Dit appeltaart recept is geïnspireerd op de appeltaart die mijn moeder maakte. Voor mij blijft dit zonder twijfel de lekkerste appeltaart die er is! Met dit recept van mijn moeder maak je een heerlijk klassieke en oud-Hollandse appeltaart. Het is een smaakvolle appeltaart, met spijs, kaneel en nog een heleboel andere lekkere ingrediënten in de vulling. Heerlijk op zichzelf als hij nog een beetje warm is, nóg lekkerder met een dot slagroom of een bolletje ijs erbij.  

In dit artikel deel ik graag dit heerlijke appeltaart recept. Zo kunnen nog veel meer mensen genieten van deze lekkerste, zelfgebakken appeltaart. 

Lekkerste appeltaart

Wat is de beste appeltaart?

De lekkerste en beste appeltaart werd gebakken door mijn moeder. Er zijn meer mensen die dat zeggen over de appeltaart van hun moeder, maar toch was deze écht het lekkerste! Voor iedere speciale gelegenheid verscheen er appeltaart op tafel. Met kerst, voor een diploma of met een verjaardag. Er moest appeltaart zijn. Een verjaardag zonder haar appeltaart was geen echte verjaardag. Vaak werd er op de avond van tevoren al een klein stukje uit de taart gesneden om voor te proeven. Ik nam die serieuze taak graag op mij!

Op het moment dat ik zelf meer ging bakken wilde ik graag het recept van mijn moeders appeltaart, maar dat was makkelijker gezegd dan gedaan. ‘Dan doe je een beetje custardpoeder erbij, wat kaneel en suiker.’ Maar hoeveel dan precies? Dat was moeilijk te zeggen, het meeste ging op gevoel en ze had de ingrediënten eigenlijk nooit afgemeten of gewogen.

Ik heb meerdere malen meegekeken en vooral gemeten, waardoor ik uiteindelijk een bijna net zo lekkere appeltaart als mijn moeder kan bakken! Bijna, want wat je ook doet, als moeders het maken is het altijd net wat lekkerder. 

appeltaart maken appels

Meer appeltaart bakken

Met dit appeltaart recept kun je een traditionele appeltaart of oud-Hollandse appeltaart bakken. Gemaakt met een heerlijke vulling van appels, amandelspijs, custardpoeder, kaneel en rozijnen en met het kenmerkende raster bovenop de taart. Niet alleen in Nederland is appeltaart populair, ook in andere landen wordt deze lekkernij graag gemaakt en gegeten. 


Ieder land of iedere regio heeft weer zijn eigen variant, waardoor er ontzettend veel recepten in omloop zijn. Zelf appeltaart maken, maar eens een recept uit een ander land proberen? Probeer dan deze Franse appeltaart met frangipane, Bretoense appeltaart of Italiaanse appeltaart.

appeltaart bakken

Hoe appeltaart bewaren?

Deze zelfgemaakte appeltaart kun je 3-4 dagen bewaren in de koelkast. Appeltaart invriezen is ook mogelijk, je kunt de taart 2-3 maanden in de vriezer bewaren. Serveer je de appeltaart niet direct maar op een later moment? Dan is het erg lekker om de taart vlak voor het serveren nog 10-15 kort op te warmen in een voorverwarmde oven op 180 °C.

Wil je alleen het appeltaart deeg van tevoren klaarmaken? Je kan het deeg prima 1 of 2 dagen maken voordat je de taart bakt. Ook kan je het deeg prima invriezen en later verwerken.

de lekkerste appeltaart
Ingrediëntenlijst
  • Voor het deeg
  • 350 gr bloem
  • 2 tl bakpoeder
  • ½ citroen, rasp
  • ¼ tl zout
  • 1 tl vanille-extract
  • 175 gr witte basterd suiker
  • ½ ei
  • 250 gr boter
  • Voor de vulling
  • 125 gr amandelspijs
  • ½ - 1 ei, losgeklopt
  • 5 à 6 grote appels, bijvoorbeeld goudrenetten of jonagolds, geschild en in partjes
  • 2 tl kaneel
  • 3 el custardpoeder
  • 2-4 el witte of bruine basterdsuiker
  • 60 gr donkere rozijnen
  • Verder nodig
  • boter, om in te vetten
  • ½ ei, geklopt
  • 100 gr abrikozenjam

Zelf appeltaart maken – Recept

Met dit recept kun je stap voor stap zelf een appeltaart maken. Ik leg alles stap voor stap voor je uit: van het maken van het deeg en de vulling tot het bakken van de taart. 

Deeg maken

Doe alle ingrediënten voor het deeg in een kom en kneed er een samenhangend deeg van. Kneed vooral niet te lang: zodra je een bal van het deeg kunt vormen, is het goed. Verpak het deeg in plasticfolie en laat het minimaal 1 uur rusten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 180 °C. Vet een springvorm van 24 centimeter doorsnede in met boter en bekleed de bodem met een stuk bakpapier. Kneed het deeg nog kort door en rol ¾ van het deeg uit tot een dikte van 4 millimeter. Bekleed hiermee de bodem en zijkant van de springvorm.

Vulling voor appeltaart maken + deegraster

Meng het amandelspijs met het ei, tot het makkelijk smeerbaar is en verdeel dit over de bodem. Doe de appelpartjes in een kom en meng deze met de kaneel, het custardpoeder en de basterdsuiker. Voeg als alles goed gemengd is de rozijnen toe en doe de appelvulling in de taartvorm. Druk de appelvulling stevig aan, dit is erg belangrijk. Rol van het overgebleven deeg slierten en leg deze in een ruitvorm over de taart. 

Appeltaart bakken

Bestrijk het deeg met het losgeklopte ei en bak de appeltaart in 65 tot 80 minuten goudbruin. Indien je oven beschikt over de functie ‘alleen onderwarmte’, gebruik die dan de laatste tien minuten zodat de bodem echt goed gaar is. Als de bovenkant van de taart te donker dreigt te worden, bedek deze dan met een stuk aluminiumfolie.

Laat de taart volledig afkoelen voordat je de springvorm verwijdert. Doe de abrikozenjam in een steelpannetje en verwarm deze al roerende. Bestrijk de afgekoelde appeltaart voor een mooie glans met de warme abrikozenjam. Serveer de appeltaart met opgeklopte slagroom of een bolletje ijs.

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (123)
Arja 2016-04-29 14:49:39

Lijkt erg op degene die ik bak, en ook die is een groot succes.Ik doe er alleen geen spijs in, dat wordt dus de volgende op me lijst: Wat ik nog zeker eens moet bakken :-)

Beantwoorden
AR
Ger 2016-04-30 20:43:32

Mmm heerlijke taart. De foto ziet er ook prachtig uit. Ik voeg zelf meestal nog 1 tl speculaaskruiden aan het deeg toe en laat het een nacht in de koelkast rusten.

Beantwoorden
GE
Rutger 2016-04-30 22:09:07

Dat klinkt ook erg lekker Ger!

Beantwoorden
Astrid 2016-05-23 11:12:48

Als ik spijs maak kan ik dan ook basterdsuiker gebruiken, krijg je dan een zachtere spijs?? Ik vind het jammer als de kristallen van de kristalsuiker zo duidelijk te proeven zijn

Beantwoorden
AS
Rutger 2016-05-24 18:21:58

Volgens mij kan dat prima!

Beantwoorden
Margriet 2016-09-28 15:48:05

We hebben net voor de tweede keer deze taart gemaakt. Zo lekker! Bedankt voor het delen van dit familie geheim ;-)

Beantwoorden
MA
Rutger 2016-09-28 22:46:08

Graag gedaan!

Beantwoorden
Nasira 2016-09-30 20:59:28

Hallo Rutger,
Ziet er super lekker uit en wil hem graag maken maar wat is custardpoeder woon namelijk in België?
Bedankt voor jouw heerlijke recepten die je met ons deelt.

Beantwoorden
NA
Rutger 2016-09-30 22:30:25

Kan het bij jullie roompoeder heten? Of puddingpoeder? Dat is ongeveer hetzelfde! Veel bakplezier!

Beantwoorden
Petra Verheyen 2016-10-10 15:51:51

Hoi Rutger,

Helemaal mee eens. Echt de allerlekkerste appeltaart! Dankjewel voor je fijne recept.

Groet Petra

Beantwoorden
PE
Vicky Verdult 2016-10-17 21:15:05

Gister deze taart gemaakt en hij was verrukkelijk! Bedankt voor het delen van dit recept!

