In veel bakrecepten gebruik ik amandelspijs, zoals in deze appelsloffen of deze amandelcake met zomerfruit. Natuurlijk kun je spijs kant-en-klaar kopen, maar het is ook heel makkelijk (en veel lekkerder) om het zelf te maken. In deze stap-voor-stap-uitleg laat ik je zien hoe je amandelspijs maakt en hoe je bruine amandelen makkelijk van hun velletjes kan ontdoen.

How-to amandelspijs

Wat is amandelspijs?

Amandelspijs is een mengsel van gemalen amandelen en suiker. Het gaat hier om een mengsel van gelijke delen suiker en amandel. Om zelfgemaakt amandelspijs wat smeuïg te maken wordt er ei aan toegevoegd, en voor een extra lekkere smaak gaat er wat citroenrasp door. Amandelspijs wordt ook wel amandelpers genoemd. 

In rauwe amandelspijs zit dus ook nog rauw ei. Ik gebruik zelf amandelspijs altijd in baksels, zodat de rauwe spijs meegebakken wordt. 

Hoe gebruik je amandelspijs?

Als je zelf amandelspijs hebt gemaakt, kun je dit gebruiken in allerlei andere lekkernijen. Denk bijvoorbeeld aan gevulde koeken, een banketstaaf, gevulde speculaas, feeststol of op een sloffenbodem. Het is ook erg lekker om amandelspijs door cakebeslag te mengen, zoals bijvoorbeeld bij mijn kersttulband.

Amandelspijs bewaren

Wil je het amandelspijs niet direct gebruiken? Luchtdicht verpakt bewaar je amandelspijs maximaal 2 weken in de koelkast. Of vries het in, dan kun je het nog 2-3 maanden gebruiken.

Ingrediëntenlijst
  • Voor het amandelspijs
  • 250 gr (blanke) amandelen
  • 250 gr suiker
  • ½ citroen, rasp
  • 1 ei
Broodbakbol banner desktop
Broodbakbol banner mobiel

Amandelspijs maken in 6 stappen

Stap 1

Als je blanke amandelen gebruikt kun je bij stap 4 beginnen. Bruine amandelen moeten eerst nog worden ontveld voordat er spijs van kan worden gemaakt. Doe een laag water in een pannetje en breng dit aan doe kook. Voeg als het water kookt de bruine amandelen toe en laat ze 30 seconden koken.

How-to amandelspijs

Stap 2: 

Doe de noten over in een zeef en spoel ze af met koud water.

How-to amandelspijs

Stap 3

Leg de noten op een schone theedoek en wrijf ze in de doek tegen elkaar om de velletjes te verwijderen. Zorg ervoor dat de amandelen goed droog zijn voordat je ze verder verwerkt.

How-to amandelspijs

Stap 4

Doe de amandelen, de suiker en de citroenrasp in de keukenmachine met hakmessen. Hak de noten fijn.

How-to amandelspijs

Stap 5

Voeg het ei toe en mix verder tot er een samenhangend geheel is ontstaan.

How-to amandelspijs

Stap 6

Wikkel het amandelspijs in plasticfolie en laat het indien mogelijk enkele dagen rusten in de koelkast, zo kan de smaak zich goed ontwikkelen. Je kunt amandelspijs ook heel goed invriezen om het langer te bewaren.

How-to amandelspijs

Foto’s: Michiel Wichman

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (52)
Astrid Keereweer 2016-11-08 08:19:26

Hoi Rutger toevalig vorige week gemaakt maar ik heb het ei er pas bij gedaan toen ik het na een paar dagen ging gebruiken. Het was reuze lekker als bodem voor mijn Appeltaart. Groetjes Astrid.

Beantwoorden
AS
Rutger 2016-11-14 17:12:35

Je kan het ei er inderdaad ook wat later bij doen. In een appeltaart smaakt het heerlijk en het werkt goed tegen een zompige bodem.

Beantwoorden
Lida 2016-11-08 17:02:12

Kan ik ook amandelmeel gebruiken I.p.v. amandelen. Wij wonen in Frankrijk en hier op het platteland is het moeilijk amandelen krijgen, wel meel.

Beantwoorden
LI
Rutger 2016-11-14 17:13:39

Je kan zeker amandelmeel gebruiken!

