Volg Rutger Bakt:

Recept: Hamburgerbroodjes

14 augustus 2016 | Brood, Recepten | 15 reacties

hamburgerbroodjes

 

Alweer bijna twee jaar geleden bracht Levine van Doorne het boek Brood uit eigen oven uit. Een prachtig en overzichtelijk boek met duidelijk beschreven broodrecepten. Vele bekende recepten staan in het boek beschreven. Denk daarbij aan krentenbollen, chocoladebroodjes, stokbrood, vlechtbrood en puntbroodjes. Eén van mijn favorieten zijn deze hamburgerbroodjes, ze maken je hamburger zoveel lekkerder! Als ik deze broodjes bak maak ik vaak de dubbele hoeveelheid, ze zijn prima in te vriezen voor later gebruik!

 

Ingrediënten

Voor het deeg

  • 500 gr tarwebloem
  • 6 gr droge gist
  • 10 gr zout
  • 25 gr zonnebloemolie
  • 50 gram ei, op kamertemperatuur
  • 275 gr volle melk, 20 – 25 ᵒC

Verder nodig

  • Zonnebloemolie
  • Sesamzaadjes

 

Bereiding: Hamburgerbroodjes

Deeg in een standmixer kneden: Doe alle ingrediënten voor het deeg in de kom en kneed alles in 10 -15 minuten tot een soepel deeg dat goed van de wand van de kom loslaat. Het deeg is goed gekneed als je er een vliesje van kunt trekken.

Deeg met de hand kneden: Doe alle ingrediënten voor het deeg in een kom en roer door elkaar tot alles goed gemengd is. Stort het deeg op de werkplek en kneed alles in ongeveer 20 minuten tot een soepel deeg. Weersta de neiging om bloem toe te voegen, het deeg wordt tijdens het kneden vanzelf minder plakkerig! Het deeg is goed gekneed als je er een vliesje van kunt trekken.

Eerste rijs: Vorm een bal van het deeg en leg de deegbal in een licht met zonnebloemolie ingevette kom, 1 x draaien zodat alle kanten met een beetje olie bedekt zijn. Dek de kom af met ingevet plasticfolie of een douchemuts en laat het deeg op kamertemperatuur in ongeveer 60 minuten in volume verdubbelen. Het deeg is goed gerezen als je er met een vinger in prikt en het gat blijft staan.

Vormen: Stort het deeg op een licht met zonnebloemolie ingevette werkplek en duw de lucht eruit. Verdeel het deeg met een deegsteker in 9 gelijke stukken. Bol de stukjes deeg op en laat ze afgedekt met ingevet plasticfolie 15 minuten rusten. Druk ieder deegbolletje met de palm van je hand plat. Als het niet in één keer lukt, laat het deeg dan nog even liggen en druk het dan opnieuw plat. Bestrijk of besproei de bovenkant van de deegstukjes met water en strooi er sesamzaadjes over. Druk de sesamzaadjes met je hand vast in het deeg. Leg de deegstukjes een paar centimeter uit elkaar op een bakplaat en dek ze af met ingevet plasticfolie.

Tweede rijs: Laat de broodjes op kamertemperatuur in ongeveer 1 uur tot bijna in volume verdubbelen. Ze zijn goed als je er met een (natte) vinger op drukt, de afdruk even blijft staan en dan langzaam terugveert.

Oven voorverwarmen: Verwarm tijdens de tweede rijs de oven voor op 220 ᵒC (boven- en onderwarmte). Als je met hete lucht wilt bakken, verlaag dan de temperatuur met 20 ᵒC of volg de gebruiksaanwijzing van de oven.

Bakken: Bak de broodjes in ongeveer 15 minuten gaar en bruin. Leg de broodjes direct na het bakken op een rooster en laat ze afkoelen.

Nieuwsgierig geworden naar Brood uit eigen oven? Kijk hier voor meer informatie!

 

de perfecte hambirger

Foto’s: Erik Spronk
Vorige post Volgende post
In september komt Het hartige bakboek uit! Reserveer het hier!

Bekijk ook:

15 reacties

  • Beantwoorden Mariëlle in de Keuken 14 augustus 2016

    Deze broodjes zijn echt heerlijk. Ik bak ze ook regelmatig, net als andere broodjes van Levine. Ben erg benieuwd naar haar volgende boek 🙂

    • Beantwoorden Rutger 14 augustus 2016

      De recepten van Levine zijn heel fijn ja! Ik kijk ook zeker uit naar haar volgende boek!

  • Beantwoorden Demi | DE KOOKFABRIEK 14 augustus 2016

    Dit lijkt me echt leuk om een keer zelf te maken! Ze lijken sowieso lekkerder dan de supermarkthamburgerbroodjes

  • Beantwoorden Anita Kriele 14 augustus 2016

    Ook lekker in de zuurdesemvariant. Die staat in mijn Levine top-3. Niks zuurs aan: gewoon lekker luchtig, niet papperig en vol van smaak. Met een voordeegje ook vrij eenvoudig te maken.

    • Beantwoorden Rutger 14 augustus 2016

      Klinkt ook heel lekker! Die ga ik ook maar eens bakken! Thnx!

  • Beantwoorden Mariska 14 augustus 2016

    Ziet er heerlijk uit! Die ga ik binnenkort proberen te maken. Hoeveel dagen ongeveer kan je de broodjes die je over hebt bewaren? Kan je ze ook invriezen?

    • Beantwoorden Rutger 15 augustus 2016

      Zelfgebakken brood vind ik de dag van het bakken toch altijd het lekkerst, maar de dag erna kan ook nog prima (zeker als je de broodjes nog even op de grill legt voordat je ze belegt). De broodjes zijn heel goed in te vriezen, dat doe ik ook altijd!

  • Beantwoorden Wouter 18 november 2016

    Negen broodjes van 500g bloem? Zou er zeker twaalf van maken.

    • Beantwoorden Rutger 18 november 2016

      Van mij mag een hamburgerbroodje wel lekker groot zijn 🙂 En van Levine ook gelukkig. Maar je kan ze natuurlijk ook kleiner maken.

  • Beantwoorden Sanne 11 februari 2017

    Hoi,

    Wanneer vries je de broodjes in? Halfgebakken of bijna volledig gebakken?

    • Beantwoorden Rutger 13 februari 2017

      Ik vries ze in als ze volledig zijn gebakken. En dan voor gebruik laten ontdooien en nog kort oppeppen of roosteren.

  • Beantwoorden Lonneke 29 maart 2017

    Vandaag gebakken…. Het huis ruikt heerlijk! Ga zodadelijk kikkererwtenburgers maken voor erop, maar kan eigenlijk niet wachten. Ben zo benieuwd hoe de broodjes smaken! Fijn en makkelijk recept. Ik kneed altijd met de hand en dat ging heel goed. Ben wel blij dat er specifiek bij stond om geen extra bloem toe te voegen! Die neiging had ik echt in het begin. De tijden kloppen ook prima: 20 minuten kneden heb je echt nodig, 2x een uur rijzen ook. Ik heb al zin in de avondmaaltijd! Bedankt!

    • Beantwoorden Rutger 31 maart 2017

      Goed om te horen! Geniet er van!

  • Beantwoorden Wil 28 mei 2017

    Hi Rutger,
    Tarwebloem is dat gewone bloem ?

  • Laat een reactie achter