Beantwoorden
VI
MargaS 2016-10-19 11:10:02

De appeltaart staat in de oven, ben benieuwd!
Zelf maak ik hem altijd anders maar nu dit recept gevolgd.
Alleen wel wat walnoten toegevoegd :-)

Beantwoorden
MA
Rutger 2016-10-20 09:36:32

Geniet er van!

Beantwoorden
Ellis 2016-10-22 11:45:51

Hee Rutger,

Laat je de rozijnen eerst wellen of doe je ze er zo bij in?

Beantwoorden
EL
Rutger 2016-10-25 13:52:35

Je kan ze er zo bij doen. Tijdens het bakken nemen ze dan het vocht op dat vrij komt uit de appels.

Beantwoorden
José 2017-09-14 14:13:35

Ik gebruik altijd boerenjongens in de appeltaart. Uit laten lekken en dan onder de appels mengen.
De pot boerenjongens vul ik aan met rozijnen.....

Beantwoorden
JO
Rutger 2017-09-18 15:10:33

Heerlijke tip! Dankjewel!

Beantwoorden
Ingrid Meffert 2016-10-26 17:05:00

Lijkt ook op die van mij alleen houd ik van een spike touch dus voeg ik koriander en kardemom toe, erg lekker!!

Beantwoorden
IN
Rutger 2016-10-27 18:11:19

Dat klinkt ook erg lekker!

Beantwoorden
Ingrid Meffert 2016-10-26 17:06:02

Lijkt ook op die van mij alleen houd ik van een spike touch dus voeg ik koriander en kardemom toe alsmede pecannoten, erg lekker!!

Beantwoorden
IN
Anthonia Clarke 2016-10-26 18:04:01

Hello Rutger.
Ik woon in Toronto Canada en will graag je appeltaart maken.
Vroeger maakte mijn moeder de lekkerste appeltaart van Amsterdam in mijn opinion.
Een probleem, wat is BASTERT SUIKER hier?
Alvast hartelijk bedankt!
Greetings from Toronto, Canada.

Tonny. ????

Beantwoorden
AN
Rutger 2016-10-27 18:16:42

Basterdsuiker is suiker waar invertsuikerstroop aan is toegevoegd. Het is typisch Nederlands, denk niet dat je het daar kan vinden. Je kan het in dit recept ook vervangen door gewone suiker, het deeg wordt dan net iets anders van structuur.

Beantwoorden
Natasja 2017-09-14 08:17:16

In Canada heb je ook
Basterdsuiker. Het heet moscovadosugar. Gebruik de allerlichtste.

Beantwoorden
NA
Marlies 2016-11-02 22:28:45

Heerlijk was hij, dank je wel! Vooral met dat amandelspijs erin, voor het eerst zelf gemaakt mmmm! Het is wel een werkje maar allemaal heel makkelijk.
Ik had trouwens nog een snuf foelie, kruidnagel en nootmuskaat bij de appeltjes gedaan, en een zakje vanillesuiker ipv de custard (had ik nl niet in huis). Vonden wij hier erg geslaagd, maar jij zal het wel niks vinden want zo lijkt het nóg minder op de appeltaart van je moeder! ;-)

Beantwoorden
MA
Rutger 2016-11-03 18:06:25

Dat klinkt ook heerlijk!

Beantwoorden
Anneke 2016-11-06 17:29:52

Gisteren gebakken en hij was heerlijk!

Beantwoorden
AN
Irene 2017-01-13 12:25:00

Hoi Rutger,

Heerlijk recept en ik heb hem al eens eerder voor een verjaardag gemaakt. Was een echte topper toen. Nu wil ik hem morgen weer maken maar heb niet voldoende tijd om het deeg smorgens te maken. Kan dat ook de avond ervoor?

Beantwoorden
IR
Rutger 2017-01-15 09:07:05

Je kan het deeg prima 1 of 2 dagen van tevoren maken. Ook kan je het deeg goed invriezen om het zo later te kunnen verwerken.

Beantwoorden
R. 2017-01-13 13:56:19

Moet het Een halve citroen plus de rasp? Of de rasp van een halve citroen?

Beantwoorden
R.
Rutger 2017-01-15 09:05:38

Alles de rasp van een halve citroen.

Beantwoorden
Stefan 2017-10-01 12:09:37

Hoi Rutger, bedoel je nu het sap van een halve citroen + de rasp van de halve citroen?

Beantwoorden
ST
Susan 2018-02-26 17:11:34

Alleen de rasp van een halve citroen!!! Door deze onduidelijkheid is hij bij ons dus mislukt :(

Beantwoorden
SU
Monique 2018-06-22 12:23:38

omdat ik iets meer deeg wilde maken heb ik ook een halve uitgeperste citroen erbij gedaan voor de smeuigheid en dat gaat prima dus ik denk niet dat het daar aan ligt.

Beantwoorden
MO
Rutger 2018-03-04 21:38:54

Wat jammer. Ik probeer het zo duidelijk mogelijk in de ingrediëntenlijst te zetten.

Beantwoorden
Judith 2017-01-13 17:55:41

Ha Rutger,
Volgens mij zijn de rozijnen, naast de smaak, bedoelt om het vocht van de appels op te nemen. Echter, ik vind rozijnen in gebak niet lekker. Wat kan ik anders gebruiken zodat de taart niet te vochtig wordt?

Beantwoorden
JU
Rutger 2017-01-15 09:02:44

Hoi Judith. Je zou ander gedroogd fruit kunnen gebruiken, bijvoorbeeld stukjes gedroogde abrikozen. Die passen ook erg goed bij de appelvulling. Je kan de rozijnen ook gewoon weg laten en eventueel iets meer custardpoeder of wat paneermeel toevoegen.

Beantwoorden
agnes 2017-09-14 09:27:11

ik leg dunne plakjes cake op de bodem om vocht op te nemen

Beantwoorden
AG
Rutger 2017-09-18 15:11:47

Ook een hele fijne ja! Afsnijdsels biscuit (van een biscuittaart) zijn daar ook goed voor te gebruiken.

Beantwoorden
Violeta 2017-01-31 14:45:45

Hoi, Rutger, ik bak ook al 20 jaren, heel erg gek op. Mag ik je een advies geven: probeer ook een keer de custard poeder te vervangen door griesmeel, 3 eetlepels. Het maakt de vulling heel smeuïg!!!

Beantwoorden
VI
Rutger 2017-02-01 10:58:42

Hoi Violeta! Dankjewel voor de tip! Ik ga het zeker proberen!

Beantwoorden
Eve 2017-02-04 22:19:35

Heel, heel, heel erg lekker.
Omdat ik geen tarwe eet, speltbloem en boekweitmeel gebruikt. Ook nog wat cranberries en peacans toegevoegd. Maar vooral dat laagje spijs maakt het super lekker.
Dank je (en je moeder) voor het delen van dit recept.

Beantwoorden
EV
Rutger 2017-02-06 08:48:24

Lekkere variatietips! Dankjewel!

Beantwoorden
Sandra Bresser 2017-02-10 20:25:37

Hoi Rutge. Dit is met recht de allerlekkerste appeltaart! Weer een goed beschreven recept uit de Bakbijbel. Wij hebben als isolatie het custardpoeder gebruikt en dus niet door de appels gedaan. Echt heerlijk!

Beantwoorden
SA
Rutger 2017-02-13 21:46:26

Wat fijn om te horen! Geniet er van!

Beantwoorden
Lotte 2017-02-13 21:54:36

Hoi Rutger, waar bewaar jij een gebakken appeltaart?

Beantwoorden
LO
Rutger 2017-02-20 11:20:13

Hij krijgt bij ons nooit zo heel erg de kans om bewaard te worden, maar als het lukt bewaar ik hem in een afgesloten doos (of in de vorm met folie er omheen) op kamertemperatuur. Mocht je de taart langer dan 2 dagen gaan bewaren, dan zou ik hem wel in de koelkast zetten. Zelf vind ik de smaak en structuur van de taart in de koelkast minder lekker worden. De taart laat zich trouwens wel prima invriezen. Je kan hem dan eventueel nog even oppiepen in de oven. Ruikt het ook weer gelijk heerlijk naar versgebakken appeltaart.

Beantwoorden
Lotte 2017-12-11 20:03:05

Kun je hem inclusief abrikozenjam op de bovenkant invriezen? Op welke stand zet je de oven om hem nog even op te piepen?