Beantwoorden
Corrie 2016-11-13 19:27:07

Ja, dat kan.
300 gr. fijne kristalsuiker

300 gr. amandelpoeder

1 eiwit (van 1 groot ei of 2 kleine)
½ theel. citroenrasp

½ eetl. citroensap
Succes

Beantwoorden
CO
Rutger 2016-11-14 17:30:51

Je kunt ook het recept van mij aanhouden en dan alleen de amandelen door het amandelmeel vervangen.

Beantwoorden
Lotte 2016-11-08 21:43:13

Hoi Rutger, hoeveel gram amandelsprijs maak je hiermee? En moet je nog meer ei toevoegen aan dit spijs wanneer het in het recept staat?

Beantwoorden
LO
Rutger 2016-11-14 17:15:41

Je maakt er ruim 500 gram amandelspijs mee. Als er in het recept staat dat er ei doorheen moet is het wel de bedoeling dat je die nog extra toevoegt.

Beantwoorden
Caroline Piek 2016-11-10 20:45:22

Goede vraag, ben ik ook wel benieuwd naar. ;) Wil er graag de bodem van een appeltaart mee bekleden.

Beantwoorden
CA
Nadiya 2016-11-16 21:00:47

Hoi rutger

Kan de spijs ook zo gegeten worden zonder dat het de oven in is gegaan omdat er een rauwe ei doorheen gaat zit ik hier met twijfels, en mag een zwangere vrouw ook de spijs eten ?

Veel liefs nadiya

Beantwoorden
NA
Rutger 2016-11-17 12:41:48

Hoi,
Mijn spijs gebruik ik altijd in een baksel. Zelf ben ik niet zo'n fan van rauw ei, zeker niet voor een zwangere. Als de spijs meegebakken is kan het prima door zwangeren gegeten worden.

Beantwoorden
Lotte 2016-11-17 11:20:21

Hoi Rutger,

De amandelen waren na het ontvellen bij mij vrij donker, waardoor het spijs ook donker van kleur is. Maakt dit iets uit?
Het spijs vormde zich niet echt tot een samenhangend geheel maar bleef vrij korrelig, hoe kan dit komen?
Wellicht voor het verdere gebruik meer ei toe voegen?

Beantwoorden
LO
Rutger 2016-11-17 12:40:15

Hoi Lotte,
Als het goed is moeten de amandelen wel licht zijn na het ontvellen. Waren het geroosterde amandelen? Dan kan het verklaren waarom het spijs donkerder was. Om het spijs smeuiger te maken kan je wat extra ei toevoegen.

Beantwoorden
Lotte 2016-11-17 13:22:49

Klopt, ze waren inderdaad geroosterd zie ik nu. Maakt dat qua smaak uit voor het spijs?

Beantwoorden
LO
Rutger 2016-11-18 16:31:23

Hoi! Ik moet je eerlijk zeggen dat ik het qua smaak niet weet, zelf nog nooit gemaakt van geroosterde amandelen. Het verklaard wel de bruine kleur en het feit dat het niet zo'n soepel spijs werd.

Beantwoorden
Irma 2016-11-17 15:32:07

Fijn dat je ook de methode erbij gezet hebt om bruine te kunnen gebruiken... weer wat geleerd...
Vraagje.. tot hoelang is jou boek nog in de aanbieding... ik wil dit wel als kerstkadootje ;)

Beantwoorden
IR
Rutger 2016-11-18 16:30:26

Dankjewel! Mijn boek is tot eind december met korting te verkrijgen! Dus nog genoeg tijd voor de feestdagen!

Beantwoorden
Wendy 2017-10-26 21:43:02

Hoi Rutger,

Ik ben dol op amandelspijs ( en mijn kids ook ). Bedoel je met ' 1/2 citroen, rasp ' de rasp van een halve citroen of ook het sap van een halve citroen? Bedankt!

Beantwoorden
WE
Rutger 2017-10-30 12:36:36

Alleen de raspt van een halve citroen.

Beantwoorden
Lotte 2017-01-23 07:16:20

Hoi Rutger! Kun je het spijs, na het enkele dagen in de koelkast bewaard te hebben, alsnog in de vriezer doen?

Beantwoorden
LO
Rutger 2017-01-23 07:41:13

Na enkele dagen kan dat zeker nog wel hoor.

