Zelf bonbons maken is super leuk om te doen en je bent er op die manier ook zeker van dat er genoeg bonbons zijn met je favoriete vulling. Daarnaast kan je volop variƫren met verschillende vormen. Voor dit recept heb ik gekozen voor een karamelvulling met vanille. Omdat het een vormbonbon is kan de vulling wat zachter zijn dan bij de bonbons die door de chocolade gehaald worden. Dat geeft een heerlijke beleving bij het doorbijten van de bonbon!

Bonbons met karamel en vanille
Ingrediëntenlijst
  • Voor de vulling
  • 125 gr suiker
  • 2 el water
  • 150 ml slagroom
  • 1 vanillestokje, het merg
  • 125 gr chocolade callets melk (verkrijgbaar bij Bouwhuis.com)
  • 40 gr boter, op kamertemperatuur
Broodbakbol banner mobiel

Bereiding: Bonbons met karamel en vanille

Begin ruim van tevoren met de vulling, zodat deze voldoende tijd heeft om op te stijven. Doe de suiker met het water in een hoge pan en laat deze op middelhoog vuur koken tot een goudbruine karamel. Doe ondertussen de slagroom met het vanillemerg in een ander pannetje en breng dit aan de kook. Giet de hete slagroom op de karamel en roer tot alle karamel is opgelost. Let op: Het mengsel is erg heet en gaat bruisen en bubbelen, dat is normaal. Schenk de karamelroom over de melkchocoladecallets en roer tot deze gesmolten zijn. Voeg de boter in kleine blokjes toe en meng het geheel met een staafmixer tot een gladde massa. Laat de vulling opstijven op kamertemperatuur.

Bekijk voordat je de bonbons gaat maken mijn uitgebreide how-to voor vormbonbons, daarin zie je de werkwijze stap-voor-stap. Zorg dat de witte chocolade getempereerd is, op een marmeren plaat of met de magnetron.

De bonbons vormen

Vul de bonbonvorm met chocolade en zorg dat ieder vormpje gevuld is. Schraap de overtollige  chocolade van de vorm af met een schraper of paletmes. Tril de vorm wat heen en weer op het werkblad zodat eventuele luchtbelletjes die in de chocolade zitten naar boven komen. Keer de vorm om boven en sla een paar keer zachtjes tegen de vorm om te zorgen dat het meeste van de chocolade er weer uit druipt. Laat de bonbonvorm enkele minuten op zijn kop liggen. Schraap vervolgens de bovenkant van de vorm schoon met de schraper of met een paletmes. Plaats de vorm in de koelkast zodat de chocolade uit kan harden.

De bonbons vullen met karamel

Vul de bonbons met de vulling, dit gaat het makkelijkst met een spuitzak. Zorg dat je ze niet te vol vult, er moet ruimte overblijven om de bonbons straks nog te sluiten. Plaats de gevulde bonbons in de koelkast zodat de vulling op kan stijven.

Vul de vorm opnieuw met chocolade en verdeel deze over alle vormpjes met behulp van een schraper of paletmes. Schraap vervolgens alle overtollige chocolade weg. Plaats de vorm weer in de koelkast om de chocolade goed te laten stollen.

Keer de vorm voorzichtig om en tik deze voorzichtig tegen het werkblad, zodat de bonbons uit hun vorm komen. Probeer de bonbons met handschoenen op te pakken, zo krijg je geen vingerafdrukken op de chocolade.

Bewaar de uiteindelijke bonbons liever niet in de koelkast maar op een droge en koele plaats erbuiten. Hierdoor blijven ze langer mooi en lekker.

Dit bericht is gesponsord door Bouwhuis

Bonbons met karamel en vanille

Foto’s: Erik Spronk

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (19)
Je@net 2016-05-18 09:06:32

Wat een leuk vervolg op de blogpost van gisteren. Ziet er ook heerlijk uit!

Beantwoorden
JE
Joyce 2016-05-18 11:06:05

Deze zien er echt heerlijk uit! Ik krijg meteen zin in chocolade :p

Beantwoorden
JO
bertine van beesten 2016-05-18 12:53:55

Oeh, dit ziet er heerlijk uit!!

Beantwoorden
BE
Lucia 2016-05-18 15:19:31

Gewoon TOP.

Beantwoorden
LU
Caro 2016-05-18 15:44:31

Super mooi!

Beantwoorden
CA
Lianne 2016-05-18 16:15:44

Wauw die zien er niet verkeerd uit! :D

Beantwoorden
LI
Lianne 2016-05-18 16:16:28

Ps. Waar kan je zulke leuke bonbon-verpakkingen kopen?

Beantwoorden
LI
Rutger 2016-05-18 17:33:47

Het doosje dat ik op de foto heb gebruikt komt van een groothandel, maar bij Bouwhuis.com kan je ook leuke bonbondoosjes vinden! https://www.bouwhuis.com/presentatie-en-verpakkingen/gebaksdozen/bonbon-doosjes

Beantwoorden
Lianne 2016-05-18 21:40:12

Dankjewel, ik ga er naar kijken. :)

Beantwoorden
LI
Petra 2016-05-18 22:06:34

Heerlijk idee, dankjewel, ik ga het zeker proberen.

Beantwoorden
PE
Rebecca van der Vaart 2016-06-17 12:13:58

Vorige week uitgeprobeerd, ze zijn heerlijk! Hoe lang kun je ze eigenlijk bewaren?

Beantwoorden
RE
Rutger 2016-06-17 12:43:51

Twee weken in de koelkast gaat prima, mocht je ze langer willen bewaren zou ik ze invriezen. Laat ze dan in de koelkast weer ontdooien!