Beantwoorden
LO
Rutger 2017-12-12 11:17:43

De abrikozenjam zou ik eraf laten, die kun je het beste na het oppiepen erop strijken. De ontdooide taart zou ik nog 10-20 minuten op 160 graden oppiepen.

Beantwoorden
Bonnie 2017-02-17 13:24:07

Oeh dit klinkt echt heel lekker! Wij geven morgen een housewarming en ik zocht nog een goed recept... volgens mij heb ik het gevonden ;) jummm!

Beantwoorden
BO
Margriet Kampman 2017-03-13 16:15:21

Ik heb al veel appeltaarten gebakken (verschillende recepten) maar ik vond deze echt de allerlekkerste. Het deeg was goed te verwerken, zelfs voor de rolletjes bovenop hoefde ik geen extra bloem te gebruiken. Ik heb het recept opgeslagen en ga deze taart zeker nog heel vaak bakken!

Beantwoorden
MA
Rutger 2017-03-15 06:55:50

Heel leuk om te horen! Dankjewel!

Beantwoorden
Hettie 2017-03-23 00:33:04

Prima recept, lukt altijd. De rozijnen even weken in limoncello is ook heerlijk.
Ik voeg sap van een halve citroen toe, en een eetlepel citroenrasp uit een potje.
Ik heb een hete lucht oven en de temperatuur is perfect aangegeven. Er staat echter niet in het recept voor welke oven de aangegeven temp. geldt.

Beantwoorden
HE
Rutger 2017-03-23 13:10:57

Hoi! Goed om te horen! En een leuke variatietip. De uitleg over de oventemperaturen vind je hier: http://www.rutgerbakt.nl/faq-veelgestelde-vragen/

Beantwoorden
Hettie 2017-03-30 23:54:26

Vergeten te schrijven, dat ik de abrikozenjam met citroen of limoensap meng, dit maakt het net iets frisser.
En ik heb nog de vraag op welke temperatuur ik twee van deze appeltaarten tegelijkertijd in een hete lucht oven kan bakken . Ik bak nl. nog wel eens voor meerdere mensen en tot nu bak ik de taarten een voor een.

Beantwoorden
HE
Rutger 2017-03-31 14:08:22

Hoi! Goede tip om de jam te mengen met het sap. Zelf heb ik niet zulke goede ervaringen met twee taarten boven elkaar bakken, omdat ik de bodem goed gaar wil krijgen en daar is onderwarmte voor nodig.

Beantwoorden
Having 2017-04-05 21:09:25

Hoi, bedankt voor het recept. De taart staat in de oven. Ben erg benieuwd naar de smaak, maar dat moet helemaal goed komen als ik de reacties zo lees! De geuren zijn in ieder geval al geweldig.

Beantwoorden
HA
Rutger 2017-04-05 22:59:20

Geniet er van!

Beantwoorden
Anne 2017-05-14 08:20:49

Hallo Rutger, is de amandelspijs met name om de bodem knapperig te maken of proef je dit ook echt terug? Ik hou er namelijk niet zo heel erg van en vroeg me af of ik dit weg kon laten of kon vervangen. En wat is precies de functie van de custardpoeder? Heb ik zelf nog nooit gebruikt in een appeltaart! Ik ben erg benieuwd en ga hem zeker maken!

Beantwoorden
AN
Rutger 2017-05-19 09:56:00

Hoi Anne. Het amandelspijs is zowel voor een goede bodem als voor de smaak. Je proeft hem heel licht terug. In plaats daarvan kan je ook wat paneermeel, verkruimelde bitterkoekjes, verkruimelde speculaasjes of wat cakekruimels op de bodem strooien. De custardpoeder heeft als functie het vrijgekomen vocht uit de appels wat te binden.

Beantwoorden
Anne 2017-05-18 08:35:50

Ik heb de taart gemaakt met iets minder suiker omdat ik net niet genoeg had maar dat was helemaal niet erg! Ook geen amandelspijs op de bodem maar een beetje paneermeel en we vonden de taart echt geweldig! Bedankt Rutger!

Beantwoorden
AN
Rutger 2017-05-19 09:48:18

Goed om te horen! Fijn dat hij zo in de smaak valt!

Beantwoorden
Lotte 2017-08-25 22:46:05

Hoi Rutger, wanneer laat jij hem er 65min en wanneer 80min in staan? Let je alleen op de kleur? Ik ben bang dat de bodem hard wordt als ik hem te lang laat staan.

Beantwoorden
LO
Rutger 2017-09-10 15:44:22

Hoi! De reden dat ik hem langer zou laten staat is vooral voor de bodem, die heeft het langst nodig. Niks is zo vervelend als een niet gare bodem. Zelf zit ik eigenlijk altijd precies tussen de tijden in die ik opgeef. Dus in dit geval ongeveer 73 minuten.

Beantwoorden
René 2017-09-19 11:36:53

Hoi Rutger, bijzondere reden om Goudreinet of Jonagold te kiezen en geen Elstar?

Beantwoorden
RE
Rutger 2017-09-25 00:37:27

Zelf vind ik de appeltaart daar het lekkerste mee, maar je kunt natuurlijk ook andere appelsoorten gebruiken. Het enige gevaar is dat een appel te veel vocht verliest tijdens het bakken, waardoor de bodem niet goed gaar wordt.

Beantwoorden
Hettie 2017-09-26 01:00:38

Hee Rutger, heb gisteren appeltaart van Holtkamp gebakken, maar de jouwe scoort bij mij hoger.
Het grote voordeel van je moeders recept:"Het lukt altijd!". Ik gebruik een grotere vorm, schat een beetje in, wat er extra in moet, maakt niet uit, het lukt altijd!

Beantwoorden
HE
Rutger 2017-10-02 13:29:05

Wat tof om te horen!

Beantwoorden
Hettie 2017-09-29 22:35:47

Heb vandaag ook wat amandelspijs in de randen geplakt. Goed resultaat!

Beantwoorden
HE
jos 2017-10-03 11:05:37

Hoi Rutger,

Ik ben de taart nu voor de 2e keer aan het bakken in 3 dagen.
Iedereen is er fan van.

Tot de volgende taart

Beantwoorden
JO
Rutger 2017-10-11 12:23:18

Dat is heel tof om te horen!

Beantwoorden
Irma 2017-10-14 19:27:16

Gisteren deze overheerlijke apoeltaart gebakken met amandelspijs.. viel zeer goed in de smaak!'

Beantwoorden
IR
Shirley 2017-10-24 13:34:54

Hoi Rutger,

Nu deze taart 2 keer gemaakt. Iedereen is er helemaal weg van! Zo lekker. Dank je voor dit recept! Staat dit recept ook in 1 van je boeken? Zo ja, welke? Wil hem graag bestellen dan ?

Groetjes, Shirley

Beantwoorden
SH
Rutger 2017-10-30 12:54:52

Hoi! Wat leuk om te horen! Deze staat (met 159 andere heerlijke recepten) in de Bakbijbel.

Beantwoorden
J. Swinkels 2017-10-25 11:00:13

Rutger,
Jij gebruikt 1 theelepel vanille extract en 1/4 theelepel zout.
Gebruik jij normale theelepeltjes .....ik heb engelse maatlepeltjes....wat kan ik het beste aanhouden?

Beantwoorden
J.
Rutger 2017-10-30 12:47:42

Ik gebruik altijd de maatlepels, dus waarbij 1 theelepel 5 milliliter is.

Beantwoorden
Marja 2017-10-25 22:35:38

Hoi Rutger,
Ik lust geen spijs, wat kan ik in plaats daarvan gebruiken om toch een lekker smeuïg laagje te krijgen? Ik wil dit recept graag proberen, alleen zonder de spijs dus.
Hopelijk heb je een oplossing voor mij.
Alvast bedankt voor het lezen en hopelijk, beantwoorden van mijn vraag.
Vriendelijke groetjes,
Marja

Beantwoorden
MA
Rutger 2017-10-30 12:46:16

Je kunt ook verkruimelde speculaasjes of bitterkoekjes gebruiken.

Beantwoorden
Mieke 2021-09-22 16:39:53

Is een combinatie van spijs op de bodem en verkruimelde bitterkoekjes door de appels lekker, of denk je dat het geheel dan te zoet wordt?

Beantwoorden
MI
Rutger 2021-09-26 21:30:45

Het klinkt heerlijk! Ik zou dan inderdaad geen extra suiker meer toevoegen.

