Volg Rutger Bakt:

Recept: Gekarameliseerde appel

31 maart 2016 | Basisrecepten, Recepten | 9 reacties

gekarameliseerde appel

 

Dit basisrecept voor gekarameliseerde appel is heel handig om te hebben en kan voor verschillende gerechten gebruikt worden. De ingrediënten hiervoor heb ik eigenlijk altijd wel in huis, waardoor ik regelmatig terugval op dit recept. Het is lekker met ijs, kwark of yoghurt, maar ook als taarttopping of op een pannenkoek. Moeilijk is het niet, de moeite waard zeker wel!

 

Ingrediënten

  • 15 gr boter
  • 2 appels, geschild en in stukjes
  • 25 gr suiker
  • ¼ tl kaneel
  • ¼ citroen, sap

 

Bereiding: Gekarameliseerde appel

Verwarm een koekenpan op middelhoog vuur en smelt de boter hierin. Voeg de appelstukjes, suiker, kaneel en het citroensap toe en meng alles door elkaar. Bak de appelstukjes ongeveer 5 minuten op een middelhoog vuur. Je zult zien dat de suiker zal gaan karameliseren en een mooi laagje om de appelstukjes vormt. Voeg een klein scheutje water toe als je denkt dat het proces te snel gaat. Haal de appel uit de pan als deze mooi karamelbruin zijn.

Serveer de gekarameliseerde appel warm of afgekoeld.

 

Foto: Erik Spronk
Vorige post Volgende post
In september komt Het hartige bakboek uit! Reserveer het hier!

Bekijk ook:

9 reacties

  • Beantwoorden Marieke 4 oktober 2016

    Een collega heeft me gevraagd om wat te bakken voor zijn verjaardag. Dus ik wil een slof maken met deze spreek als topping, maar ik vroeg me af wat voor appels je hier het best voor kan gebruiken. Ik kan me voorstellen dat klassieke bakappels als goudreinetten te papperig worden in de pan… Wie weet raad?

    • Beantwoorden Rutger 5 oktober 2016

      Heerlijk als topping op een slof! Ik neem zelf meestal Jonagold, die geven een goed en lekker resultaat!

  • Beantwoorden Jose 20 november 2016

    Heerlijk, ook gewoon zo uit een schaaltje. Handig om oude rimpelige appels toch nog te eten.
    Ik gebruikte Elstar appels. Volgende keer maak ik dit als toetje met ijs en slagroom!
    Bedankt Rutger voor dit simpele, maar heerlijke recept.

    • Beantwoorden Rutger 20 november 2016

      Graag gedaan! En met peer is het ook heel lekker trouwens!

  • Beantwoorden Henriet 10 januari 2017

    Wat een heerlijk recept! Een pannenkoek met appel bakken mislukte altijd, nu heb ik dit recept al 2 keer gemaakt en het is geweldig! Dank je wel ?.

  • Beantwoorden Hubert Robroek 1 februari 2017

    Kan ik dat ook voor appeltaart gebruiken

    • Beantwoorden Rutger 3 februari 2017

      In een appeltaart wordt de appel nog gegaart tijdens het bakken. Ik ben bang als je daar deze appeltjes voor gebruikt dat de vulling wel heel zacht wordt.

  • Beantwoorden Prisje 20 mei 2017

    Hoi Rutger is dat 1/4 theelepel citroensap of 1/4 cup aub? Groetjes

    • Beantwoorden Rutger 26 mei 2017

      Hoi. Het is het sap van een kwart citroen.

    Laat een reactie achter