Volg Rutger Bakt:

Zelfgemaakte hamburgers en broodjes van Julius – recept

16 juli 2017 | Hartig, Recepten | 4 reacties

Zelfgemaakte hamburgers en broodjes van Julius

 

Dit recept, of eigenlijk deze recepten, komen uit Het ultieme hamburgerboek van Julius Jaspers. En ultiem is dit boek zeker! Door de recepten in dit boek te combineren kun je meer dan anderhalf miljoen verschillende burgers creëren. Hoe tof is dat!? Julius heeft verschillende van zijn favoriete burgers en die van andere chefs verzameld, maar daarnaast staat het boek vol met basisrecepten. Uit die basisrecepten heb ik deze vier componenten gekozen, die samen een onwijs lekkere burger vormen. Deze combinatie moet je zeker proberen (vooral de zelfgemaakte BBQ-saus is heel fijn!). Als je trouwens geen molen hebt om het vlees te malen kun je dat ook gewoon aan je slager vragen.

 

Ingrediënten

Voor de pretzelbuns

  • 320 ml water, lauwwarm
  • 7 gr droge gist
  • 600 gr bloem
  • 60 gr boter, gesmolten
  • 15 ml melk
  • 1 el bruine basterdsuiker
  • 2 tl zout
  • 35 gr bakpoeder

Voor de hamburgers

  • 650 gr runderschouder
  • 150 gr gerookt spek
  • 30 ml sojasaus
  • peper

Voor de barbecuesaus met cola

  • 150 ml Coca-Cola, the real thing
  • 145 gr Heinz ketchup
  • 30 ml mizkan-sushi-azijn
  • 15 gr bruine basterdsuiker
  • 10 gr sriracha chilisaus
  • 2 gr Nescafé
  • zout en peper

Voor de gekaramelliseerde uien

  • 25 gr boter
  • 3 zoete uien, schoongemaakt en in plakken
  • 25 ml olijfolie
  • 40 gr witte basterdsuiker
  • zout

 

Bereiding: Zelfgemaakte hamburgers en broodjes van Julius

Meng voor de pretzelbuns het lauwe water met de gist en laat het 10 minuten staan. Meng bloem, gesmolten boter, melk, bruine basterdsuiker en zout in de keukenmachine met de deeghaak en voeg al draaiend het water en gist toe. Laat draaien tot je een goed gemengd en plakkerig deeg hebt. Verdeel het deeg in twaalf bollen en plaats elke bol op een met bakpapier beklede bakplaat. Laat anderhalf uur rijzen op een warme plek.

Breng een pan met 2 liter water aan de kook, laat het bakpoeder hierin oplossen en gaar hier stuk voor stuk gedurende 30 seconden de broodballen in (na 15 seconden ballen omdraaien). Laat even uitlekken/opdrogen.

Snijd een kruis in de bovenkant van de buns en bak ze in ongeveer 15 minuten af in een op 220 °C voorverwarmde oven.

Maal voor de hamburgers het rundvlees en spek door een grove plaat van een vleesmolen, meng het met sojasaus en breng het op smaak met de peper. Vorm er 8 hamburgers van.

Doe voor de barbecuesaus alle ingrediënten in een pan en breng deze aan de kook. Laat het 30 minuten pruttelen en vervolgens afkoelen voor gebruik.

Smelt voor de gekaramelliseerde uien de boter in de koekenpan, voeg olijfolie toe, laat warm worden en fruit hierin heel zacht de uien. Voeg al vrij snel het zout toe, zodat het vocht uit de uien verdampt. Neem ruim de tijd voor dat fruiten, de kracht zit hem in het (lage) tempo. Voeg na een kwartier de suiker toe. Blijf voortdurend roeren tot de uien gaan kleuren, dit duurt zeker een half uur. Proef vanaf dit moment regelmatig, we zoeken zoet met een klein bittertje van de karamel.

Snijd de broodjes doormidden en grill de doorgesnede zijde kort. Bak of grill de hamburgers. Bouw de burgers als volgt op: broodje, ijsbergsla, hamburger, gekaramelliseerde uien, barbecuesaus, broodje.

Nieuwsgierig geworden naar Het ultieme hamburgerboek? Kijk hier voor meer informatie!

 

 

 

 

Vorige post Volgende post
In september komt Het hartige bakboek uit! Reserveer het hier!

Bekijk ook:

4 reacties

  • Beantwoorden Tessa 17 juli 2017

    Origineel recept, maar of dit nou zo goed voor de gezondheid is met cola en nescafe, ik denk dat het heel lekker is, maar of ik dit met deze ingrediënten ga eten??Dit is uiteraard slechts mijn persoonlijke mening.

    • Beantwoorden Rutger 19 juli 2017

      Hoi Tessa. Dat het lekker is kan ik je zeker bevestigen, of het goed voor de gezondheid is durf ik niet te zeggen. Maar dat durf ik ook niet te zeggen bij een andere (gekochte) hamburger. In elk geval weet je van deze zelfgemaakte BBQ-saus wel wat er in zit, in tegenstelling tot de kant-en-klare versies.

  • Beantwoorden karin 18 juli 2017

    Zou je de broodjes ook in kunnen vriezen, wel makkelijk om er ineens twaalf te maken.

    • Beantwoorden Rutger 19 juli 2017

      Dat kan prima! Voor het serveren kun je ze dan nog even oppiepen in de oven of op de grill.

    Laat een reactie achter