Beantwoorden
Marja 2017-10-31 00:49:51

Bedankt voor de tip. Daar had ik inderdaad nog niet aan gedacht. Dat is alleen wel hard en spijs is zacht. Of zou het zacht worden van het vocht uit de appels?
Nou ja....ik probeer het toch gewoon. Ik zie het vanzelf. Enne, bedankt voor het beantwoorden van mijn vraag.
Ik las in een andere reactie dat het prima gaat in een hete lucht oven. Dat is fijn want dat is de enige oven(tje) dat ik heb. Zit in mijn combi magnetron.
Tot de volgende keer en nogmaals bedankt.
Marja

Beantwoorden
MA
Rutger 2017-11-02 12:12:24

Door het vocht dat tijdens het bakken uit de appels komt wordt het vanzelf zacht. Heerlijk is dat! Geniet er van!

Beantwoorden
Marja 2017-11-02 17:31:23

Ga hem morgen bakken. Bedankt voor het beantwoorden van mijn vraag. En natuurlijk voor het recept.

Beantwoorden
MA
Myrthe 2017-11-18 12:51:39

Hoi Rutger,
Geweldig lekkere taart, door iedereen goedgekeurd! 1 vraag: ik kan het deeg niet goed uitrollen; het barst en ik
krijg het niet in 1 geheel los, ondanks extra bloem. Heb je daar nog tips voor? Zou het soort boter nog uit kunnen maken daarbij?

Beantwoorden
MY
Rutger 2017-11-19 21:39:05

Na het koelen van het deeg is het inderdaad lastig om het deeg goed uit te rollen. Als je het nog kort doorkneed wordt het deeg iets soepeler en warmer, waardoor het zich makkelijker uit laat rollen.

Beantwoorden
Lydia Amirkhan 2017-11-24 08:24:39

Hallo Rutger,

½ citroen, rasp staat onder andere in het recept. Ook het sap of alleen de rasp van een halve citroen?
Ga hem dit weekend proberen te maken. Ben benieuwd!

Beantwoorden
LY
Rutger 2017-11-27 07:51:23

Hoi! Alleen de rasp.

Beantwoorden
Hettie 2017-12-11 05:03:17

Deze taart lukt altijd. ben net thuis van nachtdienst. Heb de taart gebakken met appel, zuidvruchten, en caramel. Ziet er top uit!

Beantwoorden
HE
Rutger 2017-12-12 11:23:58

Klinkt heerlijk!

Beantwoorden
Sabine 2018-02-14 16:17:01

Hoi
De Appeltaart is een groot succes hier. Ik woon in Zwitserland en regelmatig maak ik deze taart als er bezoek is. Nog iets lekkers, ik wel de rozijnen op middelmatig vuur in jus d’orange totdat de jus d’orange is opgenomen. Heerlijk is dat. Verder voeg ik kaneel toe aan het deeg!

Beantwoorden
SA
Rutger 2018-02-20 11:01:40

Heerlijke tips! En wat leuk om te horen dat de taart daar zo geliefd is!

Beantwoorden
Friedrich 2018-02-20 20:36:52

Rutger,misschien nog een domme vraag,maar wat voor bloem gebruik Jij het algemeen voor de meeste recepten,Ik wil nu toch wel eens een appeltaart proberen en de muffins ook maar eens,maar Ik durf bijna niet meer.

Beantwoorden
FR
Rutger 2018-02-22 14:08:06

Hallo Friedrich. Ik gebruik gewoon de normale patentbloem, die bij elke supermarkt verkrijgbaar is.

Beantwoorden
Joke 2018-03-03 18:22:36

Vandaag je appeltaart gemaakt en ziet er erg lekker uit , morgen als visite kom zal ik hem proeven,

Beantwoorden
JO
Rutger 2018-03-04 21:21:01

Wat leuk! En hebben jullie ervan genoten?

Beantwoorden
Astrid 2018-03-10 13:06:53

Er staan heel veel appeltaart recepten op het internet. Toen ik las dat je de appeltaart van je moeder het lekkerst vond heb ik vanochtend jou recept genomen. Mijn ouders komen koffie drinken en daar past een zalige appeltaart heel goed bij. Ze zeggen altijd ' 1 is geen' daarom heb ik maar twee gebakken. Mijn mannen hebben de taart net geproefd en ze vinden hem heel lekker...........
Jou ( Moeders ) recept gaat in mijn ' receptenboekje' want hij is zeker voor herhaling vatbaar....
Rutger bedankt voor het delen........

Beantwoorden
AS
Rutger 2018-03-19 12:28:23

Wat geweldig om te horen!

Beantwoorden
Petry 2018-03-18 09:24:45

Heb net het deeg in de koelkast gedaan en lees nu dat er geen halve citroen bij moet maar alleen de rasp. Wat kan ik nu doen om het deeg goed te krijgen??? Extra suiker erbij

Beantwoorden
PE
Rutger 2018-03-19 11:50:59

Je kan iets meer bloem erbij doen, maar op zich kan wat sap geen kwaad.

Beantwoorden
Joke 2018-04-13 09:10:22

Hoi Rutger.
Zou ik hem ook kunnen bakken in een 26 cm vorm ik heb geen 24 cm

Beantwoorden
JO
Rutger 2018-04-13 21:42:53

Hoi! Dat kan, alleen heb je dan wel iets meer appels nodig en wordt het deeg net iets dunner (of je doet het deeg x 1,25).

Beantwoorden
Coby 2018-04-18 19:27:41

Vandaag op mijn 74e verjaardag de taart gegeten.Heerlijk maar heb er wel mijn eigen recept van gemaakt.
Geen rozijnen omdat ik speculaas op de bodem wilde proberen.Geen vanille extract maar vanillesuiker.Geen schijfjes appel maar de 4 parten horizontaal in stukjes. Ovenstand 160º
45 min. Appels 1eetl wittebasterd en 1eetl bruine .Geen roomb. .maar blueband geraspt.
Dank voor het delen de ingrediënten

Beantwoorden
CO
Riët Boer 2018-04-20 11:47:45

hoi Rutger
Vandaag je appeltaart gebakken. Het deeg ging naar mijn idee niet helemaal goed. Ik heb me aan het recept gehouden ( allen een heel ei omdat het kleintjes waren.) ik kreeg het deeg moeilijk tot een bal het bleef kruimelig en met het uitrollen ( na zeker een uur rusten in de koelkast) bleef het aan de deegrol en aanrecht plakken ondanks gebruik van bloem. De bodem werd hierdoor een legpuzzel. Wat deed ik niet goed?

PS omdat er nu geen goudrenetten zijn kreeg ik van de groenteboer de tip jonagold te nemen en die te besprenkelen met citroensap voor het extra zuurtje van de goudrenet.

Beantwoorden
RI
Rutger 2018-04-25 17:47:12

Hallo Riet,

Wat vervelend dat het niet lukte. Heb je dit artikel over het uitrollen van deeg gezien: https://www.rutgerbakt.nl/deeg-uitrollen-bakhulp/

Wellicht dat je daar wat tips uit kunt halen. Gelukkig is appeltaart heel vergeeflijk en wordt het zelfs als legpuzzel nog een lekkere taart!

Beantwoorden
Lisa 2018-06-16 13:55:06

Hoi Rutger! Ik heb op dit moment geen paneermeel of custardpoeder in huis. Wat kan ik gebruiken om alsno het vocht uit de appels op te nemen?

Beantwoorden
LI
Edmee 2018-11-23 21:05:19

Ik heb geleerd om een laagje paneermeel op de bodem te doen, voordat je de vulling erin doet. Dat neemt inderdaad het vocht uit de appels op en dit proef je totaal niet terug als de taart gebakken is.

Beantwoorden
ED
Rutger 2018-11-26 11:18:04

Klopt! Dat werkt ook heel goed.

Beantwoorden
Bakkerij DE PALM 2022-09-25 00:14:22

Niet helemaal waar. Paneermeel maakt de bite iets droger. Ik lever een soortgelijke taart aan verschillende restaurants uit onze bakkerij.Niet iedereen houdt van dat korrilege in de taart.Amandelspijs dun opbrengen met een spuitzak,te dik amandelspijs maakt de taart erg zoet.Niet afwegen maar op gevoel doen. Als je er honderd gemaakt hebt wordt het automatisme. Evt een dun laagje kapsel aanbrengen en aandrukken op de bodem,daarbovenop de spijs dun opspuiten.Wij voegen ook nog een 3e deel van het rozijngewicht aan gedroogde cranberry toe. Om verbranden van de bodem tegen te gaan een akuminium bakje met water onder in de oven plaatsen. Onze appeltaarten worden echter in gasovens gebakken. 175 gr 60 min.

