Volg Rutger Bakt:

Karamelslof – recept

17 maart 2017 | Recepten, Taart & gebak | 16 reacties

karamelslof

 

Eerder deelde ik al deze appelslof met jullie, die volgens mij bij iedereen wel in smaak valt. Het leuke van sloffenbodems is dat je ze op heel veel verschillende manieren kunt garneren. Dit zal dan ook zeker niet de laatste keer zijn dat je een sloffenrecept langs ziet komen op mijn blog. Deze karamelslof is echt mijn guilty pleasure… hij is zo lekker! De knapperige bodem met daarop de smeuïge karamel en de luchtige karamelslagroom zijn perfect in harmonie!

 

Ingrediënten (voor 2 sloffen)

Voor het deeg

  • 250 gr bloem
  • 2 tl bakpoeder
  • 180 gr boter
  • 100 gr suiker
  • 80 gr bruine basterdsuiker
  • 1 eidooier
  • ½ citroen, rasp
  • ¼ tl zout

Voor het spijsmengsel

Voor de topping

Verder nodig

  • boter, om in te vetten
  • pure chocolade, gesmolten

 

karamelslof

 

Bereiding: Karamelsof

Begin met de karamelslagroom en de smeuïge karamel een dag van tevoren.

Kneed alle ingrediënten voor het deeg tot je er een samenhangende bal van kunt maken. Verpak het deeg in huishoudfolie en laat het minimaal 1 uur rusten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 180 °C. Meng het spijs met een half tot een heel ei om het wat dunner te maken, het moet smeerbaar worden. Rol het deeg op een bebloemd werkblad uit tot een dikte van 7 à 8 millimeter. Druk met een ingevette sloffenring van 24 bij 9 centimeter een passende deegplak uit het deeg. Verwijder het omliggende deeg en doe hetzelfde voor de tweede slof. Plaats de deegplakken op een met bakpapier beklede bakplaat en plaats de ingevette sloffenvormen eromheen. Verdeel het spijsmengsel op de deegplakken tot 1,5 centimeter van de rand af.

Bak de sloffen in 23 tot 28 minuten gaar. Verwijder de sloffenring direct na het bakken en laat de sloffen afkoelen.

Verdeel de smeuïge karamel over de afgekoelde sloffen en spuit daarop een laag van de opgeklopte karamelslagroom. Garneer de karamelsloffen met wat streepjes gesmolten chocolade.

 

Tip: Als je geen sloffenvorm hebt kun je ook de rand van een springvorm gebruiken, je maakt dan een ronde taart in plaats van de twee sloffen.

 

Foto’s: Erik Spronk
Vorige post Volgende post

Bekijk ook:

16 reacties

  • Beantwoorden Jonna@burgertrutjesNL 17 maart 2017

    Oh boy, wat doe je mij aan?! Dit ziet er hemels lekker uit!

  • Beantwoorden D van Barneveld 17 maart 2017

    Ben zo’n bakfreek geworden door jou recepten Rutger! Ben er heel blij mee,want ze zijn stuk voor stuk super lekker,die boterkoek van jou heb ik al 4 x gemaakt,en vandaag de franse appeltaart,ziet er fantastisch uit,vanavond ga ik hem proeven.
    Dankjewel voor je heerlijke en duidelijke recepten.

  • Beantwoorden Monique 17 maart 2017

    Hoi Rutger,

    Ziet er weer lekker uit hoor hoeveel van die dulce de leche doe je er dan in Ruiger??

    Groetjes Monique

    • Beantwoorden Rutger 20 maart 2017

      Hoi! Eén blikje voor 2 sloffen is zeker genoeg.

  • Beantwoorden Ellen 17 maart 2017

    Hoi Rutger, ziet er weer erg lekker uit! Weet je ook een goed alternatief voor de amandelspijs in sloffendeeg wegens notenallergie? Groeten, Ellen

    • Beantwoorden Rutger 20 maart 2017

      De structuur van het spijs is moeilijk te vervangen. Je kan het spijs weg laten, maar dan wordt de textuur van de bodem wel iets anders.

  • Beantwoorden Els 18 maart 2017

    Ziet er heerlijk uit, ik wil het graag een keer proberen. Welke maat sloffenring gebruik je? Ik heb ze nog niet, ben benieuwd welke maat ik moet bestellen

  • Beantwoorden Pien 18 maart 2017

    Heerlijk!! Ik heb een sloffenring gekregen, dus deze ga ik lekker uit proberen! Ik denk het volgende weekend.

    (klein typfoutje, halt ipv half ei voor de spijs)

    • Beantwoorden Rutger 20 maart 2017

      Veel bakplezier! En de spelfout heb ik aangepast 🙂 Dankje!

  • Beantwoorden Ramon van Schendel 19 maart 2017

    Net gemaakt en ze zijn heerlijk.

  • Beantwoorden Lisanne Hermsen 24 maart 2017

    Wauw!! Dat ziet er super lekker uit. De karamelslagroom staat al in de koelkast. Ik heb alleen geen slofvormmen, dus gebruik ik een springvorm. Welke diameter kan ik hiervoor gebruiken?

  • Beantwoorden marjet 24 maart 2017

    hoi rutger, ben benieuwd wat de reden is dat de karamelslagroom 12 uur in de koelkast moet……

    • Beantwoorden Olijke Poffer 25 maart 2017

      Omdat hij goed koud moet zijn voordat je het kun opkloppen. 😉

    Laat een reactie achter