Eerder schreef ik deze review over Saakje’s zoete bakboek. Een recept wat mij erg opviel was de oranjekoek van Saakje. Niet alleen omdat ik het nog nooit zelfgebakken heb, ook omdat ik nog nooit echt lekkere geproefd had. Na het bakken van dit oranjekoek recept is dat veranderd, deze oranjekoek is echt heel lekker en zeker de moeite waard om te bakken! Saakje is een echte Fries en dit is één van haar favoriete recepten uit het boek. En dat laatste begrijp ik heel goed!

Oranjekoek
Ingrediëntenlijst
  • Voor het deeg
  • 350 gr bloem
  • 200 gr lichtbruine basterdsuiker
  • 1 tl bakpoeder
  • 30 gr roomboter
  • 1 ei
  • 50-75 ml water
  • 2 tl anijszaadjes
  • 1 tl nootmuskaat
  • 1 sinaasappel, rasp
  • snuf zout
  • Voor het spijs
  • 150 gr amandelmeel
  • 150 gr kristalsuiker
  • 1 ei
  • ½ citroen, sap
  • Voor het glazuur
  • 1 el bessensap
  • 100 gr poedersuiker
  • Voor de versiering
  • 200 ml slagroom
  • 25 gr suiker
  • vruchtjes of gekonfijte sinaasappelschil als garnering
Broodbakbol banner desktop
kinderbakboek banner mob

Friese koek maken

Bekleed een vierkante bakvorm van ongeveer 22 centimeter met bakpapier. Als je de vorm van tevoren licht invet, dan verschuift het papier minder. Maak een samenhangend deeg door alle ingrediënten voor het deeg door elkaar te mengen. Dit kan goed met een staande mixer en anders maak je het begin met een handmixer en kneed je het vervolgens door met de hand. Het deeg is wat plakkerig, maar dat hoort zo. Verpak het deeg in plasticfolie en leg het in de koelkast.

Maak ondertussen het amandelspijs door de gemalen amandelen te mengen met de suiker, het ei en het citroensap. Als je er de tijd voor hebt, zou ik het spijs een dag eerder maken, dan is het beter van smaak.

De oranjekoek bakken

Verwarm de oven voor op 165 ᵒC. Verdeel het deeg in twee stukken. Bestuif het aanrecht met een beetje bloem en rol de helft van het deeg uit tot de grootte van de bakvorm. Bekleed de bodem van de bakvorm met de deegplak en verdeel het amandelspijs hier overheen. Rol nu ook de andere helft van het deeg uit, leg dit voorzichtig op de spijslaag en druk het een beetje aan. Probeer de koek zo vlak mogelijk te krijgen, zodat je het glazuur er straks netjes op kunt smeren. Bak de koek in 30 minuten gaar. Laat je niet verleiden om de koek langer in de oven te laten staan, omdat hij nog niet verkleurd is. De bovenkant blijft vrij bleek.

De oranjekoek garneren

Maak nu het glazuur. Roer het bessensap samen met de poedersuiker door elkaar. In het begin lijkt de hoeveelheid poedersuiker waarschijnlijk teveel om er een mooi glazuur van te maken, maar als je het goed mengt, komt het goed. Het glazuur mag niet te dun zijn, omdat het dan transparant opdroogt. Smeer het glazuur met een paletmes over de koek, verdeel het netjes en laat het opdrogen.

Als de koek goed is afgekoeld en het glazuur is opgedroogd, kun je de slagroom met de suiker opkloppen. Versier de koek met wat toefjes slagroom en garnituur naar keuze. Snijd de koek in 16 mooie stukken. Eventueel kun je de randen van de oranjekoek wegsnijden, zodat hij er mooi strak uitziet. En zodat je zelf even kunt voorproeven, natuurlijk.

Nieuwsgierig geworden naar Saakje’s zoete bakboek? Kijk hier voor meer informatie!

Saakje's zoete bakboek

Foto’s: Erik Spronk

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (28)
M de Bondt 2016-07-13 09:34:50

heb je voor de spijs niet amandelen nodig ipv amandelmeel?

Beantwoorden
M
Rutger 2016-07-13 10:34:22

Hoi! Het kan met beide. Bij amandelmeel zijn de amandelen al gemalen, daar heeft Saakje bij dit recept voor gekozen. Zelf maak ik spijs meestal wel van hele amandelen, maar er is weinig smaakverschil.

