Volg Rutger Bakt:

Recept: Jamrepen

24 augustus 2016 | Koek & koekjes, Recepten | 16 reacties

Jamrepen

 

Dit is zo’n lekker en simpel recept! Ik ben er zelf heel erg fan van omdat je het namelijk met verschillende soorten jam kan maken. Soms gebruik ik mijn zelfgemaakte jam er voor, maar ik vind het ook heel leuk om al gemaakte jams erin te verwerken. Deze aardbeien-rabarjam zal er ook heel lekker in smaken!

Met welke jam zou jij deze repen willen bakken?

 

Ingrediënten

Voor het deeg

  • 125 gr boter, op kamertemperatuur
  • 75 gr witte basterdsuiker
  • 150 gr bloem
  • 2 tl bakpoeder
  • ¼ tl zout
  • 1 eidooier

Verder nodig

  • boter, om in te vetten
  • 200 gr jam naar keuze (op de foto staan de repen met aardbeienjam)

 

Bereiding: Jamrepen

Verwarm de oven voor op 175 °C. Vet een vierkante bakvorm van 20 centimeter doorsnede in en bekleed de bodem en twee zijkanten van de vorm met een stuk bakpapier.

Doe alle ingrediënten voor de bodem in een kom en kneed dit tot een soepel deeg. Doe 2/3e van het deeg in de bakvorm en druk het met natte vingers gelijkmatig uit. Bak de bodem in ongeveer 15 minuten licht goudbruin. De zijkanten zullen omhooggaan en het midden zal weer wat instorten, maar dat is hierbij normaal en het maakt het vullen alleen maar makkelijker.

Laat de bodem afkoelen en roer intussen de jam los. Verdeel de jam gelijkmatig over de bodem. Maak van het overgebleven deeg kleine bolletjes en verdeel deze over de jam. Zet de vorm nog 20 tot 25 minuten in de oven tot het deeg mooi goudbruin gebakken is.

Laat de koek volledig afkoelen en haal deze daarna met behulp van het bakpapier uit de vorm. Snijd de koek in 12 gelijke koekrepen.

 

Jamrepen

Foto’s: Erik Spronk
Vorige post Volgende post
In september komt Het hartige bakboek uit! Reserveer het hier!

Bekijk ook:

16 reacties

  • Beantwoorden Je@net 24 augustus 2016

    Ziet er weer heerlijk uit. Dat ga ik binnenkort eens uit proberen. Even wachten tot het weer ander weer wordt :o)

  • Beantwoorden Rineke 24 augustus 2016

    Ik heb nog een paar potjes jam van jostabessen en kruisbessen uit eigen tuin. Daar ga ik ze dit weekend mee maken.

    • Beantwoorden Rutger 24 augustus 2016

      Wat leuk die jam van jostabessen! Nog nooit geproefd! Ben benieuwd wat je van de jamrepen vindt!

  • Beantwoorden Riet 24 augustus 2016

    Hoe lang blijft de koek goed?

    • Beantwoorden Rutger 24 augustus 2016

      Een paar dagen gaat prima. Niet te lang, door het vocht in de jam wordt de koek dan wel wat zachter.

  • Beantwoorden lotte 24 augustus 2016

    Eens een keer wat anders dan altijd maar die standaard koekjes als tussendoortje! Jamrepen lijkt me heerlijk om te maken. Bedankt

  • Beantwoorden Marijke 25 augustus 2016

    Kan ik deze koeken ook invriezen?

    • Beantwoorden Rutger 26 augustus 2016

      Ik zou het niet doen, ze worden er niet lekkerder op.

  • Beantwoorden Riet 26 augustus 2016

    Maar na een dag zijn ze nog wel knapperig?

    • Beantwoorden Rutger 26 augustus 2016

      Op de dag zelf zijn ze het knapperigst natuurlijk, dat wordt al snel wat minder.

  • Beantwoorden Anke 26 augustus 2016

    Ziet er weer super lekker uit, Rutger. Deze ga ik zeker ook is een keertje maken als het weer wat minder warm is. Bedankt voor je recepten steeds!

  • Beantwoorden Nicole 8 september 2016

    Deze ga ik zeker maken, ik heb heerlijke sinaasappeljam uit Frankrijk meegenomen en binnenkort weer appelgelei van ons appelboompje. Ben heel benieuwd!

  • Beantwoorden h de visser 14 september 2016

    ik heb het gisteren uitgeprobeerd heb minder jam er op gedaan en heb dubbel deed gebruikt omdat ik grote bak had waarop ik het wou doen . het is niet zo goed gelukt, smaakt wel maar wel erg zoet . en ik dacht dat het stevig koekje zou zijn maar is zacht. volgen de keer wil ik wat anders uit proberen

    • Beantwoorden Rutger 14 september 2016

      Wat jammer om te horen dat ze niet zo goed bevielen. De repen horen niet heel knapperig te zijn, dat kan ook niet door het vocht dat in de jam zit. Als je ze te zoet vind kan je halfzoete jam gebruiken (bijvoorbeeld gemaakt met geleisuiker speciaal) of iets minder suiker door het deeg doen. Let er bij dat laatste wel op dat de suiker in het deeg ook voor de knapperigheid zorgt, dus met minder suiker wordt de koek waarschijnlijk wel wat minder knapperig.

  • Beantwoorden Pauline Doog 27 januari 2017

    Hi Rutger. Ik heb de koekjes uitgeprobeerd. Ik ben lid van een ROPArun team en wij verkopen heel veel dingen voor ons goede doel. Zo maakt een mevr. voor ons meer dan 1000 potjes jam in de meest bijzondere soorten. Ze heeft pas een orkonde gewonnen van de lekkerste jam uit het groene hart. Dat geeft aan dat de jam heel lekker is. Wij laten de jam vaak proeven op een cracker als we de potjes aan het verkopen zijn. Nu bedacht ik door jou recept, ik kan er ook koekjes van maken. Dat is ook leuk en lekker om te laten proeven. Ik vind het een super goed recept. De koekjes met jam zijn heerlijk, de jam komt goed tot zijn recht en de koekjes worden dus gebruikt om zoveel mogelijk jam voor het goede doel te verkopen. Super toch!

    • Beantwoorden Rutger 1 februari 2017

      Wat superleuk! En voor een goed doel! Je zou zelfs het recept voor de jamrepen bij de postjes jam kunnen meegegeven. Heel leuk!

    Laat een reactie achter