Beantwoorden
Lotte 2017-01-23 08:11:47

Dankjewel!

Beantwoorden
LO
Marianne 2017-12-05 17:39:26

Hoi Rutger, ik heb je amandelspijs gemaakt. Het ligt enkele dagen in de koelkast maar nu wil ik er gevulde speculaas mee maken maar moet ik de spijs dan nog met een eitje mengen (zit er al door volgens jou recept) of water, of zo door kneden.
Groetjes, Marianne

Beantwoorden
MA
Rutger 2017-12-12 12:04:12

Het moet nog wel iets soepeler worden, dus is de toevoeging van het ei en water nog wel nodig. Anders is de vulling, zeker na het bakken, erg droog.

Beantwoorden
Peter 2018-01-14 10:32:27

Hi Rutger,

Leuke recepten heb je, de site is ook leuk.
Het printen van 1 recept kost een halve boom, de reacties hoeve voor mij niet bij het recept

Beantwoorden
PE
Rutger 2018-01-15 00:00:04

Hoi Peter. Dat klopt helaas. En daar is met de huidige site opbouw helaas weinig aan te doen. Ik hoop het in de toekomst nog een keer te kunnen veranderen, maar voor nu kun je het beste de tekst die je wilt printen selecteren en bij afdrukken aangeven dat je alleen de selectie wilt printen.

Beantwoorden
Ivonne 2018-12-03 16:32:13

Misschien een printversie bij het recept zie je wel meer dan krijg je de andere dingen er niet op

Beantwoorden
IV
Ruud Goijaerts 2021-12-14 11:55:35

Je kunt ook in het printvoorbeeld kijken op welke paginas alleen het recept staat en dan bij het afdrukken alleen die paginas printen.

Beantwoorden
RU
Martin 2022-04-15 17:07:40

Je kunt het recept selecteren, dan moeten en plakken in woord of ander tekstverwerking programma. Een van daaruit printen.

Beantwoorden
MA
Rutger 2018-12-11 11:51:13

Hoi! Daar wordt hard aan gewerkt!

Beantwoorden
Rinat 2018-09-02 13:55:41

Kan ik amandelspijs maken 2 dagen van te voren met het ei erin?

Beantwoorden
RI
Rutger 2018-09-16 13:29:14

Zeker! Dat kan prima!

Beantwoorden
Joris 2018-09-05 16:40:32

Wij hebben al twee keukenmachines gesloopt omdat de motor niet voldoende kracht heeft het dikke mengsel rond te krijgen (waaronder de Kitchenaid die op de foto staat). Hoe doe jij dat?

Beantwoorden
JO
Rutger 2018-09-16 13:24:28

Hoi! Wat gek, geen idee. Ik doe het altijd gewoon in de keukenmachine en dat gaat prima!

Beantwoorden
Josien 2018-09-24 22:38:48

Ik heb dat ook gehad dat m'n machine het niet goed aankon. Maar m'n man heeft toen de messen geslepen en sindsdien gaat het prima.

Beantwoorden
JO
Rinat 2018-09-05 23:09:20

Hoi, dringend vraagje!!!!
Kan ik het deeg van de gevulde speculaas met margerine maken of niet.
Ik wil het morgen maken dus wil graag weten.
Alvast bedank.

Beantwoorden
RI
Rutger 2018-09-16 13:20:30

Hoi, het kan wel maar is wel minder lekker.

Beantwoorden
Annemarie 2018-10-02 16:28:52

Hallo Rutger,

Hoe nat met het amandelspijs zijn? Mijn eerste shift is het bijna vloeibaar, de tweede shift heb ik er minder ei in gedaan en lijkt met meer op deeg. Welke zal ik gebruiken voor mijn aardbeienslof?

Groetjes Annemarie

Beantwoorden
AN
Bloem 2021-12-04 21:41:12

Annemarie had even aan je moeder moeten vragen?

Beantwoorden
BL
Rutger 2018-10-07 17:51:33

Het hoort niet bij vloeibaar te zijn. Meer de structuur van stevige pindakaas. Ik zou de tweede versie gebruiken voor de slof.

