Ingrediëntenlijst
  • Voor het deeg
  • 280 gr bloem
  • 1 tl zout
  • 1 el suiker
  • 200 gr boter, koud en in kleine blokjes
  • 110 ml water
  • Voor de vulling
  • 350 gr groene asperges, in stukjes
  • 3 eieren
  • 150 ml slagroom
  • 1 el verse dille, gehakt
  • 2 el vers bieslook, gehakt
  • peper & zout
  • 300 gr verse zalmfilet, in stukjes
  • Verder nodig
  • boter, om in te vetten
  • steunvulling
kinderbakboek banner desk
Broodbakbol banner mobiel

Deze quiche met zalm en groene asperges is echt heerlijk. Met een lekkere groene salade erbij heb je heel fijn avondeten! Door de zalmquiche eerst blind te bakken voorkom je dat de bodem niet helemaal gaar is (of zoals het zo prachtig in het Engels wordt genoemd, a soggy bottom). Het kost even iets meer tijd, maar is zeker de moeite waard! Een stap-voor-stap beschrijving voor blindbakken vind je hier!

Quiche met zalm en groene asperges

Zalm quiche recept

Meng de bloem met het zout en de suiker in een mengkom. Meng de boter erdoorheen en wrijf dit met je vingers tot een korrelig geheel. Voeg het water eraan toe en meng kort, tot je van het deeg een samenhangende bal kan maken. Kneed vooral niet te lang! Verpak het deeg in plasticfolie en laat minimaal 30 minuten rusten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 180 °C.

Vet een lage quichevorm met een diameter van 28 centimeter in met boter. Knip van bakpapier een cirkel ter grootte van de bodem en leg deze in de vorm. Rol het deeg uit tot 2 à 3 millimeter en bekleed de vorm ermee. Laat het deeg ruim aan alle kanten over de rand van de bakvorm hangen. Prik de bodem in met een vork, leg een vel bakpapier op het deeg en verdeel de steunvulling erover. Zet de bakvorm nog 15 minuten terug in de koelkast. Bak 15 minuten met de steunvulling. Verwijder de steunvulling en snijd het overhangende deeg voorzichtig recht af langs de bovenkant van de vorm. Bak nog 15 tot 20 minuten zonder vulling tot de bodem mooi gebruind is.

Breng een pan water aan de kook en kook de aspergestukjes 4 minuten. Giet ze af en laat afkoelen. Meng de eieren met de slagroom, dille en het bieslook en breng op smaak met peper en zout. Verdeel de asperges en de blokjes zalm over de blindgebakken bodem en overgiet dit met het eimengsel. Bak de quiche in 40 tot 50 minuten goudbruin in de oven.

Foto: Harold Pereira

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (7)
Yves 2016-05-28 15:29:22

Dille overheerst de asperges teveel. Zou ik eruit laten. Voor de rest perfect recept.

Beantwoorden
YV
Els 2017-01-03 16:43:05

Kun je een quiche ook maken zonder slagroom? Heb alles in huis behalve slagroom....

Beantwoorden
EL
Stefanie 2021-04-12 16:43:23

De hoeveelheid water in het deeg lijkt mij niet juist (veel te veel).

Beantwoorden
ST
Henk 2021-05-31 21:30:32

Vandaag de quiche gemaakt. Hij smaakte heerlijk, echter is de hoeveelheid water inderdaad veel te veel. Het deeg werd erg nat, ondanks dat ik de helft van het water weer verwijderd heb. Met moeite de deeg kunnen redden. Ik denk dat 1-3 eetlepels water voldoende is.

Beantwoorden
HE
Rutger 2021-04-19 17:28:38

Je kunt altijd iets minder gebruiken, maar zelf houd ik altijd wel deze verhoudingen aan.

Beantwoorden
Cecile de Rijk 2022-02-02 12:35:22

Ha Rutger,
Ik vraag me af, bak je met hetelucht? Of met boven- en/of onderwarmte?

Beantwoorden
CE
Rutger 2022-02-07 18:48:58

Hi! Alles daarover lees je hier: https://rutgerbakt.nl/faq-veelgestelde-vragen/

Beantwoorden
Ellen 2022-02-17 15:13:00

In het recept bij het deeg staat niet vermeld dat er een ei doorheen moet. Bij "stap voor stap" wel...... help!

Beantwoorden
EL
Rutger 2022-02-22 09:52:08

Dit was inderdaad nog een ander quichedeegrecept, waarbij ik water gebruikte. Beide versies kunnen.

Beantwoorden
Sandra 2022-04-01 10:37:07

Beste Rutger, Kun je in plaats van het deegrecept ook plakjes hartige taart gebruiken (uit tijdgebrek)? Verandert dit verder nog iets aan het recept?

Beantwoorden
SA
Rutger 2022-04-10 12:07:18

Dat kan prima!

Beantwoorden
Babs 2022-04-24 20:05:30

Heerlijk recept weer! Dankjewel Rutger, mijn baksels lukken altijd met jouw recepten 😊

Beantwoorden
BA

U kunt niet meer reageren.