Volg Rutger Bakt:

Recept: Oranjekoek

13 juli 2016 | Koek & koekjes, Recepten, Taart & gebak | 22 reacties

Oranjekoek

 

Eerder schreef ik deze review over Saakje’s zoete bakboek. Een recept wat mij erg opviel was de oranjekoek van Saakje. Niet alleen omdat ik het nog nooit zelfgebakken heb, ook omdat ik nog nooit echt lekkere geproefd had. Na het bakken van dit recept is dat veranderd, deze oranjekoek is echt heel lekker en zeker de moeite waard om te bakken! Saakje is een echte Fries en dit is één van haar favoriete recepten uit het boek. En dat laatste begrijp ik heel goed!

 

Ingrediënten

Voor het deeg

  • 350 gr bloem
  • 200 gr lichtbruine basterdsuiker
  • 1 tl bakpoeder
  • 30 gr roomboter
  • 1 ei
  • 50-75 ml water
  • 2 tl anijszaadjes
  • 1 tl nootmuskaat
  • 1 sinaasappel, rasp
  • snuf zout

Voor het spijs

  • 150 gr amandelmeel
  • 150 gr kristalsuiker
  • 1 ei
  • ½ citroen, sap

Voor het glazuur

  • 1 el bessensap
  • 100 gr poedersuiker

Voor de versiering

  • 200 ml slagroom
  • 25 gr suiker
  • vruchtjes of gekonfijte sinaasappelschil als garnering

 

Bereiding: Oranjekoek

Bekleed een vierkante bakvorm van ongeveer 22 centimeter met bakpapier. Als je de vorm van tevoren licht invet, dan verschuift het papier minder. Maak een samenhangend deeg door alle ingrediënten voor het deeg door elkaar te mengen. Dit kan goed met een staande mixer en anders maak je het begin met een handmixer en kneed je het vervolgens door met de hand. Het deeg is wat plakkerig, maar dat hoort zo. Verpak het deeg in plasticfolie en leg het in de koelkast.

Maak ondertussen het amandelspijs door de gemalen amandelen te mengen met de suiker, het ei en het citroensap. Als je er de tijd voor hebt, zou ik het spijs een dag eerder maken, dan is het beter van smaak.

Verwarm de oven voor op 165 ᵒC. Verdeel het deeg in twee stukken. Bestuif het aanrecht met een beetje bloem en rol de helft van het deeg uit tot de grootte van de bakvorm. Bekleed de bodem van de bakvorm met de deegplak en verdeel het amandelspijs hier overheen. Rol nu ook de andere helft van het deeg uit, leg dit voorzichtig op de spijslaag en druk het een beetje aan. Probeer de koek zo vlak mogelijk te krijgen, zodat je het glazuur er straks netjes op kunt smeren. Bak de koek in 30 minuten gaar. Laat je niet verleiden om de koek langer in de oven te laten staan, omdat hij nog niet verkleurd is. De bovenkant blijft vrij bleek.

Maak nu het glazuur. Roer het bessensap samen met de poedersuiker door elkaar. In het begin lijkt de hoeveelheid poedersuiker waarschijnlijk teveel om er een mooi glazuur van te maken, maar als je het goed mengt, komt het goed. Het glazuur mag niet te dun zijn, omdat het dan transparant opdroogt. Smeer het glazuur met een paletmes over de koek, verdeel het netjes en laat het opdrogen.

Als de koek goed is afgekoeld en het glazuur is opgedroogd, kun je de slagroom met de suiker opkloppen. Versier de koek met wat toefjes slagroom en garnituur naar keuze. Snijd de koek in 16 mooie stukken. Eventueel kun je de randen van de oranjekoek wegsnijden, zodat hij er mooi strak uitziet. En zodat je zelf even kunt voorproeven, natuurlijk.

Nieuwsgierig geworden naar Saakje’s zoete bakboek? Kijk hier voor meer informatie!

 

Saakje's zoete bakboek

Foto’s: Erik Spronk

 

Vorige post Volgende post

Bekijk ook:

22 reacties

  • Beantwoorden M de Bondt 13 juli 2016

    heb je voor de spijs niet amandelen nodig ipv amandelmeel?

    • Beantwoorden Rutger 13 juli 2016

      Hoi! Het kan met beide. Bij amandelmeel zijn de amandelen al gemalen, daar heeft Saakje bij dit recept voor gekozen. Zelf maak ik spijs meestal wel van hele amandelen, maar er is weinig smaakverschil.

  • Beantwoorden silvia 13 juli 2016

    ik kan alleen zelfrijzend amandelmeel in de winkel kopen kan ik die ook gebruiken ???