Beantwoorden
Jo niederer 2018-10-09 23:06:12

Ik maak al heel lang amandelspijs en ik gebruik voor het malen een oude elec koffiemolen gaat prima gaat al 50 jaar goed ik ben nu weer bezig gr

Beantwoorden
JO
Rutger 2018-10-15 10:39:03

Dat is ook een hele leuke manier om spijs te maken! Lekker!

Beantwoorden
Christoffel 2018-10-09 23:13:25

Hallo Rutger,
Is het perse nodig om de amandelen te ontvellen? Kun je niet ook de amandelen met vel fijn malen, zodat je een soort "volkoren" spijs krijgt? Misschien is dat dan ook wel rijker van smaak... In ieder geval wel gezond!
Hoor graag.

Beantwoorden
CH
Rutger 2018-10-15 10:38:00

Dat zou zeker kunnen. De structuur van het amandelspijs zal wel iets anders zijn door de velletjes.

Beantwoorden
magda 2018-11-28 14:29:26

ik mag geen suiker,wat nu?

Beantwoorden
MA
Rutger 2018-12-03 09:12:11

Dan wordt het heel lastig om echt amandelspijs zelf te maken.

Beantwoorden
Els 2019-09-05 20:47:17

Ha, Kan ik de amandelen ook fijn maken in een blender, of wordt het da snot-:)

Beantwoorden
EL
Rutger 2019-09-15 10:23:22

Sommige blenders zijn daar geschikt voor, maar niet allemaal helaas. Je hoeft niet bang te zijn dat het snot wordt, eerder dat je de amandelen niet fijn genoeg krijgt.

Beantwoorden
Lena 2019-11-07 13:18:55

Is dit recept voldoende voor de 650 gram amandelspijs die in het recept voor gevuld speculaas beschreven staat?

Beantwoorden
LE
Rutger 2019-11-11 13:10:56

Je hebt dan net iets meer nodig, ik zo'n 300 gr suiker, 300 gr amandelen en 1 ei en een beetje.

Beantwoorden
Sabine 2019-11-10 21:59:04

Dag Rutger,
Heb alle reacties hieronder gelezen,
Bewonder je vriendelijkheid en engelengeduld,
Groet S

Beantwoorden
SA
Pauli 2020-12-04 13:43:36

Leuk recept Rutger. Voor sinterklaas 2 banketletters gemaakt.

Beantwoorden
PA
Rianti 2021-04-23 11:23:55

Beste Rutger,
Het is gelukt!!! 😋
Hoe lang (dagen) kan het in de koelkast liggen/rusten?
Complimenten voor jouw recepten.

Hartelijke groet,
Rianti

Beantwoorden
RI
Rutger 2021-04-26 12:58:41

Heel leuk! Het kan zeker een week in de koelkast liggen. En om het langer te bewaren kun je amandelspijs ook heel goed invriezen.

Beantwoorden
Rianti 2021-05-23 13:07:57

De helft gebruikt in de oranjekoek en de helft ligt nu in de vriezer.
Getrouwd met een echte Fries en hij vond het superlekker!
Wat een fijn en (heel belangrijk) heerlijk recept.

Beantwoorden
RI
Fember 2021-07-09 21:32:37

Hallo Rutger,

Hoeveel gram spijs maak je met dit recept?

Beantwoorden
FE
Rutger 2021-07-13 09:23:37

Ongeveer 550 gram.

Beantwoorden
Jose 2021-07-20 10:43:33

Hoi Rutger,
Ik heb bij Sligro amandelpoeder (100 % )gekocht.
Kan ik dit gebruiken om spijs te maken?

Groet, José

Beantwoorden
JO
Rutger 2021-07-21 13:45:44

Dat kan zeker!

Beantwoorden
Elisabeth 2021-09-27 20:27:44

Hoi Rutger,

Ik heb een notenallergie kan ik ook spijs maken zonder amandelen?

Groet,
Elisabeth

Beantwoorden
EL
Rutger 2021-10-03 17:56:44

Spijs maken zonder noten is heel lastig. Het wordt wel eens gemaakt van witte bonen, maar daar heb ik geen ervaring mee.

Beantwoorden
Louisa 2021-09-29 12:36:50

Hi Rutger,

Ik kan het zo snel in de reacties niet terug vinden, maar zou je hiervoor ook een kitchenaid hakmolen kunnen gebruiken? 😊

Beantwoorden
LO
Rutger 2021-10-03 17:51:43

Dat kan prima!

