Ben je op zoek naar een lekker en simpel recept voor naan? Zelf naan maken is ontzettend makkelijk. Je kneedt alle ingrediënten tot een mooi deeg en voegt naar smaak olie, kruiden en specerijen toe. Dit naan recept is mijn favoriet, met lekker veel knoflook en verse koriander. Na het bakken is de naan knapperig van buiten, zacht van binnen en heerlijk van smaak. 

Als wij curry eten, hebben we er altijd wel naan bij. Zonder naan is die maaltijd voor mij anders niet compleet. Ik vind het heerlijk om een warme naan in de saus van de curry te dopen en als het aan mij zou liggen at ik eigenlijk alleen maar naan met saus. Dit platbrood is niet alleen geschikt om te eten met een curry, maar je kunt het ook bij veel andere maaltijden gebruiken of bijvoorbeeld eten met een hummus of yoghurtdip.

Natuurlijk kan je naan kopen in de supermarkt, maar het is echt heel leuk én zoveel lekkerder om zelf te bakken. Ga je naan maken als bijgerecht bij een maaltijd? Je kunt dit goed combineren. Begin met het deeg en maak de rest van het eten terwijl het deeg rijst. Je hoeft de naans vervolgens alleen nog een paar minuten af te bakken in de oven. Ideaal, want zo zet je een heerlijk bijgerecht van warme en versgebakken naan op tafel.

naan brood met knoflook

Wat is naan en waar wordt het van gemaakt?

Naan is een platbrood dat wordt gemaakt van tarwemeel of -bloem en op smaak gebracht wordt met knoflook, kruiden of specerijen. In dit recept gebruik ik knoflook en verse koriander, maar je kunt naar smaak kruiden en specerijen toevoegen. Aan het deeg wordt vaak ook melk of yoghurt toegevoegd. Dit zorgt voor extra luchtig brood. In dit recept gebruik ik volle yoghurt.

Naan wordt veel geserveerd als bijgerecht bij maaltijden in delen van Azië. Vaak doet dit platbrood dienst als lepel, om in de saus te dippen of de maaltijd mee op te scheppen. 

Moet ik naan of naanbrood zeggen?

In Nederland spreken we vaak over naanbrood als we het over deze broodjes hebben. Maar wist je dat de term naanbrood in feite dubbelop is? Naan betekent namelijk ‘brood’ in verschillende talen, zoals Perzisch of Hindi. Dus naanbrood is letterlijk vertaald: brood brood. Om die reden heb ik het vooral over naan óf brood, niet over naanbrood.

Hoe kan je naan bewaren?

Zelfgebakken naan is vers gemaakt altijd het allerlekkerst. Eet het daarom bij voorkeur op de dag zelf. Wil je het toch iets langer bewaren? Ik raad je wel aan het brood binnen 1-2 dagen op te eten. 

Je kunt naan ook invriezen voor 2-3 maanden. Zorg wel dat je het brood goed luchtdicht verpakt. 

Als je je zelfgemaakte naan uit de koelkast of vriezer wilt gebruiken, is het lekker om het nog kort op te piepen. Doe dit 5-7 minuten in een voorverwarmde oven van 180 °C. 

Ook leuk om te lezen
Ingrediëntenlijst
  • Voor het deeg
  • 500 gr bloem
  • 2 tl suiker
  • 10 gr zout
  • 7 gr gedroogde gist
  • 50 gr boter, gesmolten (of ghee)
  • 175 gr volle yoghurt, op kamertemperatuur
  • 175 ml water, lauwwarm
  • Voor de topping
  • 100 gr boter, gesmolten
  • 3-5 tenen knoflook, fijngehakt
  • verse koriander, gehakt (optioneel)
  • Verder nodig
  • bloem, om uit te rollen
kinderbakboek banner desk
kinderbakboek banner mob

Zelf naan maken – recept

Dit naan recept is niet alleen lekker makkelijk, maar ook erg lekker. Het bestaat slechts uit een paar simpele stappen: het maken van het deeg en het afbakken van de naan.

Deeg maken

Doe de bloem, suiker, gesmolten boter (of ghee), volle yoghurt, het gedroogde gist, lauwwarme water en het zout in een kom en kneed alle ingrediënten tot een deeg. Kneed het deeg zo’n 5 tot 10 minuten tot je een mooi elastisch deeg hebt. Het deeg is een beetje plakkerig, dat hoort. Als het echt onhandelbaar is, kan je iets extra bloem toevoegen. Laat het deeg vervolgens afgedekt 1 uur rijzen op een warme en tochtvrije plek.