Beantwoorden
silvia 2016-07-13 10:42:57

ik kan alleen zelfrijzend amandelmeel in de winkel kopen kan ik die ook gebruiken ???

Beantwoorden
SI
Rutger 2016-07-13 10:44:05

Hoi, nee dat kan zeker niet. Dat is totaal wat anders. Je kunt ook gewoon hele amandelen gebruiken en die fijnmalen, of langs een natuurwinkel.

Beantwoorden
silvia 2016-07-13 10:45:29

dank je wel ik had wel een vermoedde dat het totaal wat anders is maar bak nog niet zolang vandaar mijn twijfel en welke bessensap kan ik het beste gebruiken ???

Beantwoorden
SI
Rutger 2016-07-13 12:01:31

Bij de bakproducten staat vaak ook bessensap in een klein flesje, die heb ik gebruikt.

Beantwoorden
Lianne 2016-07-13 12:12:34

Ik ben enorm benieuwd hoe het smaakt, ik heb het nog nooit gegeten en denk ook niet dat dit echt iets is wat ik lekker vindt. Eigenlijk moet ik het dan toch maar een keer gaan maken. :)

Beantwoorden
LI
Rutger 2016-07-14 11:05:29

Het is echt lekker! Zeker het proberen waard!

Beantwoorden
Charlotte 2016-07-13 16:48:36

Jahaaa Saakje maakt echt lekker spul! Ze heeft ook de catering gedaan voor het 25 jarig huwelijk voor mijn ouders en een bevriend stel :) Haar citroentaart is echt legendarisch <3

Beantwoorden
CH
Corina 2016-07-13 19:52:31

Leuk recept :-D
Ik ben zelf een echte Frys en eet het graag.
Moet het vaak voor vrienden buiten Friesland meenemen.
De oranjekoek die ze daar kunnen kopen vinden ze niet lekker.
Nu kan ik een eigen gebakken oranjekoek meenemen.
Kijken of ik net zo lekker bak als een bakker :-D

Beantwoorden
CO
Je@net 2016-07-14 08:33:52

Yummie...ben dol op oranjekoeken, dus dit recept komt zeker op mijn to do list om nog deze vakantie te gaan bakken!

Beantwoorden
JE
Willemijn 2016-07-14 14:56:42

Als geëmigreerde importfries moet ik deze natuurlijk een keer bakken. Ik vind alleen dat op oranjekoek geen slagroom hoort maar crème......dus eerst een recept voor crème zoeken ;-)

Beantwoorden
WI
Rutger 2016-07-14 21:57:14

Ik moet je heel eerlijk zeggen dat ik de echte nog nooit geproefd heb! Wat voor soort crème is dat dan? Een botercrème?

Beantwoorden
Anja 2017-07-07 15:34:05

Haha, dat is de eeuwige discussie tussen de Friezen. Een bevriend Fries stel serveerde op hun bruiloft oranjekoek en hebben wekenlang discussie gehad over of deze met slagroom of met crème moest worden besteld. Met andere woorden: als zelfs de echte Friezen het er al niet over eens zijn hoe echte oranjekoek hoort te zijn, dan kan je van buitenstaanders ook niet verwachten dat ze het allemaal precies goed doen ;).

Beantwoorden
AN
Herman van Vliet 2022-05-28 07:02:36

Echte Friezen of de vraag wie wat lekkerder vindt. Slagroom is zoals gezegd niet origineel. Op oranje koeken werden hele gedichten geschreven. Dat kan alleen met botercreme.

Beantwoorden
HE
Herman van Vliet 2021-08-30 09:30:20

Wil je het antwoord van een voedselhistoricus? Met room sprongen de bakkers voorzichtig om, het bedierf vrij snel. Daarom werd er vanouds boter crème gebruikt. Dit was ook handig, want vaak werden er teksten op Oranjekoeken gespoten. Soms gedichten, soms wensen. Dus slagroom is een verdere 'verluxing' van de koek, maar origineel is het niet.

Beantwoorden
HE
Rutger 2021-09-13 08:41:43

Leuk om te horen! Dat wist ik ook niet! Dankje!