Beantwoorden
BA
Rutger 2022-09-28 16:06:46

Goede tips, dank daarvoor. Er zijn gelukkig meerdere manieren om een lekkere appeltaart te bakken!

Beantwoorden
Rutger 2018-06-20 17:12:07

Verkruimelde koekjes, maizena, cakekruimels. Of zelf wat (oud)brood drogen en malen tot paneermeel. https://www.rutgerbakt.nl/paneermeel-maken-fijn-en-grof/

Beantwoorden
Lisa 2018-06-16 13:57:00

En is het mogelijk om de witte basterdsuiker te vervangen door bruine of door kristalsuiker?

Beantwoorden
LI
Rutger 2018-06-20 17:11:02

Ja hoor, maar dan zou ik fijne kristalsuiker gebruiken.

Beantwoorden
Hettie 2018-08-21 00:15:38

Had geen witte basterdsuiker in huis, pakte dus mijn rietsuiker (wel gezeefd), bak de taart met appelen uit de boom in de achtertuin, waarvan ik niet weet welk soort appels het zijn, een beetje van dit of dat, ipv een half ei doe ik een heel ei in het deeg, ik doe ook wat amandelessence in het deeg en ipv citroenrasp, rasp ik een limoen die hier ligt te verpieteren op de groenteschaal, ook doe ik geschaafde hazelnoten door het deeg en ik meng wat amandelspijs door het appelmengsel ipv de aanbevolen bodembedekker. En...wat ik er ook door heen doe, de taart lukt ALTIJD!

Beantwoorden
HE
Rutger 2018-08-23 08:24:37

Superleuk! Geniet er van!

Beantwoorden
Jos Van den Heuvel 2018-08-25 09:43:04

Hallo Rutger, na een lange zoektocht eindelijk een recept waar ik heel blij van wordt. De smaak is voortreffelijk en de taart is prima van consistentie.
Er wordt in de commentaren vaker aan gerefereerd, maar ook ik vind het sap van een halve citroen (en de rasp van een hele) onontbeerlijk in het deeg. Moet er wel bijzeggen dat ik een springvorm van 30 cm gebruik, dus iets meer deeg (450 gr bloem) maak. Moet wel nog even experimenteren met de temperatuur, wordt me nog iets te snel donker. Bedankt voor het mooie recept.

Beantwoorden
JO
Y.Bekelaar 2018-10-11 22:44:27

Kan ik ipv boter ,voor n magere variant ook kwark gebruiken?

Beantwoorden
Y.
Rutger 2018-10-15 10:29:40

Dat lukt helaas niet.

Beantwoorden
Schrooten 2018-10-23 10:59:40

Hallo,
Moeten de appels geschild worden?

Beantwoorden
SC
Rutger 2018-10-28 23:46:52

Jazeker, dat heb ik er inderdaad niet duidelijk bij gezet.

Beantwoorden
Rene 2018-11-06 15:28:19

Rutger stel ik wil (geraspte verse) gember toevoegen... hoeveel zou je dan adviseren?
En beetje gemberpoeder in het deeg is ook altijd wel lekker.

Beantwoorden
RE
Rutger 2018-11-11 13:48:26

Dat durf ik je niet te zeggen, ik heb dat nog nooit geprobeerd.

Beantwoorden
Gabrielle 2018-11-07 22:12:53

hoi rutger, ik heb last van lekkende bakblikken, vooral als ik appeltaart bak, doir de hoeveelheid boter. Ik gebruik springvormen die ik met de hand afwas. Kun je me helpen?

Beantwoorden
GA
Rutger 2018-11-11 13:40:30

Hoi. Ik weet niet welke bakvormen je hebt, dus kan daar weinig over zeggen. Wel kun je de buitenkant van de vorm bekleden in aluminiumfolie, zodat de lekkende boter niet in je oven zelf lekt.

Beantwoorden
Edmee 2018-11-23 21:03:52

Hoi Rutger, hartelijk dank voor het delen van dit recept. Het is inderdaad -tot nu toe- de (aller)lekkerste appeltaart die ik ooit zelf heb gemaakt én heb gegeten! Ik zelf heb nog een dun laagje paneermeel op de bodem gedaan, voordat ik de vulling erin deed.

Beantwoorden
ED
Rutger 2018-11-26 11:18:20

Heel erg leuk om te horen! Dankjewel!

Beantwoorden
Mandy Harrewijn-Oldenhof 2018-12-03 21:14:43

Hoi Rutger,
Wat een heerlijke appeltaart!
Ik heb ‘m gisteren voor het eerst gemaakt (met zelfgemaakt spijs, volgens jouw recept), dit is echt het beste recept ever.
Bedankt voor het delen van dit recept en alle complimentjes die ik ermee heb gekregen :D

Beantwoorden
MA
Rutger 2018-12-11 11:49:07

Heel leuk om te horen! Dankjewel!

Beantwoorden
Pita Martens-Smit 2019-01-02 09:48:30

Heerlijke taart!

Beantwoorden
PI
Eef 2019-03-02 02:45:47

Ook in het Siberische Novosibirsk volop complimenten voor deze heerlijke taart gekregen. Her en der wel wat kleine aanpassingen nodig in de ingrediënten, én een woordenboek om alles te kunnen vinden in de supermarkt. Maar het eindresultaat smaakte prima.

Overigens vonden de Russen zelf dat deze taart wel wat weg heeft van hun eigen "Charlotka-taart".

Beantwoorden
EE
Rutger 2019-03-04 17:30:53

Wat leuk!

Beantwoorden
Natasja 2019-10-04 14:14:16

Bij de appeltaart staat 1/2 citroen, rasp. Is het de bedoeling dat je het sap én de rasp neemt van een halve citroen of alléén de rasp?

Beantwoorden
NA
Rutger 2019-10-06 18:11:35

Alleen de rasp is in dat geval nodig.

Beantwoorden
RaymondBakt 2019-12-17 18:23:46

Hoi Rutger , Ik heb hem zojuist met peren gemaakt ipv appels! Hij staat nu af te koelen. Ben super benieuwd!

Beantwoorden
RA
Marlies 2020-01-28 13:27:19

Hallo Rutger,

Als ik mini appeltaartjes van dit recept wil maken, in muffinblik, hoe lang moeten ze dan in de oven?

Beantwoorden
MA
Rutger 2020-02-03 09:25:46

Ik zou ze zo'n 30-40 minuten bakken.

Beantwoorden
Marlies 2020-02-26 15:08:13

Dank je!

Beantwoorden
MA
Aafje 2020-03-21 22:54:31

Super lekker!
Eigenlijk lekkerste ooit gegeten

Beantwoorden
AA
saule 2020-04-29 20:08:44

Erg lekker!

Beantwoorden
SA
Willemien 2020-06-14 16:13:01

De taart is heerlijk maar ik vind hem wel iets te zoet,
Zou ik er minder boter en suiker in kunnen doen?

Beantwoorden
WI
Rutger 2020-06-20 11:56:40

Je kunt de hoeveelheid iets verminderen, maar niet teveel, de structuur van het deeg wordt dan ook anders.

Beantwoorden
Annet 2021-06-16 12:54:25

Een collega van mij heeft gezouten roomboter gebruikt. Dat was heerlijk en niet te zoet.

Beantwoorden
AN
Mohamed Nasrullah 2020-07-30 13:41:44

Hallo Rutger kan het ook zonder amandelspijs

Beantwoorden
MO
Rutger 2020-08-02 10:05:29

Zeker! Je kunt ook wat paneermeel op de bodem strooien of bijvoorbeeld wat speculaasjes verkruimelen op de bodem, voordat de appel in de vorm gaat.

Beantwoorden
Jessica 2020-09-10 03:28:15

Hoi Rutger, moet de boter koud zijn of op kamertemperatuur?

Beantwoorden
JE
Rutger 2020-09-14 10:43:46

Die mag op kamertemperatuur zijn.

Beantwoorden
Jetske 2020-10-13 12:52:50

Hoi rutger, de grote appeltaart is superlekker kan ik deze bv ook in een cupcake vorm maken? Voor mini appeltaartjes en verandert er dan iets aan de baktijd?

Beantwoorden
JE
Rutger 2020-10-19 10:00:22

Dat kan! De baktijd wordt korter, ik denk zo'n 35-45 minuten.