Verwarm ondertussen de oven voor op 250 °C. Je kunt naan bakken op een pizzasteen in de oven als je die hebt, of gebruik de onderkant van de broodbakbol. Leg de pizzasteen of de onderkant van de broodbakbol van tevoren in de oven om op te warmen. Heb je geen van beide, gebruik dan een bakplaat. Zorg wel dat deze bakplaat ook goed wordt voorverwarmd voordat je de naan gaat bakken.

Naanbrood bakken

Kneed het deeg na het rijzen nog kort door en verdeel het deeg vervolgens in acht stukken. Rol de stukjes deeg op een licht bebloemd werkblad allemaal uit tot een ovaalvormige lap van ongeveer een halve centimeter dikte. Meng de gesmolten boter en fijngehakte knoflook om zo een knoflookboter te maken.

Bestrijk het deeg met de gesmolten knoflookboter en bak het vervolgens in 6-9 minuten goudbruin en gaar. Besmeer de naans direct na het bakken nogmaals met de knoflookboter en bestrooi desgewenst met gehakte koriander.

Houd de broden eventueel warm in aluminiumfolie en eet ze zo vers mogelijk.

Foto’s: Erik Spronk

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (22)
Gerda Aarnoudse 2016-03-07 23:37:41

Vandaag heb ik het naanbrood gebakken en het is een heerlijk recept! Makkelijk te maken en met een goed resultaat.

Beantwoorden
GE
Karin 2016-03-08 10:14:05

Rutger, lijkt me een heel fijn recept, het lukt me alleen niet heel goed om het uit te printen. Misschien een printervriendelijke receptoptie aan de knoppen toevoegen?

Beantwoorden
KA
Lana 2017-01-07 17:49:48

Hoi rutger, als ik de gist van dr. Oetker gebruik, het groene zakje, rijst het deeg eigenlijk niet. Klopt dat? Op andere websites lees ik dat de gist, als deze gemengd wordt emt zout, doodgaat. Klopt dat? Rijst het deeg daarom niet voldoende?

Beantwoorden
LA
Leo 2017-03-06 11:33:14

In mijn ervaring kun je droge gist (instant gist) beter van te voren even activeren door in klein beetje lauwe melk met suiker te strooien en te wachten tot het gaat schuimen voor je dit toevoegt aan de overige ingrediënten.

Beantwoorden
LE
Rutger 2017-03-07 17:55:11

Hoi Lana. Bij instant gist is dat niet nodig en maakt dat ook geen verschil verder. Bij verse gist en de ouderwetse gedroogde gist (dus niet instant) is het wel belangrijk om dit te doen.

Beantwoorden
Sandra Bresser 2017-08-08 08:29:32

Hoi Rutger. Lijkt me een erg lekker recept. Proef je de yoghurt er echt in? Of kun je de yoghurt evt vervangen voor iets anders? Groetjes Sandra Bresser

Beantwoorden
SA
Rutger 2017-08-16 09:02:19

Hoi Sandra. De yoghurt proef je er totaal niet in terug, dat is de bedoeling ook.

Beantwoorden
Margriet 2017-08-11 23:30:00

Je proeft absoluut geen yoghurt.

Beantwoorden
MA
Margriet 2017-08-11 23:29:05

Heel goed gelukt en erg lekker! Leuk om te maken.

Beantwoorden
MA
Iemand 2017-11-09 12:26:40

skrrrr polla!

Beantwoorden
IE
marjolein 2017-11-09 12:26:56

lekker recept!

Beantwoorden
MA
Denise van der ham 2017-11-14 13:24:25

Beste Rutger,
met welke yoghurt is het het lekkerst? Gewoon die van een huismerk, is dat lekker?

Ik hoor het nog wel,
vriendelijke groet van Denise

Beantwoorden
DE
Rutger 2017-11-19 21:53:13

Gewoon een volle yoghurt is prima, het merk maakt niets uit.

Beantwoorden
Denise van der ham 2017-12-04 14:49:30

Bedankt! Ze waren heerlijk. Het gaat prima met het huismerk van de Albert Heijn. Nogmaals bedank!

Denise

Beantwoorden
DE
Diantha Stigter 2017-12-04 14:48:45

Hallo Rutger,
I
k vroeg me af, gaat het naan rijzen?
Het is misschien een hele rare vraag maar toch...

Groetjes Diantha

Beantwoorden
DI
Rutger 2017-12-12 12:07:33

Ja ze gaan wel wat rijzen door de gist.

Beantwoorden
Diantha Stigter 2017-12-15 14:49:38

Heel erg bedankt! Ik heb ze gemaakt voor mijn kinderen en die vonden ze heerlijk!

