Heb jij weleens hangop gegeten? Hangop is heerlijk als dessert en heel makkelijk zelf te maken. Je hebt eigenlijk alleen yoghurt of karnemelk nodig en een theedoek of kaasdoek. Met dit hangop recept kun je dus eindeloos variëren! En wil je een luchtigere hangop? Meng er dan wat opgeklopte slagroom door! Dat is ook erg lekker!

Hangop zelf maken

Wat is hangop?

Hangop is uitgelekte yoghurt of karnemelk. Doordat het vocht eruit is gelekt, is het veel steviger en romiger. Hangop dankt zijn naam ook aan de manier waarop het gemaakt wordt: je hangt yoghurt of karnemelk op in een natte doek om deze uit te laten lekken. Na een nachtje wachten heb je een heerlijke volle hangop.

Verschil tussen hangop en Griekse yoghurt

Het is een vraag die vaker gesteld wordt: wat is het verschil tussen Griekse yoghurt en hangop? De beide zuivel opties lijken op elkaar, want Griekse yoghurt is ook dikker dan gewone yoghurt. Dat komt omdat er bij Griekse yoghurt ook een deel van de wei uit de yoghurt wordt gezeefd. Hangop kan je dus eigenlijk wel zien als een variant van Griekse yoghurt. Allebei de opties bevatten minder wei (die is er uitgelekt) en zijn hierdoor romiger van smaak dan gewone yoghurt.

Hoeveel hangop maken van 1 liter yoghurt of karnemelk?

Hoeveel hangop je precies maakt, hangt er vanaf of je yoghurt of karnemelk gebruikt. Ik reken zelf altijd per 2 liter yoghurt of karnemelk, maar dit kun je natuurlijk zelf omrekenen naar 1 liter:

  • Van 2 liter volle yoghurt maak je zo’n 800-900 gram hangop. 
  • Van 2 liter karnemelk uit de supermarkt maak je ongeveer 200-250 gram hangop en van 2 liter karnemelk van de boer maak je zo’n 450-550 gram hangop.

Wat kun je doen met het vocht van hangop?

Als je hangop maakt, houd je na het uitlekken in de kom vocht over. Dit vocht lijkt op wei. Je kunt het weggooien, maar het is rijk aan eiwitten, dus je kunt het ook voor iets anders gebruiken. Verwerk het bijvoorbeeld in een smoothie, gebruik het om limonade mee te maken of als basis voor een pannenkoekenbeslag. 

Hangop zelf maken

Zo gebruik je zelfgemaakte hangop

De hangop kun je op smaak brengen met bijvoorbeeld suiker, honing, vanillesuiker of kaneel. Serveer de hangop met vers fruit, gekarameliseerde appel, knapperige kruimels of met bijvoorbeeld een vruchtencompote. 

Ook erg lekker: hangop als onderdeel van een toetje gebruiken. Geniet bijvoorbeeld van een romige hangop: doe 150 milliliter slagroom, 35 gram suiker en het merg van ½ vanillestokje in een kom. Klop dit met een (hand)mixer met garde(s) stijf op. Roer 250 gram hangop los en spatel daar de opgeklopte slagroom in 2 keer door.

Ingrediëntenlijst
  • Voor de hangop
  • 1 liter volle yoghurt
  • of
  • 2 liter karnemelk
kinderbakboek banner desk
Broodbakbol banner mobiel

Hangop maken

Leg een grote zeef op een kom. Maak een schone theedoek of kaasdoek nat en wring deze uit. Leg de doek in de zeef en giet de yoghurt of karnemelk daarop. Zet alles een nacht in de koelkast om uit te laten lekken.

Schep de volgende dag de hangop uit de theedoek en bewaar deze tot gebruik in een afgesloten bakje.

Foto’s: Erik Spronk

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (18)
Christianne 2018-02-24 09:25:00

Dit lijkt me heel lekker en ook zo makkelijk te maken! Zit er verschil in smaak en structuur als je het met karnemelk of juist met yoghurt maakt?

Beantwoorden
CH
Rutger 2018-02-26 10:37:13

Zelf vind ik het met yoghurt lekkerder, iets milder van smaak. Verschil is er zeker. Ik zou ze allebei een keer proberen en voor jezelf bepalen welke jouw favoriet is.

Beantwoorden
Marga 2019-07-24 11:02:47

Ik doe de yogurt in een droge schone zakdoek en de hangop is na 3 uurtjes klaar

Beantwoorden
MA
Danielle 2020-09-02 08:27:44

Heerlijk!!

Beantwoorden
DA
Desiree 2021-01-31 15:08:31

Wat kan ik van 't vocht maken wat er over blijft

Beantwoorden
DE
Annemarie 2021-02-07 14:24:00

Hi, op binnenstebuiten tv heb ik er Sharon een drankje van zien maken?
Dit is ook het basisingrediënt van Taksi (kinder limonade)

Beantwoorden
AN
Rutger 2021-02-01 11:06:11

Dat vind ik een lastige, durf het je niet te zeggen.

