Volg Rutger Bakt:

Crème brûlée met cranberry’s en sinaasappel – recept

14 december 2016 | Desserts, Recepten | 1 reactie

Crème brûlée met cranberry’s en sinaasappel

 

Bij cranberry’s denk ik altijd gelijk aan kerst. Heerlijk! Voor dit dessert maak ik eerst een compote van cranberry’s met sinaasappel en die verwerk ik in de klassieke crème brûlée. Zelf maak ik trouwens altijd wat meer van deze compote, het is namelijk ook heel lekker bij een paté of bij ander vlees. De crèmes brûlées moet je van te voren maken, zodat ze de tijd hebben om op te stijven in de koelkast. Zo hoef je ze aan het eind van je diner alleen nog maar af te branden met wat rietsuiker.

 

Ingrediënten

Voor de cranberrycompote

  • 150 gr cranberry’s
  • 60 gr suiker
  • ½ sinaasappel, rasp
  • 1 sinaasappel, sap

Voor de crème brûlée

  • 1 vanillestokje
  • 400 ml slagroom
  • 70 gr suiker
  • 5 eidooiers

Verder nodig

  • rietsuiker, om te bestrooien

 

Bereiding: Crème brûlée met cranberry’s en sinaasappel

Doe voor de compote de cranberry’s, de suiker, de sinaasappelrasp en het sinaasappelsap in een pan en breng dit al roerend aan de kook. Laat de cranberry’s onder af en toe roeren 10 tot 15 minuten koken, tot ze allemaal open geknapt zijn. Haal de pan van het vuur en laat de compote afkoelen.

Verwarm de oven voor op 120 °C.

Snijd het vanillestokje open en schraap het merg eruit. Doe het merg samen met het leeggeschraapte vanillestokje, de slagroom en de helft van de suiker in een steelpannetje en breng dit langzaam aan de kook. Klop in een kom de eidooiers los met de overige suiker. Verwijder het vanillestokje zodra de slagroom kookt. Giet de hete room onder voortdurend roeren op het eidooiermengsel en meng dit goed door elkaar.

Verdeel wat van de compote over 4 crème brûlée-schaaltjes en schenk daar het roommengsel op. Plaats de schaaltjes in de oven in een braadslede. Schenk kokend water in braadslede tot halverwege de hoogte van de schaaltjes. Bak de crèmes brûlées 45 tot 60 minuten tot ze stevig zijn. Ze mogen nog een beetje ‘wiebelen’ in het midden. Haal de schaaltjes voorzichtig uit het waterbad en laat ze afkoelen tot kamertemperatuur. Plaats ze daarna minimaal 3 uur in de koelkast.

Bestrooi voor het serveren de crème met rietsuiker en brand deze af met een brander, of zet de schaaltjes kort onder de hete grill in de oven.

 

Crème brûlée met cranberry’s en sinaasappel

Foto’s : Erik Spronk

 

 

 

Vorige post Volgende post

Bekijk ook:

1 reactie

  • Beantwoorden Marian 25 december 2016

    Hoi Rutger, wat een heerlijk toetje was dit zeg. Helemaal gemaakt volgens je recept, het was geslaagd, top!

  • Laat een reactie achter