Deze frisse citroencake is echt een aanrader; hij is heerlijk fris en smeuïg door de citroensiroop die er na het bakken overheen gegoten wordt. De volle citroensmaak en de lekkere textuur maken de citroen cake echt een feestje om te eten! Naast dat de cake zo heel erg lekker is bij een kop koffie of thee kun je hem ook gebruiken als basis voor bijvoorbeeld een trifle of omelet Sibérienne.

Frisse citroencake
Ingrediëntenlijst
  • Voor de cake
  • 200 gr suiker
  • 200 gr boter, op kamertemperatuur
  • 1 citroen, rasp
  • ¼ tl zout
  • 4 eieren, op kamertemperatuur
  • 200 gr bloem
  • 1½ tl bakpoeder
  • Voor de citroensiroop
  • 1 citroen, sap
  • 75 gr poedersuiker
  • Verder nodig
  • boter, om in te vetten
kinderbakboek banner desk
Broodbakbol banner mobiel

Frisse citroencake maken

Verwarm de oven voor op 160 ᵒC . Vet een cakevorm van 25 centimeter in en bekleed de bodem en twee zijkanten met bakpapier. Doe de suiker, boter, citroenrasp en het zout in een kom en mix dit in enkele minuten tot een romig geheel. Voeg de eieren één voor één toe en klop het beslag na elk ei goed door. Spatel tot slot de bloem en het bakpoeder door het beslag.

Citroencake bakken

Verdeel het beslag over de cakevorm en strijk de bovenkant glad. Bak de citroencake in 60-75 minuten goudbruin en gaar.

Meng, terwijl de cake nog in de oven staat, het citroensap met de poedersuiker. Haal de cake als deze gaar is uit de oven, maar laat hem nog wel in de vorm zitten. Prik de cake meerdere keren in met een satéprikker, zodat de citroensiroop er goed in kan trekken. Giet lepel voor lepel de siroop over de warme cake tot alle siroop op is. Laat de cake 10 minuten afkoelen in de vorm en stort hem vervolgens op een rooster om verder af te koelen.

Foto: Erik Spronk

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (52)
Ria 2017-07-01 14:10:04

Hoe hoog staat de oven? 160 graden?

Beantwoorden
RI
Rutger 2017-07-03 08:01:39
jonna@burgertrutjes 2017-07-02 21:23:40

Oh wat lekker! Ben gek op citroencake en maak er meestal een glazuurlaagje bij. Met siroop lijkt mij ook erg lekker.

Beantwoorden
JO
Rutger 2017-07-03 07:56:27

Glazuur is ook heel lekker inderdaad, maar deze versie moet je zeker ook eens proberen!

Beantwoorden
Reikitalia 2017-07-04 11:29:06

Dit recept is de afgelopen vijf minuten door heel noord-italia verspreid. Dànk je! Door de hele cake heen boobytraps leidt tot een culinair orgasme :)

Beantwoorden
RE
Rutger 2017-07-10 00:54:59

Superleuk om te horen! Geniet er van!

Beantwoorden
Irène 2017-07-11 18:57:48

Echt een heerlijke cake.

Beantwoorden
IR
Rutger 2017-07-13 14:42:26

Goed om te horen! Dankje!

Beantwoorden
Agmar 2017-07-15 19:38:15

Hij staat nu in de oven. Alleen scheurt hij vanboven open. Staat het te warm??

Beantwoorden
AG
Peter Emile 2020-10-23 22:50:27

Een van boven 'opengescheurde' cake ziet er juist heel smakelijk, rustiek en authentiek ambachtelijk uit.
Vind ik, hoor.

Beantwoorden
PE
Rutger 2017-07-19 23:05:36

Een cake scheurt vaak, moet je je niet teveel zorgen over maken. Waardoor het komt kan meerdere oorzaken hebben, maar het komt er op neer dat de buitenkant al begint te garen en het midden nog aan het rijzen is. Het beslag zoekt dan een uitweg waardoor de scheur ontstaat. Je ziet dit heel vaak bij cakes en het doet niks af aan de smaak.