Beantwoorden
Nina 2020-10-18 16:00:30

Supper lekker!

Beantwoorden
NI
Xandra 2020-10-25 16:33:25

Deze appeltaart is zeker de lekkerste van allemaal, ik heb er gewelde rum-, amandelessence door de appels geschept, dit vonden de bewoners van Archipel heerlijk!

Beantwoorden
XA
Rudie 2021-01-30 07:58:20

Dit recept wil ik graag in een boek van je in de kast hebben staan! Zou je kunnen aangeven in wek boek je het hebt opgenomen, ik kan dat niet direct zien.

Dank!

Beantwoorden
RU
Rutger 2021-02-01 11:17:19

Hoi! De taart staat in Bakbijbel en in Rutger bakt de 100 allerbeste recepten.

Beantwoorden
marijke 2021-02-19 10:55:14

Ik doe wat kruidnnagelpoeder door de appels.

Beantwoorden
MA
Rutger 2021-02-21 09:15:47

Heerlijk!

Beantwoorden
Wil Smit 2021-05-05 11:11:17

Kan ik ipv de laatste tien minuten de onderwarmte gebruiken. De gehele appeltaart wat lager in de oven plaatsen?

Beantwoorden
WI
Rutger 2021-05-10 08:16:40

Dat kan zeker!

Beantwoorden
Annebritt 2021-05-22 15:44:20

Kan deze appeltaart in een hetelucht oven gebakken worden?

Beantwoorden
AN
Rutger 2021-05-31 10:52:08

Dat kan zeker. Let erop dat de bovenkant niet te donker wordt en dek deze eventueel aan het einde af met een stuk aluminiumfolie.

Beantwoorden
Annebritt 2021-05-23 09:19:29

Al gedaan,gaat prima in hetelucht, wel de laatste 15 min de temperatuur wat lager gezet naar 170.. en folie op de bovenkant gedaan.
De taart is heerlijk!

Beantwoorden
AN
Jelinde 2021-05-24 12:21:03

Dit recept gebruik ik al een paar jaar en blijft hier favoriet! Nu heb ik de appels vervangen voor rabarber en extra suiker toegevoegd. Ook verrukkelijk.

Beantwoorden
JE
Hettie 2021-10-05 18:20:06

Hoe heb je dit gedaan met de rabarber? Lijkt me heerlijk!

Beantwoorden
HE
Rutger 2021-05-31 10:42:19

Dat klinkt heerlijk!

Beantwoorden
Selina 2021-06-25 11:45:05

Ik kan niet tegen custard, kan ik die vervangen?

Beantwoorden
SE
Rutger 2021-06-27 12:44:44

Je kunt ook maizena gebruiken, als je daar wel tegen kunt.

Beantwoorden
Jeske 2021-07-25 10:47:22

Ik heb deze een tijdje geleden gemaakt maar nooit een reactie achtergelaten. Hier alsnog: dit appeltaart-recept is echt de lekkerste die ik ooit ben tegengekomen. Hij komt zo dichtbij de appeltaart die mijn beppe (Friese oma) vroeger maakte dat ik bij het proeven ervan gewoon een beetje emotioneel werd :)
Dank dank dank!!! <3

Beantwoorden
JE
Rutger 2021-07-28 08:54:54

Heel erg leuk om te horen! Dankjewel!

Beantwoorden
Romy Coumans 2021-08-04 14:36:30

Hoi Rutger,
Kun je het deeg ook alvast klaarmaken in de avond en de volgende ochtend de taart ermee bakken of gaat dat niet?
Aangezien verse appeltaart het lekkerste is…

Beantwoorden
RO
Rutger 2021-08-09 11:40:47

Dat kan zeker! Je kunt zelfs de springvorm al met het deeg bekleden en die dan gewoon in de koelkast bewaren.

Beantwoorden
Els Spoor-Steentjes 2021-08-28 22:59:10

Ik heb deze taart al meerdere keren met succes gebakken. Vandaag echter was de bodem erg droog. Wat kan er mis gegaan zijn Rutger?

Beantwoorden
EL
Rutger 2021-09-13 08:50:01

Heb je 'm te lang, te heet of te laag in de oven gebakken?

Beantwoorden
Ina 2021-09-01 11:30:42

Hoi Rutger,

Ik heb deze taart in de vriezer gedaan. Als ik m er uit haal, hoe lang moet ie dan in de oven om dan weer “opgelapt” te worden? Bevroren of ontdooit? En gewoon op 180c?

Beantwoorden
IN
Rutger 2021-09-13 08:33:50

De taart hoeft niet persé in de oven, maar het kan wel. Laat de taart wel eerst ontdooien en dan 15-20 minuten op 180.

Beantwoorden
Marijke 2021-09-07 16:24:00

Hallo Rutger
Jij bakt ook wel eens met tante Fanny deeg toch?
Kan ik dit voor een snelle versie ook gebruiken in deze appeltaart?

Beantwoorden
MA
Rutger 2021-09-13 08:04:46

Dat zou ik niet doen, het wordt dan een heel andere taart.

Beantwoorden
Tilly 2021-10-01 15:01:35

Hi Rutger,
Ik woon niet in Nederland en heb daarom geen goudrenetten en Jonagold appels hier. Zou Granny Smith ook werken? Of is die te zuur?

Beantwoorden
TI
Rutger 2021-10-03 17:34:24

Dat kan prima. En je kunt naar smaak altijd iets extra suiker toevoegen aan de appelvulling als deze te zuur is.

Beantwoorden
Fouziya 2021-10-04 14:17:29

Heel erg bedankt voor de energie en het delen van dit recept. Wij hebben ervan genoten en idd de lekkerste appeltaart!

Beantwoorden
FO
Rutger 2021-10-13 11:12:15

Heel graag gedaan! Dankjewel!

Beantwoorden
Marjolein 2021-10-06 20:23:00

Zou je het deeg ook een hele nacht in de koelkast kunnen leggen en de volgende dag de taart bakken?

Beantwoorden
MA
Rutger 2021-10-13 10:53:31

Dat kan heel goed!

Beantwoorden
Nienke 2022-09-14 09:43:25

Hoi Rutger,

Kan dit ook ongeveer 24 uur? Dat ik het deeg op één avond maak en pas de volgende avond de rest van de taart?

Alvast bedankt voor het antwoord en natuurlijk de heerlijke recepten!

Beantwoorden
NI
Rutger 2022-09-14 19:17:36

Dat kan zeker! Je kunt het deeg ook heel goed invriezen.

Beantwoorden
Karin van ' t Einde 2021-10-10 11:11:32

Beste Rutger, gisteren deze appeltaart gebakken. Heerlijk! Ik zie echter in heel veel appeltaart recepten dat voor de bovenlaag slierten gemaakt worden. Ik rol voor de bovenkant het laatste deeg ook uit en snij hier repen van die ik op dezelfde manier verwerkt. Resultaat is mooi strak en het gaat sneller dan slierten maken.

Tot nu toe ging ik trouwens vaak naar deze website als ik iets wilde bakken, maar onlangs kreeg ik je boek Rutger bakt me de 100 allerlekkerste recepten. Mooi, maar probleem is dat je recepten nu constant in het zicht staan.... gelukkig bestaat er zoiets als uitdelen, want bakken is nu extra verleidelijk geworden...

Beantwoorden
KA
Rutger 2021-10-13 10:28:55

Wat leuk om te horen dat mijn recepten zo in de smaak vallen! Heel veel bakplezier nog!

Beantwoorden
Christ van Raaij 2021-10-20 14:20:09

Mijn moeder mocht willen dat ze zo'n lekkere appeltaart kon bakken! 😉

Beantwoorden
CH
Sora 2021-10-23 13:54:29

Beste Rutger, na deze taart vaak gemaakt te hebben op de dag zelf (verse appeltaart is natuurlijk fantastisch). Heb ik een keer geen tijd op de dag zelf. Ik weet dat het deeg wel een nachtje in de koelkast kan, maar kan de vulling dat ook? Niet in de vorm, maar gewoon apart in een kom

Beantwoorden
SO
Rutger 2021-10-24 12:30:57

Hoi! Dat zou ik niet doen, daar wordt de vulling te nat van.