Beantwoorden
DI
Danielle Hitchen 2018-06-09 17:58:57

ik maak zo ook 'cheese naan', met koetjes kaas (de driehoekjes). Zelfde manier, maar voor het bakken 'vouw' ik er een paar driehoekjes kaas in, gaat heel goed en ERG lekker!! :-)

Beantwoorden
DA
Rutger 2018-06-10 12:22:17

Dat klinkt superlekker inderdaad!

Beantwoorden
Brenda 2020-04-18 09:26:50

Hallo Rutger, Heb al verscheidene keren jouw naan gebakken. Gebruik ipv volle joghurt, de griekse joghurt en bak ze in een geribbelde koekenpan op het vuur. Gaat prima. Maak altijd een hoeveelheid en verpak ze in alufolie voor ik ze in de vriezer doe. Uit de vriezer eerst laten ontdooien en dan nog even in de oven. Smaken prima. Ik gebruik geen gewone joghurt, odat die hier bij ons, in Thailand, gezoet is.

Beantwoorden
BR
Rutger 2020-04-20 15:29:34

Heel leuk op te horen en fijne tips! Dank!

Beantwoorden
patricia 2021-04-25 13:01:02

is het ook mogelijk om dit recept met zuurdesem starter te maken?
groetjes Patricia

Beantwoorden
PA
Rutger 2021-04-26 12:53:57

Dat is heel goed mogelijk ja.

Beantwoorden
Ien Jennekens 2021-06-04 19:13:14

Hallo Rutger,

Vandaag voor de derde keer het naanbrood gebakken. Het is eenvoudig te maken en smaakt heerlijk. Het is een duidelijk geschreven recept, heel fijn, dankjewel.

Beantwoorden
IE
Conny 2021-09-12 08:59:45

Kan ik hier ook lactosevrije of soya yoghert voor gebruiken?

Beantwoorden
CO
Rutger 2021-09-13 07:36:04

Dat kan prima!

Beantwoorden
Hanneke 2021-09-19 17:07:03

Ik doe door het deeg ook wat knoflook en koriander, dat maakt het nóg lekkerder!

Beantwoorden
HA
Lindsey 2021-09-23 17:10:10

Hallo Rutger,

Hoeveel broden kun je hier uithalen en kun je ze na afbakken ook in de vriezer bewaren :)?

Beantwoorden
LI
Rutger 2021-09-26 21:26:45

Je kunt hier 8 broden van maken.

Beantwoorden
Chretienne 2021-10-06 18:16:18

Ik snap het niet: de knoflook verbrandt, die op het brood zit… :-(

Beantwoorden
CH
Rutger 2021-10-13 10:54:00

Heb je met hete lucht gebakken? Dan verbrand de buitenkant sneller.

Beantwoorden
Siem 2022-01-02 18:41:08

Dat is altijd de vraag: met de aangegeven temperaturen… bedoel je dan “gewone” oven temperatuur of hetelucht???
Iedere keer vraag ik mij dat weer af…

Beantwoorden
SI
Rutger 2022-01-04 14:21:02

Dat staat hier beschreven: https://rutgerbakt.nl/faq-veelgestelde-vragen/

Beantwoorden
Annemieke 2021-10-10 18:05:29

Bedankt voor het recept! Smaakte heerlijk bij de butter chicken!

Beantwoorden
AN
Liduin 2021-11-06 14:44:56

Vandaag gemaakt, ruikt heerlijk en zien er goed uit. De topping is wel erg veel, de helft is voldoende en dan hou je nog over!

Beantwoorden
LI
Jacqueline 2021-12-30 16:24:57

Al een aantal keren gemaakt, echt super lekker!

Beantwoorden
JA
Ali 2022-10-15 18:23:40

Ik heb het vandaag gemaakt
Maar is mislukt
Kreeg het deeg niet soepel
En ook geen bubbels met bakken
Heb nog extra boter erbij gedaan maar het deeg bleef veel te droog

Beantwoorden
AL
Rutger 2022-10-17 08:15:19

Dat is heel jammer om te horen. Heb je het deeg lang genoeg gekneed? En alle hoeveelheden juist afgewogen?

Beantwoorden
Daisy 2022-10-28 19:33:33

Lijkt me super lekker.
Kan je het naandeeg ook een dag of enkele uren voordien bereiden en het pas net voordat je het consumeert bakken?
Hoe bewaar je het dan best?

Beantwoorden
DA
Rutger 2022-10-31 08:44:50

Dat kan, bewaar het dan in de koelkast.

Beantwoorden

U kunt niet meer reageren.