Beantwoorden
Joy de Groot 2017-07-16 13:06:16

Tip van mij: Als je de bakvorm in wikkelt met een nat stuk van een oude handdoek en zo in de oven zet dan blijft de cake vlak aan de bovenkant (je krijgt dan niet die rare bobbel er in) Dit is ook heel makkelijk voor bisquit-deeg bij taarten. Succes en Groetjes uit Oostenrijk, Joy

Beantwoorden
JO
Rutger 2017-07-19 23:03:36

Dankje voor de tip! Werkt inderdaad, zeker bij ronde taarten erg goed. Een cake mag van mij wel wat bol zijn, vind ik eigenlijk wel mooi. Maar als je hem plat wilt is dit een goede tip!

Beantwoorden
IJda 2017-07-17 21:27:48

Als je de cake bakt met een natte handdoek scheelt dat dan ook in de baktijd? Na 70 minuten was het midden nog niet gaar. Heb hem toen nog 15 minuten langer gebakken. Was wel mooi plat van boven en ook gaar. En…heel lekker.

Beantwoorden
IJ
Rutger 2017-07-19 22:59:25

Ik denk dat de natte handdoek wel wat warmte tegenhoud, waardoor de baktijd langer wordt. Persoonlijk mag een cake wel iets bol zijn, dus de natte handdoek zou ik achterwege laten bij deze cake.

Beantwoorden
Ineke 2017-07-18 08:48:44

Wat een lekkere cake man zo simpel en zo lekker zomers! Ik had hem gemaakt met een kleiner recept 3 eieren 150 van de rest iets kleiner maar net zo fantastisch! Bedankt voor het lekkere recept.

Beantwoorden
IN
Rutger 2017-07-19 22:50:58

Graag gedaan!

Beantwoorden
Stefan 2017-07-18 14:08:02

Hoi Rutger. Moet je de cake inprikken tot halverwege de cake? Of helemaal tot onderin de cake? Hoe vaak prik je hem ongeveer in?

Klopt het dat de siroop erg vloeibaar is en er grotendeels af stroomt waardoor het zich ophoopt aan de randen van de cake? Hierdoor was de cake van binnen niet zo smeuïg als ik verwacht/gehoopt had.

Desondanks was ie goed te eten hoor en wil ik deze week een tweede poging wagen. Bedankt voor je blog!

Beantwoorden
ST
Rutger 2017-07-19 22:50:10

Hoi Stefan. De cake prik je helemaal in tot onderaan en heel vaak. Ik denk wel 50-60 keer, gewoon in een rap tempo steken met de prikker. De siroop is heel vloeibaar, dat klopt. Probeer het rustig met een lepel te verdelen, dus niet in 1 keer eroverheen gieten, maar lepel voor lepel erover. Door de gaatjes wordt de siroop dan gelijkmatig opgenomen en zal alles even smeuïg zijn.

Beantwoorden
Stefan 2017-07-23 10:10:18

Bedankt voor je reactie. Ik had de eerste cake dus veelste weinig ingeprikt en niet helemaal tot onderaan. De tweede versie was daardoor veel beter en smeuïger.

Beantwoorden
ST
Rutger 2017-07-23 12:27:41

Goed om te horen! Geniet er van!

Beantwoorden
Ruud 2017-08-11 21:57:01

Waar plaats je de cake in de oven?

Beantwoorden
RU
Rutger 2017-08-16 08:56:04

Bakrecepten zet je altijd in het midden van de oven, tenzij anders staat aangegeven in het recept.

Beantwoorden
Saskia 2017-08-18 20:43:14

Kan je hier ook cupcakes van maken?
Hoeveel haal je er dan uit het recept en hoe lang moeten ze in de oven?

Beantwoorden
SA
Rutger 2017-08-23 17:22:34

Dat kan zeker! Hoeveel het er worden durf ik je niet te zeggen. Ik zou ze zo'n 20 minuten bakken op 175.