Beantwoorden
MB 2021-10-25 13:09:06

Hoi Rutger, een heerlijke taart!! Super bedankt voor dit recept. Ik heb hem alleen al eens verbrand, want hij gaat in mijn heteluchtoven op 180 echt heel hard. Ik houd nu een baktijd van 40 min. aan, dan nog max 10 min. afgedekt op alleen onderwarmte. Is het misschien beter om in mijn geval de temp. te verlagen naar 170?

Beantwoorden
MB
Rutger 2021-11-01 09:43:40

Hi. Alle recepten zijn gebaseerd op onder- en bovenwarmte. Hier lees je meer info: https://rutgerbakt.nl/faq-veelgestelde-vragen/

Beantwoorden
Brenda Andriese 2021-10-29 13:59:28

Ik doe de taart inderdaad op 170 en dan 65 min hetelucht. Echt perfect 👍🏼

Beantwoorden
BR
Brenda Andriese 2021-10-29 14:03:05

Ik heb deze gisteren gemaakt maar dan met Zeeuwse bloem. Echt super!

Beantwoorden
BR
Gerard 2021-10-31 09:02:16

Hi Rutger,

Dank voor het delen van dit recept. Ik maak hem nu voor de tweede keer en ik vroeg me af, voeg je ook het citroensap van de halve citroen erbij of alleen de rasp van de citroen? Dat is mij niet helemaal duidelijk.

Graag ontvang ik een reactie van je (of van iemand anders die het weet 😃)

Groetjes Gerard

Beantwoorden
GE
Rutger 2021-11-01 09:03:40

Hoi. Ik gebruik voor het deeg enkel de rasp van de citroen.

Beantwoorden
Bibi 2021-11-01 11:59:34

Ha Rutger, mijn vriend is een enorme appeltaartfan en ik bak dan ook allerlei varianten voor hem. Van de week deze variant gemaakt en hij vond hem heerlijk en met name het deeg vond hij geweldig. Bros en stevig tegelijk, hij was fan! Omdat ik het leuk vind om bestaande recepten net wat aan te passen, vroeg ik me af of je mij een tip kon geven hoe ik de appeltaart was smeuïger kan maken. En dan bedoel ik met name tussen de partjes in. Haha, een beetje wat een appeltaart van de supermarkt kan hebben. Dat kleffe. Maar zelf bakken we natuurlijk véél lekkerder. ;) Ben benieuwd of je tips hebt!

Beantwoorden
BI
Rutger 2021-11-10 08:44:38

Hi! Wat leuk om te horen! De vulling noemen ze appelsmort. Als je op google zoekt lees je daar van alles over. Daar kun je mee experimenteren om de binnenkant smeuïger te maken.

Beantwoorden
Marianne 2021-11-05 10:22:43

Ha Rutger ik wil dit recept vandaag maken maar heb helaas geen custard poeder,ik heb wel banketbakkersroom poeder zou ik dat kunnen gebruiken?

Beantwoorden
MA
Rutger 2021-11-10 08:20:41

Dat werkt weer net anders en ik weet niet of dat goed tegen verhitten kan. Dat antwoord moet ik je schuldig blijven.

Beantwoorden
Jacqueline 2021-11-13 21:21:38

Vandaag heb ik de Lekkerste Appeltaart gebakken. Nou, de taart doet de naam eer aan :-) De appeltaart is echt héérlijk! Het mengsel van appel, kaneel etc ... mjammie. De taart heeft bij mij 85 minuten in de oven gestaan, waarvan de laatste 10 minuten met alleen onderwarmte. Dankjewel voor deze taart. Mijn gezin en mijn vriendinnen zijn erg blij, dat ik uw recepten aan het uitproberen ben. Op naar de volgende.

Beantwoorden
JA
Rutger 2021-11-16 12:56:24

Wat superleuk om te horen! Geniet er van!

Beantwoorden
Vera 2021-11-20 13:59:54

Geweldig alleen doe ik het zonder amandelspijs. Ik heb er vele gebakken.
Vandaag ook weer voor mijn kleindochter 3 jaar

Beantwoorden
VE
Wilbert 2021-11-25 20:52:46

Hoi Rutger,
Deze appeltaart lukt altijd, heerlijk! Alleen wanneer ik met het deeg de vorm ga bekleden en de stroken voor de bovenkant snij gaat dat nooit lekker, het deeg is niet samenhangend genoeg en mijn vormen vallen uit elkaar als ik ze maar de vorm overbreng. Heb je hier een tip voor?
Dankje,
Wilbert

Beantwoorden
WI
Rutger 2021-11-30 13:58:56

Hoi. Lees even dit artikel, daar staan een aantal tips in: https://rutgerbakt.nl/bakhulp/deeg-uitrollen-bakhulp/

Beantwoorden
Cveta 2021-12-11 09:54:50

Heerlijke taart, en top recept. Amandelspijs vervangen door amandelvlokken, gewone maizena in plaats van custardpoeder - helemaal goed resultaat.
Bedankt, gaat naar favoriet.

Beantwoorden
CV
Lesley 2021-12-19 16:33:08

Wat een lekkere taart! Viel ook goed in de smaak bij de visite!

Beantwoorden
LE
Claudia 2022-01-02 23:42:15

Hoi Rutger,

Kan je de suiker in het deeg ook vervangen door amandelspijs? Voor meer smaak in het deeg?

Beantwoorden
CL
Rutger 2022-01-04 14:20:12

Dan wordt de verhouding van het deeg heel anders, je zou dan ook wat minder bloem kunnen gebruiken. Maar de exacte verhouding weet ik niet, daar kom je achter door te experimenteren.

Beantwoorden
Dinanda 2022-01-07 09:04:23

Is het mogelijk om de witte basterdsuiker voor het deeg te vervangen door donkerbruine basterdsuiker? En wat koek en speculaaskruiden toe te voegen aan het deeg? Om wat meer een speculaasappeltaart te krijgen 😀

Beantwoorden
DI
Rutger 2022-01-11 09:37:20

Dat kan zeker! Heerlijk!

Beantwoorden
Anna 2022-01-31 12:37:54

Heerlijke appeltaart ! Heb zelfrijzend bakmeel gebruikt, ging prima.

Beantwoorden
AN
Heidy 2022-02-06 13:08:03

Hoi Rutger,
Waar zijn de speculaasjes gebleven?
Ik zie die nl niet terug in het recept.
Ik wil speculaas kruimels door de vulling doen

Beantwoorden
HE
Rutger 2022-02-07 18:19:48

Hi. Die staan in Bakbijbel. Je kunt ze in plaats van het amandelspijs gebruiken.

Beantwoorden
Bertha 2022-02-09 11:54:55

Hoi Rutger. Moet de oven op onder en bovenwarmte? Of hete lucht of allebei…??

Beantwoorden
BE
Rutger 2022-02-15 08:55:10

Alles daarover lees je hier: https://rutgerbakt.nl/faq-veelgestelde-vragen/

Beantwoorden
Joke 2022-02-09 13:43:21

dag Rutger, mijn vraag is als ik cocus koekjes bakt die hemels smaken en ik het recept van jou goed lees dan moet ik van het deeg kleine balletjes draaien ter groote van een druif daarna moet ik ze met bakpapier plat drukken voorzichtig maar dan! het deeg plakt aan het bakpapier vast en raak ik in paniek zou jij als je de tijd even kan vrij maken het mij even vertellen ik wil er ook voor betalen hoor als ik het maar goed krijg .Rutger bedankt voor je fantastische recepten ik geniet er van .dank je wel een hartelijke groet Joke

Beantwoorden
JO
Rutger 2022-02-15 08:53:30

Hoi. Je kunt ook een ander stukje bakpapier gebruiken om de deegbolletjes mee plat te drukken. Of het deeg tussendoor even in de koelkast leggen. In beide gevallen zal het minder blijven plakken.

Beantwoorden
Carmen 2022-02-11 09:49:30

Zou ik suiker volledig kunnen weglaten?

Beantwoorden
CA
Rutger 2022-02-15 08:40:49

Dat kan niet, naast de smaak zorgt suiker ook voor de textuur in het deeg.

Beantwoorden
Annemieke 2022-02-27 08:59:28

Hoi Rutger,
Weet jij wat precies de functie van het halve ei in het deeg is van de appeltaart? Ik heb een ei-allergie en vraag me af of ik het kan weglaten/vervangen.
Alvast bedankt! Groeten, Annemieke

Beantwoorden
AN
Rutger 2022-03-01 09:15:02

Hoi. Die kun je prima weglaten. Voeg eventueel 1-2 el melk toe als het deeg te droog is tijdens het kneden.

