Volg Rutger Bakt:

Engadiner nusstorte – recept

10 maart 2017 | Recepten, Taart & gebak | 11 reacties

Engadiner nusstorte

 

Deze Zwitserse walnotentaart is een feestje om te eten! De romige karamelvulling vormt een mooi contrast met het deeg. Het voordeel van de Engadiner nusstorte is dat hij behoorlijk lang houdbaar is, perfect om dus van tevoren te maken of om weg te geven (of op te sturen) als cadeautje.

 

Ingrediënten

Voor het deeg

  • 350 gr bloem
  • 200 gr boter, op kamertemperatuur
  • 175 gr suiker
  • ¼ tl zout
  • 1 ei
  • 1 tl vanille-extract

Voor de vulling

  • 175 ml slagroom
  • 50 ml honing
  • snuf zout
  • 250 gr suiker
  • 50 ml water
  • 300 gr walnoten, grof gehakt

Verder nodig

  • boter, om in te vetten
  • bloem, voor het uitrollen
  • 1 ei, losgeklopt

 

Engadiner nusstorte

 

Bereiding: Engadiner nusstorte

Doe alle ingrediënten voor het deeg in een kom en kneed er een samenhangend deeg van. Kneed vooral niet te lang: zodra je een bal van het deeg kunt vormen, is het goed. Verpak het deeg in plasticfolie en laat het minimaal 1 uur rusten in de koelkast.

Maak ondertussen de vulling. Doe de slagroom, de honing en een snuf zout in een pan en breng deze aan de kook. Doe ondertussen de suiker en het water in een hoge pan en breng dit zonder te roeren aan de kook. Laat de suikersiroop koken tot een goudgele karamel. Roer er niet in, maar blijf er wel bij. Als de karamel te donker wordt is hij niet meer eetbaar. Giet de hete slagroom op de karamel (let op: dit gaat erg spatten en bruisen) en roer door tot alle karamel is opgelost. Haal de pan van het vuur, roer de walnoten door de karamelvulling en laat alles afkoelen tot kamertemperatuur.

Verwarm de oven voor op 200 °C. Vet een springvorm van 24 centimeter doorsnede in met boter en bekleed de bodem met een stuk bakpapier. Kneed het deeg nog kort door en rol 2/3e van het deeg op een licht bebloemd werkblad uit tot een dikte van ongeveer 4 millimeter. Bekleed hiermee de bodem en de zijkant (tot halverwege) van de springvorm. Verdeel de vulling over het deeg en druk dat voorzichtig aan. Rol het overige deeg uit tot een cirkel ter grote van de vorm. Leg deze op de vulling en druk de randjes aan met een vork. Bestrijk het deeg met losgeklopt ei en bak de Engadiner nusstorte in 35 tot 45 minuten goudbruin en gaar.

 

Foto’s: Erik Spronk
Vorige post Volgende post

Bekijk ook:

11 reacties

  • Beantwoorden Lucia 10 maart 2017

    Dank je wel Rutger voor dit recept, lijkt me echt heerlijk.
    De walnoten van afgelopen seizoen zijn net allemaal op (dus op naar de winkel) en zeker het recept bewaren voor komend seizoen als de tuin van de buren weer vol ligt met walnoten en ik mag komen rapen.

  • Beantwoorden Jonna@burgertrutjesNL 11 maart 2017

    Oh boy, dit lijkt mij een hemels taartje. Walnoten met caramel. One love.

  • Beantwoorden Hilda 11 maart 2017

    Hmmmm, dut lijkt mij ook heerlijk.
    Dat is t volgende wat ik gaat bakken.
    De appelcake met Becel gold gebakken is heerlijk.
    Ik doe t sltijd met roomboter maar fit is idd veel luchtiger en heerlijk fris door de citroen

    Gr Hilda

    • Beantwoorden Rutger 15 maart 2017

      Goed om te horen! Dankjewel!

  • Beantwoorden Nelly Visser 12 maart 2017

    Rutger vanmiddag de walnotentaart gebakken.
    Hij is heerlijk de rand is me wel wat aan de harde kant maar de smaak is prima.
    Ben benieuwd wat je de volgende keer in petto hebt.

    Groetjes,
    Nelly

    • Beantwoorden Rutger 15 maart 2017

      Had je de oven op hete lucht of gewoon onder- en bovenwarmte? Die laatste geeft het lekkerste resultaat.

  • Beantwoorden Astrid Arenz-Bontje 12 maart 2017

    Hoi Rutger
    Ik heb hem gisteren gebakken en zoals verwacht hij is heerlijk.
    Korst inderdaad iets hard maar niet vervelend, en die vulling die is echt te lekker.
    Bedankt weer voor je inspiratie.
    ik heb je bakbijbel ik krijg je recepten via mail en kijk uit naar je boek met hartige baksels.
    Keep up the good work.
    Groetjes Astrid

    • Beantwoorden Rutger 15 maart 2017

      Goed om te horen! De knapperige korst vind ik er heel lekker aan. Als je de taart lang bewaard, en dat kan met deze heel goed, dan wordt het deeg iets minder knapperig.

  • Beantwoorden Chantal 23 maart 2017

    Staat nu in de oven,ben heel benieuwd ruikt nu al lekker..had alleen niet genoeg walnoten dus aangevuld met cashew *onegzouten*

    • Beantwoorden Rutger 23 maart 2017

      Dat is volgens mij ook een hele lekkere aanvulling!

    Laat een reactie achter