Volg Rutger Bakt:

Frisse citroencake – recept

1 juli 2017 | Cake, Recepten | 20 reacties

Frisse citroencake

 

Deze frisse citroencake is echt een aanrader; hij is heerlijk fris en smeuïg door de citroensiroop die er na het bakken overheen gegoten wordt. De volle citroensmaak en de lekkere textuur maken de cake echt een feestje om te eten! Naast dat de cake zo heel erg lekker is bij een kop koffie of thee kun je hem ook gebruiken als basis voor bijvoorbeeld een trifle of omelet Sibérienne.

 

Ingrediënten

Voor de cake

  • 200 gr suiker
  • 200 gr boter, op kamertemperatuur
  • 1 citroen, rasp
  • ¼ tl zout
  • 4 eieren, op kamertemperatuur
  • 200 gr bloem
  • 1½ tl bakpoeder

Voor de citroensiroop

  • 1 citroen, sap
  • 75 gr poedersuiker

Verder nodig

  • boter, om in te vetten

 

Bereiding: Frisse citroencake

Verwarm de oven voor op 160 ᵒC . Vet een cakevorm van 25 centimeter in en bekleed de bodem en twee zijkanten met bakpapier. Doe de suiker, boter, citroenrasp en het zout in een kom en mix dit in enkele minuten tot een romig geheel. Voeg de eieren één voor één toe en klop het beslag na elk ei goed door. Spatel tot slot de bloem en het bakpoeder door het beslag. Verdeel het beslag over de cakevorm en strijk de bovenkant glad. Bak de citroencake in 60-75 minuten goudbruin en gaar.

Meng, terwijl de cake nog in de oven staat, het citroensap met de poedersuiker. Haal de cake als deze gaar is uit de oven, maar laat hem nog wel in de vorm zitten. Prik de cake meerdere keren in met een satéprikker, zodat de citroensiroop er goed in kan trekken. Giet lepel voor lepel de siroop over de warme cake tot alle siroop op is. Laat de cake 10 minuten afkoelen in de vorm en stort hem vervolgens op een rooster om verder af te koelen.

 

Foto: Erik Spronk

Vorige post Volgende post
In september komt Het hartige bakboek uit! Reserveer het hier!

Bekijk ook:

20 reacties

  • Beantwoorden Ria 1 juli 2017

    Hoe hoog staat de oven? 160 graden?

  • Beantwoorden jonna@burgertrutjes 2 juli 2017

    Oh wat lekker! Ben gek op citroencake en maak er meestal een glazuurlaagje bij. Met siroop lijkt mij ook erg lekker.

    • Beantwoorden Rutger 3 juli 2017

      Glazuur is ook heel lekker inderdaad, maar deze versie moet je zeker ook eens proberen!

  • Beantwoorden Reikitalia 4 juli 2017

    Dit recept is de afgelopen vijf minuten door heel noord-italia verspreid. Dànk je! Door de hele cake heen boobytraps leidt tot een culinair orgasme 🙂

    • Beantwoorden Rutger 10 juli 2017

      Superleuk om te horen! Geniet er van!

  • Beantwoorden Irène 11 juli 2017

    Echt een heerlijke cake.

    • Beantwoorden Rutger 13 juli 2017

      Goed om te horen! Dankje!

  • Beantwoorden Agmar 15 juli 2017

    Hij staat nu in de oven. Alleen scheurt hij vanboven open. Staat het te warm??

    • Beantwoorden Rutger 19 juli 2017

      Een cake scheurt vaak, moet je je niet teveel zorgen over maken. Waardoor het komt kan meerdere oorzaken hebben, maar het komt er op neer dat de buitenkant al begint te garen en het midden nog aan het rijzen is. Het beslag zoekt dan een uitweg waardoor de scheur ontstaat. Je ziet dit heel vaak bij cakes en het doet niks af aan de smaak.

  • Beantwoorden Joy de Groot 16 juli 2017

    Tip van mij: Als je de bakvorm in wikkelt met een nat stuk van een oude handdoek en zo in de oven zet dan blijft de cake vlak aan de bovenkant (je krijgt dan niet die rare bobbel er in) Dit is ook heel makkelijk voor bisquit-deeg bij taarten. Succes en Groetjes uit Oostenrijk, Joy

    • Beantwoorden IJda 17 juli 2017

      Als je de cake bakt met een natte handdoek scheelt dat dan ook in de baktijd? Na 70 minuten was het midden nog niet gaar. Heb hem toen nog 15 minuten langer gebakken. Was wel mooi plat van boven en ook gaar. En…heel lekker.

      • Beantwoorden Rutger 19 juli 2017

        Ik denk dat de natte handdoek wel wat warmte tegenhoud, waardoor de baktijd langer wordt. Persoonlijk mag een cake wel iets bol zijn, dus de natte handdoek zou ik achterwege laten bij deze cake.

    • Beantwoorden Rutger 19 juli 2017

      Dankje voor de tip! Werkt inderdaad, zeker bij ronde taarten erg goed. Een cake mag van mij wel wat bol zijn, vind ik eigenlijk wel mooi. Maar als je hem plat wilt is dit een goede tip!

  • Beantwoorden Ineke 18 juli 2017

    Wat een lekkere cake man zo simpel en zo lekker zomers! Ik had hem gemaakt met een kleiner recept 3 eieren 150 van de rest iets kleiner maar net zo fantastisch! Bedankt voor het lekkere recept.

  • Beantwoorden Stefan 18 juli 2017

    Hoi Rutger. Moet je de cake inprikken tot halverwege de cake? Of helemaal tot onderin de cake? Hoe vaak prik je hem ongeveer in?

    Klopt het dat de siroop erg vloeibaar is en er grotendeels af stroomt waardoor het zich ophoopt aan de randen van de cake? Hierdoor was de cake van binnen niet zo smeuïg als ik verwacht/gehoopt had.

    Desondanks was ie goed te eten hoor en wil ik deze week een tweede poging wagen. Bedankt voor je blog!

    • Beantwoorden Rutger 19 juli 2017

      Hoi Stefan. De cake prik je helemaal in tot onderaan en heel vaak. Ik denk wel 50-60 keer, gewoon in een rap tempo steken met de prikker. De siroop is heel vloeibaar, dat klopt. Probeer het rustig met een lepel te verdelen, dus niet in 1 keer eroverheen gieten, maar lepel voor lepel erover. Door de gaatjes wordt de siroop dan gelijkmatig opgenomen en zal alles even smeuïg zijn.

      • Beantwoorden Stefan 23 juli 2017

        Bedankt voor je reactie. Ik had de eerste cake dus veelste weinig ingeprikt en niet helemaal tot onderaan. De tweede versie was daardoor veel beter en smeuïger.

        • Beantwoorden Rutger 23 juli 2017

          Goed om te horen! Geniet er van!

    Laat een reactie achter