Beantwoorden
Josee 2018-01-10 11:46:22

Wederom een fijn recept, heerlijk!

Beantwoorden
JO
Maud 2018-02-16 22:22:51

Hoe kan het dat een cake inzakt na het bakken?

Beantwoorden
MA
Ciel 2018-10-09 15:30:19

Hi Rutger,
Als je bloem noemt bij gebak en koekjes, dan is dat toch patentbloem?

Beantwoorden
CI
Rutger 2018-10-15 10:39:52

Ja klopt. Maar 'gewone' bloem van bijvoorbeeld de molen kun je hier ook prima voor gebruiken.

Beantwoorden
Ciel 2018-10-15 10:57:02

Dank je wel Rutger

Beantwoorden
CI
Ciel 2018-10-15 10:58:10

Dank je wel Rutger :)

Beantwoorden
CI
Harma 2018-11-21 17:48:45

Is de temperatuur het zelfde voor een heteluchtoven.

Beantwoorden
HA
Rutger 2018-11-26 11:24:24

Check hier het antwoord op je vraag: https://rutgerbakt.nl/faq-veelgestelde-vragen/

Beantwoorden
Esther 2019-01-03 16:20:43

Cake net uit de oven gehaald, ziet er super uit & heel simpel om te maken!

Beantwoorden
ES
Laura 2019-02-17 10:12:32

Hi Rutger, kun je deze cake ook 1 dag van te voren maken? Ik wil hem meenemen naar werk. Gr Laura

Beantwoorden
LA
Rutger 2019-02-17 19:30:43

Dat kan heel goed!

Beantwoorden
Mieke 2019-02-18 16:34:02

Een geweldige lekkere cake.

Beantwoorden
MI
Rutger 2019-02-19 10:10:15

Dankjewel!

Beantwoorden
Oscar 2019-08-12 13:00:35

Hallo, ik ben van plan de cake te gaan bakken en ik heb een vraag. In de ingrediëntenlijst staat 'suiker' moet ik dan kristalsuiker of wittebasterdsuiker gebruiken?

Beantwoorden
OS
Rutger 2019-08-13 21:08:19

Het kan met beide, maar als er niets bij staat is het altijd kristalsuiker.

Beantwoorden
Lucienne 2021-09-07 19:57:11

Hallo Rutger,
Kan het ook met palmsuiker

Beantwoorden
LU
Mandy 2020-04-11 17:41:21

Ik ben absoluut geen keuken prinses maar heb toch geprobeerd een cake te bakken, deze citroen cake om precies te zijn. En oo yes, het is me gelukt en hij was echt overheerlijk. Precies de juiste smaken en structuur. Heel makkelijk recept, goed uitgelegd en weinig aan fout te gaan. Dankjewel!

Beantwoorden
MA
Rutger 2020-04-14 09:32:44

Heel erg leuk om te horen! Geniet er van!

Beantwoorden
Ursula 2020-04-22 20:02:10

Whow wat een heerlijke cake. Las een blog op Delicious en ben meteen aan de slag gegaan. Easy en super lekker. Vooral het citroensap als finishing touch. Een aanrader. Na de kip en aubergine van Ottolenghi vanavond een zalig toetje.

Beantwoorden
UR
Sarah 2020-05-07 16:38:20

HEERRRRLIJK! Echt top die citroensiroop er doorheen op het laatst. Geweldige tip!

Beantwoorden
SA
rik demanet 2020-11-12 10:34:38

Echt Prachtig danke

Beantwoorden
RI
Peter 2020-11-26 14:53:01

Leuk recept zo te lezen. Kan het ook met kant en klare ctroenrasp/-sap?

Beantwoorden
PE
Rutger 2020-11-30 08:40:24

Dat kan prima, al krijg je wel de lekkerste smaak met verse citroenen.