Beantwoorden
Rutger 2017-07-10 00:44:02

Wat grappig om te horen! Nooit geweten dat het zo'n discussiepunt is. Maar volgens mij zij beide opties lekker, dus altijd genieten!

Beantwoorden
Willemijn 2016-07-15 20:25:34

Nee dat is volgens mij geen botercreme. Wat voor crème wel, dat weet ik eigenlijk niet......nou ja.... lekkere crème ;-)

Beantwoorden
WI
Ramona - A Dutchie Baking 2016-08-06 17:21:50

Ik denk dat Willemijn (stevige) banketbakkersroom bedoelt! Botercrème vind je bijna nooit op oranjekoek (en zo ja dan zou dat eigenlijk verboden moeten worden ;)). Er is een mooi boek met oranjekoeken van verschillende Friese bakkers en dan zie je dat iedereen zijn/haar eigen stijl heeft. Je kunt dus best variëren!

Beantwoorden
RA
Rutger 2016-08-07 12:55:13

Hoi! Dat boek heb ik wel eens ingekeken, leuk om te zien hoe elke bakker zijn eigen handtekening geeft aan de oranjekoek. Lekker idee om er een stevige banketbakkersroom om te doen! Dankje voor je tip!

Beantwoorden
Mieke 2016-07-14 16:52:28

dat was ook mijn eerste gedachte........... als ik hem ga maken, dan ook met crème .

Beantwoorden
MI
Lotte 2016-11-16 07:48:36

Afgelopen weekend deze oranjekoek gemaakt voor mijn familie, ik ben een echte fries en weet dus hoe oranjekoek hoort te proeven. Deze was echt mierzoet , en net een blok beton, helaas geen succes :(

Beantwoorden
LO
Rutger 2016-11-17 12:45:19

Jammer om te horen. Saakje is ook een echte Fries en dit is haar familierecept. Zelf heb ik deze koek niet als een blok beton ervaren.

Beantwoorden
Petra 2017-03-01 16:09:31

Hoi Rutger,
Ik wil deze koek graag maken, maar kan geen anijszaadjes vinden, kan ik ook anijspoeder gebruiken en zo ja, hoeveel dan (ook twee theelepels?)

Beantwoorden
PE
Liset 2018-03-25 10:49:57

Van verstegen heb je een potje gemalen anijszaad. Staat bij kruiden.

Beantwoorden
LI
Maren 2017-06-29 21:39:37

Bij mij was het resultaat prima met anijspoeder. :)

Beantwoorden
MA
Gerda 2017-09-29 11:25:56

Hoeveel heb je gebruikt?

Beantwoorden
GE
Maren 2017-06-29 21:37:54

Beste Rutger, Saakje en lezers,
Deze oranjekoek heb ik deze week gemaakt en hij is weliswaar mierzoet maar wel zoals oranjekoek behoort te zijn. Ik had de volle 75ml water gebruikt omdat het niet echt plakkerig werd zoals in het recept stond aangegeven, maar na een paar uur rust in de koelkast was het toch nog eeg plakkerig.
Mijn vriend, een kritische oranjekoek fan was er helemaal weg van. Alleen had bij mij het glazuur meer vocht kunnen hebben, dit was te knapperig geworden.
De slagroom heb ik wat aangevet met mascarpone (30%) en op het moment van serveren opgespoten.
Bedankt voor het delen van dit lekkere recept.

Beantwoorden
MA
Rutger 2017-07-03 08:05:22

Leuk om te horen dat de koek in de smaak viel bij jullie!

Beantwoorden
Anne 2017-07-22 18:13:38

Klopt het dat het amandelspijs best wel nat en zuur is? Het smaakt een beetje naar plakkerige citroenlimonade.

Beantwoorden
AN
Rutger 2017-07-23 12:30:46

Hoi Anne. Saakje gebruikt in haar amandelspijs het sap van een halve citroen, zelf gebruik ik liever de rasp. Vandaar dat het spijs wat natter en zuurder is dan je wellicht gewend bent. Voor een volgende keer zou je ook de rasp kunnen gebruiken van 1/4 citroen.