    • Beantwoorden Rutger 13 juli 2016

      Hoi, nee dat kan zeker niet. Dat is totaal wat anders. Je kunt ook gewoon hele amandelen gebruiken en die fijnmalen, of langs een natuurwinkel.

  • Beantwoorden silvia 13 juli 2016

    dank je wel ik had wel een vermoedde dat het totaal wat anders is maar bak nog niet zolang vandaar mijn twijfel en welke bessensap kan ik het beste gebruiken ???

    • Beantwoorden Rutger 13 juli 2016

      Bij de bakproducten staat vaak ook bessensap in een klein flesje, die heb ik gebruikt.

  • Beantwoorden Lianne 13 juli 2016

    Ik ben enorm benieuwd hoe het smaakt, ik heb het nog nooit gegeten en denk ook niet dat dit echt iets is wat ik lekker vindt. Eigenlijk moet ik het dan toch maar een keer gaan maken. 🙂

    • Beantwoorden Rutger 14 juli 2016

      Het is echt lekker! Zeker het proberen waard!

  • Beantwoorden Charlotte 13 juli 2016

    Jahaaa Saakje maakt echt lekker spul! Ze heeft ook de catering gedaan voor het 25 jarig huwelijk voor mijn ouders en een bevriend stel 🙂 Haar citroentaart is echt legendarisch <3

  • Beantwoorden Corina 13 juli 2016

    Leuk recept 😀
    Ik ben zelf een echte Frys en eet het graag.
    Moet het vaak voor vrienden buiten Friesland meenemen.
    De oranjekoek die ze daar kunnen kopen vinden ze niet lekker.
    Nu kan ik een eigen gebakken oranjekoek meenemen.
    Kijken of ik net zo lekker bak als een bakker 😀

  • Beantwoorden Je@net 14 juli 2016

    Yummie…ben dol op oranjekoeken, dus dit recept komt zeker op mijn to do list om nog deze vakantie te gaan bakken!

  • Beantwoorden Willemijn 14 juli 2016

    Als geëmigreerde importfries moet ik deze natuurlijk een keer bakken. Ik vind alleen dat op oranjekoek geen slagroom hoort maar crème……dus eerst een recept voor crème zoeken 😉

    • Beantwoorden Mieke 14 juli 2016

      dat was ook mijn eerste gedachte……….. als ik hem ga maken, dan ook met crème .

    • Beantwoorden Rutger 14 juli 2016

      Ik moet je heel eerlijk zeggen dat ik de echte nog nooit geproefd heb! Wat voor soort crème is dat dan? Een botercrème?

      • Beantwoorden Willemijn 15 juli 2016

        Nee dat is volgens mij geen botercreme. Wat voor crème wel, dat weet ik eigenlijk niet……nou ja…. lekkere crème 😉

        • Beantwoorden Ramona - A Dutchie Baking 6 augustus 2016

          Ik denk dat Willemijn (stevige) banketbakkersroom bedoelt! Botercrème vind je bijna nooit op oranjekoek (en zo ja dan zou dat eigenlijk verboden moeten worden ;)). Er is een mooi boek met oranjekoeken van verschillende Friese bakkers en dan zie je dat iedereen zijn/haar eigen stijl heeft. Je kunt dus best variëren!

          • Rutger 7 augustus 2016

            Hoi! Dat boek heb ik wel eens ingekeken, leuk om te zien hoe elke bakker zijn eigen handtekening geeft aan de oranjekoek. Lekker idee om er een stevige banketbakkersroom om te doen! Dankje voor je tip!

  • Beantwoorden Lotte 16 november 2016

    Afgelopen weekend deze oranjekoek gemaakt voor mijn familie, ik ben een echte fries en weet dus hoe oranjekoek hoort te proeven. Deze was echt mierzoet , en net een blok beton, helaas geen succes 🙁

    • Beantwoorden Rutger 17 november 2016

      Jammer om te horen. Saakje is ook een echte Fries en dit is haar familierecept. Zelf heb ik deze koek niet als een blok beton ervaren.

  • Beantwoorden Petra 1 maart 2017

    Hoi Rutger,
    Ik wil deze koek graag maken, maar kan geen anijszaadjes vinden, kan ik ook anijspoeder gebruiken en zo ja, hoeveel dan (ook twee theelepels?)

  • Beantwoorden Bakken | Friese Oranjekoek – Maritpearl 2 maart 2017

    […] recept voor deze Oranjekoek is afkomstig van Heel Holland Bakt winnaar Rutger uit seizoen 1. Wie vind dit […]

    • Beantwoorden Petra 2 maart 2017

      @maritpearl

      Het recept voor deze Oranjekoek is, zoals Rutger duidelijk aangeeft, van Saakje, uit haar zoete bakboek.

    Laat een reactie achter