Beantwoorden
RUUD Joppe 2020-12-21 16:16:56

Hi Rutger,
Ik heb de cake al ‘n paar maal gebakken, maar nu al 2x gehad dat het beslag schift.
Alles was op kamertemperatuur , maar toch....
Ook tijdens het mixen wat bloem erbij gedaan maar niets hielp hij werd ook niet zo mooi hoog.
Dus was het een wat stevige cake.
Wat gaat er fout.
Gr. RUUD.

Beantwoorden
RU
Marie 2021-11-23 12:08:49

Heb ik ook beslag werd niet glad

Beantwoorden
MA
Rutger 2020-12-22 10:06:58

Beste Ruud. Op deze pagina vind je het antwoord: https://rutgerbakt.nl/bakhulp/cake-bakhulp/

Beantwoorden
Amel 2021-01-13 18:07:23

Kan ik hierop een glazuur maken of wordt dit te veel dan?

Beantwoorden
AM
Rutger 2021-01-18 09:19:16

Dat kan, maar het wordt wel wat zoet dan denk ik. Je zou het glazuur ook in plaats van de siroop kunnen doen.

Beantwoorden
Amel 2021-01-13 19:05:41

Ik heb enkel een bakvorm van 30 cm. Wat moet ik dan doen de ingrediënten?

Beantwoorden
AM
Rutger 2021-01-18 09:18:39

Je kunt het recept omrekenen naar 5 eieren in plaats van 4.

Beantwoorden
Fatima 2021-01-23 15:32:20

Kan de cake in plakjes ingevroren worden? Beetje veel om in mijn eentje op te eten :)

Beantwoorden
FA
Rutger 2021-01-25 08:42:08

Dat kan zeker!

Beantwoorden
Carla 2021-01-30 12:19:16

Kan ik ook zelfrijzend bakmeel (glutenvrij) gebruiken Ipv bloem en bakpoeder voor deze cake?

Beantwoorden
CA
Rutger 2021-02-01 11:12:21

Het kan denk ik wel, maar de structuur zal wel anders worden.

Beantwoorden
Monique 2021-06-19 14:13:28

De cake is heerlijk en een ware aanrader.

Beantwoorden
MO
Luc 2021-07-03 12:31:02

Hoe dun moet de siroop precies zijn? Gewoon al het citroensap van één citroen gebruiken of wat sap overlaten?

Beantwoorden
LU
Rutger 2021-07-06 08:54:06

Je kunt al het citroensap gebruiken, het mag redelijk dun zijn.

Beantwoorden
Elly 2021-07-03 18:52:22

Verder bordurend op dit idee, ben ik cakes met andere dingen in gaan spuiten. Gembersiroop, rozensiroop, opgeloste koffie met suiker, chocoladesaus enz. En allemaal even lekker! Een hele schaal cupcakes bakken en met allemaal verschillende ingrediënten inspuiten is ook een succes.

Beantwoorden
EL
MARILENE. 2021-08-04 16:01:42

Ziet er lekker uit. Ga straks de cake bakken. Dankjewel.

Beantwoorden
MA
Patrick 2021-08-24 18:06:04

Echt een super heerlijke cake.

Beantwoorden
PA
Oelewapper 2021-09-05 16:17:04

Echt heerlijk

Beantwoorden
OE
Lucienne 2021-09-07 20:24:38

Hallo Rutger, kan ik ook palmsuiker gebruiken in de citroen cake?

Beantwoorden
LU
Rutger 2021-09-13 08:03:27

Ik heb daar geen ervaring mee, dus dat zou je moeten uitproberen.

Beantwoorden
Souhailla 2021-09-15 14:45:48

Heerlijke frisse cake!

Beantwoorden
SO
Joke 2021-10-19 09:45:13

Hoi Rutger
Groetjes vanuit het Parryville in zuiden van Western Australia. Ik sta hier op een boerderij met heerlijke citroen bomen. Dus iedere keer weer zo'n heerlijk recept van jouw uitproberen. Groetjes van Joke :)

Beantwoorden
JO
Anita Muller 2021-11-02 13:14:29

De citroencake is zóóó lekker!
Daar droom ik soms van.