Beantwoorden
Lucas 2021-07-01 11:12:12

Leg ook eens uit wat voor karnemelk je zou moeten gebruiken. Geprobeerd met twee verschillende (van de supermarkt) maar die liepen allebei door mijn neteldoek als water, bleef niets achter, zit dus kennelijk weinig op geen vaste stof in. Yoghurt geen probleem

Beantwoorden
LU
Rutger 2021-07-06 09:13:10

Een goede boeren karnemelk werkt het beste, maar je verliest er altijd wel meer vocht dan met yoghurt.

Beantwoorden
Mirjam Schotting 2021-09-09 09:35:04

Mijn moeders recept gaat uit van melk en karnemelk 1: 2 ( of 2:1 dat weet ik niet meer )
De melk wordt gekookt en moet afkoelen tot lauwwarm dan komt de karnemelk (echte boerenkarnemelk) erbij
Goed omroeren en dan in een neteldoek en dan 24 uur uitlekken.
Niet proberen te bespoedigen door te wringen
Wij kregen het altijd op beschuit met bruine basterdsuiker. Smullen!!

Beantwoorden
MI
Rutger 2021-09-13 07:55:14

Dan krijg je een soort hele verse kaas. De kaas wordt dan gestremd en het heet dan matten. Het is net iets anders dan hangop.

Beantwoorden
Anno Tjeerdsma 2021-10-11 12:50:43

Bij ons thuis werd er met de Kerst altijd hangop gegeten. Wij deden dit met volle yoghurt in een droge theedoek, de volgende dag ging er nog opgeklopte slagroom en uitgelekte gemengde blikvruchten doorheen, smullen. Nu maak ik het zelf regelmatig

Beantwoorden
AN
Annette 2021-10-22 17:29:12

Beste Rudger,

Is hangop hoger in eiwit gehalte?

Groet Annette

Beantwoorden
AN
Rutger 2021-10-24 12:37:28

Volgens mij wel ja.

Beantwoorden
Hanna Roodenburg 2021-11-14 17:47:45

Ga dit zeker een keer proberen ziet er erg lekker uit en er staan verschillende opties erg leuk.

Beantwoorden
HA
Tracy 2021-12-20 15:30:44

Hangop mengen met rietsuiker en mascarpone is ook een erg lekkere hangop basis die je verder met fruit kan mengen. Als topping doe ik er vaak nog extra merengue overheen kruimelen 😋

Beantwoorden
TR
Rutger 2021-12-21 07:46:03

Superlekker!

Beantwoorden
Anna 2021-12-29 09:38:35

Kun je ook Griekse yoghurt met 10% vet gebruiken? Of met 2% vet?

Beantwoorden
AN
Nick 2022-02-28 17:18:11

Hang-op is de Nederlandse versie van Griekse yoghurt.

Beantwoorden
NI
Rutger 2021-12-31 11:34:10

Het kan beide, maar die met 10% vet vind ik het lekkerst.

Beantwoorden
Ber 2022-02-02 20:53:06

Ik ben vrijwillige en ga voor 40 personen koken. Hoeveel yoghurt heb ik dan nodig?

Beantwoorden
BE
Rutger 2022-02-07 18:47:16

Dat ligt er helemaal aan hoeveel je er van wilt serveren. Dat kan ik heel moeilijk inschatten voor je.

Beantwoorden
Mirjam 2022-04-07 08:28:21

Dit aten wij vroeger thuis altijd met feestdagen. Yoghurt, slagroom en perziken uit blik. Heerlijk! En ik wist nooit dat het hangop heette. :)
Ik ga dit maken voor Pasen. Nostalgie!

Beantwoorden
MI
Dini 2022-05-26 18:40:32

Rutger,
A.s. zondag Eerste H. Communie van mijn kleinkind.
Vraag van haar moeder, mijn dochter,: "Mam wil je hangop maken voor het diner?"
"Graag met wat slagroom en ananas of mandarijnen"
Ja hoor, moeder (oma) maakt twee schalen. Een met ananas (lievelingsfruit van de kleindochter) en een met mandarijnen, zoals vroeger.
Wat zal er gesmuld worden!! Zo makkelijk te maken.

Beantwoorden
DI
Rutger 2022-05-29 21:02:55

Wat leuk! Geniet er van!

Beantwoorden
Pollie 2022-07-01 15:56:57

Rutger, hoeveel pakken yoghurt heb je nodig voor 10 personen.

Beantwoorden
PO
Rutger 2022-07-04 10:34:47

Van 1 liter volle yoghurt maak je zo'n 400-450 gram hangop. Afhankelijk van hoeveel je wilt serveren kun je uitrekenen hoeveel je nodig hebt.

Beantwoorden
Ellie 2022-10-15 20:34:39

Heb gisteren gemaakt
En vandaag gegeten
Lekkerrrrrrrrrrrrrr

Beantwoorden
EL
Len 2022-10-24 12:44:13

Wat voegt Hangop toe aan bv. yoghurt, het smaakt heerlijk, maar wat is het, wat zit erin aan protienen bv?

Beantwoorden
LE
Rutger 2022-10-26 15:30:04

Het is voller van smaak en voedingsstoffen, omdat er vocht uit is gehaald. De voedingswaarden kan ik je niet zeggen.

Beantwoorden
Elin 2022-11-24 09:30:33

Yoghurt vol van smaak
Heel lekker met een puntje kristalsuiker

Beantwoorden
EL

U kunt niet meer reageren.