Beantwoorden
Madeleine 2017-11-05 12:44:15

Bij gebrek aan anijspoeder/zaad heb ik fijngemalen muisjes gebruikt en een beetje minder suiker in het deeg gedaan, smaakte top!!

Beantwoorden
MA
Crystal 2018-01-08 15:03:29

Hallo Rutger,
Ik wil binnenkort deze recept ook proberen, maar kan geen anijszaadjes vinden. Heb jij enig idee waar ik kan kopen of bestellen? En... echte slagroom hoort er wel op ?, geen creme.

Beantwoorden
CR
Sjoerdtje van der moolen 2021-08-30 03:08:56

In friesland hebben wij creme op de oranjekoek, maar de laatste jaren ook slagroom.
Ik ben niet zo cremeachtig, maar voor de oranjekoek vind ik creme lekkerder.

Beantwoorden
SJ
Rutger 2018-01-09 08:24:16

Hoi! Bij sommige (grote) supermarkten verkopen ze het. Anders wellicht bij een toko of online, bijvoorbeeld bij Pit & Pit.

Beantwoorden
Allette 2018-03-07 11:19:31

Hallo, ik zou graag een oranjekoek met oranje glazuur willen maken, wie heeft tips voor het maken van oranje glazuur?

Beantwoorden
AL
Nataschs 2021-01-22 14:49:21

Woitte glazuur maken en dan vloeibare oranje kleurstof erdoor. Werkt prims

Beantwoorden
NA
Liset 2018-03-25 10:47:58

Bij mij werd de koek niet niet zo hoog. Tips hoe ik dat voor elkaar kan krijgen?

Beantwoorden
LI
Rutger 2018-03-26 17:48:01

Je kunt iets meer bakpoeder gebruiken. Of een wat kleinere vorm.

Beantwoorden
Edwin 2018-05-11 14:00:05

Fantastisch recept. Ik ben overladen met complimentjes op de verjaardag van mijn vrouw. Maar ook ik kom geen anijs vinden. Heb steranijs gebruikt, smaakte verrassend goed. Slagroom ipv crème voor mij, maar ook binnen onze familie altijd dezelfde discussie over wat nou hoort..

Beantwoorden
ED
Ingrid 2018-08-03 17:01:48

Hoi Rutger,

Welk formaat eieren gebruik jij altijd, of is dat per recept anders.

Beantwoorden
IN
Rutger 2018-08-06 13:18:47

Hoi! Het zijn altijd M-eieren.

Beantwoorden
Ingrid 2018-08-09 16:02:22

Dank je.

Beantwoorden
IN
Jelle Hielkema 2018-09-28 17:27:22

Beste Rutger,
Nog een reactie op de Fryske Oranjekoeke. Het Anijszaad kun je kopen bij Toko's ik gebruik altijd de gemalen versie. Verder gebruik ik geconfijte sinasappel voor de lekkere smaak van de koek.
Ook bij ons thuis is de Oranjekoek een favoriete traktatie bij feestelijkheden.
Vriendelijke groet Jelle

Beantwoorden
JE
Rutger 2018-10-01 09:23:18

Gekonfijte sinaasappelschil is inderdaad een heerlijke toevoeging!

Beantwoorden
christine 2020-01-04 13:26:18

hoi rutger,

Ik heb geen bessensap in huis wat kan ik dan gebruiken voor het glazuur?

groetjes christine

Beantwoorden
CH
Rutger 2020-01-06 18:01:15

Voor de mooiste kleur gebruik je bessensap, eventueel kun je ook rode aanmaaklimonade of een beetje kleurstof gebruiken.

Beantwoorden
Annelies 2020-04-26 15:20:44

Hallo Rutger, Helaas, mijn spijs leek in geen enkel opzicht op spijs... Misschien moet je 'sap' even in 'rasp' veranderen?

Groeten Annelies

Beantwoorden
AN
Rutger 2020-04-29 10:46:38

Hoi,
Aangezien ik dit recept letterlijk zo uit het bakboek van Saakje heb overgenomen kan ik er niet zomaar iets in veranderen. Tot nu toe gaat het altijd prima met het sap. Tijdens het bakken wordt het spijs weer iets steviger, dus mag het best wat plakkerig zijn voordat het de oven in gaat.