Beantwoorden
Jessica 2021-10-03 15:53:50

Hoi Rutger,

Fijn recept! Bedankt.
Kan je de spijs ook meteen invriezen of moet het eerst even in de koelkast rusten?

Bedankt.

Beantwoorden
JE
Rutger 2021-10-03 17:13:24

De smaak wordt wel lekkerder als je het amandelspijs eerst laat rusten. Ik zou het 24 uur in de koelkast leggen en daarna invriezen.

Beantwoorden
Mercedes Van Craeyveld 2021-10-24 15:56:41

welke diameter heb je gebruikt van de ronde vorm aub ??

Beantwoorden
ME
Rutger 2021-11-01 09:45:28

Welke ronde vorm bedoel je?

Beantwoorden
Johanna 2021-10-29 17:51:09

Hoi Rutger,
Kan je amandelspijs ook maken van amandelmeel? In mijn spijs gemaakt van noten blijven stukjes zitten.
Groetjes,
Johanna

Beantwoorden
JO
Rutger 2021-11-01 09:27:12

Dat kan prima.

Beantwoorden
martin 2021-11-03 14:32:01

Hallo Rutger,

Dank voor alle mooie recepten :-)

Ik vraag me trouwens vaak af of het nou echt zin heeft om gerechten, in dit geval spijs, een paar dagen in de koeling te leggen.
Proef je nu echt in bijvoorbeeld een banketstaaf of de spijs 1 uur oud is of 3 dagen?

groet,

Martin

Beantwoorden
MA
Rutger 2021-11-10 08:30:48

Ik vind van wel, de smaak wordt er net iets intenser van. Maar of je het met blindproeven ook eruit zou halen, dat weet ik niet zeker. Ook bijvoorbeeld speculaasdeeg is na 1-2 dagen lekkerder.

Beantwoorden
Karin 2021-11-17 00:11:04

Ik heb per vergissing gelei suiker voor mijn amandelspijs gebruikt, is dat nog te eten, of beter maar weg doen?

Beantwoorden
KA
Rutger 2021-11-25 15:22:15

Volgens mij maakt dat niet heel veel uit.

Beantwoorden
ad 2021-11-17 02:09:08

Hi Rutger, ik kom vast uit een onverwachte hoek. Ik maak al jaren lang zelf wijn, gewoon uit hobby. Nu wil ik Amandelwijn maken, dit wil ik doen met Amandelspijs. Waarmee kan ik het ei vervangen, is dat alleen voor de consistentie of heeft het te maken met de smaak ontwikkeling. Meer lezers kunnen belang hebben bij het weglaten van het ei. Vroeger werkte ik zelf in een bakkerij waar ook Zowel Amandelspijs als spijs met witte bonenspijs werd gemaakt. voor de lezers die het willen proberen het basis recept blijft het zelfde, de witte boon moet een tijd weken (wellen) tot de maximale grote en het velletje er af barst. Dit velletje moet echt worden verwijderd, het wordt niet gaar in de korte baktijd in de oven en heeft invloed op de smaak. Het wellen van de bonen heeft ook betrekking op de smaak, door het wellen word het zetmeel voor een klein deel omgezet in smaaksuikers. Even duidelijk "verwacht geen Amandelspijs van witte bonen" het mist zowel de geur als de smaak.

Beantwoorden
AD
Rutger 2021-11-25 15:22:02

Hallo ad, wat leuk. Het ei is puur voor de consistentie. Je zou het ook kunnen proberen door wat water toe te voegen.

Beantwoorden
Suzan Stolk 2021-11-23 23:35:39

Heerlijke amandelspijs! Heb je een tip voor veilig citroenraspen? Ik rasp vaak mijn knokkels mee!

Beantwoorden
SU
Loes Looijen 2021-12-25 17:24:58

Citroenen raspen veel makkelijker als je de citroenen eerst invriest, dan is het raspen geen probleem.

Beantwoorden
LO
Rutger 2021-11-25 14:27:10

Oe, dat klinkt niet goed. Kwestie van veel oefenen. Zelf gebruik ik een microplane rasp, daarbij gaat het raspen makkelijker.