Beantwoorden
Marjan 2022-03-05 17:16:14

Heerlijke appeltaart .. ik heb nog noten ( pistache hazelnoot walnoot gebakken ) toegevoegd .. zaliggg

Beantwoorden
MA
Sacha 2022-03-10 20:41:00

Lekker maar met de amandelspijs erg zoet. Ik had al minder suiker gedaan door de appels, maar zal de volgende keer ook minder suiker in het deeg willen doen, of verandert dat de structuur teveel?

Beantwoorden
SA
Rutger 2022-03-13 12:41:35

Dat verandert de structuur wel iets, maar ietsjes minder kan prima.

Beantwoorden
Marianne 2022-03-12 10:22:35

Mag ik hierop reageren? Amandelmeel met een half ei heb ik gebruikt. Daar zit geen suiker in. Kant en klaar spijs is inderdaad gezoet.

Beantwoorden
MA
Franklin 2022-09-07 10:45:16

Amandelmeel met ei is dus geen amandelspijs..,

Beantwoorden
FR
Hans 2022-03-27 09:08:21

Hoi Rudger, woon in Thailand, dus het is ff zoeken naar de ingredienten, maar heb de taart vorige maand gebakken, en zelfs met mijn 2 linker bakhanden, was het een groot succes, krijg het er zelfs druk mee, want ook de Thai schijnt het erg lekker te vinden, kreeg het verzoek om er weer een te maken, dus vandaag aan het werk, overigens ook de gevulde speculaaskoeken zijn heerlijk, dank voor de duidelijke en heerlijke recepten, zelfs ik kan het niet fout doen, groeten vanuit het Thaise

Beantwoorden
HA
Rutger 2022-03-28 11:00:18

Hoi! Wat geweldig om te horen! Veel bakplezier daar!

Beantwoorden
Eva 2022-04-04 16:04:18

Laatst deze appeltaart gemaakt met mijn moeder, mega lekker! Vooral dat laagje amandelspijs maakt de taart helemaal af, Yummy! :)

Beantwoorden
EV
Annemarie 2022-05-08 19:58:38

Beste Rutger
Sommigen vinden dat ik de de lekkerste appeltaart bak, dus ik wilde nu graag jouw lekkerste appeltaart bakken. Het deeg heb ik volgens jouw recept gemaakt, alleen een klein beetje kaneel toegevoegd. Erg lekker. De vulling heb ik toch maar naar eigen inzicht gemaakt: rozijnen in licor 43 laten wellen en nog een beetje chocoladelikeur toegevoegd. Gezoet met honing en vanillesuiker. En waar ik normaal custard op de bodem doe,heb ik dat nu door de vulling gedaan. Het amandelspijs heb ik weggelaten. Wauw, de lekkerste appeltaart tot nu toe!!!! Dus een beetje van jou en een beetje van mezelf😃

Beantwoorden
AN
Rutger 2022-05-16 14:45:05

Dat klinkt heerlijk! Wat leuk!

Beantwoorden
Bas 2022-09-16 23:28:23

Hi Rutger
Ik mag voor een familieding een grote appeltaart bakken. Hiervoor heb ik een vierkante taartpan van 35x35. Zou een dubbel recept hier voldoende voor zijn? En in hoeverre moet de baktijd aangepast worsen? Ik zat er aan te denken het custardpoeder te vervangen door kloppudding/saroma karamel. Voor een karamel-appel idee. Heb jij hier ervaring mee?

Beantwoorden
BA
Rutger 2022-09-19 12:02:03

Hoi. Kloppudding zou ik niet gebruiken, dat werkt echt wel anders dan custardpudding. Ik zou 2 1/2 keer het recept gebruiken, dan zit je ongeveer wel goed.

Beantwoorden
Maaike 2022-09-18 19:25:35

Hoi Rutger!

Dit recept is echt super lekker, maar helaas moet ik door ziekte koolhydraten beperken. Denk je dat het suiker door Stevia Kristal of erythritol vervangen kan worden en het bloem door amandelmeel?

Groetjes,
Maaike

Beantwoorden
MA
Rutger 2022-09-19 11:48:56

Hoi Maaike. Daar heb ik zelf helaas geen ervaring mee.

Beantwoorden
Wim 2022-09-24 16:52:40

Tip. Verwarm het appelmengsel 10 minuten in een pan met dikke bodem. De bite is dan zachter.

Beantwoorden
WI
Joyce 2022-09-29 14:26:25

Inderdaad de allerlekkerste appeltaart die ik ooit gemaakt heb! En hij ruikt zoooo lekker!!!

Beantwoorden
JO
Linda 2022-10-01 18:29:22

Niet uit te rollen. Deeg na ca 2 uurin de koelkast geprobeerd uit te rollen,helaas plakt het aan alle kanten,werkelijk niet te doen. Heb exact het recept gevolgd.

Beantwoorden
LI
Marcella 2022-11-02 09:35:58

Uitrollen tussen 2 vellen plasticfolie en die in de koelkast leggen daar na 1 kant eraf halen over je vorm leggen en dan andere kant eraf halen geen geplak en ligt perfect in de vorm

Beantwoorden
MA
Rutger 2022-10-11 08:40:42

Hi. Dat is heel gek, er is dan toch ergens iets mis gegaan met de hoeveelheden denk ik. Meer tips over uitrollen vind je hier: https://rutgerbakt.nl/bakhulp/deeg-uitrollen-bakhulp/

Beantwoorden
Jasmin Winnepenninckx 2022-10-09 14:17:20

Ik maak het zo al geruime tijd en geen enkel problemen mee. Je kan wel altijd wat extra bloem toevoegen. En zien dat de ruimte niet te warm is.

Beantwoorden
JA
Sebastiaan 2022-10-08 22:18:47

Ik leg altijd een dun laagje bloem op het aanrecht bij het uitrollen en smeer wat bloem op de deegroller. Dan plakt het veel minder en is het prima te doen.

Beantwoorden
SE
Lisanne 2022-10-15 21:36:34

Hoi Rutger,

Vandaag jou recept geprobeerd, en dit is inderdaad echt de allerlekkerste appeltaart! Lekker met een bolletje vanille ijs + toefje slagroom.

Beantwoorden
LI
Rutger 2022-10-17 08:14:38

Superleuk om te horen! Geniet er van!

Beantwoorden
Lisette 2022-10-16 14:31:45

Hallo Rutger,
Zou je de appels kunnen vervangen door peer en verder gewoon het recept aanhouden? Of moet dan de verhouding vd andere ingrediënten ook anders?
Ik zit met een peeroverschot, vandaar de vraag.
De appeltaart heb ik al meermaals gemaakt met succes ;-)

Beantwoorden
LI
Rutger 2022-10-17 08:10:19

Dat kan prima! Peer kan wel iets vochtiger zijn. Eventueel kun je ook wat paneermeel mengen door de perenpartjes, om het vocht dat vrijkomt op te vangen.

Beantwoorden
Floda 2022-10-16 16:16:45

Wat een toprecept! Totaal helder wat je moet doen en viel zeer in de smaak bij alle gasten. Wat lief dat jij al deze recepten beschikbaar stelt.

Beantwoorden
FL
Willem 2022-10-29 17:01:01

Fantastisch recept .
Het is een heerlijke taart die je zo in de winkel zou kunnen verkopen

Beantwoorden
WI
Jozephina 2022-10-31 19:31:55

Hoi Rutger,
Dit is het beste recept wat ik ooit heb gehad voor een appeltaart!
Het was heerlijk!
Groet,
Jozephina

Beantwoorden
JO
Mariette 2022-11-06 21:20:18

Hi Rutger
Heb je moeders appeltaart gebakken en iedereen vond het heerlijk!

Beantwoorden
MA
Suz 2022-11-11 20:12:16

Ik ken veel recepten maar deze kwam het dichts bij die van mijn moeder terecht, die geur, en lekker veel korst, dat voelt altijd als thuiskomen, generatie op generatie is dit de favoriet.

Beantwoorden
SU
Jolien 2022-11-26 10:24:35

Al meerdere keren gemaakt en altijd een succes. Heel fijn recept en dat voor iemand die nooit recepten precies kan volgen... De rozijnen laat ik wel altijd weg omdat ik daar niet van houdt. Ik plaats daarvan doe ik vaak een handje noten of wat extra appel. Ook erg lekker met een scheutje goede rum (stroh rum 80%) door de appel 😊

Beantwoorden
JO

U kunt niet meer reageren.