Volg Rutger Bakt:

Koekjes met de koekjespers – recept

8 juli 2017 | Koek & koekjes, Recepten | 6 reacties

Koekjes met de koekjespers – recept

 

Regelmatig krijg ik de vraag voor een lekker en goed recept voor koekjes met een koekjespers (ook wel koekjespistool genoemd). Met dit recept maak je die spuitkoekjes, en ze smaken alsof ze van de banketbakker komen. Gebruik bij het werken met een koekjespers geen bakpapier, dat maakt het vormen van de koekjes lastig omdat je juist wilt dat ze bij het vormen aan de bakplaat blijven plakken. Je kan de bakplaat wel heel licht met wat plantaardige olie insmeren, dan weet je in elk geval zeker dat ze na het bakken goed van de plaat komen. Heb je geen koekjespers? Maak dan van bolletjes van het deeg ter grote van een kers, leg die op de bakplaat en druk ze plat met de tanden van een vork.

 

Ingrediënten

Voor het deeg

  • 175 gr boter, op kamertemperatuur
  • 175 gr witte basterdsuiker
  • 1 tl vanille-extract
  • ½ tl kaneelpoeder
  • ½ tl zout
  • ½ ei, losgeklopt
  • 150 gr Zeeuwse bloem (of gebruik gewone bloem)
  • 140 gr bloem
  • ½ tl baking soda

Verder nodig

  • plantaardige olie, om in te vetten

 

Bereiding: Koekjes met de koekjespers

Verwarm de oven voor op 160 ᵒC en vet een bakplaat heel licht in met plantaardige olie.

Doe de boter, suiker, het vanille-extract, kaneelpoeder en zout in een kom en klop dit in enkele minuten tot een luchtig geheel. Doe het halve ei er bij en klop dit nog kort mee. Voeg vervolgens de twee bloemsoorten en het baking soda toe en meng alles tot het een geheel is.

Doe het deeg in de koekjespers en spuit er koekjes mee op de bakplaat. Bak de koekjes in 17 tot 22 minuten goudbruin en gaar. Laat ze afkoelen op een rooster.

 

Foto: Erik Spronk

Vorige post Volgende post
In september komt Het hartige bakboek uit! Reserveer het hier!

Bekijk ook:

6 reacties

  • Beantwoorden Gerda Pietersen 8 juli 2017

    Moet het deeg niet even rusten in de koelkast?

    • Beantwoorden Rutger 10 juli 2017

      Voor deze koekjes hoeft dat niet. De boter wordt dan weer stevig waardoor het veel moeilijker wordt om het deeg te verwerken, eigenlijk net als bij spritsendeeg.

  • Beantwoorden Melinda 19 juli 2017

    Hoi Rutger, welke koekjespers gebruik jij?

    • Beantwoorden Rutger 19 juli 2017

      Ik heb er ooit één op een rommelmarkt gekocht. Merkloos en hij ziet er niet uit, maar maakt wel deze prachtige koekjes. Welke het is kan ik je dus moeilijk zeggen, maar dit recept werkt met elke koekjespers.

  • Beantwoorden Frans Krassenburg 23 juli 2017

    Gisteren bij Duikelman in Amsterdam een goede koekjesknijper gekocht. Met dit recept maak je niet alleen mooie koekjes. Ook nog eens een can de lekkerste. Wat een succes wederom dankzij een van jouw recepten.👍🏽

    • Beantwoorden Rutger 25 juli 2017

      Heel leuk om te horen! Geniet er van!

    Laat een reactie achter