Beantwoorden
Ingrid 2021-11-26 10:38:41

Mijn zoon (12 jaar met ASS) heeft net voor het eerst, bijna alleen amandelspijs gemaakt m.b.v. de keukenmachine. Hij vond het erg leuk om te doen en hij vond nu de smaak al lekker. We hebben ook al het deeg gemaakt voor het gevulde speculaas en morgen voegen we alles samen en bakken we het af.

Beantwoorden
IN
Truus 2021-12-02 12:48:24

Kan ik ook citroensap gebruiken of moet hetjuist rasp zijn?

Beantwoorden
TR
Rutger 2021-12-08 22:42:08

Meestal wordt de rasp gebruikt, maar sap kan ook.

Beantwoorden
Marlies 2021-12-17 14:18:38

Rutger helaas is mijn spijs erg slap, kan ik deze weer steviger maken door er amandelmeel door te mengen?

Beantwoorden
MA
Rutger 2021-12-21 08:13:47

Dat kan prima.

Beantwoorden
Frits Tor 2021-12-18 06:12:55

Hi Rutger, kan je voor amandelspijs als ingrediënt ook hetzelfde gewicht amandelmeel ipv blanke amandelen gebruiken?
Groet en fijne kerstdagen.

Beantwoorden
FR
Rutger 2021-12-21 08:10:13

Dat kan prima.

Beantwoorden
Anoniem 2022-01-13 08:29:05

Dag Rutger. Bedankt voor de duidelijke uitleg.
Moet je de amandelspijs eerst op kamertemperatuur laten komen voordat je het gebruikt voor gevuld speculaas? En zo ja, hoe lang duurt dat en hoe doe je dat?
Hoe lang duurt het ongeveer om ingevroren amandelspijs te ontdooien?
En doe je dat onafgedekt in de koelkast?

Beantwoorden
AN
Rutger 2022-01-17 08:29:39

Voor gevuld speculaas hoeft het spijs niet persé op kamertemperatuur te zin. Het spijs ontdooien doe ik afgedekt in de koelkast. De tijd heb ik nooit bijgehouden. Als je het er een avond van tevoren uithaalt is het prima.

Beantwoorden
Caroline 2022-02-05 16:15:21

Ik weet dat hier over amandel spijs gaat. Maar kan je ook andere noten gebruiken? Pistache of macadamia bijvoorbeeld

Beantwoorden
CA
Rutger 2022-02-07 18:25:39

Dat kan zeker!

Beantwoorden
Francis 2022-04-05 14:53:25

Hoe lang kan ik de amandelspijs bewaren in de koelkast. Er zit toch ei in.
Kan ik het ook onder ei maken en bij gebruik een ei toevoegen. Het is dan langer houdbaar toch?

Beantwoorden
FR
Rutger 2022-04-10 11:25:13

In de koelkast zeker 1-2 weken, in de vriezer langer. Zonder ei kan ook, gebruik dan wat water.

Beantwoorden
Marlou 2022-05-06 09:21:02

Hoi,

Misschien een gekke vraag, maar voor hoeveel gram amandelspijs is dit recept? 250 of 500 g?

Beantwoorden
MA
Marlou 2022-05-06 09:21:49

Oh ik zie het antwoord nu staan hieronder: ongeveer 550 gram ;)

Beantwoorden
MA
Det 2022-07-11 07:06:15

Hoi Rutger ...ik bewonder uw recepten en zijn zeer lekker kan ik me op de site inloggen en dan een selectie aanmaken van de receptjes die ik wil zo bespaar ik printen!!! en heb ik vlug mijn favorietjes bij de hand mss iets om in te plannen ???!!!!daag en tot horens

Beantwoorden
DE
Rutger 2022-07-11 07:51:28

Ha Det, dat is helaas (nog) niet mogelijk. Wellicht ooit in de toekomst. Je kunt recepten wel makkelijk op een eigen pinterest bord bewaren.

Beantwoorden
Marijke 2022-07-16 12:52:53

Hoi Rutger, ik geniet van al je recepten en van je kookboeken, bedankt daarvoor. Even een vraag over amandelspijs. Ik heb precies een week geleden amandelspijs gemaakt met ei erdoor voor vruchtensloffen. Een deel heb ik 2 dagen later gebruikt maar een deel ligt nu precies een week in de koelkast Door omstandigheden heb ik echter plotseling minder amandelspijs nodig. Kan ik dit na een week in de koelkast alsnog invriezen?

