Deze sappige cake van fijn griesmeel (ook wel semolina genoemd) en amandelmeel vindt zijn oorsprong in Griekenland, maar weet ook in andere landen steeds meer harten te veroveren. Na het bakken wordt de cake overgoten met een smaakvolle suikersiroop, met als resultaat de lekkerste griesmeel cake die je je maar kunt bedenken! Deze Griekse cake is lekker bij een kop koffie of thee, maar ook perfect als (onderdeel van) een dessert!
- Voor de cake
- 130 gr boter, op kamertemperatuur
- 150 gr suiker
- ΒΌ tl zout
- 1 1/2 tl vanille-extract
- 4 eieren
- 60 gr bloem
- 125 gr semolina (fijn griesmeel)
- 75 gr amandelmeel
- 2 tl bakpoeder
- Voor de suikersiroop
- 200 gr suiker
- 270 ml water
- 1 citroen
- 1 kaneelstokje
- Verder nodig
- boter, om in te vetten
- 60 gr blanke amandelen
Ravani recept
Verwarm de oven voor op 175 °C. Vet een ronde springvorm van 23 centimeter doorsnede in en bekleed de bodem met bakpapier. Doe de boter, suiker, het zout en vanille-extract in een kom en mix deze romig. Voeg één voor één de eieren toe en klop na iedere toevoeging goed door. Meng bloem, semolina, amandelmeel en bakpoeder in een andere kom. Spatel dit voorzichtig door het boter-eimengsel. Giet het beslag in de vorm en bak de cake in 25 tot 35 minuten goudbruin en gaar. Neem de cake uit de oven en laat hem in de vorm iets afkoelen.
Doe terwijl de cake in de oven staat voor de suikersiroop de suiker met het water in een steelpan. Schil met een dunschiller drie slierten van de citroen af en voeg de schilletjes samen met het kaneelstokje toe aan het suikerwater. Breng het geheel aan de kook en laat het 5 minuten doorkoken. Pers het sap uit een halve citroen en voeg dit toe aan de suikersiroop.
Verdeel de warme suikersiroop lepel voor lepel over de nog warme cake, zodat alles goed wordt opgenomen. Laat de cake helemaal afkoelen voordat je de springvorm verwijdert. Rooster de amandelen 6 tot 8 minuten in de oven en leg ze mooi gerangschikt op de Ravani.
Foto: Harold Pereira
Delen met vrienden:
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Telegram (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
Gerelateerd
Hey, dat is toevallig. Net gisteren gemaakt (uit je eerste bakboek). Is een favoriet hier. Erg lekker.
BeantwoordenVorige week gemaakt met gewone griesmeel. Erg lekker. Nu staat hij in de oven met gebruik van semolina gehaald bij de Turkse winkel. Ben benieuwd of dit anders is.
BeantwoordenGister gebakken, en alhoewel de cake er simpel uitziet smaakt tie verrukkelijk Hij is per direct in mijn persoonlijke top 10 terecht gekomen . Geniaal dat beslag van Griesmeel, bloem en Amandelmeel.
BeantwoordenMijn Griekse recept is met sinaasappelzest en sap. Siroop ook een lepel Metaxa. Erg lekker.
BeantwoordenU kunt niet meer reageren.
Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.