met donkere chocolade, maar als je zou zeggen dat het een witte chocolade met toegevoegde smaakstoffen is, dan zou ik dat ook geloven.

 

Ruby chocolade

 

Wat kun je met ruby chocolade?

Met Ruby kun je alles wat je met de andere drie chocoladesoorten ook kunt. Je kunt er repen, bonbons en truffels van maken, het verwerken in een ganache of crème, er ijs van maken en ga zo maar door. Op de site van Callebaut vind je filmpjes van hoe je met ruby moet werken. Het valt mij op dat dit niet anders is dan met de andere soorten chocolade. Zo heb ik de ruby getempereerd volgens zowel de klassieke tableermethode als met mijn magnetron methode. Op beide manieren ging dat heel goed.

 

Ruby chocolade

 

Het is nog wel lastig om zelf aan de bak te gaan met ruby. Op dit moment is de nieuwe chocolade namelijk alleen nog maar verkrijgbaar in grote verpakkingen van 10 kilo (bijvoorbeeld hier bij Baktotaal Bouwhuis). Waarschijnlijk komen er later dit jaar kleinere verpakkingen op de markt. Proeven kun je het al wel bij verschillende chocolatiers of in de Kitkat ruby die sinds kort verkrijgbaar is.

 

Ruby chocolade

 

Gaat ruby een succes worden?

De meningen over de nieuwe chocoladesoort zijn verdeeld. Sommige chocolatiers zijn er erg enthousiast over, anderen zien er weinig meerwaarde in. Er zijn partijen die zeggen dat het vooral een marketingstunt is, onder andere omdat ook in alle verschillende soorten pure chocolades al zoveel uiteenlopende smaken te proeven zijn. De tijd zal leren of ruby net zo’n begrip wordt als de drie chocolades die we nu allemaal kennen. Ik ben heel benieuwd hoe ingeburgerd deze chocolade raakt en of ik over 5 jaar een ruby chocoladeletter in mijn schoen vind!

Binnenkort deel ik nog enkele recepten die ik met ruby chocolade gemaakt heb.

 

Ruby chocolade

Met dank aan Baktotaal Bouwhuis voor de Ruby chocolade

Foto’s: Erik Spronk

Vorige post Volgende post
Koekjesbijbel is vanaf nu verkrijgbaar! Met meer dan 170 koekjes zit je zeker gebakken! Bestel Koekjesbijbel hier!

Bekijk ook:

3 reacties

  • Beantwoorden J.M. 26 juli 2018

    Dank voor de info over deze nieuwe chocolade

  • Beantwoorden Gesa 26 juli 2018

    Ik vind hem heel erg lekker. Heb het op de bruidstaart van mijn broer gebruikt, toch roze maar wel natuurlijk. Vind het nog wel lastig om te verwerken.

    • Beantwoorden Rutger 28 juli 2018

      Wat leuk! Het is inderdaad nog wel even zoeken naar leuke manieren om de chocolade te verwerken.

    Laat een reactie achter