Beantwoorden
MA
Rutger 2022-07-16 20:57:49

Hoi. Volgens mij kan dat prima.

Beantwoorden
Leny 2022-09-27 13:22:47

Heb voor het eerst zélf amandelspijs gemaakt! Het smaakt heeeerrlijk👌👌👌

Beantwoorden
LE
Leny 2022-09-27 13:25:52

Heb nog een vraag: kun je de suiker vervangen door erythritol? En zo ja, gebruik je dan dezelfde hoeveelheid??

Beantwoorden
LE
Tilly Meuwissen 2022-11-13 02:22:40

Zou moeten werken want je kunt erythritol kop voor kop vervangen met suiker, maar opletten met mensen die er gevoelig voor zijn.

Beantwoorden
TI
Rutger 2022-09-28 15:56:58

Daar heb ik zelf geen ervaring mee.

Beantwoorden
Marion 2022-10-04 22:44:36

Heel goed uitgelegd zo 💋

Beantwoorden
MA
Lenie 2022-10-11 22:22:18

Hallo Rutger,
Is het niet beter om de amandelen eerst te roosteren, voor je ze maalt? Dan zijn ze knapperiger en ook smakelijker.

Beantwoorden
LE
Rutger 2022-10-17 08:39:20

Dat kan zeker, maar is niet per se nodig. Van oudsher wordt amandelspijs gemaakt met ongeroosterde amandelen. Ze worden enkel geblancheerd om het bruine vliesje te verwijderen.

Beantwoorden
Lieke 2022-10-16 17:12:13

Beste Rutger,
Van de zomer heb ik dit recept gebruikt voor het maken van amandelspijs voor in sloffen en dat was lekker. Nu wil ik wat amandelspijs maken voor gevuld speculaas e.d. Ik heb ergens gelezen dat toevoegen van amandelextract de smaak ten goede komt. Hoeveel amandelextract zou u aanraden als ik verder dit recept aanhoudt?
Alvast bedankt!
Groeten Lieke

Beantwoorden
LI
Rutger 2022-10-17 08:08:45

Hoi. Begin met een heel klein beetje, 1/8 tot 1/4 theelepel. Amandelextract kan al erg snel overheersen qua smaak.

Beantwoorden
Aly 2022-11-23 20:04:26

Wat ik aan spijs niet direct gebruikt doe ik kort in ijsblokjesvorm(en), daarna in zakjes in de vriezer. Gebruik bijv. paar blokjes als ik appeltaart maak, snel ontdooid

Beantwoorden
AL
Diana 2022-11-25 12:20:44

Hoi Rutger. Kan ik ook citroenrasp uit een potje gebruiken?

Beantwoorden
DI
Rutger 2022-12-01 15:30:58

Dat zou ook kunnen.

Beantwoorden
Lila 2022-11-28 09:46:57

Hoi Rutger, ik heb een vraag. Ik wil gevuld speculaas maken en zelf het amandelspijs maken. Is dan 250 gr (blanke) amandelen en 250 gr suiker genoeg? In het recept staat 650 gram amandelspijs.
Dan heb ik nog een vraag. In het recept staat: Meng de amandelspijs met het ei en water tot een gladde massa.
Geldt dit ook voor zelfgemaakt amandelspijs (dus dat je het eerst maakt volgens jouw recept, paar dagen van tevoren, en dan op het moment van bakken nog gaat mengen met een ei en water)?

Groet, Lila

Beantwoorden
LI
Rutger 2022-12-01 15:11:12

Hoi. Je maakt net iets minder spijs als je 250 gebruikt. Ik zou van beide 300 gebruiken. Ook zelfgemaakt spijs moet je nog iets afslappen.

Beantwoorden
Jos 2022-11-28 23:30:59

Oeps, per ongeluk 300 gram suiker bij de amandelen (150 gram) gedaan. Kan ik een dag later extra amandelme toevoegen aan het spijs? En dan weer in de koelkast zetten

Beantwoorden
JO
Rutger 2022-12-01 15:04:25

Dat kan prima.

Beantwoorden

U kunt niet meer reageren.