Beantwoorden
Simone 2016-09-06 15:23:25

Kan ik in plaats van de chocolade callets ook 'gewone' chocolade gebruiken?

Beantwoorden
SI
Rutger 2016-09-07 23:54:01

Dat kan zeker, maar hak het dan wel wat kleiner voordat je het gaat gebruiken!

Beantwoorden
Ineke 2017-07-04 16:26:57

Ik heb een antieke vorm van bakeliet en een metalen rand. Gaan ze daar ook makkelijk uitkomen?

Beantwoorden
IN
arend 2017-09-19 20:04:34

Bakkeliet werkt alleen als deze 100% gaaf is aan de binnenzijde EN voldoende vet (niet schoongemaakt met ontvetter oid.)

Je kan een testrondje doen om de vorm een beetje vet te krijgen..
Na het gebruik hooguit schoonvegen met een droge doek. (Pluisvrij natuurlijk)

Beantwoorden
AR
Rutger 2017-07-10 00:51:30

Dat vind ik lastig om te zeggen! Ik heb daar weinig ervaring mee.

Beantwoorden
Esmeralda 2018-03-09 23:08:31

Ik heb een vraagje:
Er zit slagroom in de vulling.
Blijft dat wel goed buiten de koelkast?
En hoe lang blijft dat goed

Beantwoorden
ES
Rutger 2018-03-10 09:37:27

Dat blijft zeker goed, mede doordat de room gekookt heeft en er veel suiker in de vulling zit.

Beantwoorden
Lieselotte Broeren 2018-10-17 10:54:48

Ziet er heerlijk uit!

Kan ik ook een silleconenbonbonvorm gebruiken?
En in de vulling zit melk chocolade, ik wil ze maken voor na een etentje bij de koffie, en 1 persoon geen melk of pure chocolade, kan ik voor de vulling ook witte chocolade gebruiken?

ps: komt er een keer een boek(je) met alleen maar firandises :)

Beantwoorden
LI
Rutger 2018-10-22 11:08:14

Een siliconenvorm kan prima. De verhoudingen met witte chocolade zijn anders. Je hebt dan iets minder room nodig. Hoeveel precies is een kwestie van uitproberen. En dat boekje staat nog niet op de planning, maar wie weet ooit!

Beantwoorden
Jolien 2020-06-14 20:58:14

Hoi Rutger, zou je deze vulling ook kunnen opkloppen, zoals je met ganache kunt doen?

Beantwoorden
JO
Rutger 2020-06-20 11:56:20

Daar is de vulling denk ik iets te stevig voor.

Beantwoorden
Josje 2020-07-06 16:06:56

Als je karamelvulling over hebt, hoelang kun je deze nog bewaren?

Beantwoorden
JO
Rutger 2020-07-06 16:34:20

In de koelkast is dit zeker enkele weken houdbaar. En je kunt het ook invriezen.

Beantwoorden
Yvette 2020-12-11 14:19:19

Hoe temperen in micro oven aub?

Beantwoorden
YV
Rutger 2020-12-13 13:08:58

Dat lees je hier: https://rutgerbakt.nl/chocolade-recepten/how-to-chocolade-tempereren-in-de-magnetron/

Beantwoorden
Laura 2021-02-08 22:51:34

Heb geen melkchocolade maar pure chocolade gebruikt. Het eindresultaat is geronnen. Tips?

Beantwoorden
LA
Rutger 2021-02-15 14:05:00

Geronnen? Wat bedoel je daarmee?

Beantwoorden
E 2022-05-20 19:20:26

Hoi Rutger,

Ik heb nu een aantal keer bonbons gemaakt en met jouw tips gaat dat super, alleen de bovenste laag van de bonbons blijft wat te dik waardoor ik weinig ruimte heb voor de vulling. Ik heb verschillende dingen geprobeerd om na het vullen van de vorm een dunnere laag chocola over te houden; tikken, de vorm iets verwarmen tot dezelfde temperatuur als de chocola, langer uit laten druppen, met een kwastje overtollige chocola eruit halen (dat werkt maar maakt de bonbons slordiger). Heb je een tip hoe ik ervoor kan zorgen dat de chocola weer goed uit de vorm stroomt als ik hem op de kop leg? Het lijkt alsof de chocola al stolt of wat te dik is, maar heeft wel de juiste werk-temperatuur na het tempereren (melk 30Ā°).

Beantwoorden
E
Rutger 2022-05-22 17:46:58

Hi! De vorm iets verwarmen helpt (niet te warm, dan worden ze juist weer minder mooi). Verder snel werken. Dus snel de chocolade erin en snel omdraaien en leeg tikken.

Beantwoorden
Britty 2022-06-29 17:25:52

Vraagje: hoe krijg ik de goede suikerlaag voor rumbonen te krijgen. Heb wel wat gekregen van iemand maar het lukt mij niet zoals het hoort. Zou je mij een filmpje ofzo kunnen sturen of op dit zetten

Beantwoorden
BR
Rutger 2022-07-04 10:39:17

Hi, daar kan ik je helaas niet bij helpen.

Beantwoorden
De Vries 2022-09-28 17:55:35

Hoi Rutger,

Ik wil een passievruchtvulling voor bonbons maken, maar ingedikt gezoet passievruchtsap mengen met ganache vind ik geen succes qua smaak. Heb je een tip om de passievrucht met iets anders dan ganache te mengen zodat het wel enigzins stevig wordt?

Beantwoorden
DE
Rutger 2022-10-11 09:01:53

Voor bonbons heb ik daar geen ervaring mee. Meestal wordt er volgens mij passievruchtpulp in de ganache gebruikt. Er is ook karamel met passievrucht, maar daar heb ik (nog) geen recept van.

Beantwoorden

U kunt niet meer reageren.