Beantwoorden
AN
Petra 2021-12-18 22:08:36

Kan ik met dit recept ook (mini) cupcakes maken

Beantwoorden
PE
Rutger 2021-12-21 08:04:45

Dat kun je zeker proberen, bak die dan 12-17 minuten op 180 °C.

Beantwoorden
Manja 2022-01-25 15:15:23

Gewoon kant en klare boerencakemix gebruikt en de citroenrasp toegevoegd en later de siroop. Heerlijke cake !

Beantwoorden
MA
Piolin 2022-02-23 13:40:35

Goed gelukt, dank voor weer een goed recept!

Beantwoorden
PI
Eric124 2022-03-02 15:23:37

Vadaag gemaakt,heerlijk en lekker fris citoen.

Beantwoorden
ER
Mj Toet 2022-03-21 15:09:57

Hoe hoog moet de temperatuur zijnet een hete luchtopening ?

Beantwoorden
MJ
Rutger 2022-03-28 11:19:15

Dat lees je hier: https://rutgerbakt.nl/faq-veelgestelde-vragen/

Beantwoorden
Nanda 2022-04-13 01:26:38

Dag Rutger,
Kan ik ook een tulband gebruiken bij dit recept? Ik wil graag een tulband maken voor Pasen maar de andere recepten spreken me voor die gelegenheid niet zo aan. Zou liever Citroen of meer “naturel” bakken dit keer.

Beantwoorden
NA
Rutger 2022-04-13 14:19:29

Hoi. Dat kan zeker, vergroot het recept dan wel iets. Ga afhankelijk van de grootte van je tulbandvorm uit van een beslag op basis van 5 of 6 eieren.

Beantwoorden
Annemieke 2022-04-17 13:17:02

Hoi Rutger. Mijn zoontje heeft hem twee maal gemaakt. 1e keer gelukt en smakelijk. Tweede keer helemaal bruin geworden van binnen en smaakt verbrand. Enig idee wat er mis is gegaan?
Bedankt voor je reactie

Beantwoorden
AN
Rutger 2022-04-21 09:47:37

Hoi. Zo te horen is er iets mis gegaan met de oventemperatuur of baktijd.

Beantwoorden
Yara 2022-04-26 21:03:59

Heerlijk! Gemaakt met mijn beste vriendin, mijn ouders en zus vonden het erg lekker! Heb zelf wel nog wat citroensap toegevoegd anders was er veel minder citroensmaak... Heerlijk!!

Beantwoorden
YA
Nel 2022-05-17 18:29:32

Mijn cake heeft 60 min in de oven gezeten op 160 graden en was helemaal ingezakt, alsof de helft van mijn deeg gewoon verdwenen was, was wel heel lekker van smaak

Beantwoorden
NE
Nel 2022-05-17 18:31:41

Mijn cake heeft 60 min in de oven gezeten op 160 graden en was helemaal ingezakt, alsof de helft van mijn deeg gewoon verdwenen was. Mijn deeg was voor dat ik mijn bloem erbij had gedaan helemaal geschift, was wel lekker van smaak.

Beantwoorden
NE
Frieda 2022-06-04 23:30:55

Wat een heerlijke cake! De siroop erin doet het goed! Het recept is heel duidelijk en mijn cake zag er precies zo uit als op de foto!

Beantwoorden
FR
Marcel 2022-11-02 22:03:28

Kun je uitleggen wat je precies met de citroen doet? Ik heb nog nooit een citroen in huis gehad.

Beantwoorden
MA
Rutger 2022-11-19 09:51:23

Met een fijne rasp rasp je het gele van de schil, dat gaat door de citroen. Daarna kun je de citroen doorsnijden en uitpersen, het sap gebruik je voor de citroensiroop die er na het bakken overheen gaat.

Beantwoorden

U kunt niet meer reageren.