Beantwoorden
Marieke 2020-07-05 15:10:35

Huh? Op 23 juli 2017 gaf je aan dat je zelf rasp gebruikt...

Beantwoorden
MA
Rutger 2020-07-06 16:39:08

Excuus, dat klopt inderdaad. Saakje gebruikt het sap in haar recept, zelf gebruik ik meestal enkel de rasp. Als je spijs te dun was, gebruik dan de rasp in plaats van het sap.

Beantwoorden
Anita 2020-04-27 14:05:50

Heerlijk!

Beantwoorden
AN
Ingrid Gorter Venema 2021-04-25 10:29:24

Rutge, de advertentie van XS4ALL overruled jouw tekst. En het is niet weg te krijgen

Beantwoorden
IN
Rutger 2021-04-26 12:54:40

Dat is heel vervelend. Dank voor het melden, ik ga het doorgeven aan de partij die voor mij de advertenties beheert.

Beantwoorden
Olga 2021-09-16 14:11:41

Dit is echt een geweldig recept, de gelukkigen die hem hier mochten eten vonden hem unaniem lekkerder dan bij de bakker :-) Ik had altijd o.b.v. amandelmeel gebruikt en de koek was lekker zacht/smeuïg.

Ik zou de oranjekoek ook eens glutenvrij willen proberen, wat adviseer je me dan?

Beantwoorden
OL
Rutger 2021-09-20 07:42:38

De makkelijkste manier is om een glutenvrije bloemmix te gebruiken die geschikt is voor patisserie.

Beantwoorden
Theo Nijman 2021-10-31 14:27:43

Wauw! In 1 hap ging ik 30 jaar terug in de tijd. Ik zat weer als tiener met m'n ouders aan de keukentafel van de caravan op de camping in Bakhuizen. De smaak was precies zoals ik het in m'n gedachten had.
De eerlijkheid gebied me te zeggen dat ik het mezelf wel wat makkelijk gemaakt heb door kant en klare spijs te kopen maar dat mocht de pret niet drukken.
Super recept, Tnx

Beantwoorden
TH
Vera Temmerman 2022-03-06 13:37:03

Hoe lang hoe heet in een hetelucht oven? Had 30 minuten op 139 graden en onderkant midden niet gaat. Tips graag!!

Beantwoorden
VE
Vera Temmerman 2022-03-07 17:41:45

Dezelfde temperatuur en tijd maar dan in een stoomoven schaal (gaatjes onderin) en nog op een extra rooster was de oplossing! Top!

Beantwoorden
VE
Rutger 2022-03-07 15:02:48

Alles over de oventemperaturen lees je hier: https://rutgerbakt.nl/faq-veelgestelde-vragen/

Beantwoorden
Vlinder 2022-04-27 15:17:24

Recept gemaakt, maar met 1 tl gemalen anijs zodat het niet zou overheersen brrrrr. Smaakt heerlijk en doet denken aan die van een Friese supermarkt.
Bij het bakken gelukkig op mijn gevoel vertrouwd en nog 15 minuten langer de koek gebakken, anders was hij hartstikke ongaar geweest. Ik gebruikte een brownie bakvorm, vers gemalen amandelen en citroen sap. Na het bakken heb je dan nog een behoorlijk smeuïge spijs. Wellicht volgende keer toch citroenschil icm beetje sap.
Ik ben blij dat ik het erop gewaagd heb en nu een lekkere koek heb. Bij te veel anijs eet ik het echt niet op!

Beantwoorden
VL
M. Kielstra 2022-06-09 14:31:17

Supermarkt??? Altijd bij een goeie bakker kopen.

Beantwoorden
M.
Henny 2022-05-27 20:38:16

Als afsluiting van een Hollands buffet van de zomer hier in het Buitenland wil ik je recept gebruiken voor Oranje koek. Nu vroeg ik me af, kan je deze koek ook van te voren bakken en invriezen. Zodat je hem na het ontdooien alleen glazuur,slagroom en vruchten er nog op hoeft te doen. Graag zou ik van je horen hoe of wat.Alvast bedankt.

Beantwoorden
HE
Rutger 2022-05-29 20:55:28

Volgens mij kan dat prima. Maar als je het echt zeker wilt weten zou ik het eerst een keer uitproberen.

Beantwoorden

U kunt niet meer reageren.