Volg Rutger Bakt:

4 x bakken met zomerfruit

14 juli 2018 | Recepten, Taart & gebak | 6 reacties

Bladerdeeg plaattaart met pruimen en hazelnoten

 

Er is geen enkel seizoen met zoveel mooi en vers fruit als de zomer. Verse aardbeien, sappige frambozen, smaakvolle abrikozen, friszoete kersen en zo kan ik nog wel even doorgaan. Allemaal superlekker fruit en nu in het seizoen! Speciaal voor Tante Fanny heb ik 4 recepten op een rijtje gezet die perfect zijn om te bakken met zomerfruit. In combinatie met de koelverse degen van Tante Fanny heb je in een mum van tijd iets superlekkers gebakken met zomerfruit. Naast drie recepten die ik al eerder online heb gezet staat er ook een nieuw recept voor een bladerdeeg plaattaart met pruimen en hazelnoten bij! Wil je meer bakinspiratie met de verse degen van tante Fanny? Schrijf je dan hier in voor hun nieuwsbrief!

Klaar om te bakken met zomerfruit? Hier komen mijn 4 favorieten!

 

Abrikozengalette

Abrikozengalette

Voor het bakken van deze zomerse abrikozentaart heb je geen speciale bakvorm nodig; je bakt hem gewoon op de bakplaat. De abrikozengallette is gevuld met een laagje amandelspijs en een hele lading verse abrikozen. Heerlijk zomers!

 

Open confiture taart

Open confituretaart

Het leuke van deze zomerse bladerdeegtaart is dat je hem kunt vullen met al het fruit dat je maar lekker vindt! Ga je voor zacht rood fruit? Of een combinatie van pruimen, abrikozen en perziken? Het is allemaal superlekker samen met de banketbakkersroom op deze taart!

 

Chocoladetaart met frambozen

Chocoladetaart met frambozen

Chocolade en frambozen zijn een geweldig duo! In combinatie met het krokant gebakken quichedeeg van Tante Fanny vormen ze een heerlijk geheel! Het vleugje rozenwater dat door de frambozenjam onderin de taart gaat geeft deze chocoladetaart een extra fijne smaak!

 

Bladerdeeg plaattaart met pruimen en hazelnoten

Bladerdeeg plaattaart met pruimen en hazelnoten

Je ziet maar weinig pruimen in baksels, maar dat is niet terecht! Deze pruimentaart met hazelnoten is heel makkelijk om te maken en laat je proeven hoe lekker pruimen op gebak kunnen zijn!

 

Ingrediënten

Voor de bladerdeeg plaattaart

  • 1 rol Tante Fanny vers bladerdeeg 270 gram
  • 50 gr boter, op kamertemperatuur
  • 60 gr fijne suiker
  • 1 ei, op kamertemperatuur
  • 70 gr hazelnoten, fijngemalen
  • 1 ½ el bloem
  • 500 gr pruimen of pluots (kruising tussen een pruim en een abrikoos)

Verder nodig

  • 1 ei, losgeklopt
  • 40 gr hazelnoten, geroosterd en grof gehakt
  • hangop, zelfgemaakt of gekocht
  • honing (optioneel)

 

Bladerdeeg plaattaart met pruimen en hazelnotenBladerdeeg plaattaart met pruimen en hazelnoten

Bladerdeeg plaattaart met pruimen en hazelnotenBladerdeeg plaattaart met pruimen en hazelnoten

 

Bereiding: Bladerdeeg plaattaart met pruimen en abrikozen

Verwarm de oven voor op 220 °C en haal het bladerdeeg 10 minuten voordat je gaat beginnen uit de koelkast.

Doe de zachte boter, fijne suiker, het ei, de gemalen hazelnoten en bloem in een kom en meng deze door elkaar. Rol het bladerdeeg met bakpapier en al uit en leg dit op de bakplaat. Bestrijk de randen van het bladerdeeg met losgeklopt ei. Prik het midden van het deeg meerdere malen in met een vork. Dit voorkomt dat het deeg daar te hoog gaat rijzen tijdens het bakken. Bestrijk het midden van het deeg vervolgens met het hazelnootmengsel. Laat daarbij 3-4 centimeter aan de buitenkant vrij.

Was de pruimen, droog ze en snijd ze in 6 parten. Rangschik de partjes pruim op de hazelnootvulling. Bak de bladerdeegplaattaart met pruimen in 20-25 minuten goudbruin en gaar.

Je kunt de plaattaart zowel (lauw)warm of afgekoeld serveren. Bestrooi de taart voor het serveren met de gehakte hazelnoten, besprenkel het naar wens met honing en serveer er hangop bij.

 

Bladerdeeg plaattaart met pruimen en hazelnoten

Foto’s: Erik Spronk

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Tante Fanny

Vorige post Volgende post
Koekjesbijbel komt binnenkort uit! Met meer dan 170 koekjes zit je zeker gebakken! Reserveer hem hier!

Bekijk ook:

6 reacties

  • Beantwoorden Femke 14 juli 2018

    Hoi Rutger! Heb je deze pruimen gewoon in de supermarkt gekocht? Ik ben ze nog niet tegengekomen met deze mooie rode binnenkant. Lijkt me erg lekker!

    • Beantwoorden Rutger 16 juli 2018

      Hoi! Dit waren pluots, een kruising tussen pruimen en abrikozen. Ik kocht ze inderdaad gewoon in de supermarkt.

  • Beantwoorden Miranda 14 juli 2018

    Hoi, waarom gebruik je de laatste tijd zoveel producten van tante Fanny? Zal vast heel makkelijk zijn, maar met een tarwe intolerantie geen aanrader 🙂
    Ik vind je recepten met eigengemaakt deeg leuker….dan kan ik gewoon tarwebloem vervangen door spelt….
    Groetjes, miranda

    • Beantwoorden Rutger 16 juli 2018

      Hoi! Ik maak 1 keer per maand een recept met een deeg van Tante Fanny. Ik vind het fijne producten en het maakt dat je net iets sneller iets zelf gebakken op tafel kunt zetten. Je kunt in plaats van hun degen ook altijd het recept voor bladerdeeg of quichedeeg (beide op mijn site te vinden) maken met spelt.

  • Beantwoorden Annie 14 juli 2018

    Waarom heeft tante Fanny nog steeds geen roomboter bladerdeeg.? Dat is toch veel verfijnder!

    • Beantwoorden Rutger 16 juli 2018

      Hoi! Het is inderdaad op dit moment nog niet in hun assortiment, maar wie weet in de toekomst wel!

    Laat een reactie achter