Volg Rutger Bakt:

Recept: De perfecte boterkoek

3 maart 2016 | Koek & koekjes, Recepten | 71 reacties

De lekkerste boterkoek

 

Soms kan zelfgebakken boterkoek hard of droog zijn, maar dat is bij deze zeker niet het geval! Net als die van de bakker is deze boterkoek binnenin heerlijk smeuïg en aan de buitenkant nog licht knapperig. Superlekker! En hij is ook nog eens heel makkelijk om te maken! Zelf bak ik hem in een vierkante (brownie)vorm, omdat ik hem dan gemakkelijk in blokjes kan snijden, maar je kan hem ook prima in een boterkoekvorm bakken. Schrik niet van de hoeveelheden boter en suiker, die maken deze boterkoek nou juist zo lekker. En gebruik alsjeblieft goede roomboter, die is echt van groot belang voor de uiteindelijke smaak! Geniet van dit perfecte comfortfood!

 

Ingrediënten

Voor het deeg

  • 375 gr bloem
  • 340 gr roomboter, op kamertemperatuur
  • 270 gr witte basterdsuiker
  • ¼ tl zout
  • ½ vanillestokje, merg en/of ½ citroen, rasp

Verder nodig

  • boter, om in te vetten
  • 1 ei, losgeklopt

 

Bereiding: De perfecte boterkoek

Verwarm de oven voor op 170 °C. Vet een vierkante vorm van 20 bij 20 centimeter in met boter en bekleed de bodem en twee zijkanten met bakpapier. Je kunt ook een ronde (boterkoek)vorm gebruiken met een doorsnede van 22 centimeter. Neem liever geen springvorm omdat je dan kans hebt dat de boter gaat lekken tijdens het bakken.

Doe alle ingrediënten voor het deeg in een kom en meng deze tot een samenhangend deeg. Doe het deeg in de vorm en druk dit plat, dat gaat het best met natte handen of de bolle kant van een natte lepel. Probeer de bovenkant goed glad te krijgen. Bestrijk het deeg met losgeklopt ei en kerf er met een vork een ruitjesmotief in. Bak de boterkoek 30 tot 40 minuten tot de bovenkant mooi bruin is. De boterkoek zal nog erg wiebelig zijn en niet gaar lijken, maar dit komt allemaal goed tijdens het afkoelen.

Druk nadat de boterkoek 10 minuten uit de oven is de zijkanten van de koek voorzichtig naar beneden met de bolle kant van een lepel, zodat de bovenkant van de koek overal even hoog is. Laat de boterkoek minimaal 6 uur afkoelen in de vorm en haal hem er dan met behulp van het bakpapier uit. Snijd de koek in stukjes.

 

Foto: Harold Pereira

 

 

 

Vorige post Volgende post

Bekijk ook:

71 reacties

  • Beantwoorden Linda 3 maart 2016

    Ik heb deze boterkoek vorige week voor het eerst gemaakt en hij is echt heerlijk en viel bij iedereen in de smaak. Lekker smeuïg en vol van smaak, precies zoals ik hm het lekkerst vind 🙂

  • Beantwoorden Sandra Bresser 3 maart 2016

    Een supergoed recept van een heerlijke boterkoek. Vorig week gemaakt. Alsof ie zo van de bakker kwam😀

    • Beantwoorden Rutger 3 maart 2016

      Wat leuk om te horen! Thnx!

  • Beantwoorden Tinekebo 3 maart 2016

    Haha , 6 uur laten afkoelen . Grapje zeker ? Dan is ie al bijna op hier !

    • Beantwoorden Rutger 3 maart 2016

      Hij wordt wel lekkerder als de boter weer goed gestold is ☺

      • Beantwoorden germaine 4 maart 2016

        dan moet je er meteen twee maken om het verschil te proeven…..

  • Beantwoorden Miranda 3 maart 2016

    Er staat en of schil van een citroen. Wat is het beste?

    • Beantwoorden Rutger 3 maart 2016

      Ik vind het met vanille erg lekker, maar met citroenschil wordt hij iets frisser. Eigenlijk is het allebei lekker!

  • Beantwoorden Annie 3 maart 2016

    Oventemperatuur 170° – is deze temperatuur voor een conventionele oven of wordt hier altijd heteluchtoven mee bedoeld? Mij is aangeraden om altijd de oven goed voor te verwarmen en daarna te schakelen naar onderwarmte voor heteluchtoven. Maar of dit een goed advies is??

    • Beantwoorden Rutger 3 maart 2016

      Hoi! Ik heb alle recepten voor een conventionele oven geschreven. Hetelucht zou ik iets lager zetten. Alleen onderwarmte lijkt mij geen goed idee.

  • Beantwoorden Yvette Noorlander 4 maart 2016

    Hij staat in de oven! Alleen bij gebrek aan witte basterdsuiker heb ik lichte basterdsuiker gebruikt.
    Ik ben heel benieuwd naar het resultaat…..

    • Beantwoorden Rutger 4 maart 2016

      Dat zal vast ook heel lekker zijn!

  • Beantwoorden Monica 5 maart 2016

    Ik heb de boterkoek net uit de oven staat nu af te koelen hij ruikt echt heerlijk kan niet wachten om em te proeven!!!!

  • Beantwoorden Marije 5 maart 2016

    Hoi Rutger,

    Hoeveel blokjes haal je hier ongeveer uit?

    • Beantwoorden Rutger 6 maart 2016

      Het ligt eraan hoe groot je ze snijdt, maar 40-50 blokjes haal je makkelijk.

  • Beantwoorden Arja 8 maart 2016

    Gauw gaan bakken, de vorige was wat aan de droge kant.

  • Beantwoorden Carla korpershoek 9 maart 2016

    Rutger ik ga mijn man toch zo een plezier doen met deze boterkoek, dit recept wordt opgeslagen en nooit meer verwijderd, hij is echt heerlijk!!! Heb hem nog nooit zo lekker gehad😊😊😊super bedankt rutger, heb al je boeken trouwens👍👍👍

    • Beantwoorden Rutger 11 maart 2016

      Super leuk om te horen! Thnx!

  • Beantwoorden Laura 15 maart 2016

    Vorige week deze boterkoek gebakken, super lekker!

    Ik bak heel vaak iets, en omdat mijn vriend niet zo van de zoete dingen is gaan mijn baksels mee naar m’n werk.
    Nadat ik deze boterkoek gebakken had, en de opmerking kreeg dat ik alweer veel te veel had gemaakt, stelde ik voor dat ik deze ook weer mee naar m’n werk zou nemen. Nadat hij toch maar een stukje geproefd had, werd hier werd hevig op geprotesteerd! Deze moest ik maar thuis laten, want dan hadden we de rest van de week tenminste wat lekkers in huis 😉

    Missie geslaagd 🙂 thnx Rutger voor het recept!

  • Beantwoorden Marjolein Goetgeluk 15 maart 2016

    Deze boterkoek is echt de lekkerste die ik ooit zelf heb gemaakt! Dankjewel voor het recept, dit is een blijvertje😍

    • Beantwoorden Rutger 16 maart 2016

      Wat leuk om te horen! Dankjewel!

  • Beantwoorden Pieta 28 maart 2016

    Dit is de lekkerste boterkoek die ik ooit gemaakt heb. Niet te zoet, niet te klef, niet te kruimelig, niet te hard… gewoon het perfecte recept. En de afkoelingstijd van zes uur was het wachten zeker waard. Heel erg bedankt. Dit recept wordt zeker bewaard. Bedankt.

  • Beantwoorden Marie-José 29 april 2016

    Vandaag deze Boterkoek gebakken, maar dan met rietsuiker, volkorenbloem 200 gr, amandelmeel 100 gr havermout 50 gr, kokos 25 gr en een vleugje gember, hij is goed gelukt en is heerlijk.

  • Beantwoorden Rien 4 mei 2016

    Ik heb jou boek de bakbijbel van mijn vrouw gehad met pakjesavond (als een kind zo blij) en heb al veel van jouw receptjes gemaakt, maar deze boterkoek blijft echt mijn favoriet! Trouwens… ook van alle visite.

    • Beantwoorden Rutger 7 mei 2016

      Superleuk om te horen! Geniet er van!

  • Beantwoorden Diny Albrechts 1 juni 2016

    Al verschillende keren de boterkoek gebakken, het is super lekker, nooit meer kopen maar zelf bakken

  • Beantwoorden Linda 8 juli 2016

    hoe kun je dit het beste bewaren (nadat het is afgekoeld), zodat het lekker vers blijft?

    • Beantwoorden Rutger 9 juli 2016

      Hoi! Je kunt hem luchtdicht op kamertemperatuur enkele dagen bewaren of invriezen.

  • Beantwoorden Shanna 17 juli 2016

    Hoi Rutger! Als ik de helft van dit recept wil maken, heb ik dan ook de helft van de baktijd nodig? Of blijft de baktijd gelijk?

    • Beantwoorden Rutger 17 juli 2016

      Hoi! Je hebt dan ook een kleinere bakvorm nodig, anders krijg je een dunne drogere boterkoek, en die is veel minder lekker! De baktijd blijft bij dezelfde dikte in een kleinere vorm ongeveer hetzelfde.

  • Beantwoorden Astrid keereweer 17 september 2016

    Ziet er super lekkker uit. Snel proberen. Ik heb toevallig van de week nieuwe Brownievorm gekocht van 20 bij 20. Kan geen toeval zijn. 😋😋😋

    • Beantwoorden Rutger 19 september 2016

      Dat is vast geen toeval! Geniet er van!

  • Beantwoorden Ans Fonville-de Wit 24 september 2016

    Hai Rutger waar zet je de boterkoek in de oven midden of boven. wil hem graag gaan bakken want alles lukt altijd maar boterkoek is altijd een verrassing.

    • Beantwoorden Rutger 24 september 2016

      Hoi! Hij mag in het midden van de oven! Schrik niet als hij nog wat wiebelt als de baktijd voorbij is, dat hoort zo!

  • Beantwoorden Ans Fonville-de Wit 24 september 2016

    Nog niet gebakken.

  • Beantwoorden Danielle 13 oktober 2016

    Heb je ook een variant glutenvrij? Of
    Kan je de bloem vervangen door glutenvrije bloem?

  • Beantwoorden Cornelieke 15 oktober 2016

    Heb deze boterkoek nu al meerdere keren gemaakt omdat hij zo ontzettend lekker is. Ook als je hem eerder eet smaakt ie prima. We proeven altijd gelijk en de rest eten we de volgende dagen op. Veel verschil heb ik er eerlijk gezegd niet geproefd. Hoe dan ook, gewoon heerlijk!!

  • Beantwoorden Diana 16 oktober 2016

    Dit is echt de lekkerste boterkoek die ik heb gemaakt. Al vele andere geprobeerd, maar dit is echt de lekkerste. Nu ook al meerdere keren gemaakt. Super bedankt!

  • Beantwoorden Jolanda Granström 28 oktober 2016

    Nu moet ik het proberen. Ik woon in Zweden dus kan niet kopen. Zou me benieuwen hoe mijn kinderen en man er gaat vinden. Moet morgen naar de winkel om de ingrediënten en kopen spannend.

    • Beantwoorden Rutger 31 oktober 2016

      Succes! Ben benieuwd wat ze er van vonden!

  • Beantwoorden Corina 3 november 2016

    Ik heb de boterkoek met bruine basterd suiker gemaakt, de koek word wat donkerder van kleur maar is net zo lekker als met witte basterd!
    Het voordeel van de bruine basterdsuiker is dat het beter is voor onze gezondheid en dat het minder chemische producties heeft doorstaan! Het is maar een klein weetje!😉

    • Beantwoorden Rutger 3 november 2016

      Wat leuk om te horen! Dankje! Heb je een artikel waar dat in staat? Heb er nog nooit van gehoor eigenlijk.

      • Beantwoorden Corina 2 februari 2017

        Ik heb het traject doorlopen van de obesitaskliniek en hier heel veel geleerd over alle chemische processen die sommige grondstoffen moeten doorstaan, hier werd ons uitgelegd over de bruine suiker en de processen die bruine suiker moet doorstaan om wit te worden! Hetzelfde geld voor alle margarine en halvarine merken, gewoon roomboter gebruiken, veel gezonder, het verhaal cholesterolverlagend is een fabeltje!

        • Beantwoorden Rutger 3 februari 2017

          Hoi Corina. Dankjewel voor je reactie. Ik kan het niet helemaal vinden in je reactie, maar voor boterkoek is echte boter wel het lekkerste. Anders zou het ook geen boterkoek meer zijn.

  • Beantwoorden Jose 17 november 2016

    De 6 uur wachten zijn begonnen😊 Dus vanavond stukje bij de koffie.
    Ik had een boterkoekvorm van 24 cm en heb hem 27 minuten in de oven gedaan.
    Ik hoop dat hij net zo lekker wordt als jouw blokjes!

  • Beantwoorden Jose 17 november 2016

    Toch alvast stukje genomen voor het eten, 6 uur zijn tenslotte om😊 En het is heeeeeerlijk!!!
    Het werkt dus ook goed met 24 cm vorm en iets kortere baktijd. Na het eten weer een stukje☺️

    • Beantwoorden Rutger 18 november 2016

      Leuk om te horen! Geniet er van!

  • Beantwoorden Jose 19 november 2016

    Toch nog even een vraagje, Rutger, over de heerlijke boterkoek: de structuur is wat korrelig, alsof de
    suiker niet goed is opgelost. Heb jij enig idee wat dat kan zijn of hoort het zo?
    Ik ben heel blij dat ik je blog heb ontdekt, alhoewel de weegschaal minder enthousiast is😀
    Ik zal vast nog veel andere recepten van je proberen.

    • Beantwoorden Rutger 20 november 2016

      Hoi Jose! Dat korrelige herken ik niet zo, basterdsuiker lost over het algemeen goed op en zou je na het bakken niet terug moeten proeven. Ik durf je niet te zeggen hoe het kan komen.

  • Beantwoorden lizet 30 november 2016

    beste rutger,

    klopt het dat in jouw recept geen ei in het deeg gaat van de boterkoek?
    meeste recepten van boterkoek gaat 1 ei in.
    ik wil jouw versie graag maken maar wil zeker weten dat ik het goed doe 😊

    gr lizet

    • Beantwoorden Rutger 30 november 2016

      Hoi Lizet! Dat klopt zeker! Ik heb er heel bewust voor gekozen om er geen ei door te doen, zo vind ik hem lekkerder. Alleen een losgeklopt ei voor het bestrijken van de bovenkant.

  • Beantwoorden lizet 30 november 2016

    oké helemaal duidelijk. ga de boterkoek morgen gelijk maken.

  • Beantwoorden Weekendleesdingenbla. – valhalla vertelt 17 december 2016

    […] en een keer gewone suiker in plaats van witte basterdsuiker en beide keren was ie zalig! HIER het […]

  • Beantwoorden Anita 17 december 2016

    Hi Rutger, boter koek gemaakt, fantastisch. Ik zit in Nieuw Zeeland en in de wijde omgeving, nul boterkoek. Bedankt voor je website, love it.

    • Beantwoorden Rutger 19 december 2016

      Superleuk om te horen! Dankjewel!

  • Beantwoorden Annemarie 13 januari 2017

    Beste Rutger, de perfecte boterkoek is niets teveel gezegd. Het beste recept ooit voor boterkoek. Wat is ie goddelijk!! En ook mijn man en twee dochters van 8 en 10 kunnen er geen genoeg van krijgen! Dank voor dit recept. Ik ga snel kijken bij je andere recepten.

    • Beantwoorden Rutger 15 januari 2017

      Wat goed om te horen! Dankjewel! Veel bakplezier!

  • Beantwoorden Marijke 15 januari 2017

    Klopt het dat er na het bakken een sloot van gesmolten boter om de koek heen zit?

    • Beantwoorden Rutger 16 januari 2017

      Nee dat klopt zeker niet!

  • Beantwoorden Joke 15 januari 2017

    hallo Rutger, kan ik ook vanille extract gebruiken in plaats van een stokje, of word de boterkoek dan te nat.

    • Beantwoorden Rutger 16 januari 2017

      Dat kan prima, alleen is de smaak met het pure merg voor deze boterkoek het lekkerste!

  • Beantwoorden Joke 18 januari 2017

    dank je wel,ik ga het stokje gebruiken.

  • Beantwoorden Moon 22 januari 2017

    Nog nooit is mijn boterkoek gelukt tot dat de bakbijbel op mijn pad kwam….
    Overheerlijk en supergoed gelukt vooral de citroen erin is echt een aanrader
    Rutger bedankt…👍

    • Beantwoorden Rutger 23 januari 2017

      Graag gedaan! En heel leuk om te horen!

  • Beantwoorden Juliette 25 januari 2017

    Boterkoek met walnoot-caramelvulling wil ik graag maken maar kan er geen recept van vinden. Kan ik dit recept gebruiken voor de boterkoek en zelf caramel maken en met walnoten tussen 2 delen doen? Alvast bedankt voor dit recept

  • Beantwoorden Corine 27 januari 2017

    Ik heb hem al 2 keer gemaakt, en hij is echt heerlijk!
    Ik ga zeker een kijkje nemen bij andere recepten.
    Maar nu heb ik een vraagje, kan ik in plaats van basterdsuiker ook stevia of natrena gebruiken?
    We hebben 2 kinderen waar we mee op moeten letten met suikers.

    • Beantwoorden Rutger 1 februari 2017

      De suiker is wel heel belangrijk voor de structuur van deze boterkoek, ik denk niet dat je die ook zo lekker krijgt met de zoetstoffen die jij noemt.

  • Beantwoorden Hilda 19 februari 2017

    Hoi Rutger, ik zou graag bakgember toe willen voegen. Weet alleen niet hoeveel en hoe ik het moet toevoegen, heb jij een tip…..

    • Beantwoorden Rutger 20 februari 2017

      Hoi. Dat is heel erg smaakafhankelijk. Sommige mensen houden heel erg van veel gember, anderen vinden het al snel te sterk van smaak. Ik zou zelf ongeveer 8 bolletjes bakgember in kleine stukjes snijden en die over de boterkoek verdelen voordat deze de oven in gaat.

      • Beantwoorden Hilda 20 februari 2017

        dank je voor de info, ik ga de helft met gember doen en de andere helft zonder, zo kunnen we proeven wat ons het lekkerste smaakt